WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleks, super na basenie 🤩

A co do rozszerzania, to wiek tu gra chyba najmniejszą rolę, tylko bardziej gotowość, bo widełki do rozszerzenia to chyba 17-26 tydzień życia dziecka.
    A jeśli chodzi o gotowość to:
    Czy jest zainteresowany jedzeniem? Wpatruje się w Was? Patrzy na jedzenie? Otwiera buzię lub wyciąga rękę??
    Czy zniknął mu już nawyk wypychania językiem? Jak mu dasz nawet wodę lub mleko na łyżeczkę i oprzesz o język to powinien zgarniać to górna wargą a nie odpychać łyżeczkę językiem z buzi.
    W miarę stabilna pozycja ciała, bo nie powinno się karmić na leżąco dziecka, najlepiej żeby siedział na kolanach i głowa była przedłużeniem tułowia, więc musi dobrze trzymać głowę i nie zwijać pleców w fasolkę.

My zaczęliśmy jak Olek miał 22 tygodnie (5mscy+1tydz) i największym problemem była pozycja ciała, bo Olek był za słaby żeby usiedzieć mi na kolanach nawet jak był dobrze podparty a glowa też jeszcze mu się zachwiała, teraz mimo że minęły 2 tygodnie to jest duuuzo lepiej.

Aleks i jeszcze jedno. Do ukończenia przez dziecko 6 miesięcy rozszerzanie diety ma na celu TYLKO poznawanie przez dziecko smaku, bo mleko jest wystarczajacym produktem do karmienia. Dziecko wcale nie musi Ci się najadać stałym posiłkiem do tego czasu, później się dąży do tego żeby do końca pierwszego roku tylko 2-3 posiłki w ciągu dnia były mleczne a reszta stała. Może akurat Staś zalapie i jeden posiłek od razu będzie wcinał zamiast mleka, ale u nas Olek zjada 2-3 łyżeczki i dojada mleko (po stałym posiłku trzeba dać wodę lub mleko żeby uniknąć zaparć). Dzisiaj pierwszy raz dałam mu kaszkę ryżową, zrobiłam 100ml to zjadł mi mniej więcej połowę (6-8 łyżeczek) i to jego rekord w jedzeniu 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2021, 11:27

Ale_ks, Gagatka lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia dziękuje Ci za taka odpowiedz! Spróbuje dać mleko na łyżeczkę i zobaczę jak wgl zareaguje. Wiedziałam ze będzie na początku zjadał łyżeczkę/dwie ale zawsze to jest jakieś jedzenie zwłaszcza jak nie chce pic mleka :( zobaczę jeszcze przez weekend czy się to unormuje i zacznie ładnie zjadać, mam nadzieje ze tak będzie i może inne otoczenie tak na niego zadziałało.

Lalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Dziewczyny, przeginacie z tym odpoczynkiem. Ja właśnie składam zeznania na policji :P

Nic nie zaraportuję niestety, waga w górę.
    Z meta Ci ruszy, Zobaczysz. Ale wiem co przeżywasz, przypomnij sobie jak ja wyłam za każdym razem...

• kic83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny
    czy można opalać bliznę po CC?

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleks, to mogło być otoczenie, ale może i początki zębów? Nie zauważyłaś jakiś pierwszych objawów?

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Aleks, to mogło być otoczenie, ale może i początki zębów? Nie zauważyłaś jakiś pierwszych objawów?

Już od jakiegoś czasu mam myśl ze idą mu zęby, prawie 2 msc temu zaczął się ślinić i wtedy fizjo nam powiedziała ze ślinianki zaczynaja pracować wiec chwile tak będzie, tylko ze trwa cały czas i nawet coraz mocniej się ślini, pakuje wszystko do buzi, zwłaszcza raczki, zaczął być tez marudny, skrócił drzemki i czasami ma problem żeby wgl zasnąć mimo ze widać ze jest zmęczony (przeciera wtedy oczka) No i jedzenie to tez ciężki temat, do tej pory zjadał ale przy tym marudzi itd.. Jedynie nie widzę żeby na dziąsłach była jakaś zmiana wiec nie mam pewności czy to to :/ nawet już myślałam czy nie kupić jakieś maści i zobaczyć ale nie wiem czy tak mogę zrobić jak nie mam pewności

• Annia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Dziewczyny
    Myślę, że świeża bliznę nie za bardzo, bo wszystkie blizny mogą się zrobić brzydkie po ekspozycji ma słońce. Tylko nie wiem gdzie jest granicą, że już można.

BTW Kic, gdzie ty masz tą bliznę, że chcesz ją opalać?Tak wysoko Ci zrobili cięcie, że wychodzi z bikini?

Chyyyyyba, że opalasz się nago na działce, teraz o tym pomyślałam. :D

Lalia lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Dziewczyny
    Nie wiem bo mam ja tak nisko, że jest pod majtami zawsze 🙉

Znalezione w necie:

"Mit: Opalanie nie ma wpływu na blizny
    Promieniowanie ultrafioletowe również niekorzystnie wpływa na niedawno zabliźnione rany. Swoisty okres ochronny dla blizn po cesarce trwający około roku dotyczy zatem również opalania się na słońcu, jak również korzystania z solarium."

• Ounai Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Z meta Ci ruszy, Zobaczysz. Ale wiem co przeżywasz, przypomnij sobie jak ja wyłam za każdym razem...
    O ile ktoś mi ją przepisze :( ostatnio już zaczynam się zastanawiać czy może to nie pora po prostu zaakceptować swoje ciało i nauczyć się jakoś odpowiadać na docinki odnośnie tego, że jestem leniwa :(

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza noc w łóżeczku była super. Zasnęła o 20, pierwsza pobudka dopiero 4:30! O 6:50 zaczęła się kręcić i się rozbudziła, myślałam że już koniec spania, ale po wielkiej aferze zasnęła znów o 8:20, wstała o 9:50. Humor niestety nadal ma beznadziejny, dosypia teraz w wózku w ogrodzie.

Ounai, KarolinaMaria, Zulugula, kar_oliv, dmg111 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parę dni temu przyszły nam bloomersy z Ali i muszę je polecić. Są świetne! Skarpetki i opaska też z Ali 😂

cd567dccd914.jpg

SzalonaOna, Ania81, emdar, Suszarka, Nowastaraczka, Lalia, kiniusia270, Ladyo, Angie1985, Zulugula, kic83, Annia, Gagatka, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia elegancka ❤️

Ounai lubi tę wiadomość

• emdar Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, moja "synowa" jaka słodycz 😍😘🙂!

Ounai lubi tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiamy wszystkie ciocie ❤️
    Nabieramy pozytywnej energii we dwie. Malwi juz spi 2h. Nadmorska bryza chyba tak dziala 😍

e8d6bbab6966.jpg

KarolinaMaria, SzalonaOna, Ania81, Lalia, kiniusia270, Ladyo, Angie1985, Zulugula, kic83, Annia, kar_oliv, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 5 czerwca 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai poratuj linkiem do tych bloomersów i skarpet 😄

Ounai lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2021, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa - uwielbiam gifry! A już zwłaszcza z nutella i truskawkami 😍 OMG! Ślinka mi cieknie 😪🍧🍨

Enigvaa lubi tę wiadomość

• KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, przesadzacie z tym wypoczynem 😂😎

Ja mam dziś zalatany dzień przez jutrzejsze chrzciny. Jeszcze nocka najsłabsza od kilku tygodni ;/

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Ounai poratuj linkiem do tych bloomersów i skarpet 😄
    Pewnie, już ratuję :)

Te skarpety są dość duże, Marta ma je za kolana, ale św dobre jakościowo, czuć że to bawełna.

Mam żółte i różowe w kwiatki i są obłędne po prostu. Marta wygląda w nich przeuroczo. Nie przeszkadzają jej w raczkowaniu, a to najważniejsze. Mam rozmiar 12 months i on odpowiada takiemu naszemu 74-80. Nawet bardziej 80 bym powiedziała. Albo inaczej: 9-12 M.

https://a.aliexpress.com/_uwSpcx

Skarpetki to raczej rozmiar 86-92. U chińczyka 0-12

https://a.aliexpress.com/_vT653t

Natomiast mam też te i one już są w sam raz, tylko te mają już niestety dodatkowo kokardę

https://a.aliexpress.com/_uw53mn

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Pewnie, już ratuję :)

Te skarpety są dość duże, Marta ma je za kolana, ale św dobre jakościowo, czuć że to bawełna.

Mam żółte i różowe w kwiatki i są obłędne po prostu. Marta wygląda w nich przeuroczo. Nie przeszkadzają jej w raczkowaniu, a to najważniejsze. Mam rozmiar 12 months i on odpowiada takiemu naszemu 74-80. Nawet bardziej 80 bym powiedziała. Albo inaczej: 9-12 M.

https://a.aliexpress.com/_uwSpcx

Skarpetki to raczej rozmiar 86-92. U chińczyka 0-12

https://a.aliexpress.com/_vT653t

Natomiast mam też te i one już są w sam raz, tylko te mają już niestety dodatkowo kokardę

https://a.aliexpress.com/_uw53mn
    Dziękuję! Listonosz będzie miał co robić 😁

Ounai lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Dziękuję! Listonosz będzie miał co robić 😁
    Noooo, mój co chwilę coś przynosi. Jak mam za długi przestój w paczkach to zawsze muszę coś domówić, żeby mi przykro nie było, że nic nie przychodzi 😂

Teraz chyba powoli zacznę zamawiać Marcie spineczki, bo jakby długo szły to akurat urosną jej włoski ;)

Suszarka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
‹‹ 3665 3666 3667 3668 3669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ