Dziura w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej kochane, powiedzcie mi czy któraś z Was mając niche i te uporczywe plamienia to czy mialysc7e też częste powtarzające się zapalenia drog moczowych? Ja już nie mam siły co wyjde z zakażenia to się pojawią na nowo i tak w kółko. Urologicznie wszystko mam zbadane i jest ok to przychodzi mi do głowy że to rozejście może być powodem... do tego mam słabą ferrytynę i żelazo i ciekawa jestem czy przy okazji coś tam nie podkrwawia i to żelazo ucieka bo wszystkie inne możliwe powody są już przez lekarzy wykluczone. Na ten moment wg usg mam uchylek o wielkości 17mmx7mm . Jakby była możliwość to ja się chce poddać zabiegowi bo to mi bardzo ale to bardzo utrudnia życie. Słyszałam o dr Pomorskim ale to Wrocław więc dla mnie trochę daleko. No jak będzie trzeba to pojadę bo jestem już wykończona moimi dolegliwościami, ale może macie kogoś kogo możecie polecić na Śląsku? Będę wdzięczna za wasze podpowiedzi. A może którejś z Was udało się naprawić niche na nfz?
-
A nie masz endometiozy?poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭 -
Infekcje pęcherza, niska ferrytyna i żelazo mogą na to wskazywać.
Co do niszy to ciężka sprawa na Śląsku. Nie każdy się na tym zna...jeśli jest mała to można ją ogarnąć poprzez histeroskopię i kilku lepszych ginów to zrobi.
W Krakowie i w Warszawie jest prof. Ludwin - specjalizuje się w wadach anatomicznych macicy.poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭 -
Hej, posiadam objaw Niche, jestem fizjoterapeutka uroginekologiczna, jestem po CC w 2019r. Niche zdiagnozowano mi w 2022r ale niestety nie dostałam żadnych wyników do ręki i nie pamiętam jej wymiarów. Miałam brązowe krwawienia między okresami, bolesna owulację i bolesne okresy. obecnie od czerwca robię sama sobie terapię uroginekologiczne i nie mam bolesnych okresów oraz krwawień miedzyokresami. Chce się wybrać do lekarza tego który mi wykrył Niche aby zobaczyć czy mi się zmniejszyła, o co chodzi. Czy któras z Was może też tak miała? Że po fizjoterapii się zrosła?
Mam rozkminke bo duzo kobiet na tym forum pisze że miały przycinane mięśnie obłe, co świadczy o ich wydłużeniu i osłabieniu i może ćwiczeniami i prądami można to naprawić?
Będę Was i formować po badaniach czy jest lepiej, może to jest rozwiązanie dla niektórych kobiet?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2023, 19:00
-
Witam, ja przez czysty przypadek w sierpniu poszłam do innego gina który mi zdiagnozowal mała nisze. Ubytek jest niewielki i nie szkodzi ciąży ale powoduje u mnie stan zapalny który leczę, po antybiotyku będę mieć trzy miesiące na zajście w ciążę jeżeli się nie uda będę mieć wypalaną niszę poprzez histeroskopieDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Jednorożec89 wrote:Witam, ja przez czysty przypadek w sierpniu poszłam do innego gina który mi zdiagnozowal mała nisze. Ubytek jest niewielki i nie szkodzi ciąży ale powoduje u mnie stan zapalny który leczę, po antybiotyku będę mieć trzy miesiące na zajście w ciążę jeżeli się nie uda będę mieć wypalaną niszę poprzez histeroskopieOna 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -
Atopikowa wrote:Ja wlasnie teraz po okresie ide na zabieg histeroskopi by zaleczyc ta niche. Nie mialam badanego stanu zapalnego ale pewnie go tez mam. Zastanawiam się czy lekarz mi przepisze antybiotyk po zabiegu na zapalenie jak.nie mam zrobionego tego badania by potwierdzic stan zapalnyOna 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
Atopikowa wrote:Ja wlasnie teraz po okresie ide na zabieg histeroskopi by zaleczyc ta niche. Nie mialam badanego stanu zapalnego ale pewnie go tez mam. Zastanawiam się czy lekarz mi przepisze antybiotyk po zabiegu na zapalenie jak.nie mam zrobionego tego badania by potwierdzic stan zapalny
Atopikowa lubi tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Nikax wrote:Dzień dobry, czy któraś z Pań jeszcze jest w tym wątku?
Jestem 3 lata po CC. Miałam plamienia po okresie dwutygodniowe- brązowy i brunatny śluz. Ból w podbrzuszu i bolesne wypróżnianie się w czasie trwania plamień. Ból również przy wysiłku fizycznym. Ginekolog, do której chodzę pół roku temu odkryła na USG "kieszonkę" i torbiel na jajniku. Od tego czasu biorę tabletki anty w celu wyszczupelnia jej. Nie mam okresu i plamień, torbiel się wchłonął. Stwierdziła, że ubytek jest duży, ale większe znaczenie ma jego grubość i niestety u mnie jest bardzo cienka( nie podała ile ma). Stwierdziła, że nie ma szans na ciążę, że będzie wysokiego ryzyka i macica może nie wytrzymać i jeśli chce mieć jeszcze dzieci to muszę przejść zabieg. Mam dać jej odpowiedz za parę dni czy decyduje się na operację laparoskopową naprawy blizny. Powiedziała, że jeśli przejdę ją teraz to za 1,5 roku mogę starać się o kolejną ciążę.
Szczerze boje się operacji. Czytałam, że ubytek może nie zniknąć i dalej będzie problem z zajściem w ciążę. Nie wiem co mam robić czy szukać innego lekarza czy zdecydować się teraz na korektę. Nie wiem nawet czy muszę robić jakieś badania przed operacją. Będzie wykonywana w Rzeszowie, w tym mieście mam ginekologa.
Czy ktoś był w takiej sytuacji? -
Lucy24 wrote:Dzień dobry, ja również jestem z okolic Rzeszowa i mam podobny problem. Czy zdecydowała się Pani na zabieg? W którym szpitalu wykonują taką korektę? PozdrawiamDawniej Biedrona89
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
Hej. Ja pod koniec listopada mialam korektę podczas histeroskopi. Jak narazie po @ nadal mam plamienia ale krócej. Nie bylam jeszcze na kontroli u gina z przyczyn osobistych. Ja niby mialam małą nisze i "grubą" jednak o 2 dziexko staramy sie przeszło 4 lata i nic. Plamienia mialam az do owulacji. Teraz po 2 okresach do 9 dc.. a owu mam 13/14dc..Ona 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
Hej Przychodzę z pytaniem. Jakie są metody usunięcia niszy? Jakie są Wasze doświadczenia? Od 4 cykli ( jestem 8 lat po CC ) mam plamienia po miesiączce. Normalny okres 5 dni, później brązowe nitki, brązowy śluz. Lekarze nie widzą w bliźnie nic niepokojącego... Czy są jakieś ' domowe ' sposoby aby szybciej pozbyć się tej zalegającej krwi? W zeszłym miesiącu uprawiałam więcej sportu, ale nie pomogło. Może więcej seksu? 😎🫣09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎
🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )
IVF listopad 🔜 -
Mmmmm wrote:Atopikowa ile dni lezalas w szpitalu? Kto ci robil ten zabieg? Dlugo po nim dochodzilas do siebie?Ona 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
Mmmmm wrote:Atopikowa Robilas ten zabieg we Wroclawiu? Czy innym szpitalu?[/QUOTEnie. W Pyskowicach.Ona 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️