Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Aleks, super na basenie 🤩
A co do rozszerzania, to wiek tu gra chyba najmniejszą rolę, tylko bardziej gotowość, bo widełki do rozszerzenia to chyba 17-26 tydzień życia dziecka.
A jeśli chodzi o gotowość to:
Czy jest zainteresowany jedzeniem? Wpatruje się w Was? Patrzy na jedzenie? Otwiera buzię lub wyciąga rękę??
Czy zniknął mu już nawyk wypychania językiem? Jak mu dasz nawet wodę lub mleko na łyżeczkę i oprzesz o język to powinien zgarniać to górna wargą a nie odpychać łyżeczkę językiem z buzi.
W miarę stabilna pozycja ciała, bo nie powinno się karmić na leżąco dziecka, najlepiej żeby siedział na kolanach i głowa była przedłużeniem tułowia, więc musi dobrze trzymać głowę i nie zwijać pleców w fasolkę.
My zaczęliśmy jak Olek miał 22 tygodnie (5mscy+1tydz) i największym problemem była pozycja ciała, bo Olek był za słaby żeby usiedzieć mi na kolanach nawet jak był dobrze podparty a glowa też jeszcze mu się zachwiała, teraz mimo że minęły 2 tygodnie to jest duuuzo lepiej.
Aleks i jeszcze jedno. Do ukończenia przez dziecko 6 miesięcy rozszerzanie diety ma na celu TYLKO poznawanie przez dziecko smaku, bo mleko jest wystarczajacym produktem do karmienia. Dziecko wcale nie musi Ci się najadać stałym posiłkiem do tego czasu, później się dąży do tego żeby do końca pierwszego roku tylko 2-3 posiłki w ciągu dnia były mleczne a reszta stała. Może akurat Staś zalapie i jeden posiłek od razu będzie wcinał zamiast mleka, ale u nas Olek zjada 2-3 łyżeczki i dojada mleko (po stałym posiłku trzeba dać wodę lub mleko żeby uniknąć zaparć). Dzisiaj pierwszy raz dałam mu kaszkę ryżową, zrobiłam 100ml to zjadł mi mniej więcej połowę (6-8 łyżeczek) i to jego rekord w jedzeniu 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2021, 11:27
Ale_ks, Gagatka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLalia dziękuje Ci za taka odpowiedz! Spróbuje dać mleko na łyżeczkę i zobaczę jak wgl zareaguje. Wiedziałam ze będzie na początku zjadał łyżeczkę/dwie ale zawsze to jest jakieś jedzenie zwłaszcza jak nie chce pic mleka
zobaczę jeszcze przez weekend czy się to unormuje i zacznie ładnie zjadać, mam nadzieje ze tak będzie i może inne otoczenie tak na niego zadziałało.
Lalia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Aleks, to mogło być otoczenie, ale może i początki zębów? Nie zauważyłaś jakiś pierwszych objawów?
-
nick nieaktualnyLalia wrote:Aleks, to mogło być otoczenie, ale może i początki zębów? Nie zauważyłaś jakiś pierwszych objawów?
Już od jakiegoś czasu mam myśl ze idą mu zęby, prawie 2 msc temu zaczął się ślinić i wtedy fizjo nam powiedziała ze ślinianki zaczynaja pracować wiec chwile tak będzie, tylko ze trwa cały czas i nawet coraz mocniej się ślini, pakuje wszystko do buzi, zwłaszcza raczki, zaczął być tez marudny, skrócił drzemki i czasami ma problem żeby wgl zasnąć mimo ze widać ze jest zmęczony (przeciera wtedy oczka) No i jedzenie to tez ciężki temat, do tej pory zjadał ale przy tym marudzi itd.. Jedynie nie widzę żeby na dziąsłach była jakaś zmiana wiec nie mam pewności czy to tonawet już myślałam czy nie kupić jakieś maści i zobaczyć ale nie wiem czy tak mogę zrobić jak nie mam pewności
-
kic83 wrote:Dziewczyny
czy można opalać bliznę po CC?
BTW Kic, gdzie ty masz tą bliznę, że chcesz ją opalać?Tak wysoko Ci zrobili cięcie, że wychodzi z bikini?
Chyyyyyba, że opalasz się nago na działce, teraz o tym pomyślałam.Lalia lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
nick nieaktualnykic83 wrote:Dziewczyny
czy można opalać bliznę po CC?
Znalezione w necie:
"Mit: Opalanie nie ma wpływu na blizny
Promieniowanie ultrafioletowe również niekorzystnie wpływa na niedawno zabliźnione rany. Swoisty okres ochronny dla blizn po cesarce trwający około roku dotyczy zatem również opalania się na słońcu, jak również korzystania z solarium." -
SzalonaOna wrote:Z meta Ci ruszy, Zobaczysz. Ale wiem co przeżywasz, przypomnij sobie jak ja wyłam za każdym razem...
ostatnio już zaczynam się zastanawiać czy może to nie pora po prostu zaakceptować swoje ciało i nauczyć się jakoś odpowiadać na docinki odnośnie tego, że jestem leniwa
-
Pierwsza noc w łóżeczku była super. Zasnęła o 20, pierwsza pobudka dopiero 4:30! O 6:50 zaczęła się kręcić i się rozbudziła, myślałam że już koniec spania, ale po wielkiej aferze zasnęła znów o 8:20, wstała o 9:50. Humor niestety nadal ma beznadziejny, dosypia teraz w wózku w ogrodzie.
Ounai, KarolinaMaria, Zulugula, kar_oliv, dmg111 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
nick nieaktualny
-
Pozdrawiamy wszystkie ciocie ❤️
Nabieramy pozytywnej energii we dwie. Malwi juz spi 2h. Nadmorska bryza chyba tak dziala 😍
KarolinaMaria, SzalonaOna, Ania81, Lalia, kiniusia270, Ladyo, Angie1985, Zulugula, kic83, Annia, kar_oliv, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Suszarka wrote:Ounai poratuj linkiem do tych bloomersów i skarpet 😄
Te skarpety są dość duże, Marta ma je za kolana, ale św dobre jakościowo, czuć że to bawełna.
Mam żółte i różowe w kwiatki i są obłędne po prostu. Marta wygląda w nich przeuroczo. Nie przeszkadzają jej w raczkowaniu, a to najważniejsze. Mam rozmiar 12 months i on odpowiada takiemu naszemu 74-80. Nawet bardziej 80 bym powiedziała. Albo inaczej: 9-12 M.
https://a.aliexpress.com/_uwSpcx
Skarpetki to raczej rozmiar 86-92. U chińczyka 0-12
https://a.aliexpress.com/_vT653t
Natomiast mam też te i one już są w sam raz, tylko te mają już niestety dodatkowo kokardę
https://a.aliexpress.com/_uw53mn -
Ounai wrote:Pewnie, już ratuję
Te skarpety są dość duże, Marta ma je za kolana, ale św dobre jakościowo, czuć że to bawełna.
Mam żółte i różowe w kwiatki i są obłędne po prostu. Marta wygląda w nich przeuroczo. Nie przeszkadzają jej w raczkowaniu, a to najważniejsze. Mam rozmiar 12 months i on odpowiada takiemu naszemu 74-80. Nawet bardziej 80 bym powiedziała. Albo inaczej: 9-12 M.
https://a.aliexpress.com/_uwSpcx
Skarpetki to raczej rozmiar 86-92. U chińczyka 0-12
https://a.aliexpress.com/_vT653t
Natomiast mam też te i one już są w sam raz, tylko te mają już niestety dodatkowo kokardę
https://a.aliexpress.com/_uw53mnOunai lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarka wrote:Dziękuję! Listonosz będzie miał co robić 😁
Teraz chyba powoli zacznę zamawiać Marcie spineczki, bo jakby długo szły to akurat urosną jej włoskiSuszarka lubi tę wiadomość