Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
edyciak. wrote:Nie, handlu raczej zamknąć nie mogą. Ale możliwe, że zmniejszą jeszcze liczbę klientów na kasę lub na M2.
Przypuszczam, że zamkną centrum handlowe i galerie.
I może ruszą fryzjerów i kosmetyczki... Choć tam są najmniejsze skupiska ludzi, więc to by było bez sensu.
I może jeszcze w kościołach zmniejszą liczbę wiernych.
A szkoły pewnie zostawią jak jest do odwołania. Ale szkoda mi dzieciaków, bo będą mieli duże braki.
Bynajmniej moje dzieci nie maja brakow ani zaległości. Każda lekcje maja online wg planu. Lekcja trwa normalnie 45min i nauczyciel przekazuje wszystkie informacje, notatki itp tak jakby byli normalnie w szkole.
Wiosna musialam siedziec z nimi do 21 czasem, tłumaczyć sama, robic notatki sami musieli.
A teraz wg z nimi nie siedzę, ewentualnie pomagam z jakimś zadaniem domowym jesli sami sobie nie radzaLalia, edyciak., dmg111 lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
edyciak. wrote:W kwestii położnej..
Moja szwagierka, jak wam mówiłam, urodziła 1 listopada. I dzwoniła wczoraj do swojej położnej środowiskowej zapytać, kiedy przyjdzie. A ta jej na to, że hola hola.. mamy pandemię. I to będzie telewizyta. 😁
I niestety, położne to wykorzystują.
Ta moja zdeklarowana podobno też wpisuje, że była, a nie przychodzi.
Też ostatnio usłyszałam że położna że szkoły rodzenia teraz tylko raz może przyjechać, a nawet lepiej jak się do niej pojedzie, a reszta to telefonicznie-pokazanie jak się myję czy podstawienie do piersi przez telefon. Już teraz są problemy bo nie ma kto dziewczynom ściągać szwów. Na grupach za to odzywają się "prywatne" położne, że za zdjęcie szwów tyle i tyle, że za to tyle i tyle.
Dzisiaj dzoenilam do innej przychodni jak u ich wygląda sytuacja z patronażem na dzień dzisiejszy, będę dowiadywała się bliżej porodu i wtedy najwyżej zmienię deklaracje na położną, która jednak przyjedzie że 2 czy 3 razy...
Moje pierwsze dziecko, rodzina daleko, nikt mi niczego nie podpowie, szkoła rodzenia też już weszła w tryp przyspieszony, bez mężów, bez praktycznych warsztatów, tylko pogadanka.
O ❤️
Z ❤️ -
edyciak. wrote:Casteam, w Polsce chyba powoli się odchodzi od masażu szyjki macicy. Kiedyś nagminnie go wykonywali, ale ostatnio coraz rzadziej się o tym słyszy.. czy któraś z was miała? 🤔
(Kiedyś czytałam, że jest to ryzykowny zabieg)
Częściej już się spotyka balonik, ale jeśli nie ma żadnych skurczy to chyba się go nie stosuje..
Moja koleżanka miała masaż szyjki we wrześniu i 2 lata temu przy pierwszej ciąży, ale już cewnika czy oxy nie. Druga natomiast miała balonik i oxy. Chyba to indywualnie dobierajaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 13:41
edyciak. lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Moja polozna prowadzi szkole rodzenia, jeśli dziewczyna nie moze przyjsc to jedzie do niej do domu. Po porodzie rowniez mimo korona jezdzi normalnie na wszystkie wizyty. Tez ma bardzo dużo kobiet Ale radzi sobie. Jest naprawdę przesympatyczna, pomocna kobieta.
Ounai lubi tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
KarolinaMaria wrote:Nika, podziwiam Twoją cierpliwość. Ona bierze od NFZtu pieniądze za to, że do Ciebie PRZYJEDZIE. Taka jest idea spotkań z położną po porodzie. Ma zobaczyć mamę i dziecko w naturalnym, domowym środowisku. Przyjmując Twoje zgłoszenie chyba wiedziała ile ma mniej więcej babeczek i powinna części uczciwie powiedzieć, że nie da rady i mają szukać sobie kogoś innego. Nie wyobrażam sobie, że wieczorem w pośpiechu wychodzę gdzieś z noworodkiem i to w taką pogodę, bo położna nie ma czasu. Co innego jak idziesz do lekarza, wtedy musisz, ale tutaj chyba pisałaś się na coś innego 🙄
Czasami jestem za miękka i to jest właśnie to czasami....ja wiem ze na nfz tez daje kase i to nie mala ale jakoś chyba łatwiej by mi było mieć roszczenia jakbym bulila prywatnie. No i nie wiem czy mi tak nie jest wygodniej bo nie musze się spinac by mieszkanie błyszczało plus moj pies ktory zrobil sie agresywny od mojej ciazy i nikogo obcego nie wpuszcza, jak jest maz to inaczej reaguje niż jak jestem sama. -
Lalia wrote:Dziewczyny, czy rozmiar 50 z kik to jest 50??
Dziewczyny, zacytuję sama siebie bo już nieaktualne 😂
Idzie dostać fioła z tymi rozmiarami 😬😬😬
Zamówiłam 3pak pajacykow 50 ze smyka, bo nie mam nic w tym rozmiarze i porównując do 56 ze smyka są mniejsze, super 👌a że znalazłam nówki na Vinted, to z przesyłką wyszło mi 40 zł za 3 sztuki.
Chcialam kupić jeszcze 2 pary spodni (najlepiej półśpiochów) i 2 pary body na długi rękaw (najlepiej kopertowe).
Poszłam do H&M, a tam dwupak body 39,99 zł, dwupak półśpiochów 39,99 zł i trochę nie uśmiecha mi się wydawać 80 zł na cztery ubranka, które nie wiadomo czy w ogóle synkowi ubiorę, bo po prostu chce mieć to na wszelki wypadek, a zresztą te 50 z H&M wydawały mi się wielkości 56 z innych marek 🤦♀️
No to poszłam do Kika, zadowolona znalazłam 2 pak body długi rękaw kopertowe za 25 zł, ale patrzę i znowu te 50 wydają mi się jakieś duże i w sumie prawie identyczne jak 56. Znalazłam 2 pak spodni 50 za 20 zl, super bo były naprawdę króciutkie i adekwatne do rozmiary 50, ale były takie szerokie że tam dwa dzieciaczki by się zmieściły 🤦♀️
Wkurzona nie kupiłam nic, w razie czego mam 3 pajace 50, jak synek okaże się maluchem to wtedy mąż będzie jeździć i kupować 50 niezależnie już od ceny, ale przynajmniej wiem, że mi się przydadzą 🤷♀️
Edyciak, a co do rozmiaru ubranek dziecka po urodzeniu i później:
Moja przyjaciółka urodziła córeczkę 3200, 54 cm w tym roku 13 lutego. Do szpitala wzięła pajace 50 i 56, w 50 mała jej nie weszła, a rozmiar 56 był trochę luźny ale nosiła go około 1, 5-2 miesiące, bo wiem że w kwietniu ubrała ją już w komplet 62 ode mnie 👍 teraz mała (prawie 9 msc) nosi rozmiar 74, ale powoli z niego wyrasta.
Dla porównania druga koleżanka urodziła synka 3200 g 52 cm, też w tym roku tyle że 26 lutego i mały się topił w ubrankach 56. Teraz ma skończone 8 miesięcy (prawie 8,5) i nosi rozmiar 68.
Więc to trochę nie ma reguły szczerze mówiąc 😅
Ja kupując ubranka, nastawiam się tak ogólnikowo, że:
56 +/- 0-1 msc
62 +/- 2-3 msc
68 +/- 3-6 msc
74 +/- 6-9 msc
80 +/- 10-12 msc
I jak patrzę na Martę Ounai czy na Mikołaja Anni to w sumie się to sprawdza 😉 a nie były bardzo dużymi dzieciaczkami 😘Suszarka, edyciak. lubią tę wiadomość
-
Nikaa92 wrote:Czasami jestem za miękka i to jest właśnie to czasami....ja wiem ze na nfz tez daje kase i to nie mala ale jakoś chyba łatwiej by mi było mieć roszczenia jakbym bulila prywatnie. No i nie wiem czy mi tak nie jest wygodniej bo nie musze się spinac by mieszkanie błyszczało plus moj pies ktory zrobil sie agresywny od mojej ciazy i nikogo obcego nie wpuszcza, jak jest maz to inaczej reaguje niż jak jestem sama.
Edyciak onai chba miała masaż Szyjki.
Wogole dziewczyny macie cudne dzieciaczki i chyba wam jescze nie gratulowalam. Więc gratuluję
Ounai, edyciak., Annia lubią tę wiadomość
7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
27.11.2024 13 dpo beta 84.68
Próg 12.66
29.11.2024 15 dpo
Beta 191.7
Próg 17.8
-
Ja Wam powiem, że powoli zaczynam się cieszyć z tych strajków. Niech ludzie idą, wyzarażaja się, będziemy mieć szybko pik i szybko spadek i po koronawirusie
Od pół godziny kolega atakuje mnie filmikami że więzienia tworzą, że to atak na nas, że ze stadionu narodowego nie ma wyjść i takie tam. Oczywiście o jest 50+. Ja nie wiem, moja matka też szerzy takie teorie spiskowe. Masakra.
I nie mówcie ze zamkną kosmetyczki jak ja dopiero co się na paznokcie umówiłam po ciąży 😂
Edyciak miałam masaż szyjki 3 razy z Martą i 2 razy z Tymkiem. I większość z nich nas na porodówce też miała masaż szyjki więc w moim szpitalu chyba nie słyszeli jeszcze o tym że się odchodzi od tego 😂
Inaa kiepska sprawa. Zrobiłabym tak jak dziewczyny pisały. Po pierwsze powiedziałabym siostrze wprost, tak jak czujesz, a po drugie zaproponowałabym żeby tak zostało już, że Święta na zmianę, raz u Was raz u niej i że wszyscy pomagają. Brat może na przykład pomoc w sprzątaniu skoro i na zejść nie da rady. Albo dorzucić się finansowo chociaż. Na pewno da się to ogarnąć.
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Lalia wrote:Dziewczyny, zacytuję sama siebie bo już nieaktualne 😂
Idzie dostać fioła z tymi rozmiarami 😬😬😬
Zamówiłam 3pak pajacykow 50 ze smyka, bo nie mam nic w tym rozmiarze i porównując do 56 ze smyka są mniejsze, super 👌a że znalazłam nówki na Vinted, to z przesyłką wyszło mi 40 zł za 3 sztuki.
Chcialam kupić jeszcze 2 pary spodni (najlepiej półśpiochów) i 2 pary body na długi rękaw (najlepiej kopertowe).
Poszłam do H&M, a tam dwupak body 39,99 zł, dwupak półśpiochów 39,99 zł i trochę nie uśmiecha mi się wydawać 80 zł na cztery ubranka, które nie wiadomo czy w ogóle synkowi ubiorę, bo po prostu chce mieć to na wszelki wypadek, a zresztą te 50 z H&M wydawały mi się wielkości 56 z innych marek 🤦♀️
No to poszłam do Kika, zadowolona znalazłam 2 pak body długi rękaw kopertowe za 25 zł, ale patrzę i znowu te 50 wydają mi się jakieś duże i w sumie prawie identyczne jak 56. Znalazłam 2 pak spodni 50 za 20 zl, super bo były naprawdę króciutkie i adekwatne do rozmiary 50, ale były takie szerokie że tam dwa dzieciaczki by się zmieściły 🤦♀️
Wkurzona nie kupiłam nic, w razie czego mam 3 pajace 50, jak synek okaże się maluchem to wtedy mąż będzie jeździć i kupować 50 niezależnie już od ceny, ale przynajmniej wiem, że mi się przydadzą 🤷♀️
Edyciak, a co do rozmiaru ubranek dziecka po urodzeniu i później:
Moja przyjaciółka urodziła córeczkę 3200, 54 cm w tym roku 13 lutego. Do szpitala wzięła pajace 50 i 56, w 50 mała jej nie weszła, a rozmiar 56 był trochę luźny ale nosiła go około 1, 5-2 miesiące, bo wiem że w kwietniu ubrała ją już w komplet 62 ode mnie 👍 teraz mała (prawie 9 msc) nosi rozmiar 74, ale powoli z niego wyrasta.
Dla porównania druga koleżanka urodziła synka 3200 g 52 cm, też w tym roku tyle że 26 lutego i mały się topił w ubrankach 56. Teraz ma skończone 8 miesięcy (prawie 8,5) i nosi rozmiar 68.
Więc to trochę nie ma reguły szczerze mówiąc 😅
Ja kupując ubranka, nastawiam się tak ogólnikowo, że:
56 +/- 0-1 msc
62 +/- 2-3 msc
68 +/- 3-6 msc
74 +/- 6-9 msc
80 +/- 10-12 msc
I jak patrzę na Martę Ounai czy na Mikołaja Anni to w sumie się to sprawdza 😉 a nie były bardzo dużymi dzieciaczkami 😘
Lalia, wczoraj byłam w Auchan i tam 50 to na pewno 50. Mają nawet trzypaki body kopertowych z bawełny organicznej za 30 zł, fajna jakość! Pojedyncze białe kopertowe po 8 zł, półśpiochy po 10 zł. Ja też na razie nie kupowałam, bo nie wiem, czy mi się przydadzą. Najwyżej Twój mąż kupi w Rzeszowie jak będzie was odbierałLalia lubi tę wiadomość
🦄 2021 r. -
Tak naprawdę popatrzcie na siebie i mężów i to Wam powie czy dzieci będą po porodzie szybko rosły czy nie. Jeśli macie po 180cm wzrostu to Kruszynek mieć nie będziecie. Przykład: koleżanka 170cm i mąż 185cm ma syna rocznego, nosi rozmiar 86. I druga koleżanka 159cm i mąż 170cm ma córkę 3-letnią i nosi rozmiar 86. Obydwie mają synów 5 lat. Syn pierwszej nosi rozmiar 128 a syn drugiej 110.
Jak byłam na grudniowkach, to te z nas które miały wysokich mężów miały też wysokie dzieci, włącznie górze siatek centylowych. Te co były niskie i miały małych mężów miały malutkie dzieci które długo nie wyrastały z małych rozmiarów.Suszarka, Wik89, Lalia lubią tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Lalia, ja za dwie pary rajstop dla Marty dałam 40zl w hm, a później okazało się, że w Auchan są identyczne za połowę ceny 🤦♀️
Edit
Jak będziesz w Rzeszowie to podjedź sobie do B1, dawny Real. Oni mają to samo co Auchan i tam są malutkie rozmiary. 56 wypada jak 50. Marta miała stamtąd 56 na wyjście ze szpitala.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 14:00
Lalia lubi tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
kic83, Ounai, KarolinaMaria, Zulugula, Inaa89, Ania81, Nikaa92, SzalonaOna, Ladyo, Lalia, edyciak., Ewa88 , Stokrotka027, dmg111, Karenira, Iryska, Nowastaraczka, doomi03 lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Ja nie do końca wiedziałam nawet, że coś takiego jest 😉
Edyciak, tak jak Zulu napisała: to, że Ty się zaszczepisz, to nie znaczy że dziecko nie musi.
Tyle, że z tego co ja czytałam, to dziecko po narodzinach dostaje chyba dwie dawki tej szczepionki, a pierwszą dopiero w 6 tygodniu życia u też jakby dopiero po jakimś czasie w organizmie wytwarzają się te przeciwciała. Niestety dzieciaczki najciężej przechodzą krztusiec w tych pierwszych miesiącach życia, więc nawet jak się zaszczepi maluszka, to te przeciwciała mogą się nie zdążyć wytworzyć zanim bobas zachoruje.
A jeśli zaszczepisz się w ciąży, to dziecko przez łożysko otrzymuje te przeciwciała i już się z nimi rodzi, więc ma na pewno większą szansę na to że nie zachoruje albo przejdzie to dużo łagodniej niż dziecko które zostanie zaszczepione dopiero te kilka tygodni po narodzinach 😉
Serio? Ja to już nawet nie pamiętam 😂 dawno temu to musiało być 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 14:08
Lalia lubi tę wiadomość
-
Ounai wrote:Tak naprawdę popatrzcie na siebie i mężów i to Wam powie czy dzieci będą po porodzie szybko rosły czy nie. Jeśli macie po 180cm wzrostu to Kruszynek mieć nie będziecie. Przykład: koleżanka 170cm i mąż 185cm ma syna rocznego, nosi rozmiar 86. I druga koleżanka 159cm i mąż 170cm ma córkę 3-letnią i nosi rozmiar 86. Obydwie mają synów 5 lat. Syn pierwszej nosi rozmiar 128 a syn drugiej 110.
Jak byłam na grudniowkach, to te z nas które miały wysokich mężów miały też wysokie dzieci, włącznie górze siatek centylowych. Te co były niskie i miały małych mężów miały malutkie dzieci które długo nie wyrastały z małych rozmiarów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 16:20
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
- zdalne nauczanie klasy 1-3
- zamknięcie teatrów, muzeów, itd
- hotele otwarte tylko dla osób w podróżach służbowych
- zamknięcie galerii
- 1os/10m2 w małych sklepach
I zapowiedź całkowitego lockdownu
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Ounai wrote:Ja Wam powiem, że powoli zaczynam się cieszyć z tych strajków. Niech ludzie idą, wyzarażaja się, będziemy mieć szybko pik i szybko spadek i po koronawirusie
Od pół godziny kolega atakuje mnie filmikami że więzienia tworzą, że to atak na nas, że ze stadionu narodowego nie ma wyjść i takie tam. Oczywiście o jest 50+. Ja nie wiem, moja matka też szerzy takie teorie spiskowe. Masakra.
I nie mówcie ze zamkną kosmetyczki jak ja dopiero co się na paznokcie umówiłam po ciąży 😂
Edyciak miałam masaż szyjki 3 razy z Martą i 2 razy z Tymkiem. I większość z nich nas na porodówce też miała masaż szyjki więc w moim szpitalu chyba nie słyszeli jeszcze o tym że się odchodzi od tego 😂
Inaa kiepska sprawa. Zrobiłabym tak jak dziewczyny pisały. Po pierwsze powiedziałabym siostrze wprost, tak jak czujesz, a po drugie zaproponowałabym żeby tak zostało już, że Święta na zmianę, raz u Was raz u niej i że wszyscy pomagają. Brat może na przykład pomoc w sprzątaniu skoro i na zejść nie da rady. Albo dorzucić się finansowo chociaż. Na pewno da się to ogarnąć.Sania, Annia lubią tę wiadomość
7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
27.11.2024 13 dpo beta 84.68
Próg 12.66
29.11.2024 15 dpo
Beta 191.7
Próg 17.8
-
SolAngelica wrote:Nie jestem przekonanna czy taki pik będzie dobry. Już teraz służba zdrowia nie wyrabia respiratorów brakuje. Jak będzie pik to skończy się jak w Lombardi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2020, 14:27
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔