Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała1987 wrote:
    Cześć dziewczyny pisze do was bo wiem że wy macie więcej doświadczenia i może któraś z was mi powie co teraz będzie.https://ibb.co/VHGvGCL
    Jest cukrzyca ciążowa, ale ogólnie przekroczenie nieduże, glikemia na czczo trochę z granicy ale w normie więc raczej jest spoko, na początku dieta, jeśli nie zadziała to insulina chyba krótkodziałająca, ja jestem na długodziałającej i ani trochę nie narzekam, dużo osób jest przerażonych kak słyszy o insulinie, ale nie sprawia to naprawdę żadnych problemów
    Cukrzyca ciążowa ma to do siebie, że im wyższa ciąża tym trudniej upilnować cukrów, dawki insuliny rosną, wyrzuca cukier po posiłkach, które rzekomo mają minimalny indeks glikemiczny, ale spokojnie wszystkiego się nauczysz, pamiętaj żeby nie patrzeć stricte na tabelki co możesz jeść a co nie, bo każda z nas jest inna, musisz ostrożnie testować co ci służy a co niekoniecznie

• Saya Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała1987 wrote:
    Hej dzięki za odpowiedź w poprzedniej ciąży nie miałam robionej krzywej cukrowej w 10tc więc się zastanawiam co teraz będzie. Dopiero w 3 trymestrze wyszła mi cukrzyca ciążowa. Cały tamten tydzień byłam chora i byłam tylko na herbacie z miodem i cytryna więc może coś też tam wpłynęło. Samopoczucie różnie nie mogę spać w nocy, codziennie mdłości.
    Kiepski moment na robienie krzywej, bo do niej powinno się być wypoczętym i zdrowym. Moją krzywą też zrobili mi w szpitalu w głupim momencie, gdzie trafiłam właśnie po maratonie wymiotów.. Byłam po kroplówkach z glukoza, jadłam biszkopty, herbatniki i cokolwiek lekkiego we mnie wchodziło, miałam straszną zgagę, nie wysypiałam się i byłam w mega stresie, bo akurat w tym samym czasie moja babcia też była w szpitalu... Głupi pomysł robić krzywą na tak wycieńczonym organizmie, nawet mój prowadzący wyśmiał tego lekarza, który mi zlecił te badanie w stanie, w jakim byłam. No ale łatka cukrzycy została mi przylepiona. Od 14tc do teraz miałam sporadyczne skoki nie przekraczające 170 po 1h, dopiero teraz pojawiają mi się problemy z cukrem na czczo i nieco po posiłkach ale i tak są one poniżej 170.

Tak więc nie przejmuj się, pogadaj ze swoim lekarzem i tyle, najlepiej wziąć glukometr i mierzyć sobie by mieć to pod kontrolą 😊 ja od swojego diabetologa chodzę tylko po receptę na paski, bo są refundowane 😅

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, paski czy glumoter to ja nie używam, jestem na freestyle libre 2 i cenię to sobie bardzo mocno, ale bez wątpienia paski wychodzą taniej, od siebie mogę powiedzieć że łatwiej mi jest utrzymać prawidłowe cukry na librze bo glukometr wielu rzeczy nie wyłapuje, przede wszystkim cholernie niebezpiecznych hipoglikemii, które u mnie się pojawiają w nocy, glukometrem tego nigdy nie wyłapałam bo spałam po prostu

• Kika95 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się odzywam po wizycie 😊 u Olusia wszystko w porządku, waży 2230g, bardzo ruchliwe dziecko, i ma włoski widoczne na USG na główce 😍

IMG20240116180527.jpg

Mam już skierowanie na badania do porodu,także czuć oddech tego wszystkiego 🙈

Wiola możesz mi wpisać następną wizytę: 6 luty i 20 luty 😊

eM i jak po tym rezonansie?

xMartaa, Skatusia🥰, Saya, Światełko, eRKow., Polaya, Karina, eM 🌺, Delfi, MonikaMonia, Wioleta91 lubią tę wiadomość

preg.png
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Po rezonansie dobrze. Wczoraj byłam padnięta już. Cały dzień w sumie nam zeszło. Badania mieliśmy prawie 150 km od domu, pogoda okropna, masa stłuczek i wypadków po drodze... Godzinne opóźnienie w przychodni . Ale no jakoś się udało i badanie doszło do skutku. Teraz czekam na opis✊✊✊🙏🏻 i wszystko będzie jasne. Ma być w ciągu tygodnia. Samo badanie dziwne, leżałam tam godzinę, już mnie wszystko bolało, ale podobno byłam dzielna 😂. Nigdy nie miałam rezonansu, więc to była dla mnie nowość.

Mały przez tą godzinę badania był baaardzo aktywny, ale uprzedzali, że tak może być, bo jednak ten dźwięk mu przeszkadzał. Ja miałam słuchawki wyciszające, on nie 🙈 więc strasznie się wiercił, kopał, no rewolucje istne. Przez co ja później resztę dnia miałam okropne skurcze przepowiadające. Aż zaczęłam się niepokoic, bo trwały naprawdę kilka godzin. Ale no łączę to z jego nadmierna aktywnością. W nocy już było okej, spałam jak suseł 😁 chcoiaz się wyspalam za wszystkie czasy.

age.png

08.2020 - synek 👶
    05.2022 - ⏸️
    07.2022 - 8 tc. 💔👼
    11.2022 - ponowne starania 🙏
    20.06.2023 - ⏸️🥺
    13.07.2023 - jest ❤️
    19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
    08.08.2023 - rosnę 👶
    13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
    16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
    23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
    27.09.2023 - Synek 💙
    25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
    29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
    03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
    01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
    07.02.2024 - ❤️
    21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
    27.02.2024 - Bruno 👶🐻
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała,
    Jak dobrze Cię czytać. Cieszę się, ze wszystko się poukładało 🤰 rosnijcie zdrowo!

Kika,
    Jaka piękna foteczka 😍
    nooo przed nami już ostatnie tygodnie, coraz bliżej do spotkań 😍

Biała1987, Kika95 lubią tę wiadomość

age.png

08.2020 - synek 👶
    05.2022 - ⏸️
    07.2022 - 8 tc. 💔👼
    11.2022 - ponowne starania 🙏
    20.06.2023 - ⏸️🥺
    13.07.2023 - jest ❤️
    19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
    08.08.2023 - rosnę 👶
    13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
    16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
    23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
    27.09.2023 - Synek 💙
    25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
    29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
    03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
    01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
    07.02.2024 - ❤️
    21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
    27.02.2024 - Bruno 👶🐻
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM, trzymam kciuki za pozytywny opis rezonansu, a potem już z górki, 6 tygodni i przywitasz synka :)

Na lutowej grupie na fb już powoli pojedyncze dzieciaczki się pojawiają, a ja wypieram to wewnętrznie, by mogło się coś wcześniej dziać :D

eM 🌺 lubi tę wiadomość

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EM, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze na wynikach. Daj znać, jak już będziesz je miała.

Kika ale masz ładne zdjęcie na pamiątkę!

Ja chyba oficjalnie dziś zaczęłam 9 miesiąc 🙂 i od rana czuje jak się Feliś ustawia chyba głębiej w kanał.. bo w samym środku takie kłucie i ciągnięcie, najbardziej przy chodzeniu. Każdy krok wiąże się z kłuciem w pochwie.
    Mój mąż już przeżywa bardzo, wczoraj wieczorem domagał się szkolenia gdzie co pochowałam, bo on nie wie nawet gdzie jest prześcieradło na materacyk🙂

eM 🌺, Kika95 lubią tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erkow, a ja jak patrzyłam, to podobno 9 miesiąc zaczyna się od 35+0, tak więc ja już mężowi od niedzieli mówię, że zaczęliśmy 9 miesiąc 😅

Teraz sobie wpisałam w google, bo już nie byłam pewna, to znalazłam: „36. tydzień ciąży to początek 9 miesiąca i również jej III trymestr. Tydzień zaczyna się w momencie, kiedy od ostatniego wystąpienia miesiączki upłynęło 35 pełnych tygodni, a od zapłodnienia pełne 33 tygodnie.”

I na marcowym wątku sobie podglądałam, tam dziewczyny rozpisały podział miesięcy i ostatni 9 miesiąc z tej rozpiski też ma 5 tygodni (od 35+0, do 40+0) :)

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Erkow, a ja jak patrzyłam, to podobno 9 miesiąc zaczyna się od 35+0, tak więc ja już mężowi od niedzieli mówię, że zaczęliśmy 9 miesiąc 😅

Teraz sobie wpisałam w google, bo już nie byłam pewna, to znalazłam: „36. tydzień ciąży to początek 9 miesiąca i również jej III trymestr. Tydzień zaczyna się w momencie, kiedy od ostatniego wystąpienia miesiączki upłynęło 35 pełnych tygodni, a od zapłodnienia pełne 33 tygodnie.”

I na marcowym wątku sobie podglądałam, tam dziewczyny rozpisały podział miesięcy i ostatni 9 miesiąc z tej rozpiski też ma 5 tygodni (od 35+0, do 40+0) :)
    O, czyli już dawno zaczęłam 9 miesiac 😂 zetknęłam tylko że od 36 TC jest 9miesiac, i już przyzwyczajona że lekarze posługują się skończonymi to tu też myślałam że.od skończonego 36..

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie czasami takie jakby pulsowanie widoczne, ale nie jest to czkawka? Bo czkawkę to ja czuję i widzę, jednak czasem patrzę na brzuch i w miejscu gdzie przed chwilą była czkawka jest już samo pulsowanie, którego nie czuje, zastanawiam się co to jest, czy to pulsujaca główka którą się wypycha albo tułów...?

Tu macie nagranie jak to wygląda...
    https://youtu.be/gu9XSZKNIzE?si=KA0sp-dd2cf3-4t4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 13:55

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saya, ale nie czujesz tego ruchu? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić. Moj brzuch też czasem tak pulsuje, ale czuję pod skórą że jakaś część malucha tak jakby "wypycha" skórę, i nie jest to w miejscach czkawki, bo ja czkawkę z reguły czuje nisko, w okolicy pachwin...

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tego nie czuje a tylko widzę, stąd pytam czy zauważylyscie u siebie coś podobnego. U mnie czkawka czasem nisko jak u Ciebie a czasem nad pępkiem, aktualnie jest ułożona miednicowo stąd czuję wysoko.

age.png
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć 😊

eM zaciskam kciuki za pozytywny opis badania ✊

Ja wczoraj u mojej ginekolog dowiedziałam się że porodówka w której miałam rodzić jednak się nie otworzy, bo remont się przedłuża, mimo zapewnień że w styczniu się otworzy 🙈 i mam wybrać inny szpital...poleciła mi dwa i rozważamy z mężem co i jak, oj szkoda trochę że tak to się ułożyło bo po cichu liczyłam na ten wybrany jako pierwszy...

A z takich pozytywów to złożyliśmy z mężem łóżeczko i dostawkę 🥰 i chodzę cały czas koło nich i się nie mogę napatrzeć i uwierzyć że to takie realne się staje

eM 🌺 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie mogę się niby doczekać, aż rozłożę w mieszkaniu całą wyprawkę, ale też wiem, że wówczas nic innego nie zrobię tylko będę tam chodzić, stać, siedzieć, oglądać, dotykać, macać, przestawiać, poprawiać.. a po przeprowadzce to nie tylko rzeczy dziecka się liczą a calusieńkie mieszkanie 😂
    Byłam dzisiaj u fryzjera z psiakiem, małe zakupy spożywcze, kupiłam sobie też koszulkę, spodnie, kardigan, wróciłam do domu i niestety czuję się chora, ból głowy, ogóle rozbicie, ból gardła delikatny... :( już nie wspominam o tym jakie to wszystko męczące, śnieg na chodnikach też nie pomaga w chodzeniu, a raczej toczeniu się, sprawność ja mam, ale ciągle mi duszno i bardzo szybko robi się słabo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 16:15

• Delfi Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saya, nie jestem pewna, ale chyba coś podobnego miałam, tylko już jakiś czas temu, gdy odczuwałam pierwsze ruchy dziecka - jak szukałam informacji na ten temat, to znalazłam, że to z powodu zwiększonej ilości krwi w ciele w czasie ciąży :)
    Ale odkopałam taki temat na ovu, to ktoś miał takie odczucia w III trymestrze i jest odp., że to puls:
    https://ovufriend.pl/forum/iii-trymestr/pulsowanie-na-brzuchu,7886.html

age.png
  • kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo 👋 Ja byłam dziś na dodatkowej wizycie u mojej pani doktor z racji tegoż że martwi mnie cały czas waga dziecka. Dogadałyśmy się z panią doktor że ona opisuje centyle na podstawie jakiś dwóch kalkulatorów, ale że różne kalkulatory mogą różnie pokazywać te wartości :)
    Dziś mamy 35+6 i waga 3045, więc nadal 'duże dziecko' ale centyle się delikatnie obniżyły, wg jej kalkulatorów 95 albo 93 centyl, wg tego którego ja używam 87 centyl. Na razie nie podejmujemy decyzji, za dwa tygodnie kontrola i wtedy ewentualne skierowanie na indukcję porodu w 39 tc:)

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• Saya Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Saya, nie jestem pewna, ale chyba coś podobnego miałam, tylko już jakiś czas temu, gdy odczuwałam pierwsze ruchy dziecka - jak szukałam informacji na ten temat, to znalazłam, że to z powodu zwiększonej ilości krwi w ciele w czasie ciąży :)
    Ale odkopałam taki temat na ovu, to ktoś miał takie odczucia w III trymestrze i jest odp., że to puls:
    https://ovufriend.pl/forum/iii-trymestr/pulsowanie-na-brzuchu,7886.html

Delfi, ale z Ciebie detektyw ❤️😁 teraz jesteśmy mądrzejsze, może akurat same teraz będziecie zwracać na to większą uwagę. Następnym razem sprawdzę, czy pokrywa się to z moim pulsem.

Jestem po wizycie u urofizjo, zostałam wymasowana i oklejona taśmami, nieco lżej mi już, uff.

Dziś byliśmy też rano na kolejnej kroplówce z jedną z kotek i przy okazji po wyniki krwii, którą jej pobierali i niestety ale wyniki jej się pogorszyły dwukrotnie od listopada. 😔 Czekają ja teraz codzienne kroplówki ze względu na chore nerki i mocznice... Nie będę wchodziła w szczegóły, ale nie jest mi łatwo, bo mam już czarny scenariusz w głowie co się może wydarzyć w niedalekiej przyszłości 😔

age.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej!
    u mnie dziś też dość intensywny dzień ale na sam koniec odebrałam w końcu koszule, właśnie się piorą i zamierzam po ich wyschnięciu spakować pełną torbę do szpitala 🫣
    na jutro mamy zaplanowaną wizytę położnej, może poradzę się jej o co chodzi bo dziś odebrałam wyniki posiewu - ujemny a w badaniu moczu i erytrocyty i leukocyty, w tym erytrocyty świeże 🤷🏼‍♀️ zgłupiałam, nie wiem, może to od luteiny? jakieś podrażnienie, można dostać malpiego rozumu 🙈

też bym już chciała złożyć łóżeczko dla naszego maluszka 😍 póki co nawet nie mamy na to za bardzo czasu… mam nadzieję że może w weekend?

cykl bezsennych nocy u mnie trwa w najlepsze, budzę się po parę razy, wiercę z boku na bok aż bolą mnie więzadła 😵‍💫 zaczyna się robić słabo

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 03:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od pewnego czasu budzę się jak na kacu, taka odwodniona, cholernie chce mi się pić, przez to pojawiają się bóle głowy, najpierw myślałam że za mało piję ale nadal nic, cukry mam w normie, macie pomysł o co może chodzić albo co pić żeby się lepiej nawodnić? Właściwie nie tylko po przebudzeniu tak to wygląda a ciągle chce mi się pić, nic nie zaspokaja mojego pragnienia, a ciążowy pęcherz to wiadomo że wiele nie wytrzyma 😂

‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ