Czy są tu jakieś staraczki chorujące na wzjg? Lub inną chorobę jelit?
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymam kciuki
A ja dziś byłam u mojego gina i dostałam skierowanie na oddział ginekologiczny celem zrobienia HSG ale coś nie mogę dodzwonić się do szpitala. Pewnie w tym cyklu już nie zdążę bo zaraz dni płodne ale pod koniec miesiąca jakby się udało byłoby super -
Adele27 wrote:Ewka to dobrze a czy skierowanie dal Ci gin do którego chodzisz na nfz czy prywatny ?
Chodzę do gina na nfz i jestem zadowolona póki co. Bałam się czy da mi skierowanie bo wszystkie wyniki moje są super i gin sugerowała przebadanie męża. Ale naściemniałam trochę o zaleceniu endokrynolog wykonania tego hsg i jakoś poszło choć nie obyło się bez komentarza że jej wydaję się że badanie i tak wyjdzie ok. No zobaczymy. Jeśli będzie niedrożność to kwalifikacja od razu na in vitro, jeśli będzie drożność albo uda się udrożnić ewentualne zrosty to spróbujemy podkręcić owulacje. -
Cześć dziewczyny
Dołączam do Was. Też choruję na wzjg od około 7 lat. Aktualnie biorę Asamax 500 2x2. Czuję się dobrze. Czasami boli brzuch, ale odpukać nic się nie dzieje. Ja w porę zareagowałam na objawy i udałam się do lekarza.
Co do starań, to właśnie mijają nam 3 lata.
Pierwsza ciąża w kwietniu 2015 - ciąża pozamaciczna w prawym jajowodzie - szok i niedowierzanie Miałam problemy z owulacją. Lekarz zalecił CLO i już w pierwszym cyklu się udało. Niestety nie trwało to długo. Szczęście w nieszczęściu, że obyło się bez zabiegu i Metotreksatu. Sama się oczyściłam. Ból nieziemski, ale to i tak było lepsze dla organizmu.
Później długo długo nic... Straciłam pracę, nowej nie było widać na horyzoncie, aż w końcu sama mnie znalazła W tym czasie staraliśmy się, ale bez spiny. W międzyczasie wyszło, że mam podwyższone tsh - jestem cały czas pod kontrolą endokrynologa. W grudniu dostałam umowę na czas nieokreślony i zaczęliśmy ostro działać.
Druga ciąża w kwietniu 2017 - dokładnie po dwóch latach od poprzedniej (różnica w cyklach o dwa dni) - poronienie. Kolejny ból fizyczny i psychiczny. Był to 3 cykl starań. Również na CLO. Po poronieniu długo nie miałam @, aż w końcu dla pewności zrobiłam test. Wyszedł pozytywny. Pomyślałam "wpadka roku".
Trzecia ciąża lipiec 2017 - ciąża biochemiczna. Beta zaczęła spadać... Wiedziałam już , że będzie po wszystkim Progesteron dramatycznie niski...
Aktualnie jestem po kontroli po ostatnim poronieniu. Wszystko jest ok. Macica się oczyściła. Dostaliśmy zielone światło i właśnie jestem przed owulacją. Będzie z prawego jajnika - niestety jest to po stronie cp więc istnieje ryzyko powtórki (oby nie!!). Męża wyniki w normie.
Biorę Acard, Miositogyn, Euthyrox, a po owulacji Duphaston.
W odniesieniu do naszej choroby, to wielu lekarzy powiedziało mi, że to nie powinno mieć wpływu na ciążę i można bezpiecznie brać leki.
Tak jak widzicie, trochę przeszłam... Ale nie poddaję się i wierzę, że w końcu się uda -
Witaj Paulina bardzo ci współczuje tych wszystkich przeżyć ja od ponad roku staram się o ciążę i nic mimo dobrych wyników u nas to mąż choruje na wzjg mam nadzieję że i nam tu obecnym na forum w końcu też się uda czego Wam dziewczyny serdecznie życzę
Paulina_2603 lubi tę wiadomość
-
Ewka90 wrote:Adele mam pyt bo w opisie masz info że wrogość śluzu brak - w jaki sposób miałaś to badanie wykonane? Miałaś skierowanie od lekarza czy sama chciałaś sprawdzić?
Ja do gina chodzę prywatnie tak jak pisałam do specjalisty od nieplodnosci i to on mi zrobil to badanie. To byl test po stosunku czyli pobral mi próbkę śluzu z plemnikami po ok.13h od ❤ i zbadal jak plemniki sie w tym śluzie zachowuja czy sie ruszają czy jest ich duzo itp.
A czemu jak wyjdzie Ci niedrożność to odrazu in vitro ?
Witaj Paulina wspolczuje tylu strat i podziwiam,ze masz sily dalej walczyć ale jestes przykładem,ze wzjg nie wpływa na zajscie w ciaze trzymam kciuki żeby zeby sie udalo -
A myślicie dziewczyny czy mając juz jedno dziecko moze miec niedrozne jajowody ? Troszkę mnie przerazilyscie myślałam,ze jak na hsg wyjdą niedrozne to robią laparo zeby pousuwać zrosty czy cos
-
Co do laparo to nie wiem, ale moja gin mówiła tak jak pisała Paulina że przy niedrożności nie ma szans na naturalne poczęcie. Z resztą n stronie klinik leczenia niepłodności jedną z przesłanej do zastosowania in vitro jest właśnie niedrożność jajowodów. Jak będę na hsg to zapytam o to.
A co do samego badania to przekonała mnie historia mamyginekolog (polecam do poczytania - https://mamaginekolog.pl/ która w 1wszą ciąże zaszła właśnie po hsg chyba po 1,5 roku starań.
Trochę się naczytałam o samym badaniu ale może nie będzie tak źle. -
nick nieaktualny17 sierpnia wybieram sie z partnerem na badanie nasienia w ten sam dzien mam wizyte u gastroenterologa.. zalatwimy wszystko za jednym razem. Tak bardzo boje sie wynikow swoich jak i partnera..
W miedzy czasie okazalo sie jeszcze ze chyba zmienie prace.. niestety aktualna praca wykancza mnie psychicznie. Stres nir daje mi funkcjonowac... -
nick nieaktualny
-
Zrozpaczona u nas byly 3 dni wstrzemięźliwości tak opcjonalnie nie za dużo nie za malo ja tez się bardzo denerwowalam wynikami męża no i nie potrzebnie bo wyszly bardzo dobrze. Najwazniejsza jest morfologia plemnika. Z objętością,ruchliwością mozna walczyć suplementami. Bedzie dobrze!
-
Adele27 wrote:Co tam słychać dziewczyny ?
Ewka mąż ma w ten Pt badanie nasienia ?
U mnie zaczely się dni plodne
Hej tak w ten piątek mamy badanie nasienia i też się nim stresuje u mnie też zaraz będą dni płodne ale dziś ostanie przytulanki z mężem bo od jutra wstrzemięźliwość przed badaniem także ten cykl na straty. Nam w labo mówili że ten okres wstrzemięźliwości ma wynosić od 3 do 5 dni. -
nick nieaktualny
-
Zrozpaczonapragniedziecka wrote:ciężki ten nasz żywot... według mojego kalendarza dni płodne zaczynam zaraz po powrocie partnera, a ze względu na zbliżające się badanie i konieczną wstrzemięźliwość, ten cykl także spisuje na straty
No to jedziemy na tym samym wózku oby rekompensatą były dobre wyniki naszych facetów -
Dziewczyny mam wyniki nasienia. Myślałam że będzie kiepsko ale jest tragicznie....
Wyniki:
Upłynienie <45
Objętość 4,1
Ph 7,7
Barwa prawidłowa
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja 0
Koncentracja 0
Całkowita ilość plemników 0
Ruch postępowy 0
Ruch całkowity 0
Brak ruchu 0
Żywotność 0
Plemniki o prawidłowej budowie 0
Koncentracja komórek okrągłych <1
uwagi: w preparacie bezpośrednim 4 nieruchome plemniki, w preparacie osadu 45 nieruchomych plemników
Pani z labo powiedziała że nawet na in vitro się z takimi wynikami nie kwalifikujemy chyba że z nasieniem innego dawcy załamana i zrozpaczona...