Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
-
WIADOMOŚĆ
-
Paima wrote:U nas szybka akcja- impreza nad jeziorkiem zakończona, bo mała biegła i nadepnęła na osę 🙈
Ale był płacz... Nie wiedziałam o co chodzi ale jak podniosła stopkę na kocu, zobaczyłam dupkę osy i szpileczkę to zrozumiałam, dlaczego tak płacze 🙈
To jej pierwszy raz więc się wystraszyłam i zawinęłyśmy się do domku. Troszkę jej to spuchło ale jest ok więc ufff, ulga ☺️👍
O jaaa, współczuję! Jak byłam mniej więcej w jej wieku to miałam taki sam przypadek, słyszała mnie chyba cała plaża w promieniu 3 km tak się darłam 😂
Najważniejsze, ze nie jest uczulona i nie ma mocnej reakcji alergicznej.
Zasłużyła na loda zdecydowanie 🤪👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅
kilka cykli naturalnych ❌
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
Walczymy 💪🏻 -
Majlen wrote:No ta ferretyna ok 30, a chyba powinno być 50? 🤔
To zacznę pić sok z buraka, a codziennie powinno się pić?
Tak, ok. 50. Powinno się codziennie, ale u mnie z tym różnie 😶👩29👨31
👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ stabilna niedoczynność tarczycy
❌ PCOS, bezowulacyjne cykle
❌ hiperinsulinizm
✅ brak cukrzycy ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ badania nasienia
🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
07/04 17+4, 223g 🐻
28/04 20+4, 397g potwierdzonego chłopaka 💙
05/05 21+4, 493g 😱
26/05 24+4, 791g gościa 🤗
23/06 28+4, 1223g kawalera 🕺
07/07 30+4, 1924g 🫣
28/07 33+4, 2505g małego mężczyzny 👶🏻
📆 Kalendarz wizyt
22/8 - gin
-
Paima wrote:U nas szybka akcja- impreza nad jeziorkiem zakończona, bo mała biegła i nadepnęła na osę 🙈
Ale był płacz... Nie wiedziałam o co chodzi ale jak podniosła stopkę na kocu, zobaczyłam dupkę osy i szpileczkę to zrozumiałam, dlaczego tak płacze 🙈
To jej pierwszy raz więc się wystraszyłam i zawinęłyśmy się do domku. Troszkę jej to spuchło ale jest ok więc ufff, ulga ☺️👍
Ojeju, biedna... U nas też jeszcze bez ukąszeń, więc boję się tego momentu 🙈
Stópka to na szczęście w miarę "bezpieczne" miejsce pod kątem ukąszeń. Może pomocny będzie silna okład albo Fenistil? To podobno uśmierza ból 💪 Ja pamiętam, że mi rodzice przykładali octem i, tak jak Twoja córka, też ukąsiła mnie w stopę - nie widziałam jej i na nią nadepnęłam 🙈 -
Majlen wrote:Przy tych niedoborach, które mam, to właśnie nie powinnam odstawiać tych supli, też magnez ,cynk..
No narazie we wtorek mam tego endo, może on mi coś powie na temat tych wyników i zaleci coś na tą ferretynę .
A żelazo jest ok?
Mam taką krótką ściągę od dietetyczki hormonalnej i tam jest napisane, że powinno wynosić 80-120, więc jak najbardziej jest ok 👌Majlen lubi tę wiadomość
👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
Walczymy 💪🏻 -
Majlen wrote:Przy tych niedoborach, które mam, to właśnie nie powinnam odstawiać tych supli, też magnez ,cynk..
No narazie we wtorek mam tego endo, może on mi coś powie na temat tych wyników i zaleci coś na tą ferretynę .
A żelazo jest ok?
Magnez tak. A cynk i selen jak długo już bierzesz?
Bo po 3 msc powinnaś zrobić przerwę. Badalas poziom, że wiesz że masz niedobór? Bo nie pamiętam 🙄👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
Walczymy 💪🏻 -
notsobadd wrote:Magnez tak. A cynk i selen jak długo już bierzesz?
Bo po 3 msc powinnaś zrobić przerwę. Badalas poziom, że wiesz że masz niedobór? Bo nie pamiętam 🙄
W zasadzie to wszystkie suple dopiero od 2tyg 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2024, 14:08
♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 beta hcg (13dpo) -- 222,70 --> 664,10 --> 1873,70
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 - I prenatalne super 🥰 z usg 12+2 CRL 5,82cm b.niskie ryzyka 🥹
• 02.06 - 18cm i 200 gramów 🐻
• 26.06 - II prenatalne wzorowo, 405g zdrowej dziewczynki 🩷
• 16.07 - 23+3, 663g malutkiej 🎀
• 05.08 - 26+3, wszystko b.dobrze, około 900g 🩷
○ cytologia i USG piersi, krzywa cukrowa ✅️
🗓
- badania: morfologia, mocz, toxoplazmoza
- 26.08 - wizyta ginekolog + III prenatalne
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Majlen wrote:No ten cynk to biorę od 2tygodni, ale nie badałam go jeszcze.
W zasadzie to wszystkie suple dopiero od 2tyg 🙄
Przede wszystkim bez paniki i przygnębienia, przecież masz tylko niewielkie odchyły od normy a nie tragiczne wyniki :*. Ja mam obniżone neutrocyty od kilku lat i kilku lekarzy mi powiedziało, że patrzymy na całość morfologii a nie na jeden parametr poza normą, skierowanie do hematologa wyżebrałam, bo nikt nie widział potrzeby dawania go. Także naprawdę nie zawsze jest to problem. U Ciebie przede wszystkim trzeba sprawdzić czy nie ma w organizmie jakiegoś stanu zapalnego
Czujesz się dobrze, pewnie gdyby nie wyniki to nawet nie pomyślałabym, że coś może być nie tak.
Także w poniedziałek umawiaj lekarza (tylko sensownego, a nie takiego co widzi widełki albo w ogóle ledwo widzi 🙈)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2024, 14:29
Majlen, Prezesoowa lubią tę wiadomość
👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
Walczymy 💪🏻 -
Majlen wrote:
Masz io?
Idz na usg brzucha🇮🇪
IO, niedoczynność tarczycy, arytmia, cukrzyca.
28cs - 05.2018 👱♂️Nikodem 3090g 51 cm 40+0
1 cs - 09.2019👱♀️🥰 Lenka 3730g 56cm 41+4
6cs - 19.02.2025 👩🥰 Lilianna 2530g 46cm 37+2 -
nick nieaktualnyMajlen wrote:Teraz to już sama nie wiem gdzie mam uderzyć.
No do rodzinnego chyba w 1 kolejności i zobaczę.
Nie wiem co mam myśleć, bo przecież nie piję alkoholu ,przestałam jeść tłusto, choć nie jadłam nie wiadomo jak tłusto, ruszam się..
Nie można wykluczyć, że AH coś uśpiło i uderza teraz po odstawieniu, może jakaś choroba autoimmunologiczna się budzi, może jakieś pasożyty. Ja od razu wzięłam pod uwagę, że dbasz o dietę i aktywność fizyczną, więc kwestie typu niedożywienie odrzuciłam, ale zaznaczam, że to tylko moje zdanie.
Nie zamartwiaj się za bardzo, w wynikach nie ma żadnej tragedii, wszystko da się spokojnie ogarnąć, ale trzeba troszkę pogrzebać:* głowa do góryMajlen lubi tę wiadomość
-
Majlen wrote:Ten całkowity cholesterol chyba okej, ale ten hdl, to chyba już nie ..sama nie wiem, bo ten internet mi zrył głowę, jak sobie googlowałam
Co do alergii, to fakt mam, teraz już mniejszą, ale gdy jest okres kwitnienia, to nie jest to dla mnie dobry czas, cały czas kicham i mam non stop katar.
Ferretyna do poprawki
Nie jestem lekarzem ale wydaje mi się, że nie jest zle.
Nie chcę mówić dokładnie, bo nie pamiętam ale ostatnio diabetolog mówiła, że liczy się stosunek tego złego do dobrego albo na odwrót. Jakoś 1:2.
U Ciebie tak to wypada.
Musiałabyś poczytać ale tak na spokojnie 😉
Jeśli pójdziesz do internisty i powiesz, że niepokoi Cię za wysoki cholesterol, to dostaniesz tabletki ...
Niestety ale nasz kraj to dramat pod tym względem i każdemu je wciskają.
Poczytaj na temat tego co może poprawić cholesterol i zobacz za jakiś czas, czy jest tendencja spadkowa czy wzrasta.
A jeszcze tylko dodam, że u mnie cholesterol całkowity prawie 300... 🥺
Nie wiem skąd ale też nie wiem jaki był przed ciążą.
Nie mam nadwagi, a cukrzyca i cholesterol dramat 🙈
Usłyszałam tylko, że w ciąży i tak się z tym nic nie robi i aby obserwować co się wydarzy po ciąży 😉
Wiadomo, mogę dietę ulepszyć. Ale jak unikam węgli, to zastępuję tłuszczami, bo coś muszę jeść.
Ale najlepiej jakbym piła wodę i jadła sałatę teraz tylko 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2024, 15:00
-
MummyYummy wrote:Ojeju, biedna... U nas też jeszcze bez ukąszeń, więc boję się tego momentu 🙈
Stópka to na szczęście w miarę "bezpieczne" miejsce pod kątem ukąszeń. Może pomocny będzie silna okład albo Fenistil? To podobno uśmierza ból 💪 Ja pamiętam, że mi rodzice przykładali octem i, tak jak Twoja córka, też ukąsiła mnie w stopę - nie widziałam jej i na nią nadepnęłam 🙈notsobadd wrote:O jaaa, współczuję! Jak byłam mniej więcej w jej wieku to miałam taki sam przypadek, słyszała mnie chyba cała plaża w promieniu 3 km tak się darłam 😂
Najważniejsze, ze nie jest uczulona i nie ma mocnej reakcji alergicznej.
Zasłużyła na loda zdecydowanie 🤪
Taaaak, już schłodziłyśmy nóżkę i jest lepiej.
Bałam się tylko, żeby nie spuchła, bo to nigdy nie wiadomo 🙈
Notsobadd wierzę, że tak się darłaś, bo dziś lepiej nie było 😂 ale to boli, wiadomo 🥺 -
nick nieaktualnygrazka0022 wrote:Dziewczyny, a używacie spf? Tak na codzień, nie mówię o typowym opalaniu tylko wyjdzie na spacer itp ja powiem szczerze że nie używałam w tym roku, w zeszłym roku używałam nawet w zimę, cały rok, codziennie na twarz, a później jakoś zapomniałam, bo mi się skończył i muszę sobie kupić i tak chciałam Was zapytać czy też używacie tak codziennie jak ja w zeszłym roku czy raczej bardziej jak wyjeżdżacie lub sie opalacie?
Na co dzień nie. Jak wiem, że będę przebywać na zewnątrz długo na słońcu to tak - raz się nabawiłam przebarwień 🫣 ale dużo czytałam o tym, że spf całą dobę może blokować naturalna syntezę witaminy D i wiem, że zdania w tym temacie są podzielone, ale no takiego dokonałam wyboru -
nick nieaktualnyPaima wrote:U nas szybka akcja- impreza nad jeziorkiem zakończona, bo mała biegła i nadepnęła na osę 🙈
Nie ma alergii? Na pewno się maleńka wystraszyła. -
nick nieaktualnyMajlen, cholesterol masz ogólnie dobry. Tak naprawdę lepiej mieć za wysoki niż za niski, ale u nas malo się o tym mówi, bo jest mocne lobby wpychające w ludzi statyny, które na dłuższą metę sa trucizną.. masz niskie trójglicerydy i ciut za wysoki HDL, ale to jest pewnie kwestia wyników prób wątrobowych - wątroba nie wyrabia.
Ja bym sugerowała uzupełnienie niedoboru wit. D, bo to jest podstawa. Omega nie zaszkodzi, magnez. Takie podstawy. Ferrytyna zajmiesz się później, bo jest do dopracowania, ale bez tragedii.
I powtórzę - nie martw się za bardzo. Wyniki wcale nie są złe, po prostu pewnie kwestie do dopracowania, tylko sobie tego nie zbagatelizuj. Jak leża podstawy, to praca nad grubszymi sprawami jest bezcelowa.
Krok po kroczku :* jesteśmy z Tobą i razem damy radęPaima, Majlen, Katsue lubią tę wiadomość
-
notsobadd wrote:Przede wszystkim bez paniki i przygnębienia, przecież masz tylko niewielkie odchyły od normy a nie tragiczne wyniki :*. Ja mam obniżone neutrocyty od kilku lat i kilku lekarzy mi powiedziało, że patrzymy na całość morfologii a nie na jeden parametr poza normą, skierowanie do hematologa wyżebrałam, bo nikt nie widział potrzeby dawania go. Także naprawdę nie zawsze jest to problem. U Ciebie przede wszystkim trzeba sprawdzić czy nie ma w organizmie jakiegoś stanu zapalnego
Czujesz się dobrze, pewnie gdyby nie wyniki to nawet nie pomyślałabym, że coś może być nie tak.
Także w poniedziałek umawiaj lekarza (tylko sensownego, a nie takiego co widzi widełki albo w ogóle ledwo widzi 🙈)
Kurcze, no zmartwiły mnie te badania, bo czuję się dobrze, nie boli mnie w żadnym miejscu brzuch (oprócz jajników), sama nie wiem w czym tkwi problem.
A te badania CRP i OB, to zrobię w czwartek, bo mam wtedy okazję, bo będę mieć 1dniowe l4 ze względu na tego ginekologa.
Noo, a co do internisty, to raczej będę gdzieś indziej się umawiać, niż do tej kobiety, do której chodzę w okresie zimowym, nie ufam jej 😃♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
🗓
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Ojejku biedna 😪 moje pierwsze starcie z osą jako dziecko było identyczne 🙈Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
-
Prezesoowa wrote:Nie można wykluczyć, że AH coś uśpiło i uderza teraz po odstawieniu, może jakaś choroba autoimmunologiczna się budzi, może jakieś pasożyty. Ja od razu wzięłam pod uwagę, że dbasz o dietę i aktywność fizyczną, więc kwestie typu niedożywienie odrzuciłam, ale zaznaczam, że to tylko moje zdanie.
Nie zamartwiaj się za bardzo, w wynikach nie ma żadnej tragedii, wszystko da się spokojnie ogarnąć, ale trzeba troszkę pogrzebać:* głowa do góry
Wiem, że jakoś to będzie ..Ale teraz najważniejsze jest to, zeby znaleźć dobrego lekarza♀️29 ♂️34
🗓
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Co do spf to przyznam, że czasami na buzię ale niski a na całe ciało nie, chyba, że na plaży 🫣 Ale ja raczej unikam słońca, głównie cień. Aczkolwiek muszę się poprawić bo nie chce zmarszczek 🫠Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
-
nick nieaktualnyMajlen - nie znam Twojej lekarki i może to jest jedna z tych, które potrafią tylko wypisać receptę i L4, ale są też mega starsi lekarze interniści. Miałam lata temu taka lekarke i ani gin ani endo po poronieniu nie uwazali za zasadne gdziekolwiek mnie skierowac na badania, a ona mnie skierowała np. do immunologa i innych specjalistów, zebym nie przeżywała tego kolejny raz, więc może warto dać jej szanse?
Na USG brzucha też się wybierz, bo po AH często tworzą się kamienie na woreczku żółciowym albo piasek w nerkach, które na początku nie dają objawów, a np. zastój żółci może wywołać takie wyniki i powodować stan zapalnyMajlen lubi tę wiadomość