Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • Zoe oznacza życie Koleżanka

Wysłany: 17 września 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Jestem tutaj nowa. Opowiem pokrótce o sobie. Mam 31 lat. Nie mam dzieci. Nie byłam w ciąży. (Przedstawienie od razu z grubej rury :D ) Nie mam żadnych problemów zdrowotnych. Jedyne co mi dokucza to nawracające zapalenia zatok. Mąż nalegał na dziecko. Nie byłam optymistycznie nastawiona jednak im bardziej „godziłam się” z tą myślą, tym bardziej zapragnęłam mieć przy sobie bobaska. Rozpoczęliśmy starania. Pod koniec maja odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Okres wrócił mi bez żadnych problemów. Przed decyzją o odstawieniu byłam u ginekologa. Powiedziała, że w moim przypadku nie powinnam mieć problemów z zajściem w ciąże. I tego się trzymałam. Jednak za chwilę będę miała rozpoczęty 5 cykl po odstawieniu a tu nadal nic 😢
    powiedzcie mi proszę, drogie mamy, jak długo staraliście się o dzieci?

• Alisek93 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Cześć,
    Jestem tutaj nowa. Opowiem pokrótce o sobie. Mam 31 lat. Nie mam dzieci. Nie byłam w ciąży. (Przedstawienie od razu z grubej rury :D ) Nie mam żadnych problemów zdrowotnych. Jedyne co mi dokucza to nawracające zapalenia zatok. Mąż nalegał na dziecko. Nie byłam optymistycznie nastawiona jednak im bardziej „godziłam się” z tą myślą, tym bardziej zapragnęłam mieć przy sobie bobaska. Rozpoczęliśmy starania. Pod koniec maja odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Okres wrócił mi bez żadnych problemów. Przed decyzją o odstawieniu byłam u ginekologa. Powiedziała, że w moim przypadku nie powinnam mieć problemów z zajściem w ciąże. I tego się trzymałam. Jednak za chwilę będę miała rozpoczęty 5 cykl po odstawieniu a tu nadal nic 😢
    Cześć :) rozgość się, byle nie na zbyt długo ;)
    Lekarze zawsze twierdzą że po antykoncepcji zajście w ciążę to pikuś. Niestety życie pokazuje inaczej, czego przykładami jest mnóstwo kobietek tu na forum. U nas leci teraz 10 cykl starań bez powodzenia. 5 cykli to naprawdę dość niewiele. Jeżeli jeszcze 2-3 cykle nie udawaloby się Wam to zrób sobie oznaczenia hormonów. Oczywiście możesz je zrobić już teraz, sama jestem w gorącej wodzie kąpana i już dość wcześnie zaczęłam działać. Czy monitorujesz sobie cykle?mierzysz temperaturę, wiesz kiedy masz owulację? To wszystko są mega ważne rzeczy ;)
    Mam nadzieję że uda Wam się jak najszybciej, buziaki :)

💁‍♀️28
    🙋‍♂️31

starania o pierwsze dziecko od 01.2020

owulacje potwierdzone monitoringiem, jajeczka rosną/ dosyć późna owulacja i krótka f.lutealna
    badania nasienia - 09.2020
    morfologia 6%✔️
    ruchliwe 80%✔️
    bezwzględna ilość prawidłowych 22,8mln✔️

30.11- laparoskopia z histeroskopią, udrożniony lewy jajowód, brak endometriozy
    17.05- sono hsg, lewy jajowód drożny, prawy przepuścił kontrast z lekkim opóźnieniem.

21.07 ⏸️ 13dpo beta 80,2❣️
    23.07 15dpo beta 278,1 ❣️
    26.07 18dpo beta 2246 <3
    2fwas65gpmhv53wd.png
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Cześć,

Cześć Zoe:) Pytanie nie 'jak długo staraliście się o dzieci', ale 'jak długo się już staramy', bo niestety, ale większość z nas nie ma jeszcze w ogóle dzieci.
    Ja staram się z mężem już 14 cykl, zaraz będzie 15 bo już wiem, że nici z tego cyklu.
    Przede wszystkim pamiętaj, że jesteśmy tu po to żeby się wspierać i dzielić się wiedzą:) Nieważne, który to cykl, pierwszy czy 20.

Jeśli miesiączki wróciły po odstawieniu anty to super, oznacza to, że organizm już wraca do normalności, aczkolwiek może potrzebuje jednak trochę więcej czasu? Jeśli masz środki i chcesz mieć pewność, że z cyklem jest ok to warto zbadać poziom hormonów. Napiszemy ci jakie i w którym cyklu. Dodatkowo na początek Twój mąż może zrobić badanie nasienia, które jest bardzo ważne przy walce z niepłodnością.
    Możesz także zacząć mierzyć temperaturę rano, żeby zobaczyć czy są u Ciebie dwie fazy cyklu.

Czy wiesz mniej więcej kiedy masz owulację? czy masz jakieś symptomy zbliżającej się owulacji? czy występuje u Ciebie płodny śluz? To bardzo ważne objawy, zwłaszcza po odstawieniu tabletek anty. Trzeba się bardzo dobrze obserwować, bo przez kilka lat cykl był sztucznie utrzymywany.

Głowa do góry:))

Alisek93 lubi tę wiadomość

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Cześć,

Hej :)
    Ja na początku miałam wszystkie badania w normie, w 5 cyklu się udało, więc była super radość. Niestety poroniłam. Dwa miesiące później okazało się, że tarczyca oszalała i zdiagnozowano hashimoto. Teraz biorę leki, ustabilizowałam wszystko, a mimo to nadal się nie udało. To 12 cykl starań i wg wytycznych to jest jeszcze uznawane za normę. Wiem, że 5 miesięcy wydaje się wiecznością, ale spokojnie - w końcu się uda ;)
    Tak jak dziewczyny mówią, proponuję zacząć obserwacje swojego cyklu, temperatury, śluzu. W kolejnym kroku badania hormonów ;) Powodzenia!

32 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe, to że okres wrócił po tabletkach anty niestety wcale nie oznacza, że organizm wrócił do siebie i pracuje już dobrze. Pierwszy krok moim zdaniem to sprawdzenie czy masz owulke, jak pisze Hania obserwacja siebie - śluz, temperatura, inne objawy.
    Zbadałabym też podstawowe hormony - możesz zerknąć u mnie w stopce :)

Powodzenia!

Clausix lubi tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Hej :)
    Ja na początku miałam wszystkie badania w normie, w 5 cyklu się udało, więc była super radość. Niestety poroniłam. Dwa miesiące później okazało się, że tarczyca oszalała i zdiagnozowano hashimoto. Teraz biorę leki, ustabilizowałam wszystko, a mimo to nadal się nie udało. To 12 cykl starań i wg wytycznych to jest jeszcze uznawane za normę. Wiem, że 5 miesięcy wydaje się wiecznością, ale spokojnie - w końcu się uda ;)
    Tak jak dziewczyny mówią, proponuję zacząć obserwacje swojego cyklu, temperatury, śluzu. W kolejnym kroku badania hormonów ;) Powodzenia!

Ehhh ja też zaskoczyłam w piątym cyklu... wtedy wydawało mi się długo, a jak już zaszłam w ciąże to stwierdziłam, że w miarę szybko poszło.... ALE niestety też straciłam, ciąża zatrzymała się na 5 tygodniu...
    Trzeba iść dalej i tak jak mówisz - w końcu Nam też się uda. Aniołki wrócą :)

MayMasza, Clausix lubią tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Cześć,
    Hej hej :)
    U nas 26cykl starań(omg nawet nie zdawałam sobie sprawy że to już tyle.. :( ). Z hormonami różnie, robią sobie co chcą.
    Przede wszystkim nie daj się zwariować fizycznie i psychicznie :) Jeśli chcesz się uspokoić pod kątem medycznym to poproś endokrynologa o podstawowe badania kontrolne hormonów, żeby sprawdzić czy tu wszystko jest ok chociażby na pierwszy rzut oka.
    Co do reszty, to podpisuję się pod dziewczynami, że najlepiej będzie gdy 'obudzisz' w sobie świadomośc ciała i zaczniesz słuchać co do Ciebie 'mówi' : wszelkie sygnały, objawy owulacji itp, wbrew pozorom to sporo daje :)

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Ehhh ja też zaskoczyłam w piątym cyklu... wtedy wydawało mi się długo, a jak już zaszłam w ciąże to stwierdziłam, że w miarę szybko poszło.... ALE niestety też straciłam, ciąża zatrzymała się na 5 tygodniu...
    Trzeba iść dalej i tak jak mówisz - w końcu Nam też się uda. Aniołki wrócą :)
    Ja już jestem walnięta, ale jak czytałam 'Aniołki wrócą' to płakać mi się zachciało :( Chcę do domu ;/

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny

Niezapominajka jednak poszłam na to drugie USG brzucha do tego profesora. Mąż nalegał, by to sprawdzić. Te 200 zł w tą czy w tamtą mnie nie zbawi. Lekarz nie widzi nic niepokojącego w nadnerczach, mówił że to zapewne lekkie pcos... Ujrzał pęcherzyk 15 mmm w prawym jajniku, endometrium 5-6mm. dziś 11 dc, więc szybko będzie owulka, nie to co ostatnio, a przynajmniej być powinna - on tak mówił. Cóż czekam do wizyty w październiku u mojej gin.

dołuje mnie wszystko ostatnio serio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2020, 14:02

MayMasza, Clausix lubią tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    cześć Dziewczyny

Niezapominajka jednak poszłam na to drugie USG brzucha do tego profesora. Mąż nalegał, by to sprawdzić. Te 200 zł w tą czy w tamtą mnie nie zbawi. Lekarz nie widzi nic niepokojącego w nadnerczach, mówił że to zapewne lekkie pcos... Ujrzał pęcherzyk 15 mmm w prawym jajniku, endometrium 5-6mm. dziś 11 dc, więc szybko będzie owulka, nie to co ostatnio, a przynajmniej być powinna - on tak mówił. Cóż czekam do wizyty w październiku u mojej gin.

To tak naprawde bardzo dobre info, że owulka może pojawić się wczesniej :) bardzo trzymam za to kciuki, bo ktoś musi podreperować tą naszą skalę :D

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • unify Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe oznacza życie wrote:
    Cześć,

Witaj :) kazda z nas ma tu zupelnie inna historie, jedne staraja sie bardzo dlugo, inne krocej, ale laczy nas wspolna walka o najwieksze marzenie :)
    U mnie 3 cykl staran i juz jestem wykonczona psychicznie. Podziwiam tu wszystkie kobietki, jestescie wielkie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2020, 14:27

atdc2n0a92hantdh.png
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    cześć Dziewczyny

Ami to dobre informacje ;)
    Natka95 jedyny plus tej sytuacji jest taki, że są jajeczka i udaje się je zapłodnić, teraz tylko muszą z nami zostać na dłużej ;)

Mam dzisiaj optymistyczny dzień haha :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2020, 14:06

MayMasza, Papillon lubią tę wiadomość

32 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unify wrote:
    Witaj :) kazda z nas ma tu zupelnie inna historia, jedne staraja sie bardzo dlugo, inne krocej, ale laczy nas wspolna walka o najwieksze marzenie :)
    U mnie 3 cykl staran i juz jestem wykonczona psychicznie. Podziwiam tu wszystkie kobietki, jestescie wielkie :)
    Dobrze wiesz, że dasz radę :) Ty to wiesz i my to wiemy :)

unify lubi tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Niezapominajka 🍀 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    cześć Dziewczyny

Ami to trzeba było to 200zl wydać na nowe buty na poprawę humoru. Mówiłam, że szkoda kasy, bo to nie był aż tak wysoki wynik i na badaniu nic nie wyszło, taki urok PCOS. Ale wiadomo, każdy sam podejmuje decyzje, ja i dziewczyny możemy tylko doradzić. Ale nie wiem co Cię tu dołuje skoro jest ładny pęcherzyk i za kilka dni będzie ładna owulka 🙂 To dobra informacja!

👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
    🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    Maj: rozpoczęcie starań 🌱
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    Maj: Gameta Gdynia
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
    𝟐𝟎𝟐𝟐:
    Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷

“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️
  • Achna Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ami_ami wrote:
    cześć Dziewczyny

Miesiąc temu byłam na monitoringu w 11 dc mialam tak samo jak Ty 15mm pęcherzyk i endo 6.
    16dc mialam owulację :) ♥️ powodzenia 🍀

04.11.2021 ⏸️🍀
    28.06.2022 Blanka 🥰 Julia 🥰

👼11.2020r. 11tc💔

👱‍♀️ 29 lat
    3dc:
    AMH- 5,53
    Tsh-1.55-->2,1 -->1,73-->2,02
    Lh-7.78-->6,84✔️
    Fsh-7.48-->8,57✔️
    Estradiol-59.54--> <20 ❌
    Prolaktyna-11.45--> 7,17✔️
    Testosteron-0.27✔️
    👱‍♂️29 lat
    morfologia 4 %--->5%✔️
    Koncentracja 58.70 mln/ml --->88.61mln/ml✔️

“Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie”
  • Papillon Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Ami to trzeba było to 200zl wydać na nowe buty na poprawę humoru. Mówiłam, że szkoda kasy, bo to nie był aż tak wysoki wynik i na badaniu nic nie wyszło, taki urok PCOS. Ale wiadomo, każdy sam podejmuje decyzje, ja i dziewczyny możemy tylko doradzić. Ale nie wiem co Cię tu dołuje skoro jest ładny pęcherzyk i za kilka dni będzie ładna owulka 🙂 To dobra informacja!
    Miałam napisać to samo😂
    Ami_ami owulka za rogiem, a Ty się martwisz. Pęcherzyk ma już 15 mm, czyli parę dni i pęknie. Głowa do góry 😘❤️ Wszystkie w tym miesiącu mamy wcześniejsze owulacje i zapraszamy do naszego grona ❤️

Niezapominajka 🍀, Clausix lubią tę wiadomość

Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
    30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
    ckaiikgnsmllond0.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Tak, ale mąż powiedział by pójść i mieć święty spokój no i w sumie mi dobrze, że drugi lekarz potwierdził ze jest ok.

Rozmawiałam dziś z koleżanką z pracy, tzn przeprowadziła się do innego miasta, bierze ślub i spodziewa się dziecka. Nie planowali, ba lekarze jej powiedzieli, że ze 2 lata musi się leczyć bo ciąży nie będzie. No i widać się nie zabezpieczali, bo ciąża.

Dołuje mnie to, że dużo rzeczy od nas nie zależy... :(

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • Alisek93 Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jem ostatnio tyle orzechów, że moje endometrium powinno mieć z 20mm 😂

Jeszcze pół godziny i opuszczam ten lokal..🤦

Clausix, hannah_92 lubią tę wiadomość

💁‍♀️28
    🙋‍♂️31

starania o pierwsze dziecko od 01.2020

owulacje potwierdzone monitoringiem, jajeczka rosną/ dosyć późna owulacja i krótka f.lutealna
    badania nasienia - 09.2020
    morfologia 6%✔️
    ruchliwe 80%✔️
    bezwzględna ilość prawidłowych 22,8mln✔️

30.11- laparoskopia z histeroskopią, udrożniony lewy jajowód, brak endometriozy
    17.05- sono hsg, lewy jajowód drożny, prawy przepuścił kontrast z lekkim opóźnieniem.

21.07 ⏸️ 13dpo beta 80,2❣️
    23.07 15dpo beta 278,1 ❣️
    26.07 18dpo beta 2246 <3
    2fwas65gpmhv53wd.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, że jesteście i tak podnosicie na duchu! ;*

Po prostu jak myślę o tym wszystkim, moim 'pcos' męża obniżonej morfo to mnie to tak dołuje, że szok!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2020, 14:31

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 17 września 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisek93 wrote:
    Jem ostatnio tyle orzechów, że moje endometrium powinno mieć z 20mm 😂

Jeszcze pół godziny i opuszczam ten lokal..🤦
    Ja dziś będę pić wino czerwone, tj. lampkę - na endo :D

Mggg lubi tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ