Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Morgo, naprawdę świetnie to ujęłaś. Ja ostatnio mam wrażenie, jak bym była na wahadle, to myślę, że będzie dobrze, to że będzie źle. Każda teza ma swoje argumenty. Ale mam cel, aby mniej o tym myśleć. Może kiedyś...Morgo wrote:Seabird - rozumiem totalnie Twój tok myślenia i tulę mocno 🌷my też przygotowywaliśmy się do ciąży i podobny czas starań mamy, co Wy 😉. Ja właśnie dlatego chciałam zrobić to USG w protokole endo, bo widziałam te historie wieloletnich starań, wiedziałam że endo o połowę pogarsza statystyki zapłodnień w IVF, implantacji itd. A że nam w IVF nie idzie póki co dobrze to endo i/lub adeno mogłyby być sensownym wyjaśnieniem niepowodzeń. I masz rację że - na szczęście - nie są.
Rzeczywistość w niepłodności jest cholernie nieprzewidywalna, głównie przez to że medycyna tak naprawdę mało wie, a statystyki niewiele mówią o naszym konkretnym przypadku. Kojarzy mi się to z onkologią i reumatologią (chorobami autoimmunologicznymi), niektórymi obszarami neurologii. Ja na codzien zajmuję się leczeniem nadciśnienia, cukrzycy i pomniejszych chorób i tutaj to jest raj przyczynowo-skutkowy, czuję dużą kontrolę nad tym, jakie są rokowania czy jak pacjent zareaguje na leczenie. W niepłodności tak nie jest. Psychika radzi z tym wchodząc w różne iluzje - pozytywne albo negatywne. Albo zawierzamy że postępowanie w określony sposób (dieta, badania, suple) nam pomoże (i jest w tym element magicznego myślenia często), albo tracimy nadzieję i zawierzamy myślom, że nam już nic nie pomoże, że wszystkie działania są bezsensu, że to jedna wielka niepewność. Ciężko to wypośrodkować, sama teraz tego doświadczam i szukam sposobów by nie spadać w subdepresyjny dół. U mnie jeszcze dochodzi niepewność co do pracy i tym bardziej mi ciężko żyć inaczej niż w trybie przetrwania.
Morgo lubi tę wiadomość
👩 93' 🧑 93'
Starania od 02.2025 z przerwami
07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
06.2026 - cb 💔
07.2026 - ⏸️ (13cs)
08.2026 - poronienie chybione 💔 7w -
askowe wrote:Dzięki za to dodatkowe info, sama nie robiłam diagnozy w kierunku endometriozy no i moja wiedza w temacie jest pobieżna. Mam nadzieję, że nie wkurzyłam Cię zbytnio moją ignorancją, przepraszam za to moje spłaszczone podejście.
W sumie Maja Staśko chyba przez endometriozę miała bardzo ciężką drogę do ciąży.
A co lekarze mówią o Twojej sytuacji? Czy to jest tak, że nie da się powiedzieć?
Coś Ty, absolutnie nie musisz przepraszać! Wiadomo, że najbardziej siedzimy w tych tematach, które nas dotyczą. Ja sama jeszcze parę miesięcy temu nie wiedziałam jak to wygląda.
Moja endo nie była nawet widoczna w zwykłym USG, nie miałam nigdy torbieli na jajnikach. Dopiero w kwietniu tego roku zrobiłam USG w protokole endometriozy, o którym pisała Morgo, u lekarza, który się w tym specjalizuje i on znalazł wiele ognisk. Ciężko jest ocenić jej wpływ na płodność, chociaż zrost jajnika z macicą może na to wskazywać. Adenomiozy mam tylko lekkie cechy.
Wydaje mi się , że niestety tego najgorszego wpływu na płodność nie widać i nie da się go ocenić (chyba że na podstawie czasu niepowodzeń 😬). Liczę na to, że histeroskopia pomoże ocenić sytuację, może coś mi tam powycinają i warunki do implantacji się poprawią. Endo często współistnieje z zapaleniem endometrium, którego również nie widać w USG i może nie dawać objawów. To też byłby konkret do wyleczenia jeśli wyjdzie w histero (chociaż wiem z forum, że nie zawsze antybiotyki działają).
A czy u Was pojawił się jakiś kierunek diagnostyczny tłumaczący straty? 🙁
Morgo, askowe lubią tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV, biocenoza, MUCHa, wymazy bakteriologiczno-mykologiczne ✅
Hormony ✅ Tarczyca ✅
Owulacje ✅ Badanie nasienia ✅
Endometrioza II/III stopnia 🔴
HyFoSy 06.26 ✅
Histeroskopia 🔜 jesień? -
askowe wrote:Morgo, naprawdę świetnie to ujęłaś. Ja ostatnio mam wrażenie, jak bym była na wahadle, to myślę, że będzie dobrze, to że będzie źle. Każda teza ma swoje argumenty. Ale mam cel, aby mniej o tym myśleć. Może kiedyś...
Może po prostu masz taki czas trawienia strat i niepowodzeń. Pewnie w kolejnych etapach, jak emocje trochę opadną myślenie będzie mniej radykalne. Ja nie znoszę takich stanów destabilizacji, zawsze mi się pojawiają oczekiwania względem siebie by się szybciej "ogarnąć" i poczucie, że innym jest ciężko z tym że mam taki ładunek emocji, że znów nam się nie udaje, że ciągle dzielę się złymi wieściami. Ale jak pomyślę że dopiero miesiąc temu miałam punkcję, po której przez 2 tyg. dostawałam rozczarowujące informacje i czekałam w napięciu z, mimo wszystko, nadzieją to myślę sobie kurczę no, mam prawo jeszcze nie wrócić do dawnej "radości życia". I jedyne co mogę teraz robić to rozmawiać z wami, z grupą terapeutyczną, z bliskimi, uprawiać jakąś formę aktywności fizycznej, czytać, pisać, chodzić, malować, śpiewać i czekać, aż umysł te doświadczenia opracuje.
Mona_Mona, askowe lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31&38 l. 21 cs
💃 AMH - 1,72, przewlekłe zapalenie endometrium w histeroskopii, dyskretna adenomioza
👦 morfologia 0-2%, hipogonadyzm - wyrównany
I IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
3 transfery - 2x beta ujemna❌ , 1x ciąża biochemiczna.
II IVF
13 pęcherzyków - 10 kumulusów - 5 MII - 2 zygoty w 1 dobie - 1 morula w 5 dobie - transfer świeży ❌
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo - kciuki za wizytę! ✊
Morgo lubi tę wiadomość
👩 34 l. | 🧔 37 l.
Starania z przerwami od 09.2025 | 4 cs ❌
09.2026 wracamy do gry 😁♥️
👩💊 IO | NT | Metformina | Ozempic
⚖️ -14.0 kg 💪
🧔 Obniżona morfologia
🙏 „Powierz Panu swoją drogę i zaufaj Mu: On sam będzie działał.” (Ps 37,5) -
Morgo, czekamy na wieści ☺️
Morgo lubi tę wiadomość
Starania od 04.2025
🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto, cechy adenomiozy
Histeroskopia ✅ cd-138 ❌
🤷🏻♂️36 lat
OAT
Fragmentacja 26%
07.26 IVF (Gonal F, Orgalutran, Mensinorm)
ICSI+MACS+Embrioskop
3 MII
23.07.26 ET 4BB beta 0 ❌
+ 2x bl2 ❄️ -
Zamówiłam Conceive plus na allegro i patrzę, a tam dostawa za 4-8 dni 😅 ja dzisiaj 3 dc i już w myślach przeliczam czy na pewno dotrze 🤣 zamawiałyście może? Długo czekałyście na dostawę?👩 34 l. | 🧔 37 l.
⚖️ -14.0 kg 💪
🧔 Obniżona morfologia
Lady A. wrote:Zamówiłam Conceive plus na allegro i patrzę, a tam dostawa za 4-8 dni 😅 ja dzisiaj 3 dc i już w myślach przeliczam czy na pewno dotrze 🤣 zamawiałyście może? Długo czekałyście na dostawę?
ja mam conceive, ale kupowałam juz dawnooo, teraz kupiłam ten drugi baby start fertilsafe, ale u mnie nie wiadomo co ze staraniami w tym cyklu. Na koniec pokłociłam sie dzisiaj z mężem, chodze jak tykająca bomba przed środą,a on mi zaczał głowe pierdołami zawracać
btw. dostałam w ciagu 2 dni
Zdażysz używać
2011 cc💙
2023 cc💝
Hashimoto, wysoka prolaktyna, lewy jajowód niedrożny.
05.2026 - histeroskopia
07.2026 - drożność jajowodów
09.2026 biopsja
27cs -
Zamawiałam a wysyłka tak długo bo to francuska firma jest i mało dostępne w polskich aptekach, ale do końca tego tygodnia napewno będziesz miała już, tym bardziej że wysyłki z allegro są bardzo szybkoLady A. wrote:Zamówiłam Conceive plus na allegro i patrzę, a tam dostawa za 4-8 dni 😅 ja dzisiaj 3 dc i już w myślach przeliczam czy na pewno dotrze 🤣 zamawiałyście może? Długo czekałyście na dostawę?
Lady A. lubi tę wiadomość
👩🦳27 👱🏻♂️ 29
Starania od 03.25
cytologia ✔️
wymazy Mucha ✔️
TSH 1,8 Aktualnie 1.4
Owulację występują ✔️
Cykle 28/29
Hormony w normie,
Prolaktyna ✔️
Ferrytyna 6!!! Dramat
Witamina D 20 dramat do poprawy!
Początki IO
AMH 3.87
luty 2026 RTG HSG niedrożne jajowody
Maj 2026 SONO HSG niedrożne jajowody
Sierpień 2026 laparoskopia drożne jajowody ✋🏻
Problem: leniwe plemniki 🫣
Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego -
Liczę na tą szybszą owulację 🤣 to tak z rozbiegu, już zapomniałam jak to się czeka na dni płodne 😅
Kasiooola może właśnie tymi pierdołami chciał Ci zająć głowę albo on nie myśli, że Ty to tak przeżywasz 😉
Kasiooola lubi tę wiadomość
👩 34 l. | 🧔 37 l.
⚖️ -14.0 kg 💪
🧔 Obniżona morfologia
Odjeżdżam z Krakowa także mogę się zameldować z wieściami 🔥. Ogólnie wizyta spoko, wrażenia mam dobre, wreszcie jakiś powiew optymizmu 😉. Doktor uważa że mamy dobre rokowanie także na ciążę naturalną - sugeruje działać dalej między procedurami i ma nadzieję że w międzyczasie zaskoczy, tak by było najlepiej (no ba).
W IVF uważa że miałam tylko 1 transfer w optymalnym timingu (po analizie wyników hormonów) i ten transfer dał ciążę biochemiczną. Pozostałe nie były błędem w sztuce ale nie były też wstrzelone w okno implantacyjne tak, by dawały największe szanse na powodzenie. Np. dwóch świeżych transferów on by u mnie w ogóle nie zrobił bo 2 dni przed punkcją miałam proga 1. U mnie w Klinice nie patrzą na takie niuanse. Powiedział, że diagnostykę mamy zrobioną porządnie (sporą częścią kierowałam sama 🤣) i że szkoda że sama musiałam nią kierować w dużej mierze. Dodał tylko badanie na celiakię. Przed kolejną procedurą zaleca wykonać kontrolną histeroskopię. Wstępnie umówiliśmy się za miesiąc na histero i wizytę kwalifikacyjną z mężem żeby nas wciągnęli do tutejszego programu IVF. Już zapowiedziałam mężowi że zwiedzamy razem Wawel!!
Seabird, Reja13, kindzaaaa, Remedios, Agi96, Mika1992, Angel93, Mona_Mona, askowe, Kompotlinka lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31&38 l. 21 cs
💃 AMH - 1,72, przewlekłe zapalenie endometrium w histeroskopii, dyskretna adenomioza
I IVF
II IVF
13 pęcherzyków - 10 kumulusów - 5 MII - 2 zygoty w 1 dobie - 1 morula w 5 dobie - transfer świeży ❌
Morgo - super! Cieszę się, że dobrze trafiłaś ☺️ ja też robiłam badania na celiakię, nawet rozszerzałam, bo wyszła mi tendencja, na szczęście okazało się, że jej nie mam. Co do Wawelu - my z mężem byliśmy w zeszłym roku na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Krakowie i też zwiedziliśmy i to w takiej bogatej wersji. Mam teraz taki niedosyt kultury, że jak tylko gdzieś mogę to idę do wszystkich muzeów 😅
Morgo lubi tę wiadomość
👩 34 l. | 🧔 37 l.
⚖️ -14.0 kg 💪
🧔 Obniżona morfologia
Lady A. - ja cały weekend poświęciłam na trekkingi po Ojcowskim PN i dolinach pod Krakowem, pomogło to mojej głowie, poza tym uwielbiam to. Ale wieczorem spacerowałam na zewnątrz Wawelu i byłam zachwycona, będzie super zobaczyć też wnętrza.
Mona_Mona lubi tę wiadomość
👩❤️👨 31&38 l. 21 cs
I IVF
II IVF
Ja w ogóle jestem zauroczona Krakowem. Stare Miasto i Wawel robią na mnie wielkie wrażenie. Życzę Ci żebyś nie musiała za wiele razy tam jeździć i żeby poszło prościej i szybciej niż w Twojej dotychczasowej klinice ☺️
Morgo lubi tę wiadomość
👩 34 l. | 🧔 37 l.
⚖️ -14.0 kg 💪
🧔 Obniżona morfologia
Morgo, cieszę się, że nowy lekarz dodał nadziei, a przede wszystkim poświęcił czas żeby przeanalizować Waszą historię i dotychczasowe procedury. To, że określa rokowania również na naturalną ciążę jako dobre to świetna wiadomość 😊 tym czy innym sposobem, niech się doktor wykaże 🍀
Zainteresowała mnie ta celiakia, czy to standard w diagnostyce niepłodności? Jaki może mieć wplyw?
Morgo, Agi96, Kompotlinka lubią tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV, biocenoza, MUCHa, wymazy bakteriologiczno-mykologiczne ✅
Hormony ✅ Tarczyca ✅
Owulacje ✅ Badanie nasienia ✅
Endometrioza II/III stopnia 🔴
HyFoSy 06.26 ✅
Histeroskopia 🔜 jesień? -
Seabird wrote:Zainteresowała mnie ta celiakia, czy to standard w diagnostyce niepłodności? Jaki może mieć wplyw?
Nie jest w jakichś oficjalnych wytycznych, ale wpływa negatywnie na płodność, w tym rezerwę jajnikową i ma ją 1% populacji więc niemało. Co ciekawe, są badania że są wspólne geny dla celiakii i endometriozy więc na pewno warto sprawdzić przy okazji jakichś badań p-ciała.
Seabird lubi tę wiadomość
👩❤️👨 31&38 l. 21 cs
I IVF
II IVF
Morgo bardzo sie ciesze, że złapałaś z doktorem pozytywne wibracje
i są plany na przyszłość. Dr histeroskopie robi u nas, zatem może sie okazać, ze sie spotkamy w kolejce :p polecam kawke i cynamonki w Filiżance nieopodal gabinetów 
Super, że jest optymizm i inne spojrzenie na całą historie tego co już za Wami.
Jeśli jedziesz pociągiem z Krk najlepiej wysiąść na stacji T. główny i spacerkiem ok 15 minut.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 14:59
Morgo lubi tę wiadomość
2011 cc💙
2023 cc💝
05.2026 - histeroskopia
09.2026 biopsja
27cs -
Kasiola - za miesiąc będę zapisywać tipy od Ciebie 😁. Ja myślę że doktor się spodoba mojemu mężowi, w przypadku poprzedniego trochę marudził że tamten nie reagował na jego żarty 🤣
Kasiooola, askowe lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31&38 l. 21 cs
I IVF
II IVF
Morgo wrote:Kasiola - za miesiąc będę zapisywać tipy od Ciebie 😁. Ja myślę że doktor się spodoba mojemu mężowi, w przypadku poprzedniego trochę marudził że tamten nie reagował na jego żarty 🤣
Moj pozna we srode i sie zastanawiam co o nim pomysli 😄 ja mam meza obcokrajowca, mam nadzieje ze słownictwo medyczne zrozumie🙈
Morgo lubi tę wiadomość
2011 cc💙
2023 cc💝
05.2026 - histeroskopia
09.2026 biopsja
27cs -
Morgo, brzmi jak dobra konsultacja i solidny plan 💪
Morgo lubi tę wiadomość
Starania od 04.2025
🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto, cechy adenomiozy
Histeroskopia ✅ cd-138 ❌
🤷🏻♂️36 lat
OAT
Fragmentacja 26%
07.26 IVF (Gonal F, Orgalutran, Mensinorm)
ICSI+MACS+Embrioskop
3 MII
23.07.26 ET 4BB beta 0 ❌
+ 2x bl2 ❄️ -
Morgo super wieści!🥰 z takim dobrym prowadzeniem przez lekarza będziesz mogła w końcu zdjąć z siebie trochę ciężaru kierowania tym wszystkim co mam nadzieję też Ci posłuży 🙂
Morgo lubi tę wiadomość
30 🙋🏽♀️ 34 🙋🏽
Starania od 09/25 o pierwsze 👶🏽
13cs
Tarczyca ✅
Progesteron 7-9 dpo ✅
Łagodna IO
Homocysteina ✅
SHBG ⬇️
Testosteron ⬆️
Prolaktyna⬆️ -dostinex
AMH 6,58 -PMOS