X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii
Odpowiedz

Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii

Oceń ten wątek:
  • Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 18 lutego, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Na pierwszych badaniach prenatalnych wyszła mi przezierność karku 2,66 mam dla długości ciśnieniowo rdzeniowej 51,1 mm. Beta i pappa wyszły nie najgorzej ale w całości ryzyko trisomii 21 oceniono jako 1:71 czyli wysokie.

Czy któraś z Was miała podobna sytuacje? Totalnie nie wiem co myśleć i co robić. Pani genetyk zaleca amniopunkcje ale zdania są podzielone ze względu na ryzyko.
    Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, historię

• Martiiii Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda reszta parametrów?

preg.png
  • Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 18 lutego, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B-hCG 75,10 IU/l co odpowiada 1,707 MOM
    PAPP-A 2,090 IU/l co odpowiada 0,737 MOM
    Wartosc srednia wskaznika pulsacji (PI) w tetnicy macicznej : 1,905 co odpowiada 1,061 MOM
    FHR 168 ud/min
    NT: 2,66 mm
    kość nosowa: obecna

Nie wiem czy jeszcze jakies parametry są istotne

• Lexia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno dostałaś ryzyka wyliczone na podstawie badania. Przy pośrednim ryzyku zaleceniem jest biopsja kosmówki albo amniopunkcja.
    Amniopunkcja jest bezpiecznym zabiegiem, z ryzykiem poronienia na poziomie mniejszym niż 1%. Ryzyko poronienia występuje także w przypadku choroby wirusowej, czy w związku z tym zamykasz się na całą ciążę w domu, nie wychodzisz do sklepu itp?

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 18 lutego, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Na pewno dostałaś ryzyka wyliczone na podstawie badania. Przy pośrednim ryzyku zaleceniem jest biopsja kosmówki albo amniopunkcja.
    Amniopunkcja jest bezpiecznym zabiegiem, z ryzykiem poronienia na poziomie mniejszym niż 1%. Ryzyko poronienia występuje także w przypadku choroby wirusowej, czy w związku z tym zamykasz się na całą ciążę w domu, nie wychodzisz do sklepu itp?

Wiadomo, ryzyko jest różne na różnych płaszczyznach i nawet sie o tym nie myśli, masz rację.
    A chyba gorszy jest stres do rozwiązania, więc lepiej amniopunkcję zrobić.

• Lexia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślę, choć musi to być Twoja decyzja ;) lepiej wiedzieć. Albo by zdecydować o terminacji, albo już podczas ciąży, jeśli chcesz ją donosić znaleźć odpowiednich lekarzy do prowadzenia takiej ciąży, szpital do porodu przygotowany na narodziny dziecka z ewentualną wadą plus też pomyśleć, jak można dziecku pomóc po porodzie 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie usg wszystko pięknie , ale pappa ryzyko trisomii 21 1:119 i lekarz zalecił amniopunkcje , chiałam zrobić inne odpłatne badania ale odradził stwierdzając że to jednak nadal statystyki i tylko to badanie da mi 100% pewnosci .
    Boje się strasznie , idę jutro ,ale z drugiej strony nie robić i czekać w sumie do porodu z niepewnością ......
    Jedynie czas oczekiwania na wyniki długi , ale można z tego co słyszałam dopłacić i wynik do 9 dni .

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Hej u mnie usg wszystko pięknie , ale pappa ryzyko trisomii 21 1:119 i lekarz zalecił amniopunkcje , chiałam zrobić inne odpłatne badania ale odradził stwierdzając że to jednak nadal statystyki i tylko to badanie da mi 100% pewnosci .
    Boje się strasznie , idę jutro ,ale z drugiej strony nie robić i czekać w sumie do porodu z niepewnością ......
    Jedynie czas oczekiwania na wyniki długi , ale można z tego co słyszałam dopłacić i wynik do 9 dni .

Zrob odrazu amnio z mikromacierzami, wynik do 10 dni a przebada tez na mikrodelecje/duplikacje. Z tego co wiem w części szpitali refundowana jest z mikromacierzami.
    Ja pomimo sredniego ryzyka i zrobionego nifty pro robilam amnio z mikrmacierzami bo wiedzialam ze tylko to da mi wzgledny spokoj do konca ciazy. A stres wiadomo najgorszy.

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć , a powiedz mi jak przeszłaś to badanie ?Jak sie czułaś po nim ??

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie jutro amniopunkcja. Co prawda z innego powodu- zdecydowanie przekroczone wolne beta HCG. Ryzyko skorygowane 1:77. Trzy tygodnie oczekiwania na wynik to tortura 😩

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Dziewczyny u mnie jutro amniopunkcja. Co prawda z innego powodu- zdecydowanie przekroczone wolne beta HCG. Ryzyko skorygowane 1:77. Trzy tygodnie oczekiwania na wynik to tortura 😩

Ja też mam jutro :( ,ale dokupuje " szybki wynik " który jest do 9 dni roboczych bo nie wytrzymam tak długo ......

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Dobrze wiedzieć , a powiedz mi jak przeszłaś to badanie ?Jak sie czułaś po nim ??

Bez zadnych problemow i powikłan.
    2/3 dni po starałam sie leżec i malo chodzic zeby nic nie uszkodzic itd ale nie mialam tez takich oficjalnych zalecen od lekarza zeby lezec.
    Po 2 tyg poszlam do swojego gina na kontrole czy wszystko ok.
    A sam zabieg malo przyjemny ale do przezycia. Mi przez brzuch przekuwali sie 2 razy , a sam worek owodniowy byl nakluty tylko raz .
    Wynik amnio z mikromacierzami mialam w 7 dni. Refundowane na NfZ

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Bez zadnych problemow i powikłan.
    2/3 dni po starałam sie leżec i malo chodzic zeby nic nie uszkodzic itd ale nie mialam tez takich oficjalnych zalecen od lekarza zeby lezec.
    Po 2 tyg poszlam do swojego gina na kontrole czy wszystko ok.
    A sam zabieg malo przyjemny ale do przezycia. Mi przez brzuch przekuwali sie 2 razy , a sam worek owodniowy byl nakluty tylko raz .
    Wynik amnio z mikromacierzami mialam w 7 dni. Refundowane na NfZ

Ja też czytałam żeby odpoczywać i leżec tak przez 3 dni i tak też uczynie . To mega szybko wynik w klinicie gdzie będę badanie miała za darmo powiedzieli mi że czeka sie około 3-4 tyg na wynik , ale można wykupić że do 9 dni .

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Ja też mam jutro :( ,ale dokupuje " szybki wynik " który jest do 9 dni roboczych bo nie wytrzymam tak długo ......

Tez dokupuje FISH. Już ciężko mi się funkcjonuje, stres mnie zżera. Boję się tego wyniku jak niczego wcześniej.

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 a możesz powiedzieć w jakim mieście masz robić badanie? Nie w Katowicach przypadkiem? Bo bo też mam z NFZ, wynik bardzo długo bo 21 dni, mikromacierzy nie wykonują na NFZ, a nawet jeśli to na wynik czeka się tyle samo. To jest kpina. Gdybym wiedziała wcześniej to znalazła bym inną klinikę a teraz już musztarda po obiedzie. Wezmę tylko FISH żeby się nie wykończyć psychicznie.

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Sabina1988 a możesz powiedzieć w jakim mieście masz robić badanie? Nie w Katowicach przypadkiem? Bo bo też mam z NFZ, wynik bardzo długo bo 21 dni, mikromacierzy nie wykonują na NFZ, a nawet jeśli to na wynik czeka się tyle samo. To jest kpina. Gdybym wiedziała wcześniej to znalazła bym inną klinikę a teraz już musztarda po obiedzie. Wezmę tylko FISH żeby się nie wykończyć psychicznie.

Tak w Katowicach ,na którą godzinę jedziesz ? Mnie od rana boli brzuch :(

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na 14:15 ale stres mnie już trzyma mocno od wczoraj. Trzymam za nas mocno kciuki!

• Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 21 lutego, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w których tc macie wykonywane amnio?
    Ja wczoraj powtórzyłam USG prenatalne i tym razem wyszło w normie, nie wiem skad taka roznica w przeziernosci :(
    Oddalam tez krew do SANCO bo chce wiedziec cos cokolwiek, ale boje sie ze niezaleznie od wyniku bede myslala o zrobieniu amnio :(

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksaaaaa wrote:
    Dziewczyny w których tc macie wykonywane amnio?
    Ja wczoraj powtórzyłam USG prenatalne i tym razem wyszło w normie, nie wiem skad taka roznica w przeziernosci :(
    Oddalam tez krew do SANCO bo chce wiedziec cos cokolwiek, ale boje sie ze niezaleznie od wyniku bede myslala o zrobieniu amnio :(

W 15 tc
    Jeżeli masz się całą ciążę martwić to zdecydowanie doradzam Ci amniopunkcję. Już kiedyś pisałam,że to nic strasznego ale po moich słowach rozpętała się burza. Ale tak uważam i każdej kobiecie bym doradziła to badanie ale koniecznie z mikromacierzami. Trzymam kciuki za decyzję i wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 09:07

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 21 lutego, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    W 15 tc
    Jeżeli masz się całą ciążę martwić to zdecydowanie doradzam Ci amniopunkcję. Już kiedyś pisałam,że to nic strasznego ale po moich słowach rozpętała się burza. Ale tak uważam i każdej kobiecie bym doradziła to badanie ale koniecznie z mikromacierzami. Trzymam kciuki za decyzję i wyniki.

Ania40, mówiąc 15tc masz na myśli 14+x czy już 15+x?
    I w jakim mieście/klinice robiłaś to badanie jeśli mogę spytać?

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ