Forum Starając się - ogólne Czerwcowe testowanie :)
Odpowiedz

Czerwcowe testowanie :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 08:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 22:05

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza wrote:
    No pięknie :) niech teraz tak się trzyma, u mnie dalej zygzak z temperatur 😂
    Ale cały czas powyżej Lini masz 😊 więc raczej jest ok 😊

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tara wrote:
    Wiesz że mi w ciąży 9dpo wyszedł test ciążowy z kreseczka a 10dpo z samego rana biel vizira:) pobiegłam ze łzami na bete wyszła coś koło 27. Teraz ta moja biel ma 3lata ❤ nadzieja umiera zawsze ostatnia :)


    ale cichosza testowała 6 dni po a to raczej marne szanse, że pokazał ciąże, bo to niemożliwe tak wcześnie. Nawet z krwi jeszcze jest niewykrywalna po takim czasie. Co nie znaczy, że tej ciąży nie ma i za parę dni Cichosza nie zobaczy dwóch kresek :*

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna a bolą Cię czasem piersi np.? Albo masz jakieś plamienia, może skąpy czy zbyt obfity okres?
    Ja obstawiam, że albo masz za wysoką proalktynę albo coś z tarczycą. Tzn może nie tyle to obstawiam, co widzę że to jest najczęstsze. W każdym bądź razie to na pewno nic poważnego :) :*

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 09:10

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Miśka 91 Autorytet
    Postów: 343 168

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim chciała bym się dopisać do testowania w czerwcu. Jeżeli można... Termin mam na 24 czerwca

    Miracle lubi tę wiadomość

    Syn 8lat
    Ja lat 29
    Termin planowanej @ 30.10
    Cykl 27-29
    Cykl starań- już tego nie liczę 🙄
    Morfologia plemników 2%
    Moje hormony niby ok.

    42cab343c2cc78fdebd3230e776ac784.png
  • Miracle Autorytet
    Postów: 1219 1501

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien dobry laseczki,

    U mnie spadek tempki, mialam isc na bete ale stwierdzialm ze szkoda kasy :(

    Mialam sie brac za odchudzanie, za zdrowie i co? Nazarlam sie z tego wszystkiego czekolady z rana,mam dzisiaj dola, moze kiedys nam sie poszczesci z kruszynka. Smutno troche, bo kurcze jak sie robi monitoring to takie jest pobudowujace ze tam cos sie moze zrodzic. A tu znowu dupa.

    1 IMSI ICSI czerwiec 2020 - BRAK ZARODKÓW 👎🏻
    2 IMSI ICSI wrzesień 2020 🧚‍♀️ 🐝
    Mamy ❄️❄️ snieżynki blastki
    16.09-swieży transfer blastki 5AA 🔆
    30.09- 14 dpt BHCG- 0 💔

    👩*35 lat
    GRUDZIEN 2019-AMH 0,94

    🙎🏻‍♂️*38 lat
    ❌ morfologia 2%, 80% ruchliwosci, 91 mln
    ✅ FISH
    ✅ Fragmentacja

    Badania:

    ✅ X -Fragyl syndrome(Zespół łamliwego chromosomu X )- wynik w normie
    ✅Trombofilia V-Leiden- wynik negatywny,brak mutacji
    ✅ Factor II- 98% ( 70 - 120 %)
    ✅ oba kariotypy w normie
    ✅Homocysteina-6,92 mcmol/L
    ✅ NK -11%
    ❌Pozytywna ANA 1:160
    ❌ MTHFR C677T układ homozygotyczny
    ✅ KIR- BX , HLA-C C3C4

    🧚🏻““Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
    Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚‍♀️
  • Mishigami00 Autorytet
    Postów: 833 438

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)


    Wczoraj przyszły wyniki nasienia męża, czy któraś wie jak je interpretować? Poniżej zdjęcie.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/205065c0f8a4.jpg

    Niestety morfologia tylko 2% a norma jest od 4%.. Załamałam się.
    Ale jest ich niby dużo, gdzieś znalazłam, że jest jakiś wzór na wartość bezwzględną i może wyjść, że chociaż jest mało prawidłowych plemników, ale ich ilość jest duża to suma sumarum może być tych prawidłowych więcej... Ale chyba się jednak łudzę... pójdziemy do lekarza to się okaże, ale na razie jestem załamana...

    28lat
    12cs o pierwsze maleństwo


    Cykle 26-28dni

    1.11.2019 - Cień na teście ciążowym
    2.11.2019 - II kreseczki <3

    4.11.2019 Beta Hcg: 188mIU/ml Progesteron 23,8ng/ml
    6.11.2019 Beta Hcg: 422,79mlU/ml Progesteron 26,5ng/ml

    30.11 Fasolka ma 1,5cm serduszko bije :)

    30.12 wygląda na synka 😉

    29.02 na 98% dziewczynka😍❤

    21.04 Znowu potwierdzona dziewczynka <3 Amelka <3


    8p3os65g13wi1n9z.png
  • Miracle Autorytet
    Postów: 1219 1501

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mishigami00 wrote:
    Cześć dziewczyny :)


    Wczoraj przyszły wyniki nasienia męża, czy któraś wie jak je interpretować? Poniżej zdjęcie.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/205065c0f8a4.jpg

    Niestety morfologia tylko 2% a norma jest od 4%.. Załamałam się.
    Ale jest ich niby dużo, gdzieś znalazłam, że jest jakiś wzór na wartość bezwzględną i może wyjść, że chociaż jest mało prawidłowych plemników, ale ich ilość jest duża to suma sumarum może być tych prawidłowych więcej... Ale chyba się jednak łudzę... pójdziemy do lekarza to się okaże, ale na razie jestem załamana...

    Morfologie mozna chyba dieta i witaminkami poprawic czy nie? Jak jest ich duzo to tez jest juz plusik. Glowka do gory, bedzie dobrze. Nie czytaj za duzo tylko do leakrza na sprawdzenie wynikow. :*

    Mishigami00 lubi tę wiadomość

    1 IMSI ICSI czerwiec 2020 - BRAK ZARODKÓW 👎🏻
    2 IMSI ICSI wrzesień 2020 🧚‍♀️ 🐝
    Mamy ❄️❄️ snieżynki blastki
    16.09-swieży transfer blastki 5AA 🔆
    30.09- 14 dpt BHCG- 0 💔

    👩*35 lat
    GRUDZIEN 2019-AMH 0,94

    🙎🏻‍♂️*38 lat
    ❌ morfologia 2%, 80% ruchliwosci, 91 mln
    ✅ FISH
    ✅ Fragmentacja

    Badania:

    ✅ X -Fragyl syndrome(Zespół łamliwego chromosomu X )- wynik w normie
    ✅Trombofilia V-Leiden- wynik negatywny,brak mutacji
    ✅ Factor II- 98% ( 70 - 120 %)
    ✅ oba kariotypy w normie
    ✅Homocysteina-6,92 mcmol/L
    ✅ NK -11%
    ❌Pozytywna ANA 1:160
    ❌ MTHFR C677T układ homozygotyczny
    ✅ KIR- BX , HLA-C C3C4

    🧚🏻““Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
    Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚‍♀️
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mishigami00 wrote:
    Cześć dziewczyny :)


    Wczoraj przyszły wyniki nasienia męża, czy któraś wie jak je interpretować? Poniżej zdjęcie.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/205065c0f8a4.jpg

    Niestety morfologia tylko 2% a norma jest od 4%.. Załamałam się.
    Ale jest ich niby dużo, gdzieś znalazłam, że jest jakiś wzór na wartość bezwzględną i może wyjść, że chociaż jest mało prawidłowych plemników, ale ich ilość jest duża to suma sumarum może być tych prawidłowych więcej... Ale chyba się jednak łudzę... pójdziemy do lekarza to się okaże, ale na razie jestem załamana...
    Dokładnie do lekarza na konsultacje bo samemu się ciężko połapać, mój jak robił i był odebrać wyniki to kobietka z laboratorium co badala jego nasienie powiedziała że ma bardzo dobre wyniki więc byliśmy od razu uspokojeni.

    Mishigami00 lubi tę wiadomość

  • Agnes Przyjaciółka
    Postów: 95 72

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nadeszła @. Czyli faktycznie owu źle wyznaczyło. W tym cyklu postawię na monitoring.

  • Wik89 Autorytet
    Postów: 2543 3667

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez @ od niedzieli :( przyszla jak w zegarku.
    Zaczynamy kolejny cykl staran.

    LaBelle, RudaMaruda gratki jeszcze raz! :) powodzenia pozostalym testujacym!

    RudaMaruda25 lubi tę wiadomość

    hormony OK, obustronna drożność, X 2019 histeroskopia, X 2019 morfologia 1%, HBA 36%, I 2020 operacja żpn

    yTQop1.png
  • Kacha Koleżanka
    Postów: 32 23

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mishigami00 wrote:
    Cześć dziewczyny :)


    Wczoraj przyszły wyniki nasienia męża, czy któraś wie jak je interpretować? Poniżej zdjęcie.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/205065c0f8a4.jpg

    Niestety morfologia tylko 2% a norma jest od 4%.. Załamałam się.
    Ale jest ich niby dużo, gdzieś znalazłam, że jest jakiś wzór na wartość bezwzględną i może wyjść, że chociaż jest mało prawidłowych plemników, ale ich ilość jest duża to suma sumarum może być tych prawidłowych więcej... Ale chyba się jednak łudzę... pójdziemy do lekarza to się okaże, ale na razie jestem załamana...
    Nie przejmuj się tak niską morfologią, bo dużo plemników jest ogółem. Najlepiej iść do androloga/urologa, albo pokazać chociaż ginekologowi wynik.

    Mishigami00 lubi tę wiadomość

    iku094w.png
  • Mishigami00 Autorytet
    Postów: 833 438

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza, Miracle wiem, wiem, że najlepiej do lekarza, ale kurcze jak to kobieta i tak sama próbuję zrozumieć te wyniki :P

    No nic zapisujemy się do lekarza, a ja czekam na @ bo z takimi wynikami nic innego nie pozostało :(

    28lat
    12cs o pierwsze maleństwo


    Cykle 26-28dni

    1.11.2019 - Cień na teście ciążowym
    2.11.2019 - II kreseczki <3

    4.11.2019 Beta Hcg: 188mIU/ml Progesteron 23,8ng/ml
    6.11.2019 Beta Hcg: 422,79mlU/ml Progesteron 26,5ng/ml

    30.11 Fasolka ma 1,5cm serduszko bije :)

    30.12 wygląda na synka 😉

    29.02 na 98% dziewczynka😍❤

    21.04 Znowu potwierdzona dziewczynka <3 Amelka <3


    8p3os65g13wi1n9z.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Justyna a bolą Cię czasem piersi np.? Albo masz jakieś plamienia, może skąpy czy zbyt obfity okres?
    Ja obstawiam, że albo masz za wysoką proalktynę albo coś z tarczycą. Tzn może nie tyle to obstawiam, co widzę że to jest najczęstsze. W każdym bądź razie to na pewno nic poważnego :) :*
    Wiesz co do tej pory był regularny i taki zwykły.. Ale w tym cyklu miałam jeden dzień krwawienia tylko a potem plamienie... I to już nie zaniepokoilo.. Zobaczę jaki teraz będzie... A piersi dosyć często mnie bolą przed @..
    W ogóle to z mężem się poklocilam ☹️ wspomniałam mu o badaniu nasienia... To on zaczął że on nie jest byk rozplodowy zeby nasienie badać i że nie ma zamiaru sobie w szpitalu walić.... ☹️

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 10:08

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • BB__Anna Ekspertka
    Postów: 242 203

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2019, 13:25

    37 l.
    Synek 24.01.2014 <3
    Ciąża pozamaciczna w 2017 (metotreksat)
    Starania od 9.2018...
    Uregulowana niedoczynność tarczycy
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wasi mezczyzni bez problemu poddali się badaniom nasienia???

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Wiesz co do tej pory był regularny i taki zwykły.. Ale w tym cyklu miałam jeden dzień krwawienia tylko a potem plamienie... I to już nie zaniepokoilo.. Zobaczę jaki teraz będzie... A piersi dosyć często mnie bolą przed @..
    W ogóle to z mężem się poklocilam ☹️ wspomniałam mu o badaniu nasienia... To on zaczął że on nie jest byk rozplodowy zeby nasienie badać i że nie ma zamiaru sobie w szpitalu walić.... ☹️
    Oj to bardzo nie wporzadku z jego strony, powinnaś mu nieźle nagadac bo zachował się paskudnie..

  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    A wasi mezczyzni bez problemu poddali się badaniom nasienia???
    Mój nie miał z tym problemu, zależy mu na dziecku i nawet on znalazł klinikę, zapłacił i poinformował mnie że idziemy 😂

  • Nynka Autorytet
    Postów: 2306 1575

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Wiesz co do tej pory był regularny i taki zwykły.. Ale w tym cyklu miałam jeden dzień krwawienia tylko a potem plamienie... I to już nie zaniepokoilo.. Zobaczę jaki teraz będzie... A piersi dosyć często mnie bolą przed @..
    W ogóle to z mężem się poklocilam ☹️ wspomniałam mu o badaniu nasienia... To on zaczął że on nie jest byk rozplodowy zeby nasienie badać i że nie ma zamiaru sobie w szpitalu walić.... ☹️

    O nie wierze, jak tak można....
    Zgadzam sie powinnaś mu nagadac, i zapytać czy Ty jesteś krowa rozplodowa że mogą Cie badać i oglądać na wszystkie strony.
    Bardzo nie ładnie ze strony męża....

    Trzymaj się kochana😙

  • Mishigami00 Autorytet
    Postów: 833 438

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    A wasi mezczyzni bez problemu poddali się badaniom nasienia???

    Mój najpierw mówił ok, ok ale jakoś nie udawało mu się iść, dopiero jak ostatni cykl skończył się @ i trochę popłakałam, że byłabym spokojniejsza gdyby zbadał nasienie to dopiero poskutkowało, umówił się i zrobił badanie :)

    28lat
    12cs o pierwsze maleństwo


    Cykle 26-28dni

    1.11.2019 - Cień na teście ciążowym
    2.11.2019 - II kreseczki <3

    4.11.2019 Beta Hcg: 188mIU/ml Progesteron 23,8ng/ml
    6.11.2019 Beta Hcg: 422,79mlU/ml Progesteron 26,5ng/ml

    30.11 Fasolka ma 1,5cm serduszko bije :)

    30.12 wygląda na synka 😉

    29.02 na 98% dziewczynka😍❤

    21.04 Znowu potwierdzona dziewczynka <3 Amelka <3


    8p3os65g13wi1n9z.png
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego