Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, witam po weekendzie 😊
Widzę że był temat drugiego imienia, my zdecydowaliśmy że będzie jedno, jakoś oboje z mężem totalnie tego nie czujemy 😉
Jeśli chodzi o szumisia to też będziemy kupować 😃
Kwiatek, ale niespodzianka gratulacje 💓
Światełko powodzenia na wizycie ✊
Przesyłam zdjęcia mojego brzuszka, w końcu coś zaczyna być widać 🙈
kwiatek100, Skatusia🥰, eM 🌺, Saya, Delfi, MonikaMonia, xMartaa, Wioleta91 lubią tę wiadomość
-
Dam znać po wizycie, dopiero o 16:25 wchodzę. Dzisiaj dzień przywitałam mdłościami i wymiotami, miałam nadzieję że to już za mną. Dzisiaj u mojej córki jakiś gorszy dzień, dramat goni dramat, dopiero 11 a ja już wysiadam. Skończę w psychiatryku, ale tak to chyba jest 1,5 rocznym dzieckiem😂 może dzisiaj się w końcu dowiem kto tam mieszka w brzuszku ♥️ czuje teraz bardziej dziewczynke😛a kopniaczki już wyraźnie.
Polaya lubi tę wiadomość
👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
Kika95 wrote:Cześć dziewczyny, witam po weekendzie 😊
Widzę że był temat drugiego imienia, my zdecydowaliśmy że będzie jedno, jakoś oboje z mężem totalnie tego nie czujemy 😉
Kika95 lubi tę wiadomość
👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
Kika ale szczupły brzuszek! To aż nie wiarygodne! U mnie to już że 3 razy większy 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 13:21
Polaya, Kika95 lubią tę wiadomość
-
Saya, powoli zaczynasz urządzać kącik 🥰
Dziewczyny, jak jest z L4 w ciąży, właśnie się zorientowałam że jeszcze nie dostałam pensji, na zwolnieniu jestem od połowy sierpnia i teraz zastanawiam się czy to pracodawca wypłaca czy teraz już ZUS? A jeśli ZUS to coś powinnam im zgłosić czy oni z automatu płacą? Kompletnie się na tym nie znam...Saya lubi tę wiadomość
-
Kika95 wrote:Cześć dziewczyny, witam po weekendzie 😊
-
eRKow. wrote:Saya, powoli zaczynasz urządzać kącik 🥰
Dziewczyny, jak jest z L4 w ciąży, właśnie się zorientowałam że jeszcze nie dostałam pensji, na zwolnieniu jestem od połowy sierpnia i teraz zastanawiam się czy to pracodawca wypłaca czy teraz już ZUS? A jeśli ZUS to coś powinnam im zgłosić czy oni z automatu płacą? Kompletnie się na tym nie znam...
Pierwsze 30 dni w danym roku kalendarzowym płaci pracodawca, potem płaci ZUS. Też zależy, kto jest płatnikiem (zależy ile w firmie jest pracowników). Jeżeli do 20, to płaci bezpośrednio ZUS, jeżeli powyżej 20, to płatnikiem jest pracodawca (dostajesz przelew od pracodawcy, a potem pracodawca tak jakby rozlicza się z zusem). Jeżeli powinnaś dostać od pracodawcy przelew, to terminy powinny być takie, jak normalnych wypłat. Jeżeli z Zusu, to z Twojej strony jest jedynie wysyłanie L4 do pracodawcy, a resztę formalności załatwia pracodawca (wysyła Z-3 do zusu). Problem w tym, że jeżeli pracodawca nie wyśle Z-3, Ty nie otrzymasz przelewu i to może trwać miesiącami. Przy dłuższym opóźnieniu warto zadzwonić do zusu zapytać, czy otrzymali Z-3, a potem przypomnieć się u pracodawcy, jeżeli nie wysłał tego dokumentu. To tak w skrócie
-
Delfi dziękuję bardzo, czyli jak u mnie pracodawca zatrudnia prawie 100osob to on płaci, w takim razie dopytam u koleżanek czy nie ma opóźnień.
Polaya mi też się podoba, i coraz częściej już proponowane mi są przywileje kobiet w ciąży. Dziś już trzy razy mnie w sklepach do kasy przepuszczano 😂 -
eRKow. wrote:Delfi dziękuję bardzo, czyli jak u mnie pracodawca zatrudnia prawie 100osob to on płaci, w takim razie dopytam u koleżanek czy nie ma opóźnień.
Polaya mi też się podoba, i coraz częściej już proponowane mi są przywileje kobiet w ciąży. Dziś już trzy razy mnie w sklepach do kasy przepuszczano 😂
Dokładnie tak, pracodawca płaci
Ooo mnie jeszcze nikt nie przepuścił, jak ubiorę nie obcisłą bluzkę, to obcy po mnie nie widzą, że jestem w ciąży, jedynie ci co mnie znają dostrzegają różnice.
Jak chodzę na morfologię na NFZ lub oddać próbkę moczu, to na drzwiach jest napisane o pierwszeństwie „kobiety w widocznej ciąży”. A znów jak się bierze numerek z automatu, to są zwykłe numerki i numerki dla kobiet w ciąży (już bez info, że widocznej). Bardzo mi było głupio wziąć ten dla kobiet w ciąży, gdy nie miałam widocznego brzucha- skoro na drzwiach jest mowa o widocznej ciąży, raz tak godzinę w takiej kolejce stałam... Ostatnio jednak jak się brzuch trochę pokazał, to ubrałam obcisłą bluzkę i wzięłam ten numerek dla kobiet w ciąży i weszłam bez kolejki. Ten wzrok mógłby zabić 😬
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 14:30
-
Badania krwi od samego początku robię z numerkiem "kobiety w ciąży", jakoś się nie przejmowalam że brzucha nie widać. Zwłaszcza że gorzej się czułam jak nie było widać, czasem było mi słabo, duszno. Teraz zdecydowanie lepiej więc w sklepach mówię że wszystko jest dobrze i mogę postać, ale na siłę mnie i mój brzuch przepuszczają 😂
Polaya lubi tę wiadomość
-
A może spróbuj podejść bezpośrednio do okienka i powiedzieć, ze jesteś w ciąży i chciałaby skorzystać z usług bez kolejki - u mnie w labolatorium tak właśnie to działa, tez nie ma specjalnych numerków dla kobiet w ciąży. Na początku się bałam bo myślałam ze wpakuje się w paszcze lwa i zaraz mnie jakaś baba zrypie ale nie, jeszcze nie oberwałam 🤣
Dziewczyny ja z kolejnym pytaniem… od południa męczą mnie takie ukłucia w okolicy pępka, czy któraś z Was tez tak miała/ma? Martwi mnie to troszke mimo, ze czytałam ze może to być spowodowane rozciąganiem macicy 🙈Polaya lubi tę wiadomość
-
Ja już po. W brzuszku mieszka dziewczynka♥️ waży już 316g, na ten moment wszystko jest ok. Mam piękne zdjęcie twarzy😉 kolejna wizyta 21.10. Szyjka zamknięta,dluga.
Polaya, Delfi, Kika95, Skatusia🥰, Kropkaxyz, xMartaa, eM 🌺, MonikaMonia, Marysiaa, kwiatek100 lubią tę wiadomość
👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
Dziewczyny, a czy ktoś tak jak ja ma już prawie całą wyprawkę gotową? Bo widzę, że większość z was dopiero się zaczyna rozglądać. Mi w tym tygodniu przyjdą ostatnie paczki, w tym już z apteki, a w następnym wózek do odbioru. Nie wiem co teraz będę robić w wolnym czasie 😅 u nas jutro wizyta kontrolna, a 18.10 drugie prenatalne, mam nadzieję, że dowiem się kto mieszka w brzuszku.
-
Domczixv wrote:Dziewczyny, a czy ktoś tak jak ja ma już prawie całą wyprawkę gotową? Bo widzę, że większość z was dopiero się zaczyna rozglądać. Mi w tym tygodniu przyjdą ostatnie paczki, w tym już z apteki, a w następnym wózek do odbioru. Nie wiem co teraz będę robić w wolnym czasie 😅 u nas jutro wizyta kontrolna, a 18.10 drugie prenatalne, mam nadzieję, że dowiem się kto mieszka w brzuszku.