X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziura w macicy
Odpowiedz

Dziura w macicy

Oceń ten wątek:
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam uchyłek, i niestety czekam na histeroskopową korekcję, gin dał mi trzy miesiące na zajscie w ciążę i niestety się nie udała, mój uchyłek ma kilka milimetrów czyli jest znikomy ale mimo wszystko gromadzi się w nim krew, mam plamienia srodcykliczne od niego, nie we wszystkich pozycjach mogę współżyć. W tych gdzie jest szczególnie głęboko odczuwam ból i gin i urofzjo zgodnie twierdzą że przyczyną jest ta dziurka, miałam od nie stan zapalny ktory przeleczyłam końska dawka antybiotyku ale mój lekarz obawia się nawrotu problemu stąd decyzja o histero. W tym cyklu lecze infekcję, i jak tylko wymaz wyjdzie ok za miesiąc umawiam zabieg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2024, 23:06

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Mmmmm Znajoma

Wysłany: 22 marca 2024, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atopikowa jak tam? Bylas na kontroli po zabiegu? W porzadku?

• Atopikowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmmmm wrote:
    Atopikowa jak tam? Bylas na kontroli po zabiegu? W porzadku?
    Hej.
    Tak byłam. Wszystko wygląda ładnie. Ta "kieszonka" została wycieta. W dniu owulacji juz nie mam zalegającego płynu tzn krwi po @

Ona 38
    Prolaktyna 20,22
    AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
    Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
    HSG - ok
    Monitoring owulacji -ok
    Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
    Histeroskopia:
    -wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
    -koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
    - wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
    On
    Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
    HBA 81%✔
    1 IUI czerwiec 👎
    Start 💉
    9.05- menopur 450 + Orgalutran
    22.05 - punkcja
    Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️
  • Mała102 Nowa

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Od prawie trzech lat staramy się z mężem o dziecko. Rok temu miałam histeroskopie i elektrokoagulację nichy. Po zabiegu wszystko jest ok. Niestety przez ten rok nie udało się zająć w ciążę. Miałam jedną inseminacje niestety też nieudaną :-( . Zastanawiam się czy pomimo tego że wszystko jest niby ok, to jednak przez umiejscowienie „kieszonki” zarodek nie może się zagnieździć ? Czy jest ktoś w podobnej sytuacji ? Czy po plastyce macicy udało się zajść w ciążę?

• Martita87 Nowa

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Również jestem posiadaczka niszy w bliźnie po cc.
    Ja miałam cc robione praktycznie 3 lata temu. Przez pierwsze dwa lata blizna po cc była piękna i zachowana ciągłość. Mam z tego okresu 6 wydruków usg, w maju 2021 roku poszłam na kolejne usg kontrolne plus cytologia a tam się okazuje ze mam ubytek w bliźnie. Wynosi 2 mm. Moja pani doktor wiedziała, ze staram się o drugiego dzidziusia dała mi skierowanie do szpitala na ocenę blizny. Być może operacje. W Krakowie w szpitalu długo czekałam na termin wiec oczywiście wzięłam sprawy w swoje ręce. Prywatnie znalazłam specjalistę, który ma doktorat z oceny blizn po cesarkim cięciu. Pojechałam do Wrocławia. Tam już na pierwszym Usg pan doktor powiedział ze faktycznie blizna jest cienka na 2 mm, ale zrobimy histeroskopie w szpitalu na NFZ i potwierdzimy co i jak. Ale z jego doświadczenia wydzi, ze ta reszta wyglada dobrze i powinna trzymać.
    A co do operacji naprawczej w moim przypadku to jest taka totalna ostateczność.
    Histeroskopia potwierdziła ze blizna ma 2 mm, ze trzyma jest zachowana i elastyczna. Dostałam zielone światło.
    Potwierdziło sie tez ze mam przyrośnięty pęcherz i próba naprawcza blizny skończyła by sie naprawdopodobniej uszkodzeniem pęcherze. Później rok czasu wstrzymania sie przed staraniami. A w moim przypadku prawdopodobnie efekt byłby ten sam bo była macica tylkozgieta. BYŁA ponieważ znowu jest przodozgoeta. Tak. Moja macica pierwotnie była przodoszgieta. Wg usg i tego co czułam prawdopodobnie zmieniła sie w tylozgieta w styczniu 2021 co później potwierdziło Usg. Teraz znów jest przodozgieta.
    Od stycznia 2021 doszły tez plamienia po okresie. U mnie to wyglada tak ze mam miesiączkę przez 5 dni plus 3 dni plamien brązowych. Doktor mówił l, ze gdyby plamienia były tydzień to utrudnia bardzo zajście w ciaze i wtedy on robi taki zabieg wypłaszczenia ten niszy by krew sie tam nie zbierała.
    U mnie ciąży dalej brak. Ale doszedł problem PCOS i IO. A u męża słaba morfologia nasienia.

Hej, a który lekarz we Wrocławiu jest takim dobrym specjalistą? Chcieliśmy się starać o 2 dziecko, ale okazało się że po ponad 6 latach od porodu zrobiła mi się Nische.... wcześniej nie było bo co roku kontroluję się u ginekologa, mam plamienia pomiesiączkowe, ale jest to świeża sprawa więc stało się to w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy....Niestety moja lekarka stwierdziła, że nie trzeba teraz tego ruszać , mamy się starać, ale nic poza tym mi nie powiedziała, informacje pozbierałam sama w Internecie...i niestety stwierdziłam, że to ona nie ma racji...szczególnie że nisze zmierzył mi na 8 mm długości uważam, że to dość dużo....szukam lekarza który się tym zajmuje aby doradził co zrobić . a mieszkam w okolicach wrocławia.

• Stokrotka89 Przyjaciółka

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- jakie badanie należy wykonać by sprawdzić czy blizna po cc jest w porządku? Czy zwykle usg wystarczy ?

Jeśli pytanie jest oczywiste dla Was - z góry przepraszam :)

• Atopikowa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka89 wrote:
    Dziewczyny- jakie badanie należy wykonać by sprawdzić czy blizna po cc jest w porządku? Czy zwykle usg wystarczy ?

Jeśli pytanie jest oczywiste dla Was - z góry przepraszam :)
    Mi na zwykłym usg lekarz zobaczył.
    Ale.... dopiero 3 ginekolog mi o tym powiedział.
    Takze dobry ginekolog i odrazu mu powiedzieć ze sie przyszło by sprawdzić na wizycie typowo blizne po cc czy nie ma niche :)

Stokrotka89 lubi tę wiadomość

Ona 38
    Prolaktyna 20,22
    HSG - ok
    Monitoring owulacji -ok
    Histeroskopia:
    -wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
    On
    HBA 81%✔
    1 IUI czerwiec 👎
    Start 💉
    22.05 - punkcja
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy zwykle USG ale gin musi na to zwrócić uwage albo samą mu powiedz. Ja chodziłam dwa lata do lekarza który tego nie widział. Przez przypadek poszłam do innego i od razu diagnoza

Stokrotka89 lubi tę wiadomość

Dawniej Biedrona89

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Ela27 Nowa

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , dziewczyny które miały korektę blizny laparoskopowa u doktora Pomorskiego we Wrocławiu po jakim czasie od operacji mieliście się zgłosić na kontrole?

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Wystarczy zwykle USG ale gin musi na to zwrócić uwage albo samą mu powiedz. Ja chodziłam dwa lata do lekarza który tego nie widział. Przez przypadek poszłam do innego i od razu diagnoza
    A czy byly jakieś objawy?

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atopikowa wrote:
    Mi na zwykłym usg lekarz zobaczył.
    Ale.... dopiero 3 ginekolog mi o tym powiedział.
    Takze dobry ginekolog i odrazu mu powiedzieć ze sie przyszło by sprawdzić na wizycie typowo blizne po cc czy nie ma niche :)
    Również pytanie kieruje - czy były jakieś objawy niszy ?

• Atopikowa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka89 wrote:
    Również pytanie kieruje - czy były jakieś objawy niszy ?
    Tak,miałam plamienia po @
    Zglaszalam to ginekolog ale twierdził ze jest ok i tak po 4 latach od cc trafiłam na takiego co postawił diagnoze,niche i zalegająca krew w kieszonce.

Ona 38
    Prolaktyna 20,22
    HSG - ok
    Monitoring owulacji -ok
    Histeroskopia:
    On
    HBA 81%✔
    1 IUI czerwiec 👎
    Start 💉
    22.05 - punkcja
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam plamienia w środku cyklu, moja ginekolog zwaliła to na hormony a jak badania wyszły książkowa to orzekła że to od owulacji. USG robiła mi na każdej wizycie czuli kilka razy do roku. W koncu koleżanka poleciła mi gina do którego chodzę teraz pierwsze co zrobił to USG blizny i się okazało że mam ubytek, spowodował u mnie on zapalenie endometrium i mikorpolipowatość.
    Obecnie jestem po histeroskopowej korekcji niszy, leczę stan zapalny a na polipy wcprzyszlym cyklu mam brać jakieś hormony

Dawniej Biedrona89

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Ja też miałam plamienia w środku cyklu, moja ginekolog zwaliła to na hormony a jak badania wyszły książkowa to orzekła że to od owulacji. USG robiła mi na każdej wizycie czuli kilka razy do roku. W koncu koleżanka poleciła mi gina do którego chodzę teraz pierwsze co zrobił to USG blizny i się okazało że mam ubytek, spowodował u mnie on zapalenie endometrium i mikorpolipowatość.
    Obecnie jestem po histeroskopowej korekcji niszy, leczę stan zapalny a na polipy wcprzyszlym cyklu mam brać jakieś hormony
    Dzięki za informację!

Właśnie szukam lekarza który byłby w stanie zbadać blizne dokładnie.

• Pannax Nowa

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela27 wrote:
    Hej , dziewczyny które miały korektę blizny laparoskopowa u doktora Pomorskiego we Wrocławiu po jakim czasie od operacji mieliście się zgłosić na kontrole?

Cześć! Ja miałam operację prowadzoną przez dra Pomorskiego (laparoskopia) i polecam tego specjalistę jak i Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu z całego serca. Kontrola odbywa się miesiąc po zabiegu.

• mycha00 Nowa

Wysłany: 26 kwietnia 2024, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , czy którejś z was udało się zajsc w ciaze po histeroskopi, jezeli tak to w ktorym cyklu sie udało?. Ja rozważam ten zabieg jestem zapisana na koniec lipca , przedemna jeszcze zabieg niedroznosc jajowodow, żeby zobaczyć czy są drożne. Od 14 miesięcy staramy się zajsc i nie udaje się. Badania hormonalne mam w porządku. Za to mam wysoka prolaktyna hiperprolaktynemia przyjmuje dostinex. Partner ma słaba morfologia nasienia. Przyjmuje suplementy. Chodzę na monitorowanie owulacji. Pecherzyk rosnie i peka mimo wszystko nie ma ciazy. Teraz jak dostane okres to od drugiego dnia cyklu będę przez pięć dni przyjmowała bromek na stymulacje owulacji może będzie więcej pęcherzyków i w końcu się uda. Dodam jeszcze ze mam nisze po cc , ktora tez moze miec wplyw na ta nieplodnosc. Okres mam 3-4 dni , a po okresie plamienia dwa dni skape bardzo. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji : ( Mam córkę ponad 4 lata bardzo bym chciała żeby miała rodzenstwo o które sama pyta : (

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2024, 09:00

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha krew zalegająca w niszy może po pierwsze podrażniać endometrium i blokować implementację i no i jak u mnie wywoływać stany zapalne więc na pewno jest to do sprawdzenia

Dawniej Biedrona89

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

• Różyczka_ Nowa

Wysłany: 24 maja 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem miesiąc po laparoskopi. Czytam z zaciekawieniem wasze historie i dlatego założyłam tutaj konto. 2 lata czekałam na ten zabieg, teraz nie mogę się doczekać aż w końcu będę mogła zacząć się starać o druga ciaze. Napiszcie mi proszę, po jakim czasie od zabiegu wam się udało zajść??

• Ola_babka Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka_ wrote:
    Hej, jestem miesiąc po laparoskopi. Czytam z zaciekawieniem wasze historie i dlatego założyłam tutaj konto. 2 lata czekałam na ten zabieg, teraz nie mogę się doczekać aż w końcu będę mogła zacząć się starać o druga ciaze. Napiszcie mi proszę, po jakim czasie od zabiegu wam się udało zajść??

Hejka! Ja zabieg miałam w kwietniu 2022. W listopadzie dostałam zgodę na ciążę, zaszłam w drugim cyklu starań :) obecnie mam zdrowego 8 miesięcznego synka 😍

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2024, 22:08

Magsty lubi tę wiadomość

• Różyczka_ Nowa

Wysłany: 25 maja 2024, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_babka wrote:
    Hejka! Ja zabieg miałam w kwietniu 2022. W listopadzie dostałam zgodę na ciążę, zaszłam w drugim cyklu starań :) obecnie mam zdrowego 8 miesięcznego synka 😍

Pozdrawiam i życzę powodzenia:)

Dziękuję za odpowiedź :)
    Myślę, że zabieg przebiegł pozytywnie :) miesiaczka tydz po zabiegu, jak w zegarku. Skończyły się plamienia po miesiączce. Bardzooo szybko doszłam do siebie. Kontrola po 3 miesiącach od zabiegu. Z tego co czytam to jestem w bardzo dobrych rękach. Dr Anna Abacjew Chmylko to świetny lekarz :) Zastanawia mnie jedno, czy jak będzie wszystko ok. To czy dostałabym zielone światło szybciej czy bede musiała czekać te bite 6 miesięcy? Oczywiście zapytam o to. Czy u Cb było wszystko OK, zaraz po zabiegu? Czy bylas bardziej kontrolowana z blizna podczas ciazy? Rozchodzila sie?I czy po urodzeniu synka z blizna bylo wszystko ok? Pozdrawiam :)

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ