Wysokie tętno płodu
-
WIADOMOŚĆ
-
Smutnamiss wrote:Mm wpisane tachykardie płodu na usg genetycznym 181 bylo i mówił że dziecko może być chore zrobiłam testy pappa
PAPP-A ci nic nie da. To ogólna statystyka i nic nie powie konkretnie o dziecku, które masz w brzuchu. Jeśli się martwisz to zrób HARMONY/NIFTY/inne genetyczne z krwi (koszt 2000 pln+), albo amniopunkcję (za darmo na NFZ).Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 17:30
-
Ja co prawda nie wiem jakie moja córeczka miała tętno w 12 tygodniu ale teraz jak mam ktg i mała się rusza to jej często tętno skacze do 180. Skoro widziałaś, że dzidziuś się ruszał to oczywiste, że miał wysokie tętno. Może skonsultuj to jeszcze z kimś.08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Smutnamiss, moja córka też miewala wysokie tętno i byłam na obserwacji na patologii, 180 i więcej skakalo. I najczęściej po moim jedzeniu, zaczynała dosłownie szaleć w brzuchu a tętno w kosmos. Ale wyszło, że przy takiej aktywności to nic dziwnego, przy spoczynku i normalnej aktywności, a nie takiej wzmożonej miała dobre.
Oby u Ciebie też okazało się to inydentalne! -
Hej zakładałam tu na tym forum wątek o takim tytule. U mnie wyszło w 10-11 tc tętno 190, które lekarzowi się oczywiście nie spodobało... Tydzień później (12tc)tętno u małego wynosiło 180 i lekarz stwierdził, że jest ok, co prawda na granicy normy, ale w porządku. Czytałam wtedy w internecie różne historie (czego nie polecam), ale znalazłam wątki, w których dziewczyny opisywały tętno u swoich dzieci w 10-12tc na poziomie 200 i dzieci rodziły się zdrowe.
Ja tez piszę, żeby Ci dodać otuchy - mimo tętna 190 i utrzymującego się tętna w górnych granicach do końca ciąży - mam zdrowego wspaniałego 1,5 rocznego synka. Jedyny minus - jest strasznie ruchliwy i nie mogę za nim nadążyć
Tobie też życzę takiego urwisa.
Pamiętaj, że lekarze mają obowiązek sprawdzać wszystko co "nie mieści się im w tabelkach", natomiast dzieci są rożne i nie wszystkie można wtłoczyć w określone ramy :)Głowa do góry! -
Tętno dwa dni po genetycznym 173 więc ciut mniej leżę w szpitalu i dla lekarzy tu norma dla 1 trymestru jest do 180 więc sprawdzili tętno i tyle dostałam tel że są wyniki pappa nie chcieli powiedzieć przez tel zapraszają na wizytę więc jak wyjdę że szpitala to pojdę w pappa wyszedł mi zespół Downa 1:66 jestem załamana. Takie tętno to niestety nic dobrego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 14:10
-
Przepraszam, że dopiero odpisuję, bylismy kilka dni poza domem, bez dostępu do internetu. Smutnamiss, Pappa to tylko statystyka, niestety wysokie tętno w takim badaniu wpływa na wynik. Pamiętaj, że zdecydowana większość dziewczyn, które robiły Pappa i otrzymały wyniki z wysokim ryzykiem potem rodzi zdrowe dzieci i żałuje, że poszła w ogóle na to Pappa. Szkoda nerwów. Jesli masz możliwości finansowe polecam Nifty.
Skup teraz swoje mysli a tym, że pozostałe parametry z usg genetycznego wyszły ok. Ja mam trzech synów. U pierwszego wychodziło wysokie tętno na usg, w granicach normy, ale wysokie (na usg w 12/13 tc - 173) - zdrowy jak ryba. U trzeciego dramat - tętno 190, potem 180 - znowu mała zdrowa rybka Trzymam mocno za Ciebie kciuki, dawaj znać co słychać. -
megiiiii wrote:Prawidłowa liczba udezen na min wynosi 110 - 150 dlatego 180 jest zdecydowanie za wysokie
Dla którego trymestru? Chyba nie dla pierwszego? Skąd taka informacja?
Smutnamiss wrote:Dziś robiłam usg tydzień po genetycznym bo plamiłam byłam na izbie i tętno 163 chyba już lepiej może gdybym poczekala tydzień to nie przeżywałabym tego koszmaru. Zrobiłam panoramę
Jak sytuacja po PAPP-A? Będziesz robić dodatkowe badania genetyczne, czy drugie USG Cię uspokoiło?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 23:41