Chcę jednego w Nowym Roku 🎇 Ciebie mieć u swego boku 👩🏻🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
AnitaK badałaś betę dzisiaj? 😅
AnitaK lubi tę wiadomość
👩40 👨42
02.2024 💔 (5t)
12.2024 💔 chłopiec 👼 9t5d
start programu IVF (09.2024)
zespół antyfosfolipidowy 🆗 antykoagulant toczniowy 🆗 kariotypy 🆗mucha 🆗CD138🆗
❌allo MLR 0%
❌PPJ (ANA2)- dodatni
❌MTHFR c.665C homo
❌PAI-I c.820-817 (4_5) hetero
❌KIR AA
obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
AMH: 0,78 -> 1,05⬆
I. stumulacja do IVF (04.2025): protokół krótki💉 Mensinorm 150j., Rekovelle 12j., Orgalutran, Ovitrelle, Gonapeptyl -> 6🥚, 2 dojrzałe, 0 zarodków😪
II. stymulacja do IVF (05.2025): protokół długi, od 06.05.2025 AH -> 💉Gonapeptyl Daily-> 29.05 kontrola USG, dalsze zalecenia.. (będzie Gonal 150j. i Mensinorm 150j.)
💉i💊 zalecenia Dr S. do transferu: Accofil, Encorton, Prograf -
Sosenka93 wrote:Tak zrobię, chociaż to zobaczenie ⏸️ jest dla mnie po takim czasie wręcz nierealne.
Przykro mi, że masz takie doświadczenia. 🫂
Miłego wieczorku 🥂 odpocznij
Lekarka mówiła, ze za nisko, tez nie dostałam proga, ale o dziwo miałam dwie kreski. Test zrobiłam już 10dpo, tego samego dnia miałam plamienie i włączyłam duphaston 3x1 i luteinę dopochwowa 2x1. Dzięki temu plamienia zniknęły, a progesteron jak badałam był ok.38 jednostek. Na wizycie potwierdzającej ciążę ta sama lekarka powiedziała, ze przy tak niskim progu prawdopodobnie bym poroniła. A mój niski progesteron wynika ze zbyt wysokiej insuliny (krzywą cukrową i insulinową zrobiłam na początku ciąży). Jednocześnie endokrynolog mówi, ze luzik, wystarczy uzupełniać progesteron i to nie jest nic dziwnego, ze to normalny wynik, a insuliny w ciąży nie badamy, bo jest zaburzony wynik 🤷🏼♀️
Obydwie są dobrymi lekarzami. Ja jeszcze po tych wynikach proga mając załamke kupiłam ebooki z Akademi płodności licząc, że zmianą diety podniosę proga.
Nie wiem w sumie jak wyszło, ale mój post miał być podnoszący na duchu, że nawet przy takich wynikach nic nie jest przesądzone, ale warto mieć rękę na pulsie i testować wcześniej, a nie kilka dni po @ czekając na grube krechy.
Trzymam kciuki✊🏼AnitaK, Katarena, Deyansu, Sosenka93, Anulek84, Mstka lubią tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Anulek84 wrote:AnitaK badałaś betę dzisiaj? 😅
Progesteron: 1,94 nq/ml
Beta HCG: 3,61 mlU/ml
Czyli raczej owu jeszcze nie było 😒
Wcześniej jak nie byłam w ciąży, to miałam wynik Bety < 2,30 mIU/ml. Więc teraz pytanie, czy beta jeszcze spada?
A Ty?
Co myślicie dziewczyny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 19:32
Anulek84, KarolinaJ0702 lubią tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
6 cs po poronieniu chybionym ( w sumie 19 cs) 🍀🍀🍀 -
Hej Dziewczyny, u mnie dziś od południa się chyba rozkręca @ więc cykl krótszy o 1 dzień niz dotychczas... Tzn nie mam typowo jak dla mnie obfitego krwawienia w pierwszym dniu, na razie plamienia i jedynie jak się podetrę to widzę na papierze krew ale to też nie taka typowa @. Jeszcze się łudzę, że to może implantacja? Ranek wszystko zweryfikuje, dam znać ale już mam mało optymistyczne podejście6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅
*TSH ✅
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno
On:
Seminogram w normie poza:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
A wiecie co, ja tak sobie myślę... Bo ja w 1 ciąży, którą straciłam, miałam plamienia mniej wiecej od 5 do 8 tygodnia. Ciąża mniej więcej do 13 tyg. dobrze się rozwijała, potem zaczęło iść coś nie tak. No i jak mówiłam mojej gin o tym, że się obawiam, że mam plamienia że względu na niskiego proga (bo parę lat temu miałam za niski i zatrzymała mi się miesiączka) to ona powiedziała, ze plamienia są normalne i w sumie tyle. Wydaje się być dobrym lekarzem, bardzo dobre opinie itd.
Z tego co tutaj czytam to chyba warto sobie zbadać proga i betę jeszcze przed 1 wizytą w ciąży, co nie? -
Hej Judyta_, ja co prawda nie byłam jeszcze w ciazy, ale miałam niedomoge lutealna (za mało progesteronu w 2 fazie cyklu, widać to było np po niestabilnej temperaturze ciala).
Myślę że warto zbadać i bete i proga jeśli miałaś takie trudne doświadczenia.
Przyjmowanie dodatkowego progesteronu (najlepiej naturalnego typu luteina, utrogestan) może zlikwidować plamienia w ciąży i wspomoc jej utrzymanie...
Nie wydaje mi się że plamienia są normalne (brzmi to jak tekst- okres boli, bo taka pani uroda).
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do diagnozy swojej lekarki to myślę że warto skonsultować się z drugim lekarzem dla własnego spokoju.
Dobry, wysoki progesteron wspiera też przyszłe owulacje, świadczy o jakości owulacji która miała miejsce itd. Jest do dla nas ważny, wspierający hormon, tu filmik z hormonalna przestrzeń, który Ci może nieco rozjasni:
https://youtu.be/-4iIf7ld5js?si=54MTfZnPfCRxDz-M
CrazyDaisy, Deyansu lubią tę wiadomość
21 cykl oczekiwania na Cud -znów przerwa, antybiotykoterapia...
👱♀️: LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28, zapalenie endometrium, nadreaktywność NK, hipoglikemia reaktywna, IO
❌️ brak KIR: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1.
✅wymazy, HSG, histeroskopia (usunięto polipy, udrożniono jajowód)
❌️8 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min
"Zes*am się, a nie dam się." -
AnitaK wrote:Tak, badałam.
Progesteron: 1,94 nq/ml
Beta HCG: 3,61 mlU/ml
Czyli raczej owu jeszcze nie było 😒
Wcześniej jak nie byłam w ciąży, to miałam wynik Bety < 2,30 mIU/ml. Więc teraz pytanie, czy beta jeszcze spada?
A Ty?
Co myślicie dziewczyny?
Ja nie badałam bety, tylko test zrobiłam w 14 dc, gdzie była 2 kreska. Zrobię jak będzie coś na rzeczy lub @ się będzie spóźniać. Póki co grzecznie czekam 😉
Progesteron nisko, a nie byłaś na podglądzie aby sprawdzić czy są pęcherzyki? Ja wcześniej jak nie byłam w ciąży to też miałam taką samą betę co Ty <2,3. Niekoniecznie musi spaść do 0 chyba, dopiero po pierwszej @ ponoć się normuje beta a hormony to wiadomo, że jeszcze szaleją 🙂AnitaK lubi tę wiadomość
👩40 👨42
02.2024 💔 (5t)
❌allo MLR 0%
❌PPJ (ANA2)- dodatni
❌MTHFR c.665C homo
❌KIR AA
obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
I. stumulacja do IVF (04.2025): protokół krótki💉 Mensinorm 150j., Rekovelle 12j., Orgalutran, Ovitrelle, Gonapeptyl -> 6🥚, 2 dojrzałe, 0 zarodków😪
II. stymulacja do IVF (05.2025): protokół długi, od 06.05.2025 AH -> 💉Gonapeptyl Daily-> 29.05 kontrola USG, dalsze zalecenia.. (będzie Gonal 150j. i Mensinorm 150j.)
PaulinKA wrote:Hej Judyta_, ja co prawda nie byłam jeszcze w ciazy, ale miałam niedomoge lutealna (za mało progesteronu w 2 fazie cyklu, widać to było np po niestabilnej temperaturze ciala).
Myślę że warto zbadać i bete i proga jeśli miałaś takie trudne doświadczenia.
Przyjmowanie dodatkowego progesteronu (najlepiej naturalnego typu luteina, utrogestan) może zlikwidować plamienia w ciąży i wspomoc jej utrzymanie...
Nie wydaje mi się że plamienia są normalne (brzmi to jak tekst- okres boli, bo taka pani uroda).
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do diagnozy swojej lekarki to myślę że warto skonsultować się z drugim lekarzem dla własnego spokoju.
Dobry, wysoki progesteron wspiera też przyszłe owulacje, świadczy o jakości owulacji która miała miejsce itd. Jest do dla nas ważny, wspierający hormon, tu filmik z hormonalna przestrzeń, który Ci może nieco rozjasni:
https://youtu.be/-4iIf7ld5js?si=54MTfZnPfCRxDz-M
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Wrócę do filmiku potem!
Właśnie ja byłam z jednej strony bardzo zadowolona z lekarki, bo była bardzo empatyczna i taka ludzka, a zarazem konkretna. Wiadomo, że po poronieniu często człowiek też się doszukuje tego co mogło pójść nie tak, a tak naprawdę w wielu przypadkach ani my ani lekarz nie mamy na to wielkiego wpływu.
No ale te plamienia jednak były jakoś tam niepokojące, dlatego jeśli się uda to polecę na badania jeszcze przed wizytaMiłego sobotniego wieczorku i udanej niedzieli dla wszystkich! 😍
PaulinKA, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Judyta_ wrote:A wiecie co, ja tak sobie myślę... Bo ja w 1 ciąży, którą straciłam, miałam plamienia mniej wiecej od 5 do 8 tygodnia. Ciąża mniej więcej do 13 tyg. dobrze się rozwijała, potem zaczęło iść coś nie tak. No i jak mówiłam mojej gin o tym, że się obawiam, że mam plamienia że względu na niskiego proga (bo parę lat temu miałam za niski i zatrzymała mi się miesiączka) to ona powiedziała, ze plamienia są normalne i w sumie tyle. Wydaje się być dobrym lekarzem, bardzo dobre opinie itd.
Z tego co tutaj czytam to chyba warto sobie zbadać proga i betę jeszcze przed 1 wizytą w ciąży, co nie?
Mi lekarka powiedziała, że plamienia mogą być od tego, że zarodek nadal się implementuje, dwa - niski progesteron może być zaburzony przed wadliwy zarodek i dlatego nie wydziela się wystarczająco dla jego rozwoju i albo się wyrówna rozwój albo nastąpi poronienie. Warto badać proga i betę od razu a nawet tsh aby kontrolować sytuację 🙂PaulinKA lubi tę wiadomość
👩40 👨42
02.2024 💔 (5t)
❌allo MLR 0%
❌PPJ (ANA2)- dodatni
❌MTHFR c.665C homo
❌KIR AA
Anulek84 wrote:Ja nie badałam bety, tylko test zrobiłam w 14 dc, gdzie była 2 kreska. Zrobię jak będzie coś na rzeczy lub @ się będzie spóźniać. Póki co grzecznie czekam 😉
Progesteron nisko, a nie byłaś na podglądzie aby sprawdzić czy są pęcherzyki? Ja wcześniej jak nie byłam w ciąży to też miałam taką samą betę co Ty <2,3. Niekoniecznie musi spaść do 0 chyba, dopiero po pierwszej @ ponoć się normuje beta a hormony to wiadomo, że jeszcze szaleją 🙂Anulek84 lubi tę wiadomość
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Miłego wieczoru wszystkim starającym! ❤️wykonuje od kilku dni testy owulacyjne. Dzisiaj kreska jest już dosyć bardzo widoczna, ale wciąż nie jestem pewna czy to słynny peak. Wstawiam zdjęcie jednak nie mogę wyostrzyć aparatu, aby było idealnie widoczne…
Co myślicie?
Nie wiem czy atakować starego przytulankami dzisiaj, czy poczekać do jutra….
-
AnitaK wrote:Jak zadzwoniłam do lekarza, to termin mi wyznaczył dopiero na 18 lutego 🙈
To zobaczymy co i jak do tego czasu się wyklaruje 🤭 ja mam wizytę 17 lutego u innego lekarza a w między czasie we wtorek idziemy na badania immuno.AnitaK lubi tę wiadomość
👩40 👨42
02.2024 💔 (5t)
❌allo MLR 0%
❌PPJ (ANA2)- dodatni
❌MTHFR c.665C homo
❌KIR AA
Allthatnats wrote:Miłego wieczoru wszystkim starającym! ❤️wykonuje od kilku dni testy owulacyjne. Dzisiaj kreska jest już dosyć bardzo widoczna, ale wciąż nie jestem pewna czy to słynny peak. Wstawiam zdjęcie jednak nie mogę wyostrzyć aparatu, aby było idealnie widoczne…
Co myślicie?
Nie wiem czy atakować starego przytulankami dzisiaj, czy poczekać do jutra….
Ona_39 lubi tę wiadomość
2022 - 👶🏼 nasz mały cud po 30 cs (wcześniej jeden niedrożny jajowód, obniżone parametry nasienia i wysokie TSH)
•niedoczynność tarczycy(euthyrox 25)
09.24 - TSH 3,09
11.24 - TSH 1,26
03.25 - TSH 1,72
🤷🏼♀️Ona
09.24- HSG oba jajowody drożne
Badania 4dc
FSH 6,44
LH 3,24
Estradiol 35
Testosteron 26,62
SHBG 31,70
Prolaktyna 19,23
AMH 4,72
💁🏼♂️On
Ilość plemników 224 mln
Koncentracja 44 mln
Ruch a 35%, ruch b 33%
Morfologia 18% 🔥
Aktualnie 20 cs o rodzeństwo 🥲
1. Aromek + ovitrelle ❌
2. Aromek + ovitrelle ❌
3. Aromek + ocitrelle ⏳
Team #rodzew2026 -
Anulek84 wrote:To zobaczymy co i jak do tego czasu się wyklaruje 🤭 ja mam wizytę 17 lutego u innego lekarza a w między czasie we wtorek idziemy na badania immuno.
Anulek84 lubi tę wiadomość
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
hakorośl wrote:Sosenka, ja miałam niski progesteron 8dpo, ok.5 jednostek.
Lekarka mówiła, ze za nisko, tez nie dostałam proga, ale o dziwo miałam dwie kreski. Test zrobiłam już 10dpo, tego samego dnia miałam plamienie i włączyłam duphaston 3x1 i luteinę dopochwowa 2x1. Dzięki temu plamienia zniknęły, a progesteron jak badałam był ok.38 jednostek. Na wizycie potwierdzającej ciążę ta sama lekarka powiedziała, ze przy tak niskim progu prawdopodobnie bym poroniła. A mój niski progesteron wynika ze zbyt wysokiej insuliny (krzywą cukrową i insulinową zrobiłam na początku ciąży). Jednocześnie endokrynolog mówi, ze luzik, wystarczy uzupełniać progesteron i to nie jest nic dziwnego, ze to normalny wynik, a insuliny w ciąży nie badamy, bo jest zaburzony wynik 🤷🏼♀️
Obydwie są dobrymi lekarzami. Ja jeszcze po tych wynikach proga mając załamke kupiłam ebooki z Akademi płodności licząc, że zmianą diety podniosę proga.
Nie wiem w sumie jak wyszło, ale mój post miał być podnoszący na duchu, że nawet przy takich wynikach nic nie jest przesądzone, ale warto mieć rękę na pulsie i testować wcześniej, a nie kilka dni po @ czekając na grube krechy.
Trzymam kciuki✊🏼
Bardzo dziękuję Ci za te słowa. Jestem wdzięczna.
W akcie desperacji dzisiaj sięgnęłam dna płacząc w łazience ale jak na prawdziwą kobietę przystało podniosłam się poprawiłam koronę i idę dalej.
Również poszłam dzisiaj po pomoc Akademii Plodnosci (uśmiechnęłam się, gdy przeczytałam to u Ciebie), spisze listę zakupów i poprawie ten wynik.
Siknę wcześniej a nie tak jak planowałam w 16dpo. Zrobię to w poniedziałek (10dpo), o ile 🐒 nie zawita wcześniej bo czuję się okresowo.
Dziękuję raz jeszcze.
Dziewczyny, jesteście najlepsze ♥️karczoch321, hakorośl lubią tę wiadomość
Starania od 12.2023
Niepłodność wtórna.
💁🏻♀️Amh 4,920ng/ml
Estradiol 30pg/mL
FSH 4,45mlU/mL
LG 6,60mlU/mL
25.09. -badanie drożności
24.10. - 4dniowy pobyt na oddziale...
💁🏻♂️Morfologia 8% 💪🏻
Badania 💉
Dieta 🥗
Ruch 🤸🏻♂️
Suplementacja 💊
Idziemy po Ciebie... 🌟 -
Belia wrote:Kochana nie przejmuj się. Tak jak pisałam wczoraj oczywiście że lepiej jakby był wyższy ale to nie jest tak że to o wszystkim przesądza. A czy lekarka mówiła dlaczego nie chce dać ci proga?
Na wizycie mówiła, że nie będzie potrzebny. Teraz kazała czekać spokojnie na 🐒. Nie napierałam. Może błąd.Starania od 12.2023
Niepłodność wtórna.
💁🏻♀️Amh 4,920ng/ml
Estradiol 30pg/mL
FSH 4,45mlU/mL
LG 6,60mlU/mL
💁🏻♂️Morfologia 8% 💪🏻
Badania 💉
Dieta 🥗
Ruch 🤸🏻♂️
Suplementacja 💊
Idziemy po Ciebie... 🌟 -
Suzie wrote:@Sosenka ja ci powiem na pocieszenie, że też miałam w październiku proga na poziomie 7. W listopadzie już miałam nagle 20. ☺️
♥️♥️♥️Starania od 12.2023
Niepłodność wtórna.
💁🏻♀️Amh 4,920ng/ml
Estradiol 30pg/mL
FSH 4,45mlU/mL
LG 6,60mlU/mL
💁🏻♂️Morfologia 8% 💪🏻
Badania 💉
Dieta 🥗
Ruch 🤸🏻♂️
Suplementacja 💊
Idziemy po Ciebie... 🌟 -
Anka96 wrote:Przewaga estrogenowa nigdy nie jest dobra.
A ile trwa twoja faza lutealna?
Bo ja miałam.podobnie faza 10-11 dni progesteron poniżej 10 i dostałam luteine dopochwowo.
Chyba teraz dopiero się okaże ile trwa. Ale pewnie też krótko. Dzisiaj boli mnie brzuch okresowo. Czuję, że 🐒 zaraz zawita.Starania od 12.2023
Niepłodność wtórna.
💁🏻♀️Amh 4,920ng/ml
Estradiol 30pg/mL
FSH 4,45mlU/mL
LG 6,60mlU/mL
💁🏻♂️Morfologia 8% 💪🏻
Badania 💉
Dieta 🥗
Ruch 🤸🏻♂️
Suplementacja 💊
Idziemy po Ciebie... 🌟 -
Anulek84 wrote:Mi lekarka powiedziała, że plamienia mogą być od tego, że zarodek nadal się implementuje, dwa - niski progesteron może być zaburzony przed wadliwy zarodek i dlatego nie wydziela się wystarczająco dla jego rozwoju i albo się wyrówna rozwój albo nastąpi poronienie. Warto badać proga i betę od razu a nawet tsh aby kontrolować sytuację 🙂
Darka101 lubi tę wiadomość
14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
4cs: 08.24 cb 4tc💔
6cs: 10.24 cb 6tc💔
Ona 👩🏼 (31lat):
cykle regularne: 30-34dni 🗓️
2023 2x histeroskopia- wycięcie polipa
HSG (czerwiec) dwa jajowody drożne ✅
Hormony, biochemia (lipiec) ✅
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
On 👨🏽(31lat):
badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
🔜 1.08 urolog/androlog -
@ellevv możesz mi wpisać 🐵🩸
Może przynajmniej napiję się czerwonego wina za kilka dni i jakoś się przygotuję na nastrojowe walentynki - akurat 14.02 zobaczę kolejnego małpiszona albo bardzo pożądane dwie kreski.
Darka101, Deyansu, ellevv lubią tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅