X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ tutaj doszło wpisow ☺️❤️

Kochane, gratuluje każdej z nas za caly ten wysilek, ktory wkladamy, aby nasze dzieci przyszly na swiat w jak najlepszych warunkach ❤️

Przytocze slowa swojej poloznej: Czasami trzeba wiele poświęcić, aby na swiat przyszlo Nowe Życie.

Sciskam cudowną Antosie z calych sil! I Mamusie oczywiscie ❤️

Ja wczoraj mialam wizyte - szyjka 2.2 stabilna twarda. Coreczka prawidlowo na razie sie rozwija. Dzisiaj 31,5 tydzien ciazy. Czekam na 34 tydzien i zgodnie z zaleceniami lekarza beda mogla zacząć powoli sie ruszac i przygotowywać wyprawkę! Na stanie aktywna 5-latka wiec lezenie od 24 tygodnia plackiem bylo i nadal jest nie lada wyzwaniem. Ale z drugiej strony juz sie pogodzilam juz z tym, nie buntuje sie, akceptuje i odliczam dzien za dniem :) Bardzo chcialabym urodzic w bezpiecznym terminie, po 37 tygodniem. Corke rodzilam po 40 tygodniu, porod wywolywany ale bardzo ciezko znosilam ostatnie tygodnie. Mam nadzieje, ze uda sie dogadac z lekarzem na pobyt w szpitalu przed 40 tygodniem, ale to się wszystko okaze. Na razie leżę i pachne, a raczej sie poce - skutki hormonow 😂

• Eweela12 Nowa

Wysłany: 9 listopada, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Potrzebuje wsparcia i posłuchać waszych historii.
    W 25 tc trafiłam do szpitala z szyjka 8 mm i wpuklajacym się pęcherzem płodowym od wewnątrz. Na założenie szwu było już za późno i za wysokie ryzyko przebicia wód płodowych. Dostałam sterydy na płuca dla dzidziusia. Po tygodniu leżenia z głową w dół i nogami do góry pęcherz płodowy się cofnął. Aktualnie jestem w 32+3 tc i nadal przebywam w szpitalu. Miałam dziś mierzona szyjkę. Skróciła się do niecałych 6 mm i znow wody płodowe wpuklaja się w szyjkę. Czy któraś z was miała taka sytuacje? Do jakiego tygodnia udało się wytrwać? Czy wody płodowe w tym tyg ciąży mogą się jeszcze cofnąć? Nie ukrywam że miałam nadzieję że wyjdę ze szpitala i bede leżeć w domu, a teraz z tym wpuklajacym pecherzem najprawdopodobniej mnie nie wypuszcza

• Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 10 listopada, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweela12 wrote:
    Cześć,
    Potrzebuje wsparcia i posłuchać waszych historii.
    W 25 tc trafiłam do szpitala z szyjka 8 mm i wpuklajacym się pęcherzem płodowym od wewnątrz. Na założenie szwu było już za późno i za wysokie ryzyko przebicia wód płodowych. Dostałam sterydy na płuca dla dzidziusia. Po tygodniu leżenia z głową w dół i nogami do góry pęcherz płodowy się cofnął. Aktualnie jestem w 32+3 tc i nadal przebywam w szpitalu. Miałam dziś mierzona szyjkę. Skróciła się do niecałych 6 mm i znow wody płodowe wpuklaja się w szyjkę. Czy któraś z was miała taka sytuacje? Do jakiego tygodnia udało się wytrwać? Czy wody płodowe w tym tyg ciąży mogą się jeszcze cofnąć? Nie ukrywam że miałam nadzieję że wyjdę ze szpitala i bede leżeć w domu, a teraz z tym wpuklajacym pecherzem najprawdopodobniej mnie nie wypuszcza

Cześć, przede wszystkim mocno przytulam!🥰

Niestety, nie doradzę w Twojej sytuacji ale chcialabym jedynie powiedziecie - bardzo dobrze, ze jestes w szpitalu i jestes zaopiekowana. Ja bylam na oddziale przez tydzien w 24 tc kiedy wlasnie doszlo do skrocenia szyjki macicy i czulam sie o wiele spokojniejsza niż leżąc teraz w domu (obecnie 34 tydzien). Zanik ruchow, jakiekolwiek obawy ktore mam od razu dostarczaja mi negatywnych mysli i gdybym nie miala detektora tetna w domu to bym chyba zwariowala…. Bedac w szpitalu bylam o wiele spokojniejsza o siebie i dziecko.

• Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj przy swojej niewydolności pokonalam maraton truchtem… Maz mial odebrac coreczke z przedszkola, a kontaktu telefonicznego z nim nie bylo zadnego… Czekalam, dobijalam sie, az wreszcie stwierdzilam, ze nie moge tak tego zostawic i polecialam sama do przedszkola… Oczywiscie, kiedy bylam pod brama placowki maz oddzwonil. Okazuje sie, telefon jego stracil zasieg i nie wiedzial, ze sie dobijam. Na szczęście wrocilismy wszyscy razem autem. I na szczescie mam jutro wizyte u lekarza, nie mam bladego pojecia czego sie spodziewac po dzisiaj….😢😭😭😭

• Kate95 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie 7 listopada i szyja ma 3,23 cm czyli w miesiąc skróciła się tylko 2 mm.Ja i tak po pierwszej ciązy mam schizy,że coś wyjdzie🫣Dzisiaj według om już 31 i 4 tydzień ciąży.Jak będzie ten 34 to w końcu trochę odetchnę.

preg.png. age.png
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate95 wrote:
    Byłam na wizycie 7 listopada i szyja ma 3,23 cm czyli w miesiąc skróciła się tylko 2 mm.Ja i tak po pierwszej ciązy mam schizy,że coś wyjdzie🫣Dzisiaj według om już 31 i 4 tydzień ciąży.Jak będzie ten 34 to w końcu trochę odetchnę.

To już jesteś na prostej :) Jeszcze kilka tygodni.

U mnie 2 tygodni temu szyjka 2,2 czyli w 31,4 tygodniu.
    Jutro 33,4 i wizyta. Zobaczymy co wyjdzie, jeżeli się nie skraca to zacznę szykować wyprawkę powoli i może trochę więcej się ruszać. Do porodu kondycja się przyda.

• Kate95 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia94 wrote:
    To już jesteś na prostej :) Jeszcze kilka tygodni.

Jutro 33,4 i wizyta. Zobaczymy co wyjdzie, jeżeli się nie skraca to zacznę szykować wyprawkę powoli i może trochę więcej się ruszać. Do porodu kondycja się przyda.
    Trzymam kciuki żeby ten spacer nie zaszkodził szyjce❤️Ja się przestraszyłam bo przezbrzusznie miała 2,5 cm a w 31+0 przezpochwo było 3,2 cm

preg.png. age.png
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate95 wrote:
    Trzymam kciuki żeby ten spacer nie zaszkodził szyjce❤️Ja się przestraszyłam bo przezbrzusznie miała 2,5 cm a w 31+0 przezpochwo było 3,2 cm

Dziękuję bardzo ❤️

U mnie zawsze mierzona dopochwowo i najkrótsza byla w 24 tc - 17mm. Wtedy tez trafiłam na oddział. Od 26tc oscyluje w okolicach 2mm. Może to taka uroda…

• Domi0307 Autorytet

Wysłany: 13 listopada, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate95 wrote:
    Przed Tobą ostatnia prosta, dasz radę 💪 ja marzę, żeby być już na tym etapie i żeby w ogóle dotrwać 🙏 chociaż u mnie póki co rokowania całkiem niezłe, szyjka wciąż w okolicy 2cm ale twarda i zamknięta, moja dr wciąż mi powtarza, że po konizacji może mieć nawet 1cm, byle jak najdłużej była twarda i zamknięta. Także z pozytywnym nastawieniem odliczam sobie mijające dni, tygodnie... jeszcze troszkę 🙏

♀️ 35
    - RZS, ANA 1:160
    - hormony, AMH, wit. D, wit. B12, kwas foliowy, homocysteina, KIR, cytokiny, subpopulacja limfocytów, cross-match, kariotyp ✅️
    ♂️ 30
    - morfologia - 2% ❌️
    - fragmentacja DNA, AZF, kariotyp ✅️

Starania od 2023, klinika od 2025
    02.01.25 - wizyta kwalifikacyjna
    20.01.25 - I procedura - protokół długi
    14.02.25 - punkcja (1❄️)
    19.02.25 - I ET (4.2.1) - 8dpt-10, 10dpt-8, 13dpt-1 ❌️
    27.03.25 - histeroskopia + biopsja
    CD56 ✅️ CD138 ❌️ (stan zapalny, antybiotykoterapia, bez konieczności biopsji kontrolnej)
    06.05.25 - II procedura - protokół krótki
    17.05.25 - punkcja (2❄️❄️)
    17.06.25 - II FET (4.1.1) ❌️
    17.07.25 - III FET (4.3.2) - 8dpt-105, 11dpt-401, 13dpt-1393, 26dpt-49561, CRL-0,45cm i ❤️, 33dpt - mamy ❤️❤️😮🥹 1k2o ♂️

preg.png
  • Domi0307 Autorytet

Wysłany: 13 listopada, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia94 wrote:
    Joasia, jak u Ciebie po wizycie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada, 19:16

♀️ 35
    - RZS, ANA 1:160
    - hormony, AMH, wit. D, wit. B12, kwas foliowy, homocysteina, KIR, cytokiny, subpopulacja limfocytów, cross-match, kariotyp ✅️
    ♂️ 30
    - morfologia - 2% ❌️
    - fragmentacja DNA, AZF, kariotyp ✅️

Starania od 2023, klinika od 2025
    02.01.25 - wizyta kwalifikacyjna
    20.01.25 - I procedura - protokół długi
    14.02.25 - punkcja (1❄️)
    19.02.25 - I ET (4.2.1) - 8dpt-10, 10dpt-8, 13dpt-1 ❌️
    27.03.25 - histeroskopia + biopsja
    CD56 ✅️ CD138 ❌️ (stan zapalny, antybiotykoterapia, bez konieczności biopsji kontrolnej)
    06.05.25 - II procedura - protokół krótki
    17.05.25 - punkcja (2❄️❄️)
    17.06.25 - II FET (4.1.1) ❌️
    17.07.25 - III FET (4.3.2) - 8dpt-105, 11dpt-401, 13dpt-1393, 26dpt-49561, CRL-0,45cm i ❤️, 33dpt - mamy ❤️❤️😮🥹 1k2o ♂️

preg.png
  • Kate95 Autorytet

Wysłany: 13 listopada, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi0307 wrote:
    Przed Tobą ostatnia prosta, dasz radę 💪 ja marzę, żeby być już na tym etapie i żeby w ogóle dotrwać 🙏 chociaż u mnie póki co rokowania całkiem niezłe, szyjka wciąż w okolicy 2cm ale twarda i zamknięta, moja dr wciąż mi powtarza, że po konizacji może mieć nawet 1cm, byle jak najdłużej była twarda i zamknięta. Także z pozytywnym nastawieniem odliczam sobie mijające dni, tygodnie... jeszcze troszkę 🙏
    No u mnie już bliżej niż dalej👍Następna wizyta w 33 TC.Byłam osrana,że ma już 2,5 cm ale jak ma te ponad 3 cm to nie jest źle.Skraca się regularnie po trochę.W sierpniu miała jeszcze 3,88 cm a teraz 3,2.Joasia a co tam u Ciebie?

preg.png. age.png
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta przebiegła pomyślnie, szyjka stabilna. Mam brać progesteron jeszcze ze 2 tygodnie, mogę zacząć się ruszać po mieszkaniu i od czasu do czasu wychodzić na krótki spacer. Na razie trzymam się z dala od spacerow, ale po mieszkaniu się ruszam i to wielkie szczęście ❤️
    Malutka już 2200 gramow, w niedzielę zaczynamy 35 tydzień.
    Trzymajcie proszę kciuki za dotrwanie do bezpiecznego terminu i spokojny porod ❤️

Domi0307 lubi tę wiadomość

• Kate95 Autorytet

Wysłany: 14 listopada, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia94 wrote:
    Wizyta przebiegła pomyślnie, szyjka stabilna. Mam brać progesteron jeszcze ze 2 tygodnie, mogę zacząć się ruszać po mieszkaniu i od czasu do czasu wychodzić na krótki spacer. Na razie trzymam się z dala od spacerow, ale po mieszkaniu się ruszam i to wielkie szczęście ❤️
    Malutka już 2200 gramow, w niedzielę zaczynamy 35 tydzień.
    Trzymajcie proszę kciuki za dotrwanie do bezpiecznego terminu i spokojny porod ❤️
    Super,że wszystko ok👍Fajny masz już tydzień.

Joasia94 lubi tę wiadomość

preg.png. age.png
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate95 wrote:
    Super,że wszystko ok👍Fajny masz już tydzień.

Dziękuję! A Ty jak się czujesz? Czy sa jakies plany co do porodu?

• Kate95 Autorytet

Wysłany: 15 listopada, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia94 wrote:
    Dziękuję! A Ty jak się czujesz? Czy sa jakies plany co do porodu?
    Na chwilę obecną dzieci są w takiej pozycji,że w grę wchodzi tylko CC.Jak się samo nie zacznie wcześniej to będzie ono 2/3 stycznia.Dzisiaj zaczęłam 32 tydzień więc jeszcze 2 tygodnie i będzie już super.Ja jestem na chodzie bo szyjka ma te ponad 3 cm.Następna wizyta 25 listopada.

preg.png. age.png
  • Joasia94 Koleżanka

Wysłany: 15 listopada, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate95 wrote:
    Na chwilę obecną dzieci są w takiej pozycji,że w grę wchodzi tylko CC.Jak się samo nie zacznie wcześniej to będzie ono 2/3 stycznia.Dzisiaj zaczęłam 32 tydzień więc jeszcze 2 tygodnie i będzie już super.Ja jestem na chodzie bo szyjka ma te ponad 3 cm.Następna wizyta 25 listopada.

Rozumiem, to wspaniale wszystko idzie ku dobremu :)

U mnie nastepna wizyta 27 listopada także idziemy zwartym krokiem do przodu :)

Z lekarzem jestem wstepnie umowiona na pobyt w szpitalu i porod 24 grudnia. Termin mam na 28 grudnia ale mam stwierdzana cukrzycę ciazowa + kilka poronien wczesniej wiec nie chcemy za bardzo zwlekac.

• Kate95 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia94 wrote:
    Rozumiem, to wspaniale wszystko idzie ku dobremu :)

U mnie nastepna wizyta 27 listopada także idziemy zwartym krokiem do przodu :)

Z lekarzem jestem wstepnie umowiona na pobyt w szpitalu i porod 24 grudnia. Termin mam na 28 grudnia ale mam stwierdzana cukrzycę ciazowa + kilka poronien wczesniej wiec nie chcemy za bardzo zwlekac.
    Ja mam termin na 12 stycznia czyli 2 tygodnie po tobie.U mnie na chwilę obecną jest opcja tylko CC że względu na ich ułożenie.

preg.png. age.png
‹‹ 242 243 244 245 246
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ