Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika96 wrote:
    Tylko skąd aż taki skok. Trudno, jutro rano wszystko się okaże pewnie. 🙈

No to chyba już po owu ;)

32 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Dominika96 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    No to chyba już po owu ;)
    Ale to chyba za wcześnie, żeby cokolwiek z tego było? 😒

👱‍♀️Dominika, 28
    🙋‍♂️ Sebastian, 32
    👱‍♀️Io ❌
    Morfologia ✅
    Panel tarczycowy ✅
    Witamina D3 ✅
    Witamina B12✅
    Ferrytyna ✅
    Testosteron ✅
    Homocysteina ✅
    🙋‍♂️ Morfologia ✅
    Badanie nasienia ✅
    ————————————
    06.24 - Udrożniono oba jajowody ✅
    10.24 - Rozpoczęcie leczenia w klinice niepłodności
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix tak widzę ze naprawdę u was poprawa jest super . Muszę o tych badaniach jego pogadać jK już sama się przebadam pod każdym katem

39 lat
    cykle - 28 dniowe✅
    AMH -10.2023 0,65/ 06.2024 0,47 ❌
    TSH ✅
    usg tarczycy ✅
    histero✅
    hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    Kariotyp ✅
    euthyrox - 100, jodid, wit D, kwas foliowy, koenzym q10 - 600mg, kwas liponowy - 600mg, plus masa innych supli
    On
    10.2023 badanie nasienia azzospermia, niskie FSH i testosteron
    03.2024 testosteron rośnie , fsh w normie , mamy plemniki 🙏
    Teratozoospermia
    Morfologia 1%❌, fragmentacja 30% ❌ , kariotyp ✅

1 IVF 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF 26.09 ET 1 zarodek ❌
  • Mama8latka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastrzelę no 🤪🔫
    Jak na złość okres mi się spóźnia....
    Dziś już 17dpo ,sprawdziłam test biały.
    W czwartek będę mieć zabieg , w środę badania krwi. Mam nadzieję że nie zrobi to różnicy jak będę np w 6-7dc ? To już tak liczę jak mi się spóźni do piątku....a krwawię zawsze ok 4 dni.
    Jeszcze specjalnie Duphastonu dłużej nie brałam żeby się nie przeciągało i masz babo placek 😑

👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
    👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Ja się zastrzelę no 🤪🔫
    W czwartek będę mieć zabieg , w środę badania krwi. Mam nadzieję że nie zrobi to różnicy jak będę np w 6-7dc ? To już tak liczę jak mi się spóźni do piątku....a krwawię zawsze ok 4 dni.
    Jeszcze specjalnie Duphastonu dłużej nie brałam żeby się nie przeciągało i masz babo placek 😑

Widziałam właśnie, że jakieś jaja tam odwala ta Twoja małpa :P u mnie pewnie jutro będzie, ale nocowałam dziś u koleżanki i nie zmierzyłam tempki, więc nie wiem czy już spadła.
    Mój kumpel z pracy ma covid, więc się zastanawiam czy nie zrobić testu z apteki, bo widuje się z moją Babcią i nie chciałabym jej czegoś sprzedać :/ Ale nigdy nie robiłam takiego testu, więc nie wiem czy jest wiarygodny :P

💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Ja się zastrzelę no 🤪🔫
    Witam!Ważne,żebyś nie krwawiła.Laparo robi się do 10d.c.
    🤞🍀

Mama8latka lubi tę wiadomość

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • Justyna2800 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Bardzo długo tutaj się nie udzielałam ale ciągle was wszystkie podczytuje. Dziś byliśmy z mężem odebrać wyniki badań nasienia. Totalnie się na tym nie znam. Może któraś z was pomoże w interpretacji? 🙏
    https://zapodaj.net/e2b15f8f479f4.jpg.html

• Clausix Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2800 wrote:
    Hej dziewczyny. Bardzo długo tutaj się nie udzielałam ale ciągle was wszystkie podczytuje. Dziś byliśmy z mężem odebrać wyniki badań nasienia. Totalnie się na tym nie znam. Może któraś z was pomoże w interpretacji? 🙏
    https://zapodaj.net/e2b15f8f479f4.jpg.html

Hej, poniżej normy z mojego labu.
    Koncentracja - norma >15 M/ml
    Całkowita liczba - norma >39 M/Próba
    Ruch postępowy - norma >32%
    Ruchome - norma >40%
    Morfologia - norma >4%

Zdecydowanie poniżej normy jest ruch postępowy. Polecam wizytę u androloga i suple ;) mój M bierze Fertilman Plus.

Justyna2800 lubi tę wiadomość

💊 M - Fertilman Plus 2x1

• Justyna2800 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziękuję za odpowiedź. O fertilman plus. słyszałam z ovufriend :) i właśnie wcześniej już o tym myślałam. Polecany u androloga? Chyba mu zamówię sporo osób go poleca.

• Dominika96 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Ja się zastrzelę no 🤪🔫
    W tamte wakacje też miałyśmy takie dziwne cykle i w tym roku jest powtórka. Moja temperatura to porażka.

👱‍♀️Dominika, 28
    🙋‍♂️ Sebastian, 32
    👱‍♀️Io ❌
    Morfologia ✅
    Panel tarczycowy ✅
    Witamina D3 ✅
    Witamina B12✅
    Ferrytyna ✅
    Testosteron ✅
    Homocysteina ✅
    🙋‍♂️ Morfologia ✅
    Badanie nasienia ✅
    ————————————
    06.24 - Udrożniono oba jajowody ✅
    10.24 - Rozpoczęcie leczenia w klinice niepłodności
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika96 wrote:
    W tamte wakacje też miałyśmy takie dziwne cykle i w tym roku jest powtórka. Moja temperatura to porażka.

A to ciekawe... może jednak zakłócone były te dwie wysokie tempki ;) serduszkujcie :P

💊 M - Fertilman Plus 2x1

• Mama8latka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix mojemu tacie i bratu wyszedł taki test z apteki i się zgadzało także myślę że możesz robić ten wymazowy z nosogardzieli 👍

Dominika no kurcze ja nie wiem co to za dziwne wybryki.... Mnie nawet jeszcze nic nie boli na okres,śluz biały.... Tempka jeszcze.nie spadła ..daje jej czas do piątku ,później będę musiała dzwonić do lekarza. Nie chcę przekładać bo tyle o to walczyłam 🥺

Paulina mówisz że do 10dc a na grupach na Facebooku dziewczyny piszą że miały nawet w drugiej fazie cyklu 🤔

👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

• Paulina666 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Paulina mówisz że do 10dc a na grupach na Facebooku dziewczyny piszą że miały nawet w drugiej fazie cyklu 🤔
    To dla mnie Ci lekarze są jacyś niepoważni,niekompetentni.A gdyby była ciąża?
    No ale jak uważasz.Sama wiesz co jest dla Ciebie najlepsze.
    A dodam,że po laparo przez 2tyg.krwawiłam.Dodaj jeszcze okres,gdybyś zdecydowała się w drugiej fazie cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2022, 01:59

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    Kariotyp✅
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dzień dobry w nowym cyklu, jak w zegarku :P

Mama jeszcze masz czas do 10, może się rozkręci @ do jutra ;)

💊 M - Fertilman Plus 2x1

• Mama8latka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina666 wrote:
    To dla mnie Ci lekarze są jacyś niepoważni,niekompetentni.A gdyby była ciąża?
    No ale jak uważasz.Sama wiesz co jest dla Ciebie najlepsze.
    A dodam,że po laparo przez 2tyg.krwawiłam.Dodaj jeszcze okres,gdybyś zdecydowała się w drugiej fazie cyklu.
    Nie ja w drugiej fazie cyklu mieć nie będę ,tylko czytałam właśnie na Facebooku że dziewczyny miały w 23dc np . ja się bardziej stresuje tym że nie zdąży mi sie okres skończyć bo nie chce przyjść w tym miesiącu o czasie.
    Ale tempka spadła już trochę ,szyjka już też zmienia kształt to mam nadzieję że idzie....

Clausix i co w tym miesiącu?? Idziesz do gina?? Będziesz coś działać z inseminacja??

👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

• Clausix Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Clausix i co w tym miesiącu?? Idziesz do gina?? Będziesz coś działać z inseminacja??

Nic z tym miesiącu. Mamy córki M u siebie do 20 sierpnia, więc jak w ogóle się uda w terminie owu serduszkować to będzie cud haha :P Jestem jakaś zrezygnowana i w ogóle bleh.
    31 wyjeżdżamy na tydzień na Podlasie, akurat małpa przyjdzie, idealnie na wyjazd...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2022, 10:02

💊 M - Fertilman Plus 2x1

• Miphuhiz Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Ale tempka spadła już trochę ,szyjka już też zmienia kształt to mam nadzieję że idzie....
    Hej hej. Przyjmij mnie do przyjaciółek, bo widzę że bierzesz donga, a ja mam prawie całe opakowanie i mogłabym Ci przesłać, bo ja źle się po nim czuję :/

Mama8latka lubi tę wiadomość

👩‍🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
    👨‍🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌

AMH -1,01 ->1,59
    Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
    Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
    Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.

12.2021 cb 😭
    08.2023 start ivf
    30.08 transfer 3BB 💔😭

11.2023 II podejście do ivf
    ❄️❄️❄️ na zimowisku

05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
    5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
    8tc - 1,72 cm 🐣
    21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka :)
  • Nins Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Staraliśmy się na luzie Ale tak naprawdę od zeszłego roku zaczęłam się przyglądać i obserwować sama , nie miałam monitoringu tylko zawsze mniej więcej wiedziałam koedy mam owulacje bo milam ból owulacyjny , bóle jajników a mimo to co miesiąc dostawałam @ w moedzyczasie zaczęłam plamić przed @ wiec pomyślałam ze może mam za mało progesteronu wiec poszłam i dostałam receptę na duphaston brałam go jeden cykl i znowu nic , potem wyszła mi zła cytologia , miałam kolposkopie , histo wyszło ok , wiec znowu chodzę do gin , robię wyniki i zaczynam się stresować ze może to jednak partner ma problem :/

Zapisałam się do endo ale na wrzesień , histeroskopie mam mieć 29 sierpnia …. Tak wiec czekam dalej na rozwój wydarzeń

Hejka,
    co do badań partnera, to faktycznie powinniście załatwić to jak najszybciej, bo możliwe, że tu tkwi problem.

A jeśli chodzi o Ciebie, nadal masz te plamienia? Piszesz o złej cytologii. Czy to było spododowane infekcją i teraz jest OK?

Na Twoim miejscu (niezależnie od badań partnera) ja bym zrobiła ten monitoring jednak. Niestety badanie hormonów nie jest gwarantem owulki. Tak samo jak obserwacja cyklu (śluz, temperatura) - szczególnie przy nieregularnych cyklach, a o tym piszesz. Gdybym miałam regularne cykle i potwierdzone pare razy pod rząd owulki monitoringiem, to byłabym w stanie zaufać obserwacjom i aplikacji, ale tak naprawdę tylko wtedy. Piszę to jedynie z własnego doświadczenia. Gdybym nie zaczęła chodzić na monity, żyłabym w przeświadczeniu, że wszystko jest OK...

Bywa, że pęcherzyki rosną (bolą) ale nie pękają i też od tego może byc plamienie czasem. Jeśli owulacja zostanie potwierdzona, to wtedy też bedziesz mogła sobie wyliczyć ile trwa druga faza tak naprawdę (tempka, bóle itp. bywają niemiarodajne), żeby wykluczyć niedomogę lutealną (tu też mogą być plamienia przed @ i wtedy duphaston ma sens, bo pomoże ją wydłużyć - jak za krótka 2 faza, to może być ciężko o udaną implantacje zarodka). I teraz... niestety lekarze bardzo często przepisują dupka w ciemno. I to jest bardzo źle z 2 powodów. Raz, że może owulacji nie być i dupek nic nie wnosi (no bo co nam to daje przy staraniach o dziecko?) a dwa, że podany w złym momencie może owulację zahamować).U każdej kobiety powinno być indywidualnie wyliczone podanie dupka PO owulacji, a nie jak to robi się sztampowo i bezmyślnie w 14-15 dniu cyklu (bo każda ma inną długość cyklu, a i moment owulacji niekoniecznie przypada dokładnie wśrodek cyklu, jak np. masz dłuższe lub krótsze fazy lutealne). Od lekarza, który tak robi to... ja bym uciekała.

Dodatkowo super, że masz histeroskopię. To bardoz dobre i dokładne badanie, gdzie się sprawdzą, czy na pewno nie ma nigdzie polipa czy mięśniaka (od tego też bywają plamienia). Czasem w USG nie widać tego, co na histeroskipii.

Polecam Ci też badanie AMH, no i sprawdzić tę tarczycę, ale to już się zapisałaś:) AMH to ocena rezerwy jajnikowej, wartość troszkę zmniejsza się z każdym rokiem (ale trochę, nie drastycznie, więc tego badania się nie robi często). Kiedy ja chodziłam do ginów jako 20 paro-latka i wczesna 30-tka, NIKT mi tego nie proponował. A uważam, że każda kobieta powinna sobie zrobić takie badanie wcale nie czekając jak będzie blisko 40-tki. I nie piszę tego, by kogokolwiek nastraszyć, ale to daje jakiś tam luz w głowie. To badanie niby można robić w każdym dniu cyklu, ale od jednej gin słyszałam, żeby raczej na początku cyklu.

To są takie rzeczy, które ja bym osobiście polecała na początku. Jeśli wszystko wyjdzie OK a potem miesiące bezowocnych starań, to bym pogłębiała diagnostykę. Nie od razu zaczyna się z tzw. "grubej rury", bo prawda jest taka, że zajść w ciążę wcale nie jest tak łatwo jak się zdaje... Ewntualne dodatkowe badania robiłabym nawet na własną rękę (jeśli się nie uda na NFZ, albo gin Cię bedzie zbywać, że niepotrzebne), bo ja nie ufam lekarzom i jestem niecierpliwa oraz... no po prostu wierzę w badania bardziej niż w porady typu "proszę się wyluzować". Choć to prawda, że stres MEEEEGGGGAAAAA utrudnia zajście w ciążę.

Strasznie się rozpisałam :) Czasem jak zaczne, to nie wiem kiedy przestać :)

MayMasza lubi tę wiadomość

Starania od 03.2021
    💔 10.11.2021 - 5 tc.
    🩺 21.12.2021 - histeroskopia / usunięcie mięśniaka (1,5 cm; 40% pod śluzówką. Histopatologia i biopsja OK

21.03.2022 - Owulacja stym. letrozolem po raz 2. Glucophage 750 - 2x1 i Norprolac 75 - 0.5x1. Ovitrelle.
    🍀⏸ 14.04 - Beta 72 (Prog. 36,43 ng/mL)
    🍀⏸ 16.04 - Beta 200 (Śr. 2dniowy przyrost 166.7%)
    🍀⏸ 19.04 - Beta 1197 (Prog. 36,28 ng/mL; Śr. 2dniowy przyrost 214.5%)
    🍀❤️ 28.04 Zarodek 2,6 mm z ♥ :)
    🍀❤️ 19.05 CRL 20 mm. Słyszałam ♥
    🍀❤️ 24.05 CRL 28 mm. 160u♥
    🍀❤️ 10.06 CRL 54 mm, badania prenatalne i genetyczne - zdrowy chłopczyk :)
    👶❤️ 27.12.2022 g. 12:05 :) Nareszcie razem po tej stronie brzuszka 🥰

✔️AMH; ANA; TSH; ATg; ATPO; Białko C i S
    💉 Czynnik V (R2) - heparyna od potwierdzenia ciąży w USG

age.png
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nins,u Ciebie już połowa ciąży!😱
    Ja pierdziu,ale ten czas leci.
    Ale ładna z Ciebie kobitka

Nins lubi tę wiadomość

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    Kariotyp✅
  • Nins Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina666 wrote:
    Nins,u Ciebie już połowa ciąży!😱
    Ja pierdziu,ale ten czas leci.
    Ale ładna z Ciebie kobitka

:D Dziękuję, ale na zdjęciu to nie jaaaaa :):) :P Oj powiem Ci, że czas mega szybko leci, czasem się boję, że za szybko. Nie mam jeszcze prawie nic dla maluszka. Jedynie zrobiłam mega czystki w szafach i szafkach, w łazience i jeszcze tylko kuchnia mi została. Odgracanie mieszkania stało się moją nową pasją :D

Czuję się całkiem OK, w porównaniu z pierwszym trymestrem to można by nawet zaryzykować, że rewelacyjnie :) Chyba zaczynam czuć ruchy maluszka, tak mnie czasem smyra w brzuszku albo naciska. Trochę już ten brzuch widać (choć ja mam wystający i bez ciąży, niestety heh).

Zrobiłam sobie badania krwi i niestety żelazo mam na granicy (50 µg/dL), ferrytyna też szału nie robi (42,92 ng/mL) no i TSH mi skoczyło znowu do 3,9. Za dwa tygodnie mam wizytę, to pewnie wrócę do dawki 125. No w każdym razie muszę się znowu zaprzyjaźnić z zakwasem z buraka (jeju jak mi to nie wchodzi i przez to autentycznie nie pamiętam nigdy, żeby się napić tego:D :P)

Miphuhiz lubi tę wiadomość

Starania od 03.2021
    💔 10.11.2021 - 5 tc.
    🩺 21.12.2021 - histeroskopia / usunięcie mięśniaka (1,5 cm; 40% pod śluzówką. Histopatologia i biopsja OK

21.03.2022 - Owulacja stym. letrozolem po raz 2. Glucophage 750 - 2x1 i Norprolac 75 - 0.5x1. Ovitrelle.
    🍀⏸ 14.04 - Beta 72 (Prog. 36,43 ng/mL)
    🍀⏸ 16.04 - Beta 200 (Śr. 2dniowy przyrost 166.7%)
    🍀⏸ 19.04 - Beta 1197 (Prog. 36,28 ng/mL; Śr. 2dniowy przyrost 214.5%)
    🍀❤️ 28.04 Zarodek 2,6 mm z ♥ :)
    🍀❤️ 19.05 CRL 20 mm. Słyszałam ♥
    🍀❤️ 24.05 CRL 28 mm. 160u♥
    🍀❤️ 10.06 CRL 54 mm, badania prenatalne i genetyczne - zdrowy chłopczyk :)
    👶❤️ 27.12.2022 g. 12:05 :) Nareszcie razem po tej stronie brzuszka 🥰

✔️AMH; ANA; TSH; ATg; ATPO; Białko C i S
    💉 Czynnik V (R2) - heparyna od potwierdzenia ciąży w USG

age.png
‹‹ 1096 1097 1098 1099 1100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ