MTHFR leczenie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
migotka_83 wrote:B6 i b12 też w formie metyli?
Pytam na ww, bo mam homocysteine 7, ale byłam cały czas na bezglutenowej. Od dwóch miesięcy pomału wracam do glutenu, i zbadam za miesiąc,dwa homocysteine to będę wiedzieć czy rzeczywiście glutena ma to wpływ.
Aktualnie biorę aspirin cardio, femibion Natal 1 i kwas foliowy Solgar 0,4
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Cześć dziewczyny. Nie mam stwierdzonej mutacji. Jedyne co wiem to ze kariotyp ok i p/c antykardiolipinowe ok. Jestem obecnie w 18 tyg ciazy. Do 9 tyg ciazy brałam profilaktycznie heparyne bo jestem po ivf. Potem odstawiłam. Zrobiłam badania a tam aptt 22.3 d dimery ponad 800. Ginekolog przepisała mi acard i clexane. Po 2 tyg aptt 24 Ale d dimery 1080 a fibrynogen 435 . Co o tym myślicie? Czy jestem skazana na heparyne do końca ciąży? Umówiłam się tez do hematologa.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Kurczę, to mi Oliwcia zabiłaś ćwieka. Kupiłam kwas foliowy metylowany Swansowa, ale dotyczałam na opakowaniu, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży...
Wróciłam do Solgara, ale B6 i B12 metylowanych nie ma Solgara.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:Kurczę, to mi Oliwcia zabiłaś ćwieka. Kupiłam kwas foliowy metylowany Swansowa, ale dotyczałam na opakowaniu, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży...
Wróciłam do Solgara, ale B6 i B12 metylowanych nie ma Solgara.
Aniołki
0202oliwcia wrote:No ja biorę od samego poczatku tak mi zalecił mój ginekolog ok 20 TC mam odstawiac kwas bo mam go jeszcze w femibionie który biorę wiec gin mówi ze wystarczy
Nono. Mi bardziej chodzi o to, że to są suplementy a nie leki. Nie ma nad nimi kontroli. I podejrzewam, że dlatego Swansona nie polecają dla kobiet w ciąży (tak jest napisane na opakowaniu). Solgar się nie wypowiada w tej sprawie.
Jakiś czas temu w prasie były wyniki kontroli (nie pamiętam czyjej) składu różnych suplementów: poznajdywali w składzie dosłownie wszystko. Najgorzej wypadł Plussz, którego prawie wszystkie produkty podpadły metalami ciężkimi, bakteriami itd.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
A właśnie dziś na fb na grupie MTHFR jedna z dziewczyn z mutacją pisała że Solgar też ma napisane że nie są wskazane dla kobiet w ciąży i jak dla mnie to jest to napisane tylko po to że tak przepisy wymagają i tyle jeśli bierze się coś pod ścisłą kontrolą z lekarzem to jest ok
Aniołki
mhm, czyli "dupokryjki", choćby nie wiem co, nie ich wina, przecież pisali, że nie wolno;
chociaż na moim słoiczku Solgara jest tylko napisane, że kobiety w ciąży, karmiące, osoby zażywające leki lub chore powinny przed spożyciem preparatu skonsultować się z lekarzem
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
[QUOTE=[m]alina]Oliwcia, czy Ty przyjmowalas w pierwszym trymestrze oprócz metylowanego b9, metylowane wit B12 i B6 i w jakich dawkach? To byly suplementy z firmy swanson i solgar ?[/QUOTE]
Tak przyjmowalam normalnie metyle w pierwszym trymestrze gin kazał mi wbrac je do końca opakowania i na razie więcej nie kupować ponieważ mam te witaminy w Femibionie Natal 2 który zaczęła brac od 2 trymestru , kwas foliowy zalecił mi brać do ukończenia 20 TC potem moge odstawić na tej samej zasadzie czyli zostaje to co w femibionie co do dawek to zaraz poszukam i ci podesle
Co do firmy to ja od kiedy sie dowiedzialam o mutacji to biorę tylko i wyłącznie swansona
Metafolina Swanson 800mcg 1 dziennie
Witamina B12 Metylokobalamina Swanson 5000mcg 0,5 tabletki co dwa dni
Witamina B6 P-5-P Swanson 5000mcg jedna co dwa dni
ten u gory komentarz to jakas skopiowana pomyłka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 08:39
Aniołki
Dziekuje za szybka odpowiedź. Ja aktualnie biorę dwie formy metylowanej plus to co jest w prenatal classic. To w sumie 2,4 mcg +0,8 mcg z preparatu dla kobiet w ciąży. W tym prenatal classic jest metylowana wersja b12 i cholina , co jest dobbre dla osob z mthfr. Tyle ze ten prenatal classic jest niby od 13 tygodnia. Ja mam dzisiaj 4 tydzien 4 dzień. Ale jak narazie biorę go, bo trzyma mi w ryzach homocysteine na poziomie 6,5. Dlugo szukalam dawek odpowiednich dla siebie.... Ciagle skakala mi homocysteina przy zmianach rzędu 1 mcg jakiej kolwiek formy w b9. Orientujesz sie może, czy homocysteina ma znaczenie przez okres całej ciąży czy tylko w pierwszym trymestrze?11.12.2017 syn Adaś
-
Na to niestety kochana nie jestem w stanie odpowiedzieć ja sama homocysteine miałam w listopadzie na poziomie 14.50 na tych dawkach tylko inaczej trochę suplementów danych niż w pierwszym trymestrze zbilam ja do 6.14 ostatni wynik robilam na poczatku stycznia i jak na razie go nie powtarzalam ale chyba muszę to zrobić chociażby z ciekawości w najbliższym czasie .
A ty słonko cos dużo tego kwasu bierzesz ja miałam 0.8 MCG plus z femibionu 0.4 MCG zwykłego kwasu plus 0.4 MCG metylowanego kwasu co nam razem daje 1.6 MCGWiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 09:53
Aniołki
Owszem, wydaje się dużo . Ale jeszcze kilka miesięcy temu miałam z polecenia ginekologa 15 mcg kwasu syntetycznego + ewentualne 0,8 metylowanego. Byl zdziwony , ze w szybkim tempie zbilam homocysteine do 4,... i byla w trakcie ciąża biochemiczna ;/. Potem zaczelam sie skarżyć że odkąd biorę taka dawkę kwasu syntetycznego, to mam plamy biale na paznokciach i norme 2 razy przekroczona. Nagle okazalo się moge zmienić kwas syntetyczny i tylko zwykly preparat dla kobiet w ciąży przyjmować z forma aktywna. Po poltorej miesiaca... homocysteina 4,.. powędrowała do 9,... !! A zaczynałam ja ogólnie obniżać od poziomu 12. No to pomyslalam, ze jak moj organizm taki podatny na zamiany, to zacze brać 5 mcg syntetycznego i 1,6 mcg metylowanego plus preparat na 1 trymestr i zobacze co z tego wyniknie. Minelo 3 tygodnie, a moja homocysteina juz na poziomie 6,4. To zrobiłam eksperyment.. a co jak odrzuce syntetyczny i tylko bede na metylowanym?. Homocysteina podskoczyla do 7,4 w ciagu 2 tygodni Aż w końcu dorzucilam jeszcze 0,8 metylowanej w miejsce tamtych 5 mcg syntetycznego i mam unormowana homocysteine na poziomie 6,3. Taka moja dluga historia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 11:23
11.12.2017 syn Adaś -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny