Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
MonikaMonia wrote:Cześć Marta,
ja jestem po badaniach prenatalnych podstawowych dla I trymestru. Takie z których wyniki będą takie szczegółowe jak Twoje mam dopiero jutro, muszę je zrobić prywatnie bo na NFZ nie mam wskazań ale dziewczyny tutaj już są po diagnostyce i napewno będą w stanie powiedzieć coś więcej.
Fajnie, ze się odzywasz, zapraszamy do nas na codzienne pogaduchy w różnych jak widać nastrojach ale zawsze z pełnym wsparciem 😄🙃
Ok, dziękuję 🙂 i trzymam kciuki za Twoje wyniki badań 😊MonikaMonia lubi tę wiadomość
-
Orientujecie się czy przy stwierdzonej na początku cukrzycy ciążowej, będąc na insulinie, robi się jeszcze krzywą po tym 20 tygodniu? Jeśli tak to wiecie po co?
Ps. Miałam dzisiaj wizytę u ginekologa na NFZ, zapomniałam kurwwwwww, a tak bardzo chciałabym podejrzeć maluszka... Co prawda szłam na tą wizytę tylko by wyciągnąć badania, nie była ona ważna ale no jestem wściekła na siebie, trudno mi sobie poradzić z tym, aż chyba przejdę się do mojego ginekologa wcześniej, bo teraz jak objawy ustąpiły i nie czuję jeszcze ruchów to mocno się stresujęWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2023, 21:22
-
Polaya wrote:Totalnie mam podejście olewające, wierzę w jedną rzecz i jeszcze się na tym nie przejechałam, mianowicie wierzę że w to co człowiek wierzy to tak się stanie, wierzę że każda religia jest tak samo dobra (może nie religia a wiara że dzięki czemuś coś się stanie), pod warunkiem że stosujemy się jej "zaleceń", ja wierzę w swoje możliwości i naprawdę wiarą w siebie i swoje siły zdobywam bardzo dużo, nie wierzę w boga, ale czy osiągnęłam mniej lub jestem mniej szczęśliwa niż wierzący? Wcale tak nie uważam
Tak samo jest z wiarą w nitkę, igłę, przesądy etc, moim zdaniem jeśli w to uwierzysz to będziesz się stresowała i twój organizm odpowie prędzej czy później problemami, właściwie wywołanymi przez stres, ale ty będziesz obwiniała siebie
Monika tulę mocno, domyślam się że możesz nie chcieć do tego wracać, jednak gdybyś miała na tyle sił to zawsze możesz to zgłosić. Dużo zdrówka ❤️
dziękuje, na ta chwile nie chce myśleć o babraniu się w tej sprawie choć początkowo naprawdę przeszło mi przez myśl ze tak tego nie zostawię. zobaczymy
eRKow ja tez średnio jestem za przesądami i ogólnie nigdy nie dawałam sobie wmawiać takich bzdur ale w ciąży tez złapałam się na tym, ze myśle o takich głupotach 😥 -
Zdjęcie z dzisiaj (a raczej wczoraj), sorry za jakość ale na szybko robione telefonem, jutro mąż ma wrzucić na skaner. W ogóle według USG Oliwier jest dzień starszy niż było poprzednio, a według któregoś pomiaru to dwa dni. Termin wyznaczony jednak na 4 marca, pytanie kiedy zrobią cesarkę. Wszystko jest w porządku. Mąż śmieje się, że Oli jak na niego mówi to straszny wiercipiętek.
Jutro na 19:45 wizyta u naszej Pani Doktor, bo mąż do 18 ma w tym tygodniu dyżur w pracy a wcześniej były tylko koło 15 wizyty wolne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 01:32
eM 🌺, MonikaMonia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jako że nie mogę spać to mam rozkminy.. Totalnie nie wiem w jakie rozmiary ciuszków mam się zaopatrzyć. Pierwsza ciąża a ja naprawdę nic nie wiem, bo skąd mam wiedzieć jaki się urodzi😅 ale to wszystko miesza w głowie
-
Karina wrote:Dziewczyny jako że nie mogę spać to mam rozkminy.. Totalnie nie wiem w jakie rozmiary ciuszków mam się zaopatrzyć. Pierwsza ciąża a ja naprawdę nic nie wiem, bo skąd mam wiedzieć jaki się urodzi😅 ale to wszystko miesza w głowie
Na necie są różne listy, ale nikt nie napisał ile ubranek w konkretnym rozmiarze mam kupić, a to by bardzo ułatwiło
Plus (mamy nadzieję) będziemy się przeprowadzać zaraz po narodzinach i aktualnie brak chęci do kupienia czegokolwiek bo narazie nie mamy zbyt miejsca na to, a później przewożenie tego to będzie katorga, choć wiemy że kupić i tak będzie trzeba to jakoś teraz przeznaczamy czas na dopięcie kredytu do końca -
Hej 😊 tez nie mogę spać, czekam sobie do 7 i lecę do laboratorium zrobić ogólne badanie moczu przed zbliżającą się wizytą u ginekolog.
Mqgdzia76 u mnie znów inna sytuacja bo wdl USG termin porodu mam na 29 luty, a nie na 4 marzec jak wynika z daty 😅 zobaczymy, czy dziecko będzie miało urodziny co 4 lata czy nie 🤣🤣 -
Polaya wrote:Kupiliśmy jedno w rozmiarze 56, ale teraz będziemy starać się tylko 62 kupować, mam podejście że nic się nie stanie jak chwilkę ewentualnie pochodzi w za dużych, a jeśli ubiorę coś raz i będzie leżało to chyba mnie rozwali wewnętrznie 😂 Tylko ja jestem świeżą mamką, prosimy o opinię tych bardziej doświadczonych
Na necie są różne listy, ale nikt nie napisał ile ubranek w konkretnym rozmiarze mam kupić, a to by bardzo ułatwiło
Plus (mamy nadzieję) będziemy się przeprowadzać zaraz po narodzinach i aktualnie brak chęci do kupienia czegokolwiek bo narazie nie mamy zbyt miejsca na to, a później przewożenie tego to będzie katorga, choć wiemy że kupić i tak będzie trzeba to jakoś teraz przeznaczamy czas na dopięcie kredytu do końca
To widzę, że tak jak u mnie w kwestii kupowania. Jeszcze mi się nie spieszy bo mamy remont i dużo pieniążków na to idzie a też nie chcę robić niepotrzebnych zapasów ubranek patrząc na to jak szybko one na początku rosną.
Ależ to wszystko skomplikowane 😂Polaya lubi tę wiadomość
-
eRKow, ja w przesady nie wierzę 🙂 w pierwszej ciąży próbowano mnie na każdym kroku stopowac i wmawiać jakieś glupoty, nie rób tego, nie głaszcz zwierząt, nie dotykaj tego, a nie chodź tam, oszaleć można było. Mnie to wkurzało i na szczęście szybko się skończyło 😁 teraz już każdy mnie zna i się nie odzywa 🤪 nie słuchajcie głupot 😉
Karina, co do ubranek - zależy generalnie zalezy jakiej firmy, ale na spokojnie kompletuj wyprawkę od 56. Dziecko po urodzeniu jest jeszcze takie przykurczone. U mnie mimo, że synek był duży, ponad 4kg, 58 cm, a chodził w rozmiarze 56 przez półtorej miesiąca, a w niektórych dłużej, bo w 62 pływał. Jeśli chodzi o te firmy to tak - HM i Newbie wypadają największe, Sinsay zdecydowanie jest mniejszy - tutaj można zaczynać od 62, ale ubranka z HM moje dziecko w rozmiarze 62 zaczęło nosić może w 2-3 miesiacu fajne gatunkowo są rzeczy też z C&A - one też wypadają mniejsze. Polecam body kopertowe, czyli te zapinane z boku na napy, są prostsze w zakładaniu, niż te przez głowę 🙂Karina, MonikaMonia lubią tę wiadomość
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
11.2022 - ponowne starania 🙏
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
08.08.2023 - rosnę 👶
13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
27.09.2023 - Synek 💙
25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
eM 🌺 wrote:eRKow, ja w przesady nie wierzę 🙂 w pierwszej ciąży próbowano mnie na każdym kroku stopowac i wmawiać jakieś glupoty, nie rób tego, nie głaszcz zwierząt, nie dotykaj tego, a nie chodź tam, oszaleć można było. Mnie to wkurzało i na szczęście szybko się skończyło 😁 teraz już każdy mnie zna i się nie odzywa 🤪 nie słuchajcie głupot 😉
Karina, co do ubranek - zależy generalnie zalezy jakiej firmy, ale na spokojnie kompletuj wyprawkę od 56. Dziecko po urodzeniu jest jeszcze takie przykurczone. U mnie mimo, że synek był duży, ponad 4kg, 58 cm, a chodził w rozmiarze 56 przez półtorej miesiąca, a w niektórych dłużej, bo w 62 pływał. Jeśli chodzi o te firmy to tak - HM i Newbie wypadają największe, Sinsay zdecydowanie jest mniejszy - tutaj można zaczynać od 62, ale ubranka z HM moje dziecko w rozmiarze 62 zaczęło nosić może w 2-3 miesiacu fajne gatunkowo są rzeczy też z C&A - one też wypadają mniejsze. Polecam body kopertowe, czyli te zapinane z boku na napy, są prostsze w zakładaniu, niż te przez głowę 🙂
eM jesteś niezastąpiona ❤️ o bodziakach z boku zapinanych właśnie dużo słyszałam i też takie planuję zakupić. Dobrze, że rodzimy w podobnym czasie to będziesz dla mnie skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o wyprawkę😊eM 🌺 lubi tę wiadomość
-
łącze się w bólu co do bezsenności, dziewczyny dzisiejsza noc to jakaś masakra. widziałam chyba na zegarze każda godzinę po kolei, myślałam ze to zmiana miejsca bo dziś nasza pierwsza noc „na swoim” ale widzę, ze nie tylko ja dziś miałam warte. 😵💫🤣
dodatkowo od wczoraj gardło mnie boli jakby mi ktoś od wewnątrz czymś przejechał. wiem, ze polecalyscie prenalen? poprawcie mnie proszę jeśli coś kręcę lub może macie jakieś inne polecenia na bol gardła w ciąży?
eM ale super wskazówki co do ubranek, widziałam na c&a pieeeeekne rzeczy i chyba na coś się w końcu skuszę tym bardziej, ze ostatnio były promki a wczoraj podczas tej nieplanowanej wizyty doktor znowu widział u nas chłopczyka 🩵Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 07:51
eM 🌺 lubi tę wiadomość
-
Ja również nie wierzę w przesądy, tyle ich jest, że szkoda gadać tym bardziej, że ludzie traktują te przesądy wybiórczo, jeden wierzy w ten przesąd, a w inny nie, a drugi odwrotnie, to dlaczego ja nie mogę wierzyć w żaden? 😅 jak ktoś powie przerażający przesąd, to myślę, że sama wizja takiej sytuacji przeraża, dlatego się nad tym zastanawiasz Erkow, gdyby ta osoba powiedziała np. „Nie rób tego i tego, bo Twoje dziecko będzie blade”, to byś nawet nad tym nie myślała
Co do wyprawki, ja jeszcze nie kompletuję, myślę, że od października zacznę, czyli po połówkowych. Kupiłam jednak parę ubranek, jak kupowałam spodnie ciążowe, więc parę sztuk już czeka
W tym tygodniu mój mąż ma urlop, więc dla mnie to w końcu inny czas, niż ostatnia codzienność -
Moja córeczka była duża, 3630g. Pomimo tego początkowo w rozmiarze 56 pływała i całe szczęście ze miałam kilka ubranek w rozmiarze 50 62 nosiła chyba dopiero w 3 miesiącu. Na pewno pepco 56 jest mniejsze wiec na początek polecam, za to hm 56 jest większe lidl tez raczej większy. Idealnie dobrany rozmiarowo jest smyk i chyba c&a. W c&a w kodem preglife albo preglife20 jest chyba 20% zniżki ubranka z c&a są bardzo dobre jakościowo, maja taka mięsista bawełnę w smyku są często promocje i wtedy warto się zaopatrzyć
-
Dzięki dziewczyny, z tymi przesądami też nie wierzę, ale właśnie jak ktoś takie straszne rzeczy mówi to człowiek się zaczyna zastanawiać. Ja jednak dalej dziergam kocyk:-)
Co do zakupów, to kupując poduszkę ciążowa w zestawie były jakieś poduszeczki dla dziecka, takie wyposażenie kojca którego można z tej poduszki potem zrobić - więc to mam. O większych gabarytach - przeglądam, ale też nie chce mi się myśleć nawet gdzie to wstawić. Zanim dowiedzieliśmy się o ciąży, postanowiliśmy zrezygnować z wynajmu mieszkania i przenieść się na wieś do rodziny - mamy oddzielne wejście, ale tylko łazienkę, kuchnie i jeden pokój, gdzie po wniesieniu naszych mebli nie ma już za dużo miejsca. Dodatkowe łóżeczko,wózek, komoda, jakieś wanienki - no neo wiem gdzie to zmieścimy. A że też jesteśmy w trakcie budowy, to nie przyzwyczajamy się bardzo do obecnego miesjca - w planach mamy już około maja przenieść się na swoje (wykańczamy dół, a górę będziemy wykańczać sobie w wolnych chwilach, bez pośpiechu już). Także nie chcemy też dużo kupowac, bo po porodzie te 3 miesiące będziemy sie znów przeprowadzać... -
Nawiązując, tylko dzisiaj dla klubowiczów premium w HM jest promocja na cały dział dziecięcy -20% 😁
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
08.08.2023 - rosnę 👶
27.09.2023 - Synek 💙
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
No i co jeszcze mogę Wam podpowiedzieć z tymi ubrankami, mi osobiście najlepiej się sprawdzały właśnie body kopertowe, miałam też przez główkę, ale porównując, to kopertowe zdecydowanie wygodniejsze, do tego jakieś leginsy/dresiki i pełen luz dla dziecka. Nie kupujcie raczej bluz/sweterków z kapturami, do niczego ten kaptur takiemu maluchowi nie jest potrzebny, a tylko przeszkadza. 🙂
Pepco ma też teraz tajne te ubranka z bawełny organicznej, prążkowane, kiedyś te rzeczy były kiepskiej jakości i tak naprawdę po dwóch praniach się rozciągały. Teraz są zdecydowanie lepsze. No i to warto wiedzieć, że Pepco wypada mniejsze.
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
08.08.2023 - rosnę 👶
27.09.2023 - Synek 💙
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
A ja byłam dzisiaj jeszcze dodatkowo prywatnie na prenatalnych i o ile wczoraj lekarz nie był w stanie powiedzieć płci, tak dzisiaj inny lekarz stwierdził, że to jest dziewczynka
Ja sie oczywiście bardzo cieszę, szczególnie, że dziecko na obecną chwilę jest idealnie zdrowe ❤️ ale wiem, że mąż myślał mocno o synu. Ehh czy tylko ja mam takie głupie problemy?MonikaMonia lubi tę wiadomość
Starania od: lipiec 2022
29.06.23 ⏸️
30.06.23 prog 17.40 beta 56.56
04.07.23 prog 19.11 beta 585.2
10.07.23 prog 19.77, beta 6,664
26.07.23 jest ❤️
03.08.23 USG przed 10. tyg -
Co do ubranek to moje pierwsze dziecko chodziło do 3 miesiąca w pajacach i to tych rozpinanych równomiernie na obie nozki😛 ubranie dla mnie body na dziecko które jest jeszcze pokurczone to był dramat. W ogóle ubieranie czegokolwiek przez głowę🙆 u mnie niby 14+3 a mdłości jakie miałam takie mam, chyba znów do 20 tygodnie czeka mnie ta wątpliwa przyjemność.... poza tym wyszły mi dzisiaj bakterie w moczu.... idę jutro powtórzyć. A póki co rośniemy, zmęczona jestem i marzę o śnie,najlepiej z 20 godzin non stop😛 cieszę się na każdą Wasza pozytywną wizytę, wszystko czytam.👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
U mnie dziewczyny też Dominik rośnie jak zuch. Mierzy już 7,54 cm i już jestem z niego taka dumna. Na każdych badaniach tak ślicznie się układa, że wszystko widać. A u mnie pojawił się polip na szyjce macicy wielkości fasoli. Muszę uważać przy stosunku, ale już schizuje czy w trakcie porodu sprzątnie się sam czy trzeba będzie mu potem pomóc🙈 nigdy nie miałam polipów choć ginekolog mówiła że w ciąży to się często zdarza
Robiąc badania ciążowe człowiek może się tyle dowiedzieć np. to że przechodziłam cytomegalie 🤔 szok dla mnie
Ps. Cieszę się, że i u was dzidzie zdrowe ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2023, 18:29
-
Informacje odnoście ubranek bardzo pomocne. Będziecie kupować nowe czy z drugiej reki? Mi siostra powiedziała że to co do szpitala to koniecznie nowe, żeby na pierwszy miesiąc mieć nowe rzeczy a potem już mogą być używane. My w trakcie budowy , zakładaliśmy że w pierwszych miesiącach życia dziecka, kiedy szybko rośnie to tym bardziej będziemy korzystać z ofert na np. Vinted. Ale może faktycznie pierwsze powinny być swiezutkie, nowiutkie? Człowiek nic nie wie 😂
O, czyli druga dziewczynka na wątku 🥰 gratulacje! Myślę że mąż szybko przestawi się na córeczkę
Ja mam do wizyty jeszcze trochę (13 września), ale poza większymi piersiami nic mi nie jest, czuje się wręcz świetnie i znów stawiam sobie pytania czy wszystko ok.. więc może się umowie znów gdzieś na podejrzenie.Pingwinek lubi tę wiadomość