Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Lalia wrote:Dziewczyny, potrzebuję porady, a na Was zawsze można liczyć 💙
Rozmawialiśmy dzisiaj z mężem o formalnościach, których trzeba dokonać po narodzinach dziecka i stwierdziliśmy, że ze względu na obecne czasy (pandemia) oraz czas narodzin naszego synka (okres świąteczny/koniec roku), najlepiej będzie załatwić wszystko przez internet. I tu pojawia się problem, bo ani mąż ani ja nie mamy elektronicznego podpisu profilu zaufanego czy e-dowodu. Trochę poczytałam, ale nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumiałam. Czy mogłaby mi któraś z Was łopatologicznie, krok po kroku napisać JAK to załatwić i CO trzeba załatwić?
Z tego co poczytałam, to możemy założyć Profil Zaufany przez konto w banku.
Pyt. 1) Musimy założyć osobno ja i osobno mąż, czy wystarczy jak jedno z nas ma Profil Zaufany?
Jak się synek urodzi to szpital do 3 dni musi dostarczyć kartę urodzenia dziecka do USC.
Pyt. 2) Skoro mieszkamy w Dębicy (jesteśmy też zameldowani), ale będę rodzić w Rzeszowie, to szpital wyśle kartę urodzenia do USC w Rzeszowie, tak??
Mając Profil Zaufany mogę zarejestrować dziecko przez internet.
Pyt. 3) Wypełniając tą rejestrację dziecka wtedy podaję jego imiona oraz adres zameldowania?
Przeczytałam, że mogę wybrać jak chcę otrzymać dokumenty: na skrzynkę epuap, pocztą tradycyjną czy odebrać w urzędzie osobiście.
Pyt. 4) Dokumenty, tzn. akt urodzenia dziecka, nadanie numeru PESEL i zaświadczenie o zameldowaniu, tak?
Pyt. 5) Jeśli Profil Zaufany będzie mój, to czy dokumenty osobiście w urzędzie będzie mógł odebrać mąż?
Pyt. 6) Dokumenty do odbioru osobiście będą do odbioru w urzędzie do którego wysłał kartę urodzenia szpital (Rzeszów), czy będziemy mogli je odebrać w naszym urzędzie gdzie mieszkamy (Dębica)?
Wybierając opcję dostarczenia dokumentów na skrzynkę epuap nie dostaje się fizycznie dokumentów w wersji papierowej do ręki.
Pyt. 7) Czy potrzeba do ZUSu lub miejsca pracy papierową wersję tych dokumentów? Więc i tak nas nie ominie wizyta w urzędzie??
Pyt.Jak i gdzie zakłada się tą skrzynkę epuap??
Załóżmy, że wybrałam opcję, że chce otrzymać dokumenty (akt urodzenia pesel, zameldowanie) pocztą tradycyjną. Jakie formalności muszę dalej zgłosić?
Pyt. 9) Mąż zgłasza 2 dni okolicznościowego, 2 tygodnie urlopu ojcowskiego oraz do ubezpieczyciela urodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia dziecka?
Pyt. 10) Jak i gdzie zgłaszam urlop rodzicielski i macierzyński? Mając akt urodzenia dzwonię do ZUS i zgłaszam urlop macierzyński i rodzicielski na podstawie aktu urodzenia dziecka ?
Pyt. 11) Jeśli w pracy zgłaszam narodzenie dziecka na podstawie aktu urodzenia, jak mam odebrać 2 dni okolicznościowego skoro będę na urlopie macierzyńskim? Dzwonię do ubezpieczyciela żeby dostać kasę z tytułu urodzenia dziecka czy zakład pracy to załatwia?
Pyt. 12) Co z ubezpieczeniem zdrowotnym dziecka, jedno z nas musi dopisać dziecko do swojego ubezpieczenia? Czy już wtedy deklarujemy kto z nas będzie miał opiekę nad dzieckiem zdrowym /chorym?
Pyt. 13) Na jakiej podstawie zapisujemy dziecko w przychodni do pediatry? Na podstawie karty szpitalnej czy aktu urodzenia? Nie można tego chyba zrobić przed porodem, bo konieczny jest pesel tak?
Pyt. 14) Gdzie i jak składać wniosek o 500 plus??
Pyt. 15) Gdzie i jak składać wniosek o becikowe? Przysługuje wszystkim czy zależy od dochodów?
Pyt. 16) Jak długo czekałyście na dokumenty (akt urodzenia, pesel, zameldowanie) wybierając skrzynkę epuap, pocztę tradycyjną lub osobiście w urzędzie?
Pyt. 17) Załatwię to wszystko NIE mając wersji papierowej tylko sama skrzynkę epuap?
Pyt. 18) Do czego jest wymagany akt małżeństwa? Trzeba go dostarczać jeśli ubiega się o te wszystkie formalności przez Profil Zaufany??
Przepraszam Was za to wszystko, ale jesteśmy zieloni w tym temacie 😘 ponumerowalam pytania żeby łatwiej było odpisywać, bo każda opinia jest dla mnie ważna 😘
Dziękuję Wam 💙
2)usc w Rzeszowie
3)podajesz dane dziecka - nie wiem bo zawsze mąż to robił
4)tak
5)nie wiem
6)w Rzeszowie
7)my oddaliśmy do pracy kopie
8)nie wiem
9)do ubezpieczenia z numerem pesel
10)do pracodawcy - musisz się dowiedzieć w jakiej formie masz to zrobić. Im szybciej tym lepiej.
11)Ty nie możesz wykorzystać tych 2 dni
12)opieke niech zdeklaruje mąż to jeszcze załapie się na wolne w tym roku, tak, jedno z Was zgłasza do ubezpieczenia, u nas robił to mąż
13)skladasz deklarację tak samo jak robisz to sobie, nie potrzebujesz nic oprócz nr pesel. U mnie wystarczyło mailowo
14)musisz mieć pesel i przez stronę banku jesli masz profil zaufany
15)zalezy od dochodów, dochód będziesz dzielić na 3 osoby, skladasz w mops
16)w urzędzie wydają od razu, pamiętaj, że do urzędów teraz wcześniej trzeba dzwonić i umówić się na konkretny dzień i godzinę
17) nie mam pojęcia, my mieliśmy wersję papierową
18)do niczegoLalia lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Ewa, pobrałam sobie teraz ten wniosek 500+ i tam trzeba podać PESEL dziecka, więc w sumie nie wypełni się tego wniosku wcześniej niż po odebraniu tych dokumentów z USC (akt urodzenia, akt nadania pesel, meldunek), ale się zastanawiam czy wtedy trzeba też dołączać akt urodzenia, czy podanie samego peselu wystarczy.
A kto jest organem do którego składa się wniosek??
U mnie to będzie burmistrz Miasta czy urząd Miasta czy jaka instytucja? 😅
https://www.gov.pl/web/rodzina/sprawdz-jak-zlozyc-wniosek-o-rodzina-500-plus-on-line-przez-bankowosc-elektroniczna1Lalia lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Ounai, Suszarka dziękuję 😘
Właśnie wyczaiłam, że w moim banku mogę założyć Profil Zaufany i złożyć wniosek o 500+ 👌
Zobaczymy kiedy się synek urodzi, jeśli wcześniej to chyba zdecydujemy się na pocztę, przed samymi świętami to chyba jednak mąż zrobi sobie wycieczkę do Rzeszowa i odbierze osobiście, bo wątpię żeby w 4 dni nam doszło pocztą 😅 -
edyciak. wrote:Becikowe zależy od dochodu? 😱
Lalia, ja zamierzam wszystko załatwiać zdalnie przez profil zaufany.
W obecnych czasach taka droga jest nawet preferowana.
Ounai, miałaś już wypłacone jakieś 500+ na Martę?
Tak od dochodu, kiedyś każdy dostawał. Jakiś czas temu to się zmieniło.doomi03, edyciak., Lalia lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Lalia 😬 tyle pytań, ale dobrze że o tym piszesz też chętnie się przygotuję wcześniej.
Dziś 11 więc równo miesiąc do terminu porodu, więc pakuję torbę. Jeszcze parę rzeczy będzie mi brakować, ale będę stopniowo dokładać i wykreślać z listy.
I tak mam kilka pytań,
2 opakowania podkładów Bella mamma wystarczy?
Podkłady na łóżko mam 2 opakowania 60x90 wziąć 2 czy jedno wystarczy?
Nie wiem ile wziąć wkładek laktacyjnych 🤔 na pewno muszę dokupić.
Poza tym pakuję:
Majtki siatkowe 7 sztuk, ręcznik papierowy, klapki pod prysznic kapcie, szlafrok 2lub 3 koszule na razie mam 2, maseczki, pampersy 1 opakowanie 26 sztuk, chusteczki puder i krem do pupy. Butelka Dafi, staniki do karmienia 3 szt.
Dla dziecka ubranek nie trzeba, wezmę chyba tylko pieluszki tetrowe i jakiś kocyk.
Zaraz jeszcze ogarnę kosmetyczkę dla siebie.
Ubranka na wyjście spakuję oddzielnie i mąż przywiezie razem z fotelikiem.
Przy okazji, kupiłam w biedronce za 3 dyszki taką sukienkę z myślą o karmieniu. Jest spoko chyba kupię jeszcze inny kolor, była jeszcze czarna i czerwona. 🤔
W sumie to nie wiem czy po porodzie będzie mi się tak podobała. 🤦Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 20:40
Inaa89, edyciak., Maniaaa., doomi03, Suszarka, kic83, Ania81, Lalia, KarolinaMaria, Nikaa92, kar_oliv, dmg111, Wik89 lubią tę wiadomość
30.03.2020 ⏸ 3+3
24.04.2020 7+0 💓1.06cm
Wizyty:
23.05.2020 11+1 5.08cm
1.06.2020 12+3 USG I trymestr 6cm
1.07.2020 16+5
30.07 2020 20+6
5.08.2020 21+5 USG II trymestr- Synek 💙 535g
11.09.2020 27+0 💙1249g
21.10.2020 32+5
4.11.2020 34+5 USG 💙 2800
25.11.2020 37+5
Synek urodził się:
22.12.2020 41+4 3850g, 56 cm
-
Becikowe przysługuje: - jeśli nie przekraczasz KRYTERIUM DOCHODOWEGO, które wynosi 1922,00 zł netto na osobę w rodzinie. - jeśli matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu była pod opieką medyczną.
Co do 500+ ja zawsze składam wniosek przez profil zaufany na swoim koncie w PKO. Nie dodaje zadnych załączników. I tym zajmuje się Ośrodek Pomocy Społecznej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 20:38
edyciak., SzalonaOna, Lalia lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
nick nieaktualny
-
Lalia wrote:Ewa, pobrałam sobie teraz ten wniosek 500+ i tam trzeba podać PESEL dziecka, więc w sumie nie wypełni się tego wniosku wcześniej niż po odebraniu tych dokumentów z USC (akt urodzenia, akt nadania pesel, meldunek), ale się zastanawiam czy wtedy trzeba też dołączać akt urodzenia, czy podanie samego peselu wystarczy.
Wnioski 500+ i becikowe to do mopsuLalia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLalia wrote:Ewa, pobrałam sobie teraz ten wniosek 500+ i tam trzeba podać PESEL dziecka, więc w sumie nie wypełni się tego wniosku wcześniej niż po odebraniu tych dokumentów z USC (akt urodzenia, akt nadania pesel, meldunek), ale się zastanawiam czy wtedy trzeba też dołączać akt urodzenia, czy podanie samego peselu wystarczy.
U mnie jest Ośrodek Pomocy Społecznej. Może też być jakieś gminne centrum świadczeń czy coś. Jak wpiszesz we wniosku miejscowość to wyskoczy Ci do jakiego organu powinnaś złożyć, automatycznie przydzielaLalia lubi tę wiadomość
-
Julik wrote:Lalia 😬 tyle pytań, ale dobrze że o tym piszesz też chętnie się przygotuję wcześniej.
Dziś 11 więc równo miesiąc do terminu porodu, więc pakuję torbę. Jeszcze parę rzeczy będzie mi brakować, ale będę stopniowo dokładać i wykreślać z listy.
I tak mam kilka pytań,
Poza tym pakuję:
Majtki siatkowe 7 sztuk, ręcznik papierowy, klapki pod prysznic kapcie, szlafrok 2lub 3 koszule na razie mam 2, maseczki, pampersy 1 opakowanie 26 sztuk, chusteczki puder i krem do pupy. Butelka Dafi, staniki do karmienia 3 szt.
Dla dziecka ubranek nie trzeba, wezmę chyba tylko pieluszki tetrowe i jakiś kocyk.
Przy okazji, kupiłam w biedronce za 3 dyszki taką sukienkę z myślą o karmieniu. Jest spoko chyba kupię jeszcze inny kolor, była jeszcze czarna i czerwona. 🤔
[
W sumie to nie wiem czy po porodzie będzie mi się tak podobała. 🤦
Julik co za figuraaaa 🔥🔥🔥🔥Julik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJulik wrote:Lalia 😬 tyle pytań, ale dobrze że o tym piszesz też chętnie się przygotuję wcześniej.
I tak mam kilka pytań,
Poza tym pakuję:
W sumie to nie wiem czy po porodzie będzie mi się tak podobała. 🤦Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 21:24
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA my z Matyldą czekamy aż zejdzie z wsparcia tlenem. Ma podawany bezpośrednio do inkubatora. Jak zejdą z tlenu (ma podawane 30%, a musi zejść do 21% tak jak na normalnym powietrzu), to przeniosą ja do zwykłego łóżeczka do mnie ❤️ Boże, modlę się, by to nastąpiło w miarę szybko...
Maniaaa., Julik, Inga28, kic83, edyciak., Ania81, Lalia, Nikaa92, Suszarka, Zulugula, doomi03, Ewa88 , Stokrotka027, Ounai, Belie, kar_oliv, Angie1985, Ladyo, dmg111, Wik89, Inaa89, Enigvaa lubią tę wiadomość
-
Ja też myślałam żeby załatwić wszystkie dokumenty przez profil zaufany, tylko że my nie jesteśmy po ślubie, mamy załatwiony dokument o uznanie ojcostwa więc tu jest plus. Tylko nie wiem jak to będzie z 500+ i z tym becikowym i wgl bo mój narzeczony jest z drugiego końca polski on nie ma profilu zaufanego i jie wiem jak to będzie z tymi zaświadczeniami z urzędu skarbowego
13 CS o rodzeństwo
Poronienie 5t6d 06.19 💔👼🏼
27.11.20 Mamy Córeczke 🩷🩷🩷
Strata w 11tc 12.01.23 💔👼🏼
28.10 ⏸️
04.11 mamy pęcherzyk ciążowy
18.11 podejrzenie ciąży obumarłej
20.11.24 wydarzył się cud
1.10 cm kijanki z ❤️
28.12 prenatalne USG idealne
08.01 95% zdrowego synka 🩵👣
05.02 100 % zdrowego synka 248g🩵 🥹
25.02 połówkowe . 408g idealnego chłopca 🩵👣🥹
05.03 489g małego Misia 🩵🐻
02.04 850g Skrzata 🩵👣
30.04 1507g chłopaka 🥹🩵
👩🏼28l
👨🏼34l -
edyciak. wrote:Dwa opakowania podpasek powinny wystarczyć. Majtek też. Podkładów 60x90 wzięłam 6 sztuk i 40x60 też 6 sztuk - w razie potrzeby mąż dowiezie. Bo zajmują sporo miejsca w walizce. A jak na porodówce się obczają, że mam swoje, to będą moje brać. A niech dają szpitalne. Reszta to podobnie jak u mnie.
Z kosmetyków dla siebie biorę do mycia mydło szare, nie biorę żadnego zelu, przez te dwa dni mogę się umyć szarym mydłem, szkoda mi miejsca. Szampon biorę w takiej saszetce jakby próbke, tak samo odżywkę. Więcej niż raz na pewno nie będę myła włosów. Oczywiście nie przewiduje żebym leżała tam dłużej. Szczoteczkę do zębów, pastę też mam probke, dostałam na którejś wizycie u dentysty zostawiłam z myślą o szpitalu 😛 szczotkę do włosów, gumki i spinki. A i jeszcze pomadkę ochronną.
Bralyscie płyn do dezynfekcji rąk? W sumie chyba bez sensu bo w szpitalu na pewno będzie na każdym kroku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 21:03
edyciak. lubi tę wiadomość
30.03.2020 ⏸ 3+3
24.04.2020 7+0 💓1.06cm
Wizyty:
23.05.2020 11+1 5.08cm
1.07.2020 16+5
30.07 2020 20+6
11.09.2020 27+0 💙1249g
21.10.2020 32+5
4.11.2020 34+5 USG 💙 2800
25.11.2020 37+5
Synek urodził się:
22.12.2020 41+4 3850g, 56 cm
-
SzalonaOna wrote:P. S. JULIK - Twoja figura to petarda!
Czuję się gruba 🤦♀️
Usuń proszę zdjęcie z cytowania.SzalonaOna lubi tę wiadomość
30.03.2020 ⏸ 3+3
24.04.2020 7+0 💓1.06cm
Wizyty:
23.05.2020 11+1 5.08cm
1.07.2020 16+5
30.07 2020 20+6
11.09.2020 27+0 💙1249g
21.10.2020 32+5