Staracie się o dziecko?
Zgłoście się na Walentynkową wizytę już dziś!

SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje MTHFR leczenie w ciąży
Odpowiedz

MTHFR leczenie w ciąży

Oceń ten wątek:
  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1569 1214

    Wysłany: 7 lutego 2018, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    magda metylowane nie metylkowane:) jestem homo 677 v leiden i po 3 stratach mam córke.pisze żeby wnieść troche nadziei.
    Super. Bardzo Ci gratuluję córeczki. Nadzieja i optymizm są potrzebne tu każdemu. Tego życzę tu każdej z Was.

    A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

    AMH 3.04
    IVF 2.12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    7.12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

    4.2.2 ❄️
    2FET 7.02.2024
    6dpt beta 0,00😓😓
  • Kalinkaabc Przyjaciółka
    Postów: 119 74

    Wysłany: 8 lutego 2018, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola133 wrote:
    Suplementy do końca ciąży, ja szukałam lekarzy długo i znalazłam. Zalecili metylowany kwas foliowy czy jest homocysteina wysoka czy nie, bo u mnie mimo obu homozygot w genie mthfr homocysteina wzorowa.
    To nie jest już temat trudny dla lekarzy, trzeba tylko odszukać tych, którzy w tym siedzą. Ja chodzę do gina i hematologa. Przy suplementacji badania genetyczne dziecka są ok. Poza tym wszystkie moje dzieci, te zywe i te które niestety nie dotrwaly do porodu były zdrowe genetycznie, mimo braku suplementacji metylowanych witamin. Problem tkwił w zakrzepach, które się tworzyły w naczyniach macicy.
    Wbjakiej dawce bierzesz kwas foliowy?

    w4sqkw7if6213jf0.png
  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1569 1214

    Wysłany: 8 lutego 2018, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 100% zalecanej dawki 400mcg. Wcześniej brałam 200%

    A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

    AMH 3.04
    IVF 2.12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    7.12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

    4.2.2 ❄️
    2FET 7.02.2024
    6dpt beta 0,00😓😓
  • Pola133 Przyjaciółka
    Postów: 166 41

    Wysłany: 8 lutego 2018, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę Swanson Folian 800+400 mcg. Oprócz tego prenatal duo, tam jest dodatkowo 400mcg metylowanej formy i 400mcg zwykłej. Prenatal biorę ze względu na zawartość metylokabalaminy i dużej dawki Wit. D. Dodatkowo Heparyna i acard. Czytałam dużo amerykańskich publikacji i tam dawka kwasu foliowego jest dużo wyższa niż w zaleceniach europejskich. Lekarze potwierdzili, że taka ilość jest ok. Ja miałam bardzo dobre poziomy kwasu foliowego o Wit. B12, a brałam zawsze tylko prenatal w obu ciążach, ale istnieje podejrzenie, że niedobory białka s i kwasu foliowego w danym momencie powodują zakrzepy.

    06.2015 synek
    08.2017 córcia Aniołek 36 tc
    07.2018 tęczowa córcia
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 8 lutego 2018, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do którego tygodnia ciąży mieliście zalecony acard i heparyne?

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1569 1214

    Wysłany: 8 lutego 2018, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zalecenia jakie podawały dziewczyny tutaj na forum to acard do 24tc a heparyne do dnia przed porodem i poten 6 tygodni na czas połogu.

    A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

    AMH 3.04
    IVF 2.12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    7.12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

    4.2.2 ❄️
    2FET 7.02.2024
    6dpt beta 0,00😓😓
  • Micra Debiutantka
    Postów: 14 0

    Wysłany: 14 lutego 2018, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o informacje, czy w czasie ciąży można przyjmować kwas foliowy (metylowany) w ilości 1,2; B12 - 1000' b6 - 25, betainę (TMG) - 1000. Witaminy B oczywiście w dawce dziennej i formie metylowanej)

    Chciałabym szybko zbić homocysteine, bo mam wynik 15...

  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1569 1214

    Wysłany: 15 lutego 2018, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Micra wrote:
    Proszę o informacje, czy w czasie ciąży można przyjmować kwas foliowy (metylowany) w ilości 1,2; B12 - 1000' b6 - 25, betainę (TMG) - 1000. Witaminy B oczywiście w dawce dziennej i formie metylowanej)

    Chciałabym szybko zbić homocysteine, bo mam wynik 15...
    Ja biorę B9 400mcg, B12 1000mcg, B6 50mg. Tmg nie biore teraz.

    A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

    AMH 3.04
    IVF 2.12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    7.12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

    4.2.2 ❄️
    2FET 7.02.2024
    6dpt beta 0,00😓😓
  • Micra Debiutantka
    Postów: 14 0

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Ja biorę B9 400mcg, B12 1000mcg, B6 50mg. Tmg nie biore teraz.

    Dziekuję

    Magda, a TMG nie bierzesz bo w ciąży nie można?

  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1569 1214

    Wysłany: 18 lutego 2018, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Micra wrote:
    Dziekuję

    Magda, a TMG nie bierzesz bo w ciąży nie można?
    Można brać. Ja nie musiałam jak do tej pory zbijać homocysteiny. Za tydzień będę robić badanie, jak będzie za dużo to kupię TMG. Może mi wystarczają same metyle. Ciążę zaczynałam z poziomem 6,7

    Micra lubi tę wiadomość

    A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

    AMH 3.04
    IVF 2.12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    7.12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

    4.2.2 ❄️
    2FET 7.02.2024
    6dpt beta 0,00😓😓
  • bondzik007 Autorytet
    Postów: 1401 992

    Wysłany: 27 lutego 2018, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, otrzymałam dzisiaj wyniki mutacji. Wyszło mi tylko MTHFR_1298A-C układ homozygotyczny. Wiem, że jest to problem z metylacją. Jutro lecę na badania homocysteiny, kw.foliowego i b12. W listopadzie poroniłam, badania zrobiłam na własną rękę bo ginekolog nic nie zaleciła a starania zaczęliśmy w zeszłym miesiącu. Czy ta mutacja jest też powodem do przyjmowania acardu i heparyny? Jak było u Was?

    12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

    [*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

    Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

    [*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

    MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Pola133 Przyjaciółka
    Postów: 166 41

    Wysłany: 6 marca 2018, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama mutacja nie jest wskazaniem do heparyny, należy wykonać badania poziomów białek s i c. Oczywiście musisz przyjmować kwas foliowy metylowany.

    06.2015 synek
    08.2017 córcia Aniołek 36 tc
    07.2018 tęczowa córcia
  • milkyway1022 Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 6 marca 2018, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, a czy jeśli mam MTHFR a1298c i PAI-1 4G, nie suplementuje nic (tylko naturalne źródła witamin czyli duże dawki warzyw i owoców) i poziom homocysteiny mam 5,49, kwasu foliowego ponad 13, b12 również gdzieś po środku a jedynie nad d3 muszę popracować bo jest tylko 38ng to muszę tez conajmniej 3 miesiące przed zajściem brać folian i inne metyle z grupy B czy przy tych wynikach mogę po prostu np zacząć teraz suplementacje i np za miesiąc już próbować?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 22:28

    MTHFR a1298c hetero
    PAI-1 4G hetero
    [*] 15tc
  • milkyway1022 Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 6 marca 2018, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    hej, otrzymałam dzisiaj wyniki mutacji. Wyszło mi tylko MTHFR_1298A-C układ homozygotyczny. Wiem, że jest to problem z metylacją. Jutro lecę na badania homocysteiny, kw.foliowego i b12. W listopadzie poroniłam, badania zrobiłam na własną rękę bo ginekolog nic nie zaleciła a starania zaczęliśmy w zeszłym miesiącu. Czy ta mutacja jest też powodem do przyjmowania acardu i heparyny? Jak było u Was?
    Mi się wydaje ze to mutacja PAI jest wskazaniem do heparyny w ciąży a nie mthfr.

    mi88 lubi tę wiadomość

    MTHFR a1298c hetero
    PAI-1 4G hetero
    [*] 15tc
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 7 marca 2018, 08:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na samo pai często wystarczy sam acard.

    mi88 lubi tę wiadomość

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • Alina88 Znajoma
    Postów: 21 5

    Wysłany: 7 marca 2018, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nieaktualne

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2018, 11:02

    hiperprolaktynemia czynnościowa,
    PCOS?, lekka IO? - brak jednoznacznej opinii lekarzy,
    MTHFR C677T/A1298C heterozygota,
    niski progesteron, cykle bezowulacyjne,

  • TEKNON Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 7 marca 2018, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!!!

    Jestem tu na forum nową osobą, jestem w 7 tygodniu ciąży, od pani doktor, która prowadziła moją ciążę poprzednią i tą obecną dowiedziałam się że mogę mieć mutację genu MTHFR gdyż mój poziom homocysteiny wynosi 10. Czy waszym zdaniem może to świadczyć o mutacji? Sama już nie wiem co myśleć, zrobiłam badania czekam cały czas na wyniki... Biorę na razie metylowany kwas foliowy, witaminę b6 i mam czekać do wyników. Czy nie branie zastrzyków z heparyny może zaszkodzić w jakiś sposób dziecku?

  • bondzik007 Autorytet
    Postów: 1401 992

    Wysłany: 7 marca 2018, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam już u innego ginekologa i ta zaleciła acard podczas starań i clexane od pozytywnego testu przez 1 trymestr. Podobno przy tej mutacji mthfr tworzą się zakrzepy i może dojść do niedokrwienia kiedy rolę przejmuje łożysko.

    Haana lubi tę wiadomość

    12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

    [*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

    Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

    [*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

    MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • milkyway1022 Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 7 marca 2018, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam poziom homocysteiny nie przesadza o mutacjach ale masz wysoki więc raczej dzieje się niezbyt dobrze w organizmie. Chyba, że to jest normalne, że w ciąży rośnie. Poczekaj jeszcze na wyniki. Brak podawanie heparyne jeśli masz mutacje PAI-1 4G może być niebezpieczny dla matki bo może dostać zakrzepicy a jesli chodzi o dziecko to niestety też może mieć negatywne wpływ. Warto zrobić też morfologie. Wtedy lekarz który się zna powinien odczytać jak z krzepnieciem..
    Co do acardu i heparyny to moj ginekolog twierdzi, że dopiero jedno i drugie jak już zajde bo acard może utrudnić zagnieżdżenie ale już nie wiem. Za 2 tygodnie jeszcze mam hematologa.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 22:33

    MTHFR a1298c hetero
    PAI-1 4G hetero
    [*] 15tc
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 8 marca 2018, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acard ma utrudniać zagnieżdżenie? On jest między innymi właśnie po to pomocny aby maluch się lepiej zagnieździł w brzuszku u mamy. A przy mutacji pai zagnieżdżenie może być nieco utrudnione.

    mi88 lubi tę wiadomość

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ