Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
casteam wrote:Dziewczyny ktore juz urodziły. Czy Wasze dzieci tez mialy na buzi takie biale krosteczki? Liliana ma dosyc sporo i nie chca zniknac 🤷♀️
Ja zaszalalam dzisiaj na aliexpress i kupilam kolejny odkurzacz 🤣 to juz ten wiek, ze człowiek sie cieszy z takich rzeczy 🤣 -
casteam wrote:Mam juz iLife robot ale teraz zamówiłam odkurzacz pionowy
https://a.aliexpress.com/_BPVg7M
Wyszło mi jakies 320zl z kuponami
Ja wyjątkowo nic nie kupiłam bo moje kurtki zeszły zanim wstałam -
Casteam, moj syn tez ma te krosteczki, poki co przemywam tylko woda przegotowana, niektore znikaja ale pojawiaja sie nowe niestety 😅 mam nadzieje, ze to nie alergia, nie wyglada groznie
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
nick nieaktualny
-
Kkasia ale słodka Hanulka! A ten gif to mistrzostwo świata 😍 Anetka wyglądasz ślicznie! Do twarzy Ci z brzuszkiem, taki zgrabniutki! karoliv kolejna piękna mama! W kompleksy można przy Was wpaść 😍
kar_oliv, kkasia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, potrzebuję porady, a na Was zawsze można liczyć 💙
Rozmawialiśmy dzisiaj z mężem o formalnościach, których trzeba dokonać po narodzinach dziecka i stwierdziliśmy, że ze względu na obecne czasy (pandemia) oraz czas narodzin naszego synka (okres świąteczny/koniec roku), najlepiej będzie załatwić wszystko przez internet. I tu pojawia się problem, bo ani mąż ani ja nie mamy elektronicznego podpisu profilu zaufanego czy e-dowodu. Trochę poczytałam, ale nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumiałam. Czy mogłaby mi któraś z Was łopatologicznie, krok po kroku napisać JAK to załatwić i CO trzeba załatwić?
Z tego co poczytałam, to możemy założyć Profil Zaufany przez konto w banku.
Pyt. 1) Musimy założyć osobno ja i osobno mąż, czy wystarczy jak jedno z nas ma Profil Zaufany?
Jak się synek urodzi to szpital do 3 dni musi dostarczyć kartę urodzenia dziecka do USC.
Pyt. 2) Skoro mieszkamy w Dębicy (jesteśmy też zameldowani), ale będę rodzić w Rzeszowie, to szpital wyśle kartę urodzenia do USC w Rzeszowie, tak??
Mając Profil Zaufany mogę zarejestrować dziecko przez internet.
Pyt. 3) Wypełniając tą rejestrację dziecka wtedy podaję jego imiona oraz adres zameldowania?
Przeczytałam, że mogę wybrać jak chcę otrzymać dokumenty: na skrzynkę epuap, pocztą tradycyjną czy odebrać w urzędzie osobiście.
Pyt. 4) Dokumenty, tzn. akt urodzenia dziecka, nadanie numeru PESEL i zaświadczenie o zameldowaniu, tak?
Pyt. 5) Jeśli Profil Zaufany będzie mój, to czy dokumenty osobiście w urzędzie będzie mógł odebrać mąż?
Pyt. 6) Dokumenty do odbioru osobiście będą do odbioru w urzędzie do którego wysłał kartę urodzenia szpital (Rzeszów), czy będziemy mogli je odebrać w naszym urzędzie gdzie mieszkamy (Dębica)?
Wybierając opcję dostarczenia dokumentów na skrzynkę epuap nie dostaje się fizycznie dokumentów w wersji papierowej do ręki.
Pyt. 7) Czy potrzeba do ZUSu lub miejsca pracy papierową wersję tych dokumentów? Więc i tak nas nie ominie wizyta w urzędzie??
Pyt.Jak i gdzie zakłada się tą skrzynkę epuap??
Załóżmy, że wybrałam opcję, że chce otrzymać dokumenty (akt urodzenia pesel, zameldowanie) pocztą tradycyjną. Jakie formalności muszę dalej zgłosić?
Pyt. 9) Mąż zgłasza 2 dni okolicznościowego, 2 tygodnie urlopu ojcowskiego oraz do ubezpieczyciela urodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia dziecka?
Pyt. 10) Jak i gdzie zgłaszam urlop rodzicielski i macierzyński? Mając akt urodzenia dzwonię do ZUS i zgłaszam urlop macierzyński i rodzicielski na podstawie aktu urodzenia dziecka ?
Pyt. 11) Jeśli w pracy zgłaszam narodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia, jak mam odebrać 2 dni okolicznościowego skoro będę na urlopie macierzyńskim? Dzwonię do ubezpieczyciela żeby dostać kasę z tytułu urodzenia dziecka czy zakład pracy to załatwia?
Pyt. 12) Co z ubezpieczeniem zdrowotnym dziecka, jedno z nas musi dopisać dziecko do swojego ubezpieczenia? Czy już wtedy deklarujemy kto z nas będzie miał opiekę nad dzieckiem zdrowym /chorym?
Pyt. 13) Na jakiej podstawie zapisujemy dziecko w przychodni do pediatry? Na podstawie karty szpitalnej czy aktu urodzenia? Nie można tego chyba zrobić przed porodem, bo konieczny jest pesel tak?
Pyt. 14) Gdzie i jak składać wniosek o 500 plus??
Pyt. 15) Gdzie i jak składać wniosek o becikowe? Przysługuje wszystkim czy zależy od dochodów?
Pyt. 16) Jak długo czekałyście na dokumenty (akt urodzenia, pesel, zameldowanie) wybierając skrzynkę epuap, pocztę tradycyjną lub osobiście w urzędzie?
Pyt. 17) Załatwię to wszystko NIE mając wersji papierowej tylko sama skrzynkę epuap?
Pyt. 18) Do czego jest wymagany akt małżeństwa? Trzeba go dostarczać jeśli ubiega się o te wszystkie formalności przez Profil Zaufany??
Przepraszam Was za to wszystko, ale jesteśmy zieloni w tym temacie 😘 ponumerowalam pytania żeby łatwiej było odpisywać, bo każda opinia jest dla mnie ważna 😘
Dziękuję Wam 💙
-
W sumie znalazłam tutaj krok po kroku jak zarejestrować dziecko:
https://www.gov.pl/web/gov/zglos-urodzenie-dziecka
Wychodzi na to, że mając profil zaufany ja sama mogę zarejestrować dziecko i usc wystawi mi akt urodzenia, pesel i zameldowanie. Ja wybieram tylko drogę jaką zostaną mi te dokumenty dostraczone, tak?
I mąż nie musi nigdzie chodzić, dostarczać aktu małżeństwa itd?? -
nick nieaktualnyLalia wrote:Dziewczyny, potrzebuję porady, a na Was zawsze można liczyć 💙
Rozmawialiśmy dzisiaj z mężem o formalnościach, których trzeba dokonać po narodzinach dziecka i stwierdziliśmy, że ze względu na obecne czasy (pandemia) oraz czas narodzin naszego synka (okres świąteczny/koniec roku), najlepiej będzie załatwić wszystko przez internet. I tu pojawia się problem, bo ani mąż ani ja nie mamy elektronicznego podpisu profilu zaufanego czy e-dowodu. Trochę poczytałam, ale nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumiałam. Czy mogłaby mi któraś z Was łopatologicznie, krok po kroku napisać JAK to załatwić i CO trzeba załatwić?
Z tego co poczytałam, to możemy założyć Profil Zaufany przez konto w banku.
Pyt. 1) Musimy założyć osobno ja i osobno mąż, czy wystarczy jak jedno z nas ma Profil Zaufany?
Jak się synek urodzi to szpital do 3 dni musi dostarczyć kartę urodzenia dziecka do USC.
Pyt. 2) Skoro mieszkamy w Dębicy (jesteśmy też zameldowani), ale będę rodzić w Rzeszowie, to szpital wyśle kartę urodzenia do USC w Rzeszowie, tak??
Mając Profil Zaufany mogę zarejestrować dziecko przez internet.
Pyt. 3) Wypełniając tą rejestrację dziecka wtedy podaję jego imiona oraz adres zameldowania?
Przeczytałam, że mogę wybrać jak chcę otrzymać dokumenty: na skrzynkę epuap, pocztą tradycyjną czy odebrać w urzędzie osobiście.
Pyt. 4) Dokumenty, tzn. akt urodzenia dziecka, nadanie numeru PESEL i zaświadczenie o zameldowaniu, tak?
Pyt. 5) Jeśli Profil Zaufany będzie mój, to czy dokumenty osobiście w urzędzie będzie mógł odebrać mąż?
Pyt. 6) Dokumenty do odbioru osobiście będą do odbioru w urzędzie do którego wysłał kartę urodzenia szpital (Rzeszów), czy będziemy mogli je odebrać w naszym urzędzie gdzie mieszkamy (Dębica)?
Wybierając opcję dostarczenia dokumentów na skrzynkę epuap nie dostaje się fizycznie dokumentów w wersji papierowej do ręki.
Pyt. 7) Czy potrzeba do ZUSu lub miejsca pracy papierową wersję tych dokumentów? Więc i tak nas nie ominie wizyta w urzędzie??
Pyt.Jak i gdzie zakłada się tą skrzynkę epuap??
Załóżmy, że wybrałam opcję, że chce otrzymać dokumenty (akt urodzenia pesel, zameldowanie) pocztą tradycyjną. Jakie formalności muszę dalej zgłosić?
Pyt. 9) Mąż zgłasza 2 dni okolicznościowego, 2 tygodnie urlopu ojcowskiego oraz do ubezpieczyciela urodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia dziecka?
Pyt. 10) Jak i gdzie zgłaszam urlop rodzicielski i macierzyński? Mając akt urodzenia dzwonię do ZUS i zgłaszam urlop macierzyński i rodzicielski na podstawie aktu urodzenia dziecka ?
Pyt. 11) Jeśli w pracy zgłaszam narodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia, jak mam odebrać 2 dni okolicznościowego skoro będę na urlopie macierzyńskim? Dzwonię do ubezpieczyciela żeby dostać kasę z tytułu urodzenia dziecka czy zakład pracy to załatwia?
Pyt. 12) Co z ubezpieczeniem zdrowotnym dziecka, jedno z nas musi dopisać dziecko do swojego ubezpieczenia? Czy już wtedy deklarujemy kto z nas będzie miał opiekę nad dzieckiem zdrowym /chorym?
Pyt. 13) Na jakiej podstawie zapisujemy dziecko w przychodni do pediatry? Na podstawie karty szpitalnej czy aktu urodzenia? Nie można tego chyba zrobić przed porodem, bo konieczny jest pesel tak?
Pyt. 14) Gdzie i jak składać wniosek o 500 plus??
Pyt. 15) Gdzie i jak składać wniosek o becikowe? Przysługuje wszystkim czy zależy od dochodów?
Pyt. 16) Jak długo czekałyście na dokumenty (akt urodzenia, pesel, zameldowanie) wybierając skrzynkę epuap, pocztę tradycyjną lub osobiście w urzędzie?
Pyt. 17) Załatwię to wszystko NIE mając wersji papierowej tylko sama skrzynkę epuap?
Pyt. 18) Do czego jest wymagany akt małżeństwa? Trzeba go dostarczać jeśli ubiega się o te wszystkie formalności przez Profil Zaufany??
Przepraszam Was za to wszystko, ale jesteśmy zieloni w tym temacie 😘 ponumerowalam pytania żeby łatwiej było odpisywać, bo każda opinia jest dla mnie ważna 😘
Dziękuję Wam 💙
2. Jeśli rodzisz w Rzeszowie, to USC w Rzeszowie
3. Tak, podajesz imiona plus adres zameldowania (jeśli chcesz od razu meldunek)
4. Tak
5. Nie wiem
6. W Rzeszowie
7. Tak
8. Od razu automatycznie się zakłada przy profilu zaufanym
9. Akt urodzenia lub wypis że szpitala. Ale chętniej chcą akt urodzenia -(może go dostarczyć kilka dni później)
10. Do pracodawcy. Pracodawca daje Ci wniosek o taki urlop, dostarczasz mu razem z aktem urodzenia
11. Jeśli mąż bierze okolicznościowy, to Tobie się nie należy. U mnie ubezpieczenie załatwia pracodawca, najlepiej dopytać u niego.
12. Jedno z Was zgłasza do ubezpieczenia. Ja deklarowałam przy orzyjeciu się do pracy, ale równie dobrze możesz zadeklarować w momencie kiedy ten urlop bierzesz.
13. Na podstawie aktu urodzenia
14. Przez profil zaufany i bank swój najszybciej
15. Zależy od dochodów. Można internetowo, ale nie wiem jak jest z dostarczeniem dokumentów, bo będziemy to robić po powrocie do domu.
16. Ja chciałam poczta, bo składałam przez internet. Złożyłam w środę, w poniedziałek miałam w skrzynce.
17. Nie mam pojęcia właśnie
18. Nie jest potrzebny jeśli oboje macie to samo nazwisko. Potrzebny jest, jeśli robicie uznanie ojcostwa, albo nie zdążyłaś wymienić dokumentu,.Wik89, Lalia, doomi03, kar_oliv lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLalia wrote:W sumie znalazłam tutaj krok po kroku jak zarejestrować dziecko:
Wychodzi na to, że mając profil zaufany ja sama mogę zarejestrować dziecko i usc wystawi mi akt urodzenia, pesel i zameldowanie. Ja wybieram tylko drogę jaką zostaną mi te dokumenty dostraczone, tak?
I mąż nie musi nigdzie chodzić, dostarczać aktu małżeństwa itd??Lalia lubi tę wiadomość
-
Motylku, dziękuję Ci bardzo!! 😘😘😘
Ounai, Ty chyba kiedyś o tym tym pisałaś.
Chodzi mi o 500 plus. Wyczytałam teraz, że jeśli złoży się wniosek DO 10. danego miesiąca, to zrobią przelew do końca tego miesiąca.
Jeśli się złoży wniosek PO 10. danego miesiąca, to prześlą świadczenie w kolejnym miesiącu z wyrównaniem za ten w którym się złożyło wniosek.
Czyli jeśli nasz synek urodzi się np. 22 grudnia, to musimy złożyć wniosek do 31 grudnia, wtedy w styczniu dostaniemy wypłatę świadczenia za grudzień (wyrównanie) i za styczeń?
A jeśli nie złożymy wniosku do końca grudnia, tylko w styczniu, to za grudzień nam już nie wyrównają, a wypłaca tylko za styczeń, tak?
Czy w takim razie do wniosku o 500 plus potrzebny jest akt urodzenia dziecka?? Gdzie się go dostarcza jeśli składam wniosek przez internet??SzalonaOna lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:W sumie znalazłam tutaj krok po kroku jak zarejestrować dziecko:
I mąż nie musi nigdzie chodzić, dostarczać aktu małżeństwa itd??
Lalia, teraz w USC jest system Źródło, mają tam wszystkie dane, łącznie z waszym aktem małżeństwa, więc niej musisz im nic dostarczać. Ja już byłam w USC, bo L uznał Matyldę przed urodzeniem. Nie jesteśmy małżeństwem i dzięki temu oświadczeniu możemy ją bez problemu zarejestrować przez Profil Zaufany jednego z nas. Inaczej musielibyśmy robić to uznanie po porodzie i iść oboje do urzędu. Ale do brzegu co to ja chciałam powiedzieć: babeczka z urzędu powiedziała, że nie każdy urząd/instytucja akceptuje dokument z epupau. Dlatego my sobie zaznaczymy, że odbiór osobisty, ale mamy blisko. W mojej pracy nie mają skrzynki epuapowej, nie wiem czy by uznali taki akt wydrukowany z neta, więc wolę tego nie testować i poprosić o wersję papierową. Zawsze znajdzie sie jakaś Grażyna, ktora powie 'co mi Pani tu dajesz jakieś epuapy, dawaj Pani papier' 😂😂. Do ubezpieczyciela zgłaszasz sama urodzenie dziecka, praca nie ma nic do tegow PZU wystarczy skan aktu urodzenia. Do ZUSu któreś z Was zgłasza w pracy, że chce objąć dziecko ubezpieczeniem zdrowotnym.
Lalia lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
madziulix3 wrote:Domi, a ten Twój młody to się w końcu zdecydował? 😁😘
Mój młody wyznaje taką samą filozofię jak jego tatuś... Na wszystko ma czas 🤣 i jak coś robić to zawsze na ostatnią chwilę 😛🙄🙄madziulix3, Ania81 lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Lalia, teraz w USC jest system Źródło, mają tam wszystkie dane, łącznie z waszym aktem małżeństwa, więc niej musisz im nic dostarczać. Ja już byłam w USC, bo L uznał Matyldę przed urodzeniem. Nie jesteśmy małżeństwem i dzięki temu oświadczeniu możemy ją bez problemu zarejestrować przez Profil Zaufany jednego z nas. Inaczej musielibyśmy robić to uznanie po porodzie i iść oboje do urzędu. Ale do brzegu co to ja chciałam powiedzieć: babeczka z urzędu powiedziała, że nie każdy urząd/instytucja akceptuje dokument z epupau. Dlatego my sobie zaznaczymy, że odbiór osobisty, ale mamy blisko. W mojej pracy nie mają skrzynki epuapowej, nie wiem czy by uznali taki akt wydrukowany z neta, więc wolę tego nie testować i poprosić o wersję papierową. Zawsze znajdzie sie jakaś Grażyna, ktora powie 'co mi Pani tu dajesz jakieś epuapy, dawaj Pani papier' 😂😂. Do ubezpieczyciela zgłaszasz sama urodzenie dziecka, praca nie ma nic do tego
w PZU wystarczy skan aktu urodzenia. Do ZUSu któreś z Was zgłasza w pracy, że chce objąć dziecko ubezpieczeniem zdrowotnym.
Dzięki Karolina! ♥️
Skoro tak czy siak trzeba mieć wersję papierową, to dla nas najlepsza opcja to poczta tradycyjna lub odbiór osobisty.
Co do odbioru osobistego, to po pierwsze trochę się stresuje ze nas nikt do urzędu nie wpuści, bo pandemia 🤦♀️ a po drugie skoro szpital zgłosi dziecko do urzędu w Rzeszowie, to chyba nie będzie można odebrać tych dokumentów u nas w Dębicy, tak? 🤔 Więc trzeba by specjalnie jechać 🤦♀️ ale za to pewnie osobiście w okresie świątecznym byłoby najszybciej.
A pocztą tradycyjną będzie szło 2 tygodnie 😅 -
Ewa88 wrote:Mamuśki czy do wniosku 500+ potrzeba jakieś dokumenty czy tylko sam wniosek?
Ewa, pobrałam sobie teraz ten wniosek 500+ i tam trzeba podać PESEL dziecka, więc w sumie nie wypełni się tego wniosku wcześniej niż po odebraniu tych dokumentów z USC (akt urodzenia, akt nadania pesel, meldunek), ale się zastanawiam czy wtedy trzeba też dołączać akt urodzenia, czy podanie samego peselu wystarczy.
A kto jest organem do którego składa się wniosek??
U mnie to będzie burmistrz Miasta czy urząd Miasta czy jaka instytucja? 😅Ewa88 lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Dzięki Karolina! ♥️
Skoro tak czy siak trzeba mieć wersję papierową, to dla nas najlepsza opcja to poczta tradycyjna lub odbiór osobisty.
Co do odbioru osobistego, to po pierwsze trochę się stresuje ze nas nikt do urzędu nie wpuści, bo pandemia 🤦♀️ a po drugie skoro szpital zgłosi dziecko do urzędu w Rzeszowie, to chyba nie będzie można odebrać tych dokumentów u nas w Dębicy, tak? 🤔 Więc trzeba by specjalnie jechać 🤦♀️ ale za to pewnie osobiście w okresie świątecznym byłoby najszybciej.
A pocztą tradycyjną będzie szło 2 tygodnie 😅
Jak już akt będzie w systemie to zawsze możecie podejść do Waszego USC i poprosić o odpis, ale za to już chyba zapłacicieU mnie jest tak, że umawia się na dzień i godzinę i bardzo sprawnie to idzie, a miasto 170 tyś mieszkańców. Też mnie trochę przerażają te formalności. Wszystko jest do załatwienia, ale jak się ma małe, wymagające dziecko to już takie proste nie jest ;/
Lalia lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm