Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Meggi110818 wrote:A są efekty?
No właśnie nam mówiła żeby Bobath, tym bardziej ma początku. Ale na wszelki wypadek zapisałam że Oliwke do takiej co Vojta prowadzi dziecicalanthe, KarolinaMaria, dmg111 lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Co do cwiczeń fizjo... nasz Leoś nie miał dużych napiec a płakał na początku za każdym razem. Po prostu miesnie byly spięte i było to dla niego niekomfortowe. U fizjo wiadome musielismy przetrwać żeby osiagnac jak najwiecej, w domu jak bardzo plakal to na chwile tulilismy i konczylismy cwiczenia. Stopniowo z dnia na dzien plakal coraz mniej aż po ok 2 tyg nie plakal juz wcale a niektore cwiczenia wrecz go bawiły. Było ciężko ale poprawa nastapila szybko, widac bylo ze mu lepiej z dnia na dzień. Pierwsze ćwiczenia z bobatha od neuro ktore mieliśmy to było mizianie, ktore nic nie zmienialo. Nie jetem pewna czy te od fizjo byly z vojty ale byly na pewno konkretniejsze. Do wszystkiego trzeba podejsc z rozsądkiem, ja widziałam kiedy był płacz bo coś się już dzieje poważnie a kiedy był bo mały po prostu czegoś nie lubił ❤ nie jest to proste, my z mezem na pocZatku cwiczylismy we dwojke z dusza na ramieniu ale jak potem na wizycie ostatniej u fizjo i neuro wyszlo ze wszystko się wyrownało to już byłam dumna ze daliśmy radę
calanthe, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
-
Suszarka wrote:Vojta wcale nie działa szybciej. Wręcz przeciwnie. Jest obmyślona tak żeby rehabilitować nią dzieci aż do momentu gdy zaczną same chodzić lub dłużej. Zresztą, w wielu miejscach się już od tej metody odchodzi, np. w Krakowie obecnie zamykają ostatni ośrodek, bo ludzie już się nie godzą na takie metody. Taki rozpaczliwy płacz dziecka zostawia na pewno ślady w jego psychice. Dla mnie sam fakt że aby te ćwiczenia były skuteczne to dziecko MUSI płakać jest dyskwalifikujący. Jak dziecko nie płacze przy ćwiczeniach z Vojty to są one źle wykonywane i nie działają bo mięśnie się nie spinaja. Moja fizjo też odradzała.
U nas też bardzo lekka asymetria, ćwiczymy Bobathem+zmiana sposobu noszenia. Już widzę poprawę. Wcześniej problemy z leżeniem na brzuchu eliminowalam z fizjo tą samą metodą. We wtorek mamy kontrolę to zobaczymy co powie. Ćwiczymy dwa tygodnie asymetrię, ten problem z leżeniem na brzuchu jakoś w trzy tygodnie się udało rozwiązać. Z asymetrią to na bank więcej czasu zajmie ale najważniejsze że widać progres
Ktoś pytał o witaminę D - ja daję Vigantol bo po pierwsze jest lekiem,.a po drugie jego bazą są trójglicerydy a nie olej więc nie powoduje problemów z brzuchem.
Właśnie w moim mieście są tylko dwie fizjoterapeutki od tej metody, a od tej drugiej jest bardzo dużo, zastanawiałam się skąd te różnie 🤔O ❤️
Z ❤️ -
Nowastaraczka wrote:Co do cwiczeń fizjo... nasz Leoś nie miał dużych napiec a płakał na początku za każdym razem. Po prostu miesnie byly spięte i było to dla niego niekomfortowe. U fizjo wiadome musielismy przetrwać żeby osiagnac jak najwiecej, w domu jak bardzo plakal to na chwile tulilismy i konczylismy cwiczenia. Stopniowo z dnia na dzien plakal coraz mniej aż po ok 2 tyg nie plakal juz wcale a niektore cwiczenia wrecz go bawiły. Było ciężko ale poprawa nastapila szybko, widac bylo ze mu lepiej z dnia na dzień. Pierwsze ćwiczenia z bobatha od neuro ktore mieliśmy to było mizianie, ktore nic nie zmienialo. Nie jetem pewna czy te od fizjo byly z vojty ale byly na pewno konkretniejsze. Do wszystkiego trzeba podejsc z rozsądkiem, ja widziałam kiedy był płacz bo coś się już dzieje poważnie a kiedy był bo mały po prostu czegoś nie lubił ❤ nie jest to proste, my z mezem na pocZatku cwiczylismy we dwojke z dusza na ramieniu ale jak potem na wizycie ostatniej u fizjo i neuro wyszlo ze wszystko się wyrownało to już byłam dumna ze daliśmy radę
Super 💪 mam nadzieję że u Nas też tak będzie. Tyle że ja sama muszę ćwiczyć, w sumie to właśnie takie turlanie, obracanie, noszenie prawidłowe
Na razie tyle. Barki mam też tak obnizac7w dół. Na razie byliśmy na jednych zajęciach i Mała wpadła. Pod koniec mega płacz, nigdy tak nie płakała. Wydaje mi się że to też przez to że była jej godzina spania, jak jest śpiąca to jest wtedy bardzo marudnaO ❤️
Z ❤️ -
KarolinaMaria wrote:Edit, trzeba wziąć pod uwagę, że np. asymetria pochodzi jeszcze z życia płodowego, więc jeśli maluch przez parę miesięcy w brzuchu przyjmował jakiś zły wzorzec, to teraz będzie potrzebował znów kilku miesięcy, by ten wzorzec odwrócić.
Kicku, pewnie piszę to przy każdej fotce Maksa, ale ma niesamowite oczęta. 😍 no i syn to twoja żywa kopia!
Dziewczyny ja jak zwykle nie dam rady nadrobić wszystkiego, właściwie mam tylko chwilę na forum jak Mikołaj sobie ucina drzemkę przy piersi. Za dużo piszecie!KarolinaMaria, kic83, Wik89, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Znajoma lekarka mojej mamy popatrzyła mi na wyniki i mówi, że metfirmina 2x dziennie by się przydała. Do tego jej zdaniem to jest stan przedcukrzycowy i być może początki hashimoto i IO, ale jeśli teraz bym schudła z pomocą leków to jest szansa to zatrzymać.
-
Annia, i tak super, że wpadasz. Cały czas ciepło myślę o Twojej rodzinie.
Kicku, Maks jest boski, nie dziwię się, że Julka już go zaklepałaAnnia, kic83, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ma ktoras moze stol do przewijania np.ikea? Ja mam komode sundvik i kiepsko juz mi na niej. Jest gleboka i mam za krotkie rece, a jak poloze mala blizej to wali nozkami w kant, sprawdza Wam sie jeszcze? Zastanawiam sie nad wymiana.🔸28 lat
Enigvaa wrote:Ma ktoras moze stol do przewijania np.ikea? Ja mam komode sundvik i kiepsko juz mi na niej. Jest gleboka i mam za krotkie rece, a jak poloze mala blizej to wali nozkami w kant, sprawdza Wam sie jeszcze? Zastanawiam sie nad wymiana.
Ja przewijam na macie na podłodze, ale na łóżku, bo Mała jest za aktywna na przewijak.
Miakam stół to przewijania z ikea, ten za 99zl, drewniany kolor, raz z niego skorzystałam i sprzedałam. U mnie w ogóle się nie sprawdzał, wolałam łóżko czy mate od początkuO ❤️
Z ❤️ -
Kicku, wszystkiego co najlepsze dla Wiki i Maksa 🤩 oczy Maksa są niesamowite 💙
Dmg, najlepsze życzenia dla Julci 💓
Anetko, szybkiego powrotu do zdrowia 💪kic83, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Enigvaa wrote:Ma ktoras moze stol do przewijania np.ikea? Ja mam komode sundvik i kiepsko juz mi na niej. Jest gleboka i mam za krotkie rece, a jak poloze mala blizej to wali nozkami w kant, sprawdza Wam sie jeszcze? Zastanawiam sie nad wymiana.
Ja używałam codziennie w dzień i w nocy, bardzo mi się sprawdził!
Dziś go sprzedałam, ale tylko dlatego że sprzedaliśmy też dostawkę Chicco Next2me, i robimy zamianę na zwykłe stacjonarne łóżeczko niemowlęce + twardy przewijak na łóżko.
Także ja bardzo polecam.dmg111 lubi tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Dziewczyny chyba padnę na zawał... Staszko ledwo co zaczął próbować chodzić na czworaka i samodzielnie nie siada a dzisiaj próbował wstać przy ławie 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 12:19
Clover, Iryska, Lalia, Ania81, Suszarka, Ounai, Ladyo, Zulugula, Inaa89, KarolinaMaria, calanthe, kic83, Martt95, Nowastaraczka, SzalonaOna, dmg111, kar_oliv lubią tę wiadomość
’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
-
Stasio 🤩💙
Kiniusia, ponoć mój brat szybciej wstał niż usiadł sam i niektóre dzieci tak mają 😁kiniusia270 lubi tę wiadomość
-
Niedawno to wszystko było tak odległe 😱😭 Jako matka wariatka przeżywam ostatnio każdą nową umiejetność i próby 😳 Od 1 października mam iść do pracy i już mam lęk, ze coś mnie ominie 🤦♀️😭
Lalia, Suszarka, Ania81, KarolinaMaria, Nowastaraczka, dmg111, kar_oliv lubią tę wiadomość
’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
Tymczasem moje dziecko próbuje kombinować z wysokim podporem i obraca się nareszcie w obie strony! Długo trwało nim załapała drugą stronę, jak się wreszcie udało to się popłakałam 🙈
kiniusia270, kic83, Clover, Ania81, Ounai, Martt95, KarolinaMaria, Lalia, Nowastaraczka, Inaa89, dmg111, Ladyo, Zulugula, kar_oliv lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022