Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️
Odpowiedz

Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️

Oceń ten wątek:
  • Kejti97 Debiutantka

Wysłany: 21 września, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios widzisz, czyli jakieś mikro sygnały świadczące o zapaleniu u Ciebie są, ale jak wiemy to mogą być kompletnie nie zważane z CE 🤷🏻‍♀️ trzymam kciuki za wyniki, jakichkolwiek oczekujesz. Sama przed wynikami nie wiedziałam bardziej czego chce - czy żeby było czysto czy żeby w końcu znalazł się jakiś powód dlaczego się nie udaje.

Margo super, że wizyta przebiegła zgodnie z oczekiwaniami 🥳 Zdecydowalas sie na dr Z. U którego robiłaś histeroskopię? Mam całkiem blisko do Parens, jest to moja druga opcja w razie, gdybym nie była zadwolona z mojej dotyczasowej lekarki.

29👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏼30
    Starania od 09/2024

👸🏻PCOS
    🌸TSH 2,9 -> euthyrox 50 -> 1,2✅
    🌸Wysokie androgeny (Testosteron 65,52, SHBG 15, DHEASO4 381)
    🌸IO -> Metformax 500
    ✅AMH 07/2025 5,34 -> 04/2026 2,79
    ✅Drożność 12/2025
    ✅MUCH
    ✅Ferrytyna 88
    ✅Niedobory
    ✅Homocysteina 7,34
    ❌ CD138 08/2026 4/10 (+)
    ❔CD56 100/1mm2

🫅🏼
    ✅morfologia 9% 09/2025
    ✅brak ŻPN
    ✅hormony

10x stymulacja Lametta
    2x stymulacja Ovaleap
    1x stymulacja Ovaleap+Lametta

💔cb 02/2026
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 21 września, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejti - nie wiem, czy dr Z w ogóle zajmuje się IVF 🤔 ja byłam u dr M w Parens. Ale doktora Z też miło wspominam, po histeroskopii zrobił mi USG i taką całościową konsultację naszej sytuacji ze wskazówkami co on by dalej zrobił, co sprawdził. To było bardzo spoko.

👩‍❤️‍👨 31&38 l. 21 cs
    💃 AMH - 1,72, przewlekłe zapalenie endometrium w histeroskopii, dyskretna adenomioza
    👦 morfologia 0-2%, hipogonadyzm - wyrównany

I IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    3 transfery - 2x beta ujemna❌ , 1x ciąża biochemiczna.
    II IVF
    13 pęcherzyków - 10 kumulusów - 5 MII - 2 zygoty w 1 dobie - 1 morula w 5 dobie - transfer świeży ❌

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 21 września, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze jest czuć się prowadzonym i chociaż na chwilę zdjąć z siebie ciężar ogarniania co dalej... My jeszcze mamy przed sobą badania na pasożyty i Helicobacter, ale to na luzie. I na razie wyczerpiemy listę badań z listy z ostatniej wizyty. Mi została drożność, ale pewnie i tak bym nie przeszła wymazów przed, więc będę wzmacniać na maksa florę i dam sobie na to kilka cykli.

kindzaaaa, Morgo, Seabird, Mona_Mona, Kompotlinka lubią tę wiadomość

👩 34 l. | 🧔 37 l.
    Starania z przerwami od 09.2025 | 4 cs ❌
    09.2026 wracamy do gry 😁♥️

👩💊 IO | NT | Metformina | Ozempic
    ⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

🙏 „Powierz Panu swoją drogę i zaufaj Mu: On sam będzie działał.” (Ps 37,5)
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 21 września, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady A. - to prawda, dla mnie te perypetie z umawianiem się do lekarza w mojej klinice były dodatkowym stresem. Ostatecznie coraz częściej lądowałam u lekarza w zastępstwie, który przyjechał z Białorusi i pracował tutaj bez nostryfikacji dyplomu z ginekologii. Miły człowiek, ale nie czułam się prowadzona, robił po prostu co trzeba w ramach procedury, a na koniec powiedział że zostały mi 2 próby i tyle. Ja na codzień próbuje wykrzesać z siebie jakiekolwiek minimum by podtrzymać relację z pacjentem czy to poprzez głębsza rozkminę nad przypadkiem, żart czy rozmowę o samopoczuciu. Po to by nie być wyłącznie "uslugodawcą". I to mega przykre dla mnie jak lekarz nie angażuje się minimalnie by przychodzić na wizyty albo byc responsywnym.

👩‍❤️‍👨 31&38 l. 21 cs
    💃 AMH - 1,72, przewlekłe zapalenie endometrium w histeroskopii, dyskretna adenomioza

I IVF
    II IVF
    13 pęcherzyków - 10 kumulusów - 5 MII - 2 zygoty w 1 dobie - 1 morula w 5 dobie - transfer świeży ❌

• Lady A. Autorytet

Wysłany: 21 września, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, pracując w aptece ogólnodostępnej też zawsze starałam się żeby podtrzymać z pacjentem relację a nie tylko wydać i do widzenia. Często takie wizyty bez interakcji kończyły się tak, że pacjenci u nas dopytywali co dostali, na co to jest i jak mają stosować, bo lekarz nie miał dla nich czasu na wizycie. Ja mam to szczęście, że moja endokrynolog prowadząca to super lekarz, słucha, łączy fakty i naprawdę jej zależy. Ostatnio powiedziała mi po mojej rozmowie odnośnie starań w czasie stosowania Ozempicu, że jak będę miała pozytywny test to mam dzwonić o każdej porze dnia i nocy i wtedy będziemy zmieniać leczenie.

Morgo lubi tę wiadomość

👩 34 l. | 🧔 37 l.

⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

• Kasiooola Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znowu szykuje sie owu z lewego, dzisiaj 9dc a dosc mocno go czuje, glownie jak trenowałam mi dzisiaj dokuczał 😵‍💫

A najgorsze ze jeszcze wczoraj bylo lato a dzisiaj przywitaliśmy jesien,zimno,wieje wiatr,co chwile pada, nawet burza byla.

Ja odstawiłam inofem, piłam go od marca, efektu nie bylo, a picie tego słodkiego napoju juz mnie irytowało,takze widac ze u mnie zapal i motywacja opada nawet w kwestii suplementacji 🙈

2011 cc💙
    2023 cc💝
    Hashimoto, wysoka prolaktyna, lewy jajowód niedrożny.
    05.2026 - histeroskopia
    07.2026 - drożność jajowodów
    09.2026 biopsja

27cs
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola przypomniałaś mi o moim fertistimie. Wydawało mi się na początku, że mi smakuje, a teraz szybciej przełykam 😅 też muszę to jakoś sobie rozplanować, bo mam zacząć brać nowe suple i jakoś się z tym ogarnąć miesiąc nie mogę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 19:44

Kasiooola lubi tę wiadomość

👩 34 l. | 🧔 37 l.

⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

• Angel93 Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo <3 no to są rewelacyjne wieści. Coś czuje że to będzie dobra droga dla Was

My też dziś mieliśmy wizytę kwalifikacyjną do IVF. Jesteśmy zapisani na listę ale procedury od stycznia bo nie ma już refundacji. My grzecznie poczekamy :)

Dałam jej badania które miałam czyli w zasadzie te ze stopki tylko i że pamiętam że AMH 9 lat temu miałam około 2.6. Powiedziała, że obraz na usg jajników wyglada dobrze ale powtórzymy to AMH żeby było na papierze 😅

Mam tyłozgięcie macicy i powiedziała że bardzo często taka budowa sprzyja endometriozie ale nie zauważyła żadnych niepokojących zmian.

Jedyne co to zaleciła nam obojgu zrobić kariotyp. Czy to jest konieczne jeśli nie ma żadnych poronień na koncie ani wad genetycznych w rodzinie? Nie wiem ale zrobiliśmy od razu żeby nie jechać jeszcze raz specjalnie.

kindzaaaa, Morgo, Agi96, askowe lubią tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    Estradiol – 21,08 pg/ml (3dc)
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)
    Prolaktyna – 14,30 ng/ml(3dc)
    Progesteron - 20,93 (8dpo)

🧔 Oligoastenoteratozoospermia (OAT)
    Orchidektomia lewego jądra - seminoma

Maj 26' Zabezpieczenie nasienia i start chemioterapii
  • kindzaaaa Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel93 wrote:
    Morgo <3 no to są rewelacyjne wieści. Coś czuje że to będzie dobra droga dla Was

My też dziś mieliśmy wizytę kwalifikacyjną do IVF. Jesteśmy zapisani na listę ale procedury od stycznia bo nie ma już refundacji. My grzecznie poczekamy :)

Dałam jej badania które miałam czyli w zasadzie te ze stopki tylko i że pamiętam że AMH 9 lat temu miałam około 2.6. Powiedziała, że obraz na usg jajników wyglada dobrze ale powtórzymy to AMH żeby było na papierze 😅

Mam tyłozgięcie macicy i powiedziała że bardzo często taka budowa sprzyja endometriozie ale nie zauważyła żadnych niepokojących zmian.

Jedyne co to zaleciła nam obojgu zrobić kariotyp. Czy to jest konieczne jeśli nie ma żadnych poronień na koncie ani wad genetycznych w rodzinie? Nie wiem ale zrobiliśmy od razu żeby nie jechać jeszcze raz specjalnie.
    O zaciekawiłaś mnie informacją że tyłozgiecie sprzyja endometriozie. Bo ja właśnie mam tyłozgiecie. Właśnie dałas mi motywację żeby kolejnym krokiem było profesjonalne USG pod kątem endometriozy 😋

Angel93 lubi tę wiadomość

👩‍🦳27 👱🏻‍♂️ 29
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 Aktualnie 1.4
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Witamina D 20 dramat do poprawy!
    Początki IO
    AMH 3.87
    luty 2026 RTG HSG niedrożne jajowody
    Maj 2026 SONO HSG niedrożne jajowody
    Sierpień 2026 laparoskopia drożne jajowody ✋🏻

Problem: leniwe plemniki 🫣
    Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
  • kindzaaaa Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponarzekam Wam to może 🐵 pojawi się xd
    Dziś już 35 dc i nic, cisza a ja do cierpliwych nie należę, pewnie w następnym tygodniu ginekolog czeka żeby zobaczył co tam się dzieje, nawet wróciłam do biegania żeby coś ruszyło.
    Niech ten przeklęty cykl się kończy 😢

👩‍🦳27 👱🏻‍♂️ 29
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 Aktualnie 1.4
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Witamina D 20 dramat do poprawy!
    Początki IO
    AMH 3.87
    luty 2026 RTG HSG niedrożne jajowody
    Maj 2026 SONO HSG niedrożne jajowody
    Sierpień 2026 laparoskopia drożne jajowody ✋🏻

Problem: leniwe plemniki 🫣
    Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel93 wrote:

Generalnie translokacje są rzadkie, ale trochę takich przypadków się przewija przez forum. Myślę że mądrze zrobić je przed IVF (i tak doradzają genetycy wszystkim niezależnie od historii), my zrobiliśmy po 3 nieudanych transferach. Translokacje mocno komplikują leczenie...

Remedios, Angel93 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 31&38 l. 21 cs

I IVF
    II IVF

• Lady A. Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie słuchałam takiego rozbudowanego wywiadu z doktor Natalią Suszczewicz, fajnie opowiadała o takim leczeniu niepłodności "ostatniej szansy". Wywiad dostępny na YouTube. Z ciekawszych rzeczy - w Warszawie są otwierane studia podyplomowe asystent prokreacji - podejście multidyscyplinarne do niepłodności. Gdyby było bliżej to bym chyba do tego startowała 😁

Morgo, Angel93, Seabird, askowe lubią tę wiadomość

👩 34 l. | 🧔 37 l.

⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

• Kasiooola Autorytet

Wysłany: 21 września, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel93 wrote:

My również nie mamy historii poronień i robimy kariotyp we srode.

Kindzaaa ja tez mam/mialam tyłozgięcie, 2 razy zaszlam w ciaze. Po drugim porodzie macica w badaniu w przodozgieciu 🤣 nawet pozycja sie sama zmienila,ale teraz ciazy nie ma 😬 zrob test to zawsze 🙈 wywola 😁

Lady, no feristimie ma jakis smak? bo ten inofem to taki mdly 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 07:32

kindzaaaa, Angel93 lubią tę wiadomość

2011 cc💙
    2023 cc💝
    05.2026 - histeroskopia
    09.2026 biopsja

27cs
  • Angel93 Autorytet

Wysłany: 22 września, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindzaaaa wrote:
    Ponarzekam Wam to może 🐵 pojawi się xd
    Dziś już 35 dc i nic, cisza a ja do cierpliwych nie należę, pewnie w następnym tygodniu ginekolog czeka żeby zobaczył co tam się dzieje, nawet wróciłam do biegania żeby coś ruszyło.
    Niech ten przeklęty cykl się kończy 😢

Halo halo pani @ budzimy sie i odwiedzamy koleżankę 🤞
    Bieganie super sprawa, zebrałam sie do tego w kwietniu i co 2-3 dni poł godzinki biegu i super sie czułam głowa odświeżona i lekko na duchu. Od maja zaniechałam przez chemię ale czuje że musze wrócić do tego

Lady A. lubi tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)

• Lady A. Autorytet

Wysłany: 22 września, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola ma taki dość słodki smak, ja piję ten dla kobiet. Piłam na pewno gorsze rzeczy. Tu są 4 gramy inozytolu w dwóch saszetkach, niby nie mam PCOS, ale stosuję.
    Co do biegania to ja jestem team bieżnia, ale ze względu na długi i gruntowny remont nie mogę mieć jej na razie w domu, wróciłam trochę na wakacjach do tego, ale teraz przez to całe zamieszanie znowu zaniechałam, mam nadzieję, że niedługo będzie znów dla niej miejsce w domu ☺️
    Dzisiaj 4 dc, okres mi się już kończy, przed Ozempiciem miałam 5 dni i ten piąty dzień był taki słabszy, a teraz jest wyraźnie słabszy i krótszy...

Angel93 lubi tę wiadomość

👩 34 l. | 🧔 37 l.

⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

• Kasiooola Autorytet

Wysłany: 22 września, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady i zaczynacie najlepszy okres cyklu 💥
    Ja od lat jestem team orbitrek,zajeżdżam codziennie🤭A 2 lata temu najwieksza radosc sprawiała mi hula hop, no ale naczytalam sie ze to niebezpieczne, wiec odlozylam, ale najlepiej wymodelowałam sobie wtedy brzuch i cale cialo wyglądało inaczej🤫

Typowo jesienna deszczowa pogoda, 🍂 siedze z kubkiem herbaty i próbuje zmotywować sie do pracy.

Miłego dzionka

Angel93, Lady A. lubią tę wiadomość

2011 cc💙
    2023 cc💝
    05.2026 - histeroskopia
    09.2026 biopsja

27cs
  • Angel93 Autorytet

Wysłany: 22 września, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inofem jest znośny w smaku w porównaniu do ogestanu... to to matko jedyna jakie paskudztwo 🤢
    w tej chwili nie stosuje żadnego ale jak piłam to jedynie widziałam zmiany w łagodnym pms no i zdecydowanie mniejsza ochota na słodkie

Lady A. lubi tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)

• Remedios Autorytet

Wysłany: 22 września, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogestan chyba jest taki gorzki ze względu na wyciąg z zielonej herbaty 🤔 ja staram się pić 1 zieloną herbatę dziennie (ale powiem wam że mam teraz tyle ziółek że czasami się gubię kiedy i ile czego piję 😅), więc nie brałam się za suplementację, ale to dobry antyoksydant i polecany przy endometriozie. No ale jak widać w dużych dawkach to pewnie lepiej w kapsułkach ze względu na wrażenia smakowe 😅

Starania od 04.2025

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto, cechy adenomiozy
    Histeroskopia ✅ cd-138 ❌

🤷🏻‍♂️36 lat
    OAT
    Fragmentacja 26%

07.26 IVF (Gonal F, Orgalutran, Mensinorm)
    ICSI+MACS+Embrioskop
    3 MII
    23.07.26 ET 4BB beta 0 ❌
    + 2x bl2 ❄️
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 22 września, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio dostałam w zaleceniach chlorellę. Nie mogę się ogarnąć żeby sobie to usystematyzować, bo ją muszę brać o innej porze. W ogóle tych supli wychodzi mi teraz tyle, że chyba już można to liczyć jako osobny posiłek 😅

👩 34 l. | 🧔 37 l.

⚖️ -14.0 kg 💪
    🧔 Obniżona morfologia

• askowe Autorytet

Wysłany: 22 września, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seabird wrote:
    A czy u Was pojawił się jakiś kierunek diagnostyczny tłumaczący straty? 🙁

U nas jest za wcześnie, chyba dopóki nie będę miała 🐵 to za dużo nie mogę zrobić, bo ciało jest w stanie ciąży... Umówilismy się na kariotypy, czekamy do 5.10 na wyniki badania poronnego.

A co do przepraszania, moim zdaniem warto chociażby dostrzec, że się nie ogarnia tematu i wchodzi w buty cioci "wyluzuj, a samo wyjdzie". Mam wrażenie, że to jest tak naturalne, aby powiedzieć coś, co sugeruje, że poradzenie sobie z jakimś problemem jest łatwe. A przy problemach z płodnością nic takie się nie wydaje. A mnie osobiście okropnie wkurzają takie teksty 😅 więc głupio mi, że sama się złapałam w tę pułapkę.

Seabird lubi tę wiadomość

👩 93' 🧑 93'
    Starania od 02.2025 z przerwami

07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
    06.2026 - cb 💔
    07.2026 - ⏸️ (13cs)
    08.2026 - poronienie chybione 💔 7w
‹‹ ‹ 182 183 184 185 186 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ