Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻
Odpowiedz

Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Lola93 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka00 wrote:
    Dziewczyny, czy wasi partnerzy robili podstawowe badania nasienia czy od razu z jakimś rozszerzeniem? Mój idzie w przyszłym miesiącu i zastanawiam się co zrobić.
    Wiem, że to też stres dla niego więc jakby zaraz trzeba było powtarzać i dorabiać to może warto od razu.
    Czy jeśli podstawowe wychodząc ok to się coś dorabia czy nie?
    Ja bym robiła rozszerzone od razu, mniej się nachodzi tam małż :P Gdybyście mieli iść potem na wizytę wspólnie to na pewno więcej lekarz powie z rozszerzonych :)

• rudaa95 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam.
    Hej dziewczyny.
    Telefonwrosole ogromnie gratuluję , oby te kreseczki ciemniały z każdą godziną 🍀💋
    Trzymam mocno kciuki za wszystkie testujące jeszcze w listopadzie . A tym które czekają na 🐵 życzę oby przyszła jak najszybciej . Bardzo dziękuję za umilanie czasu i każda radę ❤️ przeskakuje na wątek grudniowy 🎄 mam nadzieję że będzie to dla mnie szczęśliwy miesiąc , owu wypada mi mniej więcej w okolicach urodzin więc pewnie testować będę w styczniu . Ale liczę że uda się wstrzelić jeszcze w grudniu. Przychodźcie czasem do nas i rozsyłajcie wiruski 🤲🏼 trzymajcie się zdrowo 💋💋🍀🍀

Myszkaaa20, Milcia2397, Edithka, aszin, Pusshka, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

Ja 👸🏼26.12.1995
    On🤵12.05.1995
    👰‍♀️🤵 10.07.2018
    👩29.09.2018
  • Edithka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zrobiło się cicho. 🤣

👱34
    🧔32
    👶08.2020
    👶07.2024

⏸️11.11.2023 ❤️ w 9cs
    14.11.2023 beta hcg 1460
    16.11.2023 beta hcg 3335
    28.11 7mm szczęścia, serduszko na USG. 😍
    16.01. prenatalne, dziecko rozwija się prawidłowo. ❤️
    13.02. 240g. zdrowego chłopca.
    05.03. 382g.
    26.03. połówkowe 640g. misia ❤️
    16.04. Przekroczony kilogram! 1070g.
    14.05. trzecie prenatalne, 1715g.😍
    31.05. waga 2260g. 😍
    28.06. 3400g. ❤️
    12.07. 4000g. 😳
    15.07. już jesteśmy razem 😍
    3970 g. 56 cm ❤️

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edithka wrote:
    No i zrobiło się cicho. 🤣
    Tak, a na drugim wątku już 10 stron naklepane. 😂 Nawet nie liczę, że to nadrobię.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Meganka Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze zostaje, chociaż mi ciężko nadrobić zawsze :D u mnie jakis skok tempki kolejny i oczywiście sobie wmawiam rzeczy :p nieuleczalne to chyba

🙋🏼‍♀️28 🙋🏻‍♂️30
    👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻 2015
    💒 2021
    👧 2021

Czekamy na drugiego bobasa ♥️
    29.11 ⏸️ beta 12,3 (11dpo) <3 1.12 beta 60,7 <3 4.12 beta 291 <3 6.12 772 <3 11.12 3678 <3
    Planowane wizyty:
    16.12 (6+1) pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    21.12 (6+6) 0,34cm kropka z serduszkiem <3 (raczej ciaża młodsza o pare dni)

Termin porodu: 8.08.24 <3

preg.png
  • Cukruś Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobilam dzisiaj proga i to potwierdziło, że owu mi sie przesunęła bo dzisiejszym domniemanym 7 dpo prog 13,37 ng/ml 🤗🤗🤗

Nie będę się okłamywać, że sikne dopiero za tydzień 🤣 bo pewnie wczesniej. Chociaz jestem troche sceptycznie nastawiona przez te wyniki nasienia, ale w głębi duszy mam coś, ala przeczucia, że może się udało? ale od razu to gaśnie przez myśl o wynikach nasienia, ale zobaczymy.
    Nie wiem, jak sikne to sikne. Na razie nie mam zadnych testow ciazowych w domu a jakoś się chyba nie kwapie do kupienia ich, ale się ciesze, że wykryłam swoją owu spóżnioną :D

Nomeolvides, Pusshka, ultramaryna_, Adirella, Meganka, Edithka, Myszkaaa20, Sunnysunsun, Pełna chata lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 25L
    AMH 7,9
    • 2x fertistim • glucophage XR 1500 mg •
    ❌️ PCOS, IO, F5 hetero, MTHFR hetero, SERPINE1 hetero,
    ✅️ badania hormonalne, przeciwciała przeciwplemnikowe, p/c. p. antyg. jajnika, MUCHA
    ❔️ANA3 - histony graniczny (+) 🔜 reumatolog
    ✖️ 2023 - 2x stymulacja CLO
    12/2023 klinika
    02/2024 sonoHSG - lewy niedrożny
    ✅️ 03/2024 laparoskopia - lewy jajowód odklejony od otrzewnej + oba jajowody drożne
    ✖️ 7x stymulacja lametta 2x1 + ovitrelle (2x pęcherzyk pękł bez ovi)+2 cykle z estrofem 11-13 dc
    ✅️11/2024 CD138 i CD56

🧔 28L
    • suple zalecane od androloga •
    ❌️ morfologia 0%
    ✅️badania hormonalne
    ✅️ 06/2024 fragmentacja DNA 14%
    ✅️ 10/2024 zabieg usunięcia żpn
    🔜 01/2025 badanie nasienia po zabiegu

obecnie 20 cs

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukruś wrote:
    Dziewczyny zrobilam dzisiaj proga i to potwierdziło, że owu mi sie przesunęła bo dzisiejszym domniemanym 7 dpo prog 13,37 ng/ml 🤗🤗🤗

Nie będę się okłamywać, że sikne dopiero za tydzień 🤣 bo pewnie wczesniej. Chociaz jestem troche sceptycznie nastawiona przez te wyniki nasienia, ale w głębi duszy mam coś, ala przeczucia, że może się udało? ale od razu to gaśnie przez myśl o wynikach nasienia, ale zobaczymy.
    Nie wiem, jak sikne to sikne. Na razie nie mam zadnych testow ciazowych w domu a jakoś się chyba nie kwapie do kupienia ich, ale się ciesze, że wykryłam swoją owu spóżnioną :D
    Piękna owu, miałaś nosa do niej. 😀 Trzymam kciuki, żeby to był TEN cykl. Teraz Cię czeka ta najgorsza część czyli czeeekanie.

Cukruś lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meganka wrote:
    Ja jeszcze zostaje, chociaż mi ciężko nadrobić zawsze :D u mnie jakis skok tempki kolejny i oczywiście sobie wmawiam rzeczy :p nieuleczalne to chyba
    Haha no nieuleczalne, potwierdzam. Widzę, że obie testujemy 30.11. Mnie już kusi coraz mocniej.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, udało mi się Was nadrobić ;) Nie było mnie tu od wczoraj a Wy tyle naprodukowałyście ;)
    @telefon_w_rosole trzymam kciuki za ten cień, żeby ładna beta wyszła .

Powoli będę przenosić się na wątek grudniowy, ale będę tu do Was zaglądać co jakiś czas. Czekam na zdjęcia Waszych kropek :D

Nawiązując do historii miłosny, to u nas było można powiedzieć tak zwyczajnie. Poznaliśmy się spędzając wspólnie wakacje u jego dziadków, przyjaźnie się z jego kuzynką i tam z nią pojechałam. Oczywiście na początku nic pomiędzy nami nie było, spędziliśmy tam razem 2 tygodnie i się rozjechaliśmy. Dopiero później zaczęliśmy ze sobą pisać i tak zaiskrzyło :D Jesteśmy ze sobą już 15 lat :O Nawet nie wiem kiedy to zleciało.

A żebyście się jeszcze trochę pośmiały to Wam opowiem ..... miałam dziś w planach dorwać małża :). Wracał dziś z nocy, a ze w pracy zaczął maraton dyżurów to chciałam go dorwać póki jeszcze mało zmęczony. No i wrócił, a ja by uskutecznić plan to przywitałam go ubrana w koszulkę, szlafrok i pończochy. Niestety plan spełzł na niczym, małż stwierdził że musi odpocząć, ale mogę się nie przebierać jeszcze na razie, możemy sobie poleżeć. Odpoczął pół godziny i nabrał sił na .... planowanie jakie meble zakupić do pokoju ( pół roku temu kupiliśmy mieszkanie i się dalej urządzamy) No i zaczęliśmy przeglądać meble na telefonie i dyskutować jak możemy się urządzić. Nawet nie wiem kiedy zaczęliśmy robić dokładne pomiary pokoi :D Wyobraźcie sobie mnie latającą w tym fikuśnym ubranku z miarką :D Tak się w tym zatraciliśmy, że przytulanek nie było. popołudniu musiałam pojechać zająć się siostrzenicą, a jak wróciłam to małż spał przed kolejnym dyżurem. Chyba ten cykl jest nam mało pisany :D

Małgosiagosia, Pusshka, Adirella, Myszkaaa20, Sunnysunsun lubią tę wiadomość

23 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻33 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
    11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
    24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Hej dziewczyny, udało mi się Was nadrobić ;) Nie było mnie tu od wczoraj a Wy tyle naprodukowałyście ;)

Powoli będę przenosić się na wątek grudniowy, ale będę tu do Was zaglądać co jakiś czas. Czekam na zdjęcia Waszych kropek :D

Nawiązując do historii miłosny, to u nas było można powiedzieć tak zwyczajnie. Poznaliśmy się spędzając wspólnie wakacje u jego dziadków, przyjaźnie się z jego kuzynką i tam z nią pojechałam. Oczywiście na początku nic pomiędzy nami nie było, spędziliśmy tam razem 2 tygodnie i się rozjechaliśmy. Dopiero później zaczęliśmy ze sobą pisać i tak zaiskrzyło :D Jesteśmy ze sobą już 15 lat :O Nawet nie wiem kiedy to zleciało.

A żebyście się jeszcze trochę pośmiały to Wam opowiem ..... miałam dziś w planach dorwać małża :). Wracał dziś z nocy, a ze w pracy zaczął maraton dyżurów to chciałam go dorwać póki jeszcze mało zmęczony. No i wrócił, a ja by uskutecznić plan to przywitałam go ubrana w koszulkę, szlafrok i pończochy. Niestety plan spełzł na niczym, małż stwierdził że musi odpocząć, ale mogę się nie przebierać jeszcze na razie, możemy sobie poleżeć. Odpoczął pół godziny i nabrał sił na .... planowanie jakie meble zakupić do pokoju ( pół roku temu kupiliśmy mieszkanie i się dalej urządzamy) No i zaczęliśmy przeglądać meble na telefonie i dyskutować jak możemy się urządzić. Nawet nie wiem kiedy zaczęliśmy robić dokładne pomiary pokoi :D Wyobraźcie sobie mnie latającą w tym fikuśnym ubranku z miarką :D Tak się w tym zatraciliśmy, że przytulanek nie było. popołudniu musiałam pojechać zająć się siostrzenicą, a jak wróciłam to małż spał przed kolejnym dyżurem. Chyba ten cykl jest nam mało pisany :D
    Hahah, uśmiałam się. Oczami wyobraźni widziałam całą sytuację. Może jeszcze w nocy go dorwiesz. 😁 Faceci chyba lubią takie budzenie. 😅 A historia poznania też fajna, mimo wszystko niestandardowa. Zaglądaj, zaglądaj, żeby nam tu zupełna cisza nie zapadła. 😃

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Malgosiagosia a ile jesteś dni po owulacji? :)

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    9cs:
    - 1cs stymulowany Clostilbegyt+Ovitrelle❌
    - 2cs z Clo 🙏✨

💉Neoparin+💊 Acard150

„Somewhere over the rainbow…”
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukruś wrote:

Cudownie! ❤
    Będę trzymać mocno kciuki za testowanie!

Cukruś lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
    20.11 770g 🐻

preg.png

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    @Malgosiagosia a ile jesteś dni po owulacji? :)
    Patrząc po śluzie o objawach to 13 (o ile owu w ogóle była). Może jutro zatestuję i przeniosę się też na wątek grudniowy, żeby już tu dziewczynom nie zakłócać tematów ciążowych.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Patrząc po śluzie o objawach to 13 (o ile owu w ogóle była). Może jutro zatestuję i przeniosę się też na wątek grudniowy, żeby już tu dziewczynom nie zakłócać tematów ciążowych.
    Ja pewnie jutro znów zatestuje i tak aż do malpy 🙄 chociaż czuję, że przyjdzie wcześniej niż zwykle.

🚩Hashimoto
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    9cs:
    - 2cs z Clo 🙏✨

💉Neoparin+💊 Acard150

• Adirella Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję ⏸️ ^^

Równiez dziękuję, ile ciepła i wspracia tutaj jest to nie do uwierzenia :) ile udało mi się nadrobić tyle nadrobiłam. Zaraz wracam do pracy, a później nadrobię grudniowy wątek. Będę tutaj dlaej chętnie zaglądać <3 nudnych ciąż dla pozostałych dziewczyn (tych przyszłych również) ^^

Pusshka, Sunnysunsun, Edithka, Myszkaaa20 lubią tę wiadomość

Rezygnacja z antykoncepcji 11.2022
    Starania od początku 2023

Październik 2023 - wizyta w klinice Gameta Bydgoszcz

Czynnik męski - azoospermia
    --> odstawienie leku (Milurit - Allopurinolum)
    --> Pojawiły się pojedyncze plemniki bez oznak ruchu (nieznana przyczyna)
    --> badania genetyczne - inwersja pericentryczna (brak wpływu na płodność) wskazanie do in vitro

Czynnik żeński - Hashimoto i niedoczynność tarczycy; regulujemy hormony i niedobory pod okiem endokrynologa i dietetyk klinicznej.

Pierwsza próba grudzień 2024
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:

Haha, wyobraziłam sobie te mierzenie pokoju w tych pończochach 😂
    Ale trzymam kciuki, żeby udało się dorwać męża!

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
    20.11 770g 🐻

preg.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Ja pewnie jutro znów zatestuje i tak aż do malpy 🙄 chociaż czuję, że przyjdzie wcześniej niż zwykle.
    To nawet lepiej, szybciej zaczniesz nowy cykl. Moją się pewnie spóźni i będę kombinować z wywołaniem. Zawsze pod górkę.

aszin lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • telefon_w_rosole Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Byłaś na becie? ☺️ Czy jutro idziesz?
    Miałam takie same myśli po pierwszych kreskach 😅 ba! Dwa-trzy dni przepłakałam, że to może jeszcze nie czas, co ja zrobię itd. Hormony 😁 Oby to był dobry znak! 🍀😍

Jutro idę. Dziękuję za to, co napisałaś. W ogóle, kobietki moje, strasznie wam dziękuję za siostrzeństwo. Nie wiem, czy kiedyś odpłacę takim samym dobrem, które mnie spotkało na tym forum <3

Teraz mam tak, że omg, taka duża beta 9dpo, "to pewnie choroba u dziecka" etc... aaaaaaa mój mózgu zostaw mnie już.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2023, 20:27

27.11.2023 - cień ⏸️
  • aszin Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    telefon_w_rosole wrote:
    Jutro idę. Dziękuję za to, co napisałaś. W ogóle, kobietki moje, strasznie wam dziękuję za siostrzeństwo. Nie wiem, czy kiedyś odpłacę takim samym dobrem, które mnie spotkało na tym forum <3

Teraz mam tak, że omg, taka duża beta 9dpo, "to pewnie choroba u dziecka" etc... aaaaaaa mój mózgu zostaw mnie już.
    Na pewno wszystko będzie ok, może miałaś wcześniej owulację? :)

🚩Hashimoto
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    9cs:
    - 2cs z Clo 🙏✨

💉Neoparin+💊 Acard150

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    telefon_w_rosole wrote:

Bety jeszcze nie badałaś, spokojnie. 😁 Ciemna kreska chyba niewiele ma wspólnego z betą. A duża beta to mogłaby oznaczać ciążę bliźniaczą, już taka historia na tym wątku była. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2023, 20:39

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
‹‹ 464 465 466 467 468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ