tarczycowe mamy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
mi też przy niedoczynności lekarz kazał wziąć witaminy z jodem i kupiłam Prenatal Classic a jodu ma dawkę 200. Za tydzień idę do lekarza i zobacze jak moja tarczyca po euthoryksie 25 i po tych witaminach:). A wczoraj byłam u Ginekologa i dzidzius ma się swietnie wiec pewnie wszystko jest dobrze:))
-
Dziewczynki mam pytanko....a jaki macie poziom tsh ? Bo ja jestem juz po operacji tarczycy ciagle jestem pod kontrola lekarza....ale nie podoba mi sie ze moje tsh ciagle spada mimo ze biore euthyrox 50...ost. moj wyni to 0,0089
19.12. jest , 09.01 3.84 cm , 21.01 5,65 cm , 6.02 8,06 cm Boy 2.03 238g 15,05 1500 g 27.07 3540
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCzy to jest najważniejsze to ja nie wiem... Moja lekarka zawsze dawała mi w ciąży skierowanie na TSH ft3 i ft4 a jesli ft4 było za niskie uspokajała, że najważniejszym hormonem "wykonawczym" i tak jest ft3. Jechałam przez połowę ciąży na ft4 na granicy lub poniżej normy pomimo tego, że TSH było w normie dla ciąży i więcej hormonów już nie mogłam brać bo to groziło nadczynnością polekową.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGdyby mój endo mi tak powiedział to bym zapytała dlaczego w takim razie leczenie rozpoczyna sie wtedy kiedy jest problem z TSH a nie kiedy ft4 jest za niskie, bo zazwyczaj jest tak, ze ft4 jest w normie podczas kiedy TSH wariuje i trzeba zacząć sie jednak leczyć...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZa niskie czyli pod normą?
U mnie przed leczeniem ft4 było lepsze niz w całej ciazy a w ciazy zwiększyła mi sie dawka czterokrotnie. Teraz zmieniłam endo zeby mieć wszystkie badania w pakiecie i ona twierdzi, ze bede mogła za miesiąc odstawić Euthyrox całkiem bo nie mam przeciwcial i brać go tylko podczas przygotowań do ciazy i w ciazy. Nie wiem co mam o tym myśleć i czy nie szukać kolejnego endo, bo kazdy co innego mówi a niebranie leków mnie przeraża -
nick nieaktualnyTak, najpierw się okazało, że mam wysokie TSH, a potem dostałam skierowanie do endo i tam się okazało, że mam również ft4 poniżej normy..
Ja miałam brać Euthyrox tylko do porodu i 6 tyg po porodzie mam zrobić badania i sprawdzić, jak wyjdą wyniki właśnie tsh i ft4.