Czekamy dłużej... ale nie przestajemy wierzyć ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny,
podczytuję Was od jakiegoś czasu- byłam na forum wcześniej, ale musiałam odpuścić z powodu różnych problemów rodzinnych. Większość dziewczyn które kojarzę już w ciąży lub z dziećmi;)
Czy mogę dołączyć do Was?
My jesteśmy trochę w tym samym miejscu ze staraniami- mam już synka, więc nie idziemy jakoś głęboko w diagnostykę, oprócz takich podstaw jak badania hormonów czy monitoring, staramy się pilnować okna płodnego i wtedy zadziałać, ale nie mamy chyba siły ani przestrzeni na typowo medyczne starania. Miesięczne wątki zdecydowanie nie są dla mnie, natomiast tutaj macie fajna przestrzeń i do typowo staraczkowych rozmów, i do takiego ogólnego wsparcia.
Mika1992, sirengirl92, Kompotlinka, Agi96, Seabird, KAaareii lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od: 04.2024
Ona mi pierwsza pokazała księżyc
i pierwszy śnieg na świerkach,
i pierwszy deszcz. -
Dziewczyny bardzo mi przykro, że nie wszystko idzie po Waszej myśli.
🦋Mona_Mona przykro mi, że się nie udało.
Nie dziwi mnie Wasza frustracja co do wątków miesięcznych. Ja co prawda byłam na kilku, bo w większości tylko je czytałam, ale miałam wrażenie, że atmosfera na nich była inna. Taka bardziej empatyczna, pełna zrozumienia.
Ja dziś podjęłam decyzję o IVF. Wczoraj zbadałam betę po IUI. To był dopiero 8dpo, ale do środy mam brać progesteron i nie chciałam po środowym wyniku bety zastanawiać się czy to nadal zastrzyk czy może jednak ciąża. Także wczorajszy wynik bety to 8,06, dzisiaj na teście ledwo widoczna kreska (wcześniej były mocniejsze), także pewnie to pozostałości po zastrzyku. Jutrzejsza beta da jasną odpowiedź.
Wizytę w klinice mam umówioną na 18 czerwca, możliwe, że przed wizytą podejdziemy jeszcze do jednego IUI.
Na razie to wszystko trochę mnie przeraża. Natłok informacji przytłacza 🙈 czytając Wasze historie wiem, że kilka z Was jest/było w procedurze IVF - czy macie jakieś rady na początek? Czytałam wątki o IVF i kluczowe informacje, które dziewczyny piszą na pierwszych stronach, ale myślę, że rady od Was mogą być bardzo pomocne ♥️29 👩🏼 33 👱🏻♂️ 8 (2018) 👧 z ZD
Starania o drugie dziecko od 09.2024
12.2025 - CB 💔
01.2026 - CP 💔
💊 11.2025 clo - CB
💊 12.2025 clo - CP
💊 05.2025 lametta + Ovitrelle - IUI ⏳
👩🏼 - 04.2026 laparoskopia diagnostyczna, chromotubacja - oba jajowody nie do końca drożne, usunięte zrosty, brak swoich owulacji
👱🏻♂️ - obniżona morfologia - lekka poprawa (01.2025 vs 02.2026):
• koncentracja: 22,8 vs 134,6 mln/ml
• całkowita liczba: 102,6 vs 538,5 mln
• ruch postępowy: 47% vs 65%
• ruch całkowity: 75% vs 75%
• morfologia: 0% vs 3%
• fragmentacja DNA: nie badano vs 13%
• HBA: nie badano vs 82% -
🌸 Agi wiem o czym piszesz i również Cię przytulam.🫂 Niestety ja nigdy nie doświadczyłam prawdziwej matczynej miłości i wiem że nigdy od mojej matki jej nie uzyskam. Całe życie byłam wpędzana w poczucie winy itp. Wyobraź sobie że od dziecka jak mantrę powtarzała mi tekst, że jak będę kiedy sama miała dzieci to nie mam na co liczyć, bo ona nie miała pomocy od nikogo...jak teraz sobie o tym myślę to aż mam deszcze że można tak mówić DZIECKU! Moim szczęściem natomiast jest teściowa, która jest całkowitym przeciwieństwem, ale wiadomo że to nie to samo i serce mimo wszystko boli.Agi96 wrote:Propo mam to ja się dziś kolejny raz zawiodłam na swojej mamie i to bardzo. Za każdym razem tak samo mi przykro. I niestety wiem, że jak pojawi się dziecko to też nie dostanę wsparcia i pomocy.. jeśli macie wspierające mamy to bądźcie wdzięczne za nie 🥹 a jeśli nie, to przytulam was mocno, bo wiem jakie to trudne 😞
Wiem, że my będziemy na pewno wspaniałymi mamami dla naszych wyczekanych maluszków.😉👩34 👦35 & 🐕 🐕
starania od 10.25 -
@Anulinka123, dzień dobry
witamy w naszej przestrzeni.
@Iskierka powodzenia i daj znać, jak ta decydująca beta.
Znalazłam przed chwilą na FB:
Nie wszystkie mamy łatwo zobaczyć. Są takie mamy, które nie mają obok siebie swoich dzieci. To niewidzialne mamy. Ich macierzyństwo zaczęło się podobnie jak u widzialnych mam. Ale w drodze do swojego dziecka napotkały trudności różnego kalibru. Takiego, na który medycyna znała odpowiedzi i rozwiązania. Także takiego, w którym okazała się bezradna. To te mamy, które nigdy nie przytuliły swoich dzieci. I te, które widziały je tylko na chwilę. Mamy po stracie, po poronieniu, nieudanym transferze in vitro, mamy nigdy nie będące w ciąży. Niewidzialne mamy są obok Ciebie i mnie. To nasi bliscy i dalecy ludzie. Tacy, których mijamy w ulubionym markecie. Tacy mieszkający za ścianą. Dzielący z nami stół przy rodzinnym obiedzie. Biurko w pracy. Siedzenie w autobusie. Niewidzialne mamy jesteście , czas Was zobaczyć. Zwróć dziś uwagę na niewidzialne mamy wokół siebie. Czasem nie trzeba słów , wystarczy zobaczyć w nich matkę, by być blisko nich. Nie pocieszać, nie podawać rozwiązań, nie radzić. Być z nimi w ich historiach tak jak one brzmią. Spojrzeć w ciszy, złapać za rękę, powiedzieć jestem tu i widzę Cię. Nie wszystkie mamy łatwo zobaczyć. #dzienmamy
Rok temu piękny newsletter wysłały dziewczyny z Akademii Płodności. Ale wtedy ryczalam.
sirengirl92, Lady A., KAaareii, Anulinka123 lubią tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami
Jestem wege od ponad 10 lat
28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna
Nie poddajemy się!
Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod
IO -> Siofor 500 -
🌸Anulinka hej!
🌸 Kompotlinka🫂 wiem co czujesz.. u mnie też od zawsze są tego typu teksty i zachowania. Moje rodzeństwo ma już dzieci i niestety nie ma żadnego zaangażowania i wsparcia dla nich na co dzień ani chęci budowania relacji z wnukami. Mimo że moi rodzice już nie pracują i mają możliwości czasowe i finansowe to nie są tym zainteresowani. A ja wiecznie powinnam być im wdzięczna za to, że w ogóle mnie wychowali.. Ostatnio jak powiedziałam gdzieś w rozmowie, że mam swoje problemy to usłyszałam „no jak każdy” i tyle w temacie. Teściową niestety mam z podobnym podejściem, nie mamy zbyt bliskiej relacji.
Wiadomo, mamy nikt niestety nam nie zastąpi, ale super że masz wsparcie w teściowej ☺️też myślę że będziemy wspaniałymi, wspierającymi mamami 🥹
🌸 Kasiola czekamy z Tobą na wyniki, daj znać
🌸 Mika pięknie napisane, łezka się zakręciła, takie to prawdziwe 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 16:50
Kompotlinka, Anulinka123 lubią tę wiadomość
30 🙋🏽♀️ 33 🙋🏽
Starania od 09/25 o pierwsze 👶🏽
Tarczyca ✅
Progesteron 12/25 8 dpo 19,17ng/ml, 02/26 9 dpo 16,2 ng/ml✅
Łagodna IO
Homocysteina 5,97 umol/l✅
SHBG 43.4 nmol/L 32.4-128.0⬇️
Testosteron 1,66 nmol/l 0,29 - 1,67⬆️
Prolaktyna⬆️❗️35.4 mg/mL 4,79-23,30 ➡️dostinex
AMH 6,58 ❔
On:
Badanie nasienia ✅ morfologia 5% 🆗 -
Przyszły moje wyniki i z dobrych wiadomości - wit D ładnie rośnie, a prolaktyna w normie.
Z tych gorszych - AMH jedynie 1,670 ng/ml. Z jednej strony z moją endometriozą mogło być gorzej, ale szału nie ma, zwłaszcza że zależy nam na naturalnych staraniach. Lab podaje średnia dla 30-34 lat 3,4 ng/ ml 😵
Kasiooola lubi tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV ✅
Hormony ✅
Tarczyca ✅
Owulacje ✅
Badanie nasienia ✅
Endometrioza II/III stopnia 🔴
Drożność jajowodów🔜 -
Seabird wrote:Przyszły moje wyniki i z dobrych wiadomości - wit D ładnie rośnie, a prolaktyna w normie.
Z tych gorszych - AMH jedynie 1,670 ng/ml. Z jednej strony z moją endometriozą mogło być gorzej, ale szału nie ma, zwłaszcza że zależy nam na naturalnych staraniach. Lab podaje średnia dla 30-34 lat 3,4 ng/ ml 😵
To jest b. dobre AMH, serio
. Te średnie są z tak zwanej pupy.
Seabird lubi tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 2,2
👦
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
hipogonadyzm - testosteron całkowity 🔻, estradiol - nieoznaczalny
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple
17cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta ujemna.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo wrote:To jest b. dobre AMH, serio
. Te średnie są z tak zwanej pupy.
Dzięki Morgo 🙏 Tak sobie pomyślałam, ze w tej średniej muszą być też dziewczyny z PCOS i bardzo wysokim AMH. Będę się cieszyć z tego, że nie jest to bardzo obniżona rezerwa.
Morgo lubi tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV ✅
Hormony ✅
Tarczyca ✅
Owulacje ✅
Badanie nasienia ✅
Endometrioza II/III stopnia 🔴
Drożność jajowodów🔜 -
Dzisiaj 10/11 dpo a ja jeszcze nie testowałam. Możecie być dumne bo wytrzymuje chociaż korci niemiłosiernie 🤣
Jak 02.06 @ się nie pojawi to zatestuje chociaż znając życie będzie jak zwykle na czas
Mika1992, Agi96, maranta, KAaareii, Anulinka123, Morgo lubią tę wiadomość
-
Seabird, bardzo spoko AMH, martwić byś się mogła jakby było mocno poniżej 1 ☺️ no i ono ma głównie znaczenie dla odpowiedzi na stymulację w IVF, z tego co rozumiem to nie jest jakoś bardzo ważne dla naturalnych starań, no chyba że wskazuje na menopauzę (bardzo niskie) albo PCOS (wysokie).
Seabird, Morgo lubią tę wiadomość
Starania od 04.2025
🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Adenomioza?
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki
🤷🏻♂️35 lat
OAT
SCD 26%
Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki (nic nie pomaga i nic nie polecam 😆)
Kariotypy i testy genetyczne męża ok 👌
IVF soon 🤞 -
W takim razie brawo za wytrwałość! 😅 Życzę Ci, żebyś się mile zaskoczyła. 🤞🤞Murena96 wrote:Dzisiaj 10/11 dpo a ja jeszcze nie testowałam. Możecie być dumne bo wytrzymuje chociaż korci niemiłosiernie 🤣
Jak 02.06 @ się nie pojawi to zatestuje chociaż znając życie będzie jak zwykle na czas
Myślę, że czekamy tu wszystkie na kolejne dobre wieści. 😊
Agi96 lubi tę wiadomość
👩34 👦35 & 🐕 🐕
starania od 10.25 -
Właśnie pokłóciłam się z mamą. Powiedziałam że nie będę z nią na ten temat rozmawiać bo nie zna biologii i ja już dawno jestem poza tym miejscem w którym ona była.
Jedyne co potrafi mi powiedzieć to że mój mąż powinien zmienić pracę i być codziennie w domu i wtedy się uda.
Chuj nie prawda. Wszystkim innym wychodzi po jednym razie a ja już mam dość.
Obraziła się na mnie a ja przyplacilam te kłótnie kolejnym załamaniem i pół godzinnym atakiem płaczu i histerii. -
Murena96 wrote:Właśnie pokłóciłam się z mamą. Powiedziałam że nie będę z nią na ten temat rozmawiać bo nie zna biologii i ja już dawno jestem poza tym miejscem w którym ona była.
Jedyne co potrafi mi powiedzieć to że mój mąż powinien zmienić pracę i być codziennie w domu i wtedy się uda.
Chuj nie prawda. Wszystkim innym wychodzi po jednym razie a ja już mam dość.
Obraziła się na mnie a ja przyplacilam te kłótnie kolejnym załamaniem i pół godzinnym atakiem płaczu i histerii.
Bardzo mocno cię przytulam. Niestety pokolenie naszych rodziców albo nie jest nauczone empatii, albo ma jej jakieś krzywy obraz... Osoba niezmagajaca się z niepłodnością nie zrozumie staraczki. Domyślam się, jak bardzo to było bolesne... Jesli sądzisz że byłoby to dla ciebie dobre rozwiazanie- może spróbuj ograniczyć wtajemniczanie jej na bieżąco z tym, na jakim etapie jesteś? Mi dużo bardziej pomagało wcześniej napisanie tu, na forum, gdzie wiedziałam że dostaje zrozumienie, niż próba opowiadania o tych trudnych emocjach osobom, które chociaż niby bliskie- nie umiały (lub nie chciały) dać mi wsparcia. Ślę wielkiego przytulasa!
maranta, Seabird, Agi96 lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od: 04.2024
Ona mi pierwsza pokazała księżyc
i pierwszy śnieg na świerkach,
i pierwszy deszcz. -
Czesc dziewczyny 🍀
Seabird amh super, nie masz czym sie przejmowac.
Murena, ja bym nie wytrzymala 😉 podziwiam !
Odebralam dziewczyny wyniki i nie za bardzo rozumiem,
Poniżej opis
Fragmenty endometrium z cechami proliferacji gruczołów, bez atypii i rozrostu.
Ilość plazmocytow (cd138 dodatnich) okolo 7/10 pól o dużym powiększeniu (HPF)
Ilość limfocytów NK (cd56 dodatnich) okolo 250/10 pól o dużym powiększeniu (HPF)
Ilość limfocytów T (cd3) okolo 300/10 pól o dużym powiększeniu (HPF)
Rozpoznanie :ICD10:Z03 obserwacja medyczna i ocena przypadkow podejrzanych o chorobę lub stany podobne
Wyglada mi na przewlekły stan zapalny, ale czy ktos sie spotkał z takim wynikami ?Ona. 38, On. 40+
26.08.2011 3450gram i 52cm 💙
23.01.2023 3100gram, 49 cm 💝
Starania od 10.2024
Hashimoto, wysoka prolaktyna, lewy jajowód niedrożny.
05.2026 - histeroskopia
06.2026 - drożność jajowodów -
Murena dobrze powiedziałaś i faktycznie chyba lżej dla Ciebie będzie ograniczyć informowanie mamy o kolejnych krokach. Jeśli nie ma takiego wsparcia które powinno być to chyba tak będzie lepiej, szkoda nerwów i łez.30 🙋🏽♀️ 33 🙋🏽
Tarczyca ✅
Łagodna IO
AMH 6,58 ❔
On:
Ja dziewczyny dziś byłam u endo. Co się dowiedziałam, według niego:
-mam wysokie fsh (5,8 mIU/mL) i estradiol (182 pmol/l) na początku cyklu co wskazuje na zaburzenia pracy jajników
-moje amh i wydruk usg według niego zdecydowanie pokazują, że mam PCO
-dostinex mam raczej w za dużej dawce i mam to skonsultować z ginekologiem
-wspomniał coś o metforminie, ale jak powiedziałam że progesteron 7dpo jest dość wysoki to powiedział że wtedy mi ten lek nic nie da
-ze względu na wysokie Tsh (2,67) dostałam euthyrox, ale tylko małą dawkę 1x25, bo według rekomendacji w Polsce musi mi go dać bo Tsh powinno być 1-2
-ogólnie według niego może być problem z pracą jajników, ale skoro są owulacje to bardziej powinnam rozważać drożność.
No i mam mętlik. Nie wiem co teraz. Chyba w tym miesiącu też pójdę na monitoring, żeby potwierdzić jak te pęcherzyki, bo byłam tylko na jednym. Wtedy w 14dc pęcherzyk 14mm i endometrium 6.9mm a owulacja była w 17dc. Ale chyba poszukam lepszego specjalisty, bardziej od niepłodności i pcos. Wtedy dopiero pomyślę o drożności.
Może któraś z Was poleca/słyszała o poleceniach kogoś z okolic Trójmiasta?30 🙋🏽♀️ 33 🙋🏽
Tarczyca ✅
Łagodna IO
AMH 6,58 ❔
On:
Ja mam FSH w 3 dc 5.4 U/l i do tej pory myślałam, że jest dobrze... LH 3.67 IU/l i Estradiol 85.3 pmol/l... Nie pokazywałam endo tych wyników, ale teraz chcemy się umówić z mężem na konsultacje obydwoje...Agi96 wrote:Ja dziewczyny dziś byłam u endo. Co się dowiedziałam, według niego:
-mam wysokie fsh (5,8 mIU/mL) i estradiol (182 pmol/l) na początku cyklu co wskazuje na zaburzenia pracy jajników
-moje amh i wydruk usg według niego zdecydowanie pokazują, że mam PCO
-dostinex mam raczej w za dużej dawce i mam to skonsultować z ginekologiem
-wspomniał coś o metforminie, ale jak powiedziałam że progesteron 7dpo jest dość wysoki to powiedział że wtedy mi ten lek nic nie da
-ze względu na wysokie Tsh (2,67) dostałam euthyrox, ale tylko małą dawkę 1x25, bo według rekomendacji w Polsce musi mi go dać bo Tsh powinno być 1-2
-ogólnie według niego może być problem z pracą jajników, ale skoro są owulacje to bardziej powinnam rozważać drożność.
No i mam mętlik. Nie wiem co teraz. Chyba w tym miesiącu też pójdę na monitoring, żeby potwierdzić jak te pęcherzyki, bo byłam tylko na jednym. Wtedy w 14dc pęcherzyk 14mm i endometrium 6.9mm a owulacja była w 17dc. Ale chyba poszukam lepszego specjalisty, bardziej od niepłodności i pcos. Wtedy dopiero pomyślę o drożności.
Może któraś z Was poleca/słyszała o poleceniach kogoś z okolic Trójmiasta?🧑 33 l. 🧒 36 l.
♥️🍀 -