X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Przezierność karkowa górna granica
Odpowiedz

Przezierność karkowa górna granica

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 1 maja, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, szukam mam ktore byly w podobnej sytuacji lub są. Wczoraj mialam badanie USG 1trymestru. Wszystko wyszło dobrze poza przeziernoscia karkowa którą Pani doktor mierzyła 3 razy, raz wyszla 2.4, raz 2.6 i ostatecznie zapisała wynik 2.46. Powiedziała że wg tej siatki jest w górnej granicy, oczywiście ja już przerażona.. zrobione testy pappa ale z racji też wieku 35lat Pani doktor powiedziala, że również mogą wyjść niepokojące... wczoraj miałam 12tydz6d, crl 6.55cm
    Zastanawiam się czy mimo wszystko nie wydać tych 2tys i zrobić testy z krwi... oczywiście mąż twierdzi że panikuje więc wsparcia zero :(

• Alwayssmiling Autorytet

Wysłany: 7 maja, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Hej, szukam mam ktore byly w podobnej sytuacji lub są. Wczoraj mialam badanie USG 1trymestru. Wszystko wyszło dobrze poza przeziernoscia karkowa którą Pani doktor mierzyła 3 razy, raz wyszla 2.4, raz 2.6 i ostatecznie zapisała wynik 2.46. Powiedziała że wg tej siatki jest w górnej granicy, oczywiście ja już przerażona.. zrobione testy pappa ale z racji też wieku 35lat Pani doktor powiedziala, że również mogą wyjść niepokojące... wczoraj miałam 12tydz6d, crl 6.55cm
    Zastanawiam się czy mimo wszystko nie wydać tych 2tys i zrobić testy z krwi... oczywiście mąż twierdzi że panikuje więc wsparcia zero :(

Jakie decyzje podjęłaś?

U mnie podobnie nt: 2,74 ryzyko t21 1:49

Czekam na nifty .

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:
    14dc 🔬🥚8 szt, 18 mm estradiol 2500
    21dc26.02 transfer pączek 3.1.2 zainstalowany + EG

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚
    14 dpt - ostatnia beta 554 🍀🧚

21dpt 19.03 USG pecherzykowe 🍀🩷🧚
    28 dpt 26.03 crl 6 mm fhr 123 🩷🧚 🤞

09.04 8w5d🩵 2cm Kropka 🥰🧚🍀

05/05 czekamy na wyniki , w USG 🩷👧

preg.png
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 8 maja, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alwayssmiling wrote:
    Jakie decyzje podjęłaś?

U mnie podobnie nt: 2,74 ryzyko t21 1:49

Czekam na nifty .
    Jak w środę mialam prenatalne, tak w piątek umówiłam się na poniedziałek na nifty. Czekam na wyniki...W międzyczasie czasie przyszło Pappa które tj powiedziala pani doktor ze względu na wiek i ta przeziernosc w górnej granicy nie będą dobre...niby mam wysokie ryzyko trisomii 21... także tak czy siak musiałabym zrobić nifty. Nie znam szczegółów wyników pappa bo lekarza mam w innym mieście i Pani doktor powiedziala żebym pojawiła się jak będą wyniki nifty.. ponoć czeka się około tygodnia więc siedzę jak na szpilkach. Oczywiście po wynikach pappa się załamałam...staram się nie myśleć o najgorszym ale czasami się nie da..
    A Ty jak się trzymasz? Co lekarz na to?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 13:10

Wysłany: 8 maja, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Jak w środę mialam prenatalne, tak w piątek umówiłam się na poniedziałek na nifty. Czekam na wyniki...W międzyczasie czasie przyszło Pappa które tj powiedziala pani doktor ze względu na wiek i ta przeziernosc w górnej granicy nie będą dobre...niby mam wysokie ryzyko trisomii 21... także tak czy siak musiałabym zrobić nifty. Nie znam szczegółów wyników pappa bo lekarza mam w innym mieście i Pani doktor powiedziala żebym pojawiła się jak będą wyniki nifty.. ponoć czeka się około tygodnia więc siedzę jak na szpilkach. Oczywiście po wynikach pappa się załamałam...staram się nie myśleć o najgorszym ale czasami się nie da..
    A Ty jak się trzymasz? Co lekarz na to?

Ten element że po „ źle „ wyniki trzeba przyjechać jest najgorszy chyba .
    U nas lekarz twierdzi że dalej duże szanse na zdrowe dziecko że poza przeziernoscia przystało wygląda dobrze ale sama wiesz jak jest .

Ja robiłam nifty we wtorek - czyli czekamy razem .

Plan jakiś już macie do dalej ?

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚

preg.png
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 8 maja, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alwayssmiling wrote:
    Ten element że po „ źle „ wyniki trzeba przyjechać jest najgorszy chyba .
    U nas lekarz twierdzi że dalej duże szanse na zdrowe dziecko że poza przeziernoscia przystało wygląda dobrze ale sama wiesz jak jest .

Ja robiłam nifty we wtorek - czyli czekamy razem .

Plan jakiś już macie do dalej ?

Właśnie nie mam planu i to mnie przeraża. U nas doktorowa tez mowi że raczej wszystko w porządku ale tj piszesz skoro coś wychodzi nie tak to zawsze jest to niepokój, że może być coś źle...
    Myślę, że jeśli nifty by wyszło zle zrobię te inwazyjne bo i tak już tylko to pozostanie..
    A generalnie dalej to nie wiem jakie są opcje...

Wysłany: 8 maja, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Właśnie nie mam planu i to mnie przeraża. U nas doktorowa tez mowi że raczej wszystko w porządku ale tj piszesz skoro coś wychodzi nie tak to zawsze jest to niepokój, że może być coś źle...
    Myślę, że jeśli nifty by wyszło zle zrobię te inwazyjne bo i tak już tylko to pozostanie..
    A generalnie dalej to nie wiem jakie są opcje...

No to ja mówię do lekarza że po nifty zobaczę co z amniopunkcja ale jestem już zapisana na termin.

Nam lekarz mówił tak : jeśli chcecie urodzić to i tak poleca amnio bo wtedy są w stanie dowiedzieć jaki rodzaj mutacji i przygotować nas co będzie „ potrzebne” .

A jeśli nie chcemy urodzić to trzeba amnio jako dokumentacja i wtedy powie co i jak.

My z mężem jesteśmy bliżsi opcji że urodzimy rozmawialiśmy o takich kwestiach przed diagnozą .

Jednak liczę mocno na nifty że rzeczywiście okaże się to tylko statystyka .

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚

preg.png
  • Paczula Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie na pierwszych prenatalnych - przezierność 2,5 mm. Ja i tak byłam zdecydowana na badania genetyczne i ryzyka wyszły niskie. Obecnie jestem po połówkowych i też jest wszystko ok, fałd karkowy w normie. Lekarz skomentował, że czasami z tą przeziernością po prostu tak i jest i w znacznej ilości przypadków nic nie oznacza, więc bądźcie dobrej myśli!
    Pamiętam ile mi to nerwów napsuło.

Mężczyźni mają inne podejście, według mojego męża górna granica to dalej norma i nie ma o czym rozmawiać.

Ja dla spokoju poszłam też na drugie badania prenatalne prywatnie żeby się upewnić, że przezierność nie wzrosła, to też mnie uspokoiło.

Wspomnę też, że na początku ciąży przeszłam grypę więc to też może miało znaczenie.

Jestem ciekawa co lekarz chciał powiedzieć w przypadku terminacji ciąży, bo chyba w Polsce dalej jest zakazana?

• Dżoanniks Autorytet

Wysłany: 9 maja, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula wrote:
    U mnie podobnie na pierwszych prenatalnych - przezierność 2,5 mm. Ja i tak byłam zdecydowana na badania genetyczne i ryzyka wyszły niskie. Obecnie jestem po połówkowych i też jest wszystko ok, fałd karkowy w normie. Lekarz skomentował, że czasami z tą przeziernością po prostu tak i jest i w znacznej ilości przypadków nic nie oznacza, więc bądźcie dobrej myśli!
    Pamiętam ile mi to nerwów napsuło.

Mężczyźni mają inne podejście, według mojego męża górna granica to dalej norma i nie ma o czym rozmawiać.

Ja dla spokoju poszłam też na drugie badania prenatalne prywatnie żeby się upewnić, że przezierność nie wzrosła, to też mnie uspokoiło.

Wspomnę też, że na początku ciąży przeszłam grypę więc to też może miało znaczenie.

Jestem ciekawa co lekarz chciał powiedzieć w przypadku terminacji ciąży, bo chyba w Polsce dalej jest zakazana?

Pewnie chciał powiedzieć w jakich przypadkach jest możliwa terminacja, bo całkowicie nie jest zakazana.

Leon ur. 28.02.2023 ❤️

Wysłany: 9 maja, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczula dzięki za dobrą historię ;) potrzeba takich 🤞

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚

preg.png
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alwayssmiling wrote:
    Paczula dzięki za dobrą historię ;) potrzeba takich 🤞

Hej i jak tam masz wyniki? Ja nadal cisza..liczyłam że wczoraj przyjdą bo czytałam że niektóre dziewczyny miały po 3-5dniach... coraz bardziej mnie to stresuje ;(

Wysłany: 10 maja, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Hej i jak tam masz wyniki? Ja nadal cisza..liczyłam że wczoraj przyjdą bo czytałam że niektóre dziewczyny miały po 3-5dniach... coraz bardziej mnie to stresuje ;(

Nie mam ja liczę że do środy czekam i wtedy jak coś zadzwonię do kliniki gdzie robiłam . A Ty z kliniki czy przez stronę WWW umawiałaś?

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚

preg.png
  • Reniaa89 Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alwayssmiling wrote:
    Nie mam ja liczę że do środy czekam i wtedy jak coś zadzwonię do kliniki gdzie robiłam . A Ty z kliniki czy przez stronę WWW umawiałaś?

Ja też w tej klinice co chodze do ginekologa ...

Wysłany: 10 maja, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniaa89 wrote:
    Ja też w tej klinice co chodze do ginekologa ...
    Spokojnie - w poniedziałek tak naprawdę będzie 5 dzień roboczy - bądź dobrej myśli !! Czekamy razem to raźniej ja nie liczę na te krótkie terminy żeby się nie nakręcać i do tego u ciebie jak u mnie pewnie musi zadzwonić klinika 😒

Starania od 2018

3 iui ❌
    2 ivf ❌

Ivf:

05.03 7 dpt bhcg 37🍀🧚
    8dpt-bhcg 54 🍀🧚
    10 dpt - bhcg113 🍀🧚
    12dpt - bhcg 235 🍀🧚

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ