Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jeszcze z niczego tak naprawdę się nie cieszę czekam na rozwój sytuacji jak nic się nie zmieni to ok 10 będę chciała iść na wizytę i wtedy powiem mężowi teraz tak na prawdę czekam jak testy będą ciemnieć bo na betę nie mam szans się wyrwaćDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Ounai wrote:Tajka, a mnie się wydaje, że Ty masz zupełnie normalne, zdrowe dziecko tylko niepotrzebnie się doszukujesz
Od urodzenia szukasz i gdzie nie pójdziesz to z tego co piszesz lekarze mówią że wszystko jest ok z Majeczka. Dzieci tak mają, że raz śpią lepiej, raz gorzej, raz jedzą wiecej raz mniej, czasem zaboli je brzuszek, czasami przeplacza kilka nocy i to jest zupełnie normalne. A co do zasypiania to budzi się bo jest malutka i to nie jest ani wina lulania, ani brzuszka ani smoczka ani niczego innego. Jak będzie mieć 2 lata i nadal będzie się tak budzić to możesz się zacząć martwić. Spróbuj troszkę wyluzować i zaakceptować pewne rzeczy, bo wykończysz się a jeszcze dobre 20 lat przed Tobą zanim się usamodzielni;)
Jasne, masz rację, wiem że jestem przewrażliwona i się może i niepotrzebnie doszukuję, ale nie jestem lekarzem l, ani nie mam doświadczenia z dziećmi i wszystko co mnie niepokoi wolę sprawdzić u specjalisty 😊 wolę dmuchać na zimne, pójść i mieć pewność, że jest wszystko ok niż później żałować, że tego nie zrobiłam w porę. Taka już jestem
Wystarczy, że mam pretensje do siebie, że zwlekałam z wizytą u neurologopedy i być może dlatego mam kp jakie mam, a raczej miałam.
Może kiedyś nauczę się tego rodzicielskiego "luzu" 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 18:36
Wik89, Nowastaraczka, Clover, emdar lubią tę wiadomość
-
U nas w ostatnich wynikach z moczu wyszły liczne szczawiany, przyjrzeliśmy się diecie i ani szpinaku nie je ani rabarbaru... ale ale... winowajcę znalazł mój mąż bo mi by do głowy nie wpadło. Poszperał w necie i okazało się, że to amarantus, który ma szczawiany w umiarkowanej ilości a młoda je go codziennie do owsianki. Także zonk!!
Dziś jesteśmy po Bexsero.
Powiedzcie mi proszę, na gorączkę czego dokładnie używacie? My nie mieliśmy jeszcze a w domu mam tylko pedicetamol a tam widziałam, że jest alkohol w składzie, nie znam się ale może też jestem przewrażliwiona ale wpadło mi to w oko. -
kar, ja na gorączkę/ból używam Nurofen dla dzieci albo paracetamol w czopkach. Po szczepieniu lepiej dawać paracetamol. Jak była Iga malutka to miałam Pedicetamol, ale jak podrosła to nie chciała tego pić, krzywiła się, pluła, krztusila się. To jest chyba najpopularniejszy lek przeciwgorączkowy dla niemowląt więc na pewno można podawać bez obaw jeśli dziecko toleruje.
kar_oliv lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Dziewczyny
nie dość że w tygodniu, nie dość że o 14:00, to jeszcze z innym mężczyzną niż z mężem...
Byłam w kinie z tatą na Bondzie 😎
Najlepiej!!!Lalia, Suszarka, AgataAgatka, kar_oliv, Ounai, Enigvaa, dmg111, Clover, Wik89, calanthe, Nowastaraczka, Ewa88 , Koteczka82, emdar lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
A ja się zgadzam i z Herbatą i Tajka, że jak rodzic ma wątpliwości i jest niepewny to warto pójść i dopytać, ale też zgadzam się z Ounai i z Iryska że trzeba jednak być świadomym że pewne rzeczy po prostu są jakie są.
I nie mówię żeby ignorować i lekceważyć jakieś zdrowotne problemy, ale wyjaśnię to na przykładzie tego spania:
MOIM zdaniem są dzieci które mają silny odruch ssania i do zaśnięcia potrzebują smoczka lub piersi i dlatego zasypiają przy karmieniu, są dzieci które uspokaja bujanie więc zasypiają w wózku czy na piłce, są też dzieci które mają większe poczucie bezpieczeństwa gdy są dociskane i dlatego zasypiają na rękach, a są też niestety dzieci, które potrzebują tego wszystkiego albo większości z tych rzeczy i to jest normalne i to jest ok. Owszem są dzieci które odłożymy do łóżeczka i w ciągu kilku minut zasną bez lulania i bez smoczka, ale to są wyjątki które potwierdzają regułę.
Mój brat jak był mały budził się w nocy KILKANAŚCIE RAZY, mama mówi że rekord to 24 razy jednej nocy, byli u pediatry z zrobili badania i okazało się że on po prostu tak ma, pediatra powiedziała mamie że jak brat skończy trzy lata (a wtedy miał niespełna rok) to będzie spał tam gdzie będzie stał. Mama była przerażona tą wizja ale z tatą to przyjęli do wiadomości (jak nasza Emdar) i tyle. Ja jestem 1,5 roku starsza od brata i pamiętam jak spał na podłodze, na schodku w korzytarzu 😂
Owszem, możemy zrobić dużo rzeczy, które naszym maluchom ułatwią zasypianie i mocniejszy sen: zacieniony pokój, wywietrzony, delikatny dźwięk pozytywki, radia czy zabawki, ograniczenie telewizji w ciągu dnia, wyciszenie przed snem, oddzielenie kamienia od spania, rutyna wieczorna itd ale na tym koniec. Tak jak dojrzewa układ mięśniowy do chodzenia, tak i układ nerwowy do samodzielnego zasypiania, jedne dzieci chodzą w wieku 9 miesięcy a inne 18 miesięcy i to nadal jest norma, ale tego nie da się nauczyć i przyspieszyć, tu potrzebny jest czas.
Nowastaraczka, a wożenie w wózku ale na boki, tak żeby przypominało kołysanie? My Olka nie wozimy przód tył, tylko w literkę V i to takimi łukami 😅
Kic, super czas miałaś 💙
Ja dzisiaj też miałam wychodne, Olek został z dziadkiem a ja wyskoczyłam do galerii 😁KarolinaMaria, kic83, Nowastaraczka, Clover, Tajka, emdar lubią tę wiadomość
-
Kar, Oluś miał we wrześniu pierwsza dawkę Bexsero i nasza pediatra mówiła że ta szczepionka lubi się z paracetamolem i na niego dobrze reaguje w przypadku gorączki. U nas, jak u Suszarki, dajemy Pedicetamol bo tam jest odpowiednia dawka leku w stosunkowo małej porcji, tyle że on jest malinowy i Olek już się mega krzywił. Kupiliśmy Panadol tyle że jego trzeba podać cztery razy więcej żeby podać ta samą ilość leku więc już nie wiem co lepsze 😂
kar_oliv lubi tę wiadomość
-
Jednorozec, wooow, ale nowina! Testy nie pozostawiaja zludzen wg mnie
gratulacje
Kicku, super! I jak, polecasz Bonda?
W czw mamy rocznice slubu i wychodne w zwiazku z tym i moze na to bysmy sie wybrali. Potem kolacja przy swiecach i takie tam 🤪😎
Tez sie zgadzam z Ounai i Iryska, jak i z Tajka i Herbatka:) czasami przesadzamy z jakimis naszymi zmartwieniami, ale chyba wiekszosc matek przy pierwszym dziecku tak ma😅
kic83, Lalia, emdar lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Iga chyba ma alergię. Podejrzewam jajko, może go ostatnio za dużo miała... W sobotę zjadła jajecznicę i na wieczór dostała jakby "wypieków" (wydaje mi się że podobnie jak u córki Meggi). Ale wtedy nie skojarzyłam tego z jedzeniem. Wczoraj miała na śniadanie chleb w jajku i dzisiaj od rana znowu te wypieki 😶 do końca dnia nie zeszły. Przez jakiś czas było spoko z jajkiem a teraz znowu akcja, możliwe że nastąpiła jeszcze reakcja krzyżowa z mięsem z indyka bo też go w ostatnich dniach zjadła sporo. No nic, robimy detoks od jajek.Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Nowastaraczka wrote:Dziewczyny ktore mialy rowniez dzieci lulane czy uczylyscie samodzielnego zasypiania czy maluchy ogarnely z wiekiem ? Leo juz troche ciezki 🤦♀️ nie chcialabym robic treningow snu ale nie wiem ile kg jeszcze uniosę😱
Maks zasypia tylko na rączkach, natomiast kiedyś robiłam to chodząc, lulałam go kołysząc, natomiast od kilku miesięcy (już) zarówno na drzemke, jak i na sen nocny zawijam go w kocyk i siedzę na łóżku kołysząc się i śpiewając mu kołysanki (zresztą te same co Wiki), nie trząsam nim niewiadomo jak, tylko delikatnie, patrzy się na mnie, ja na niego, śpiewam i zasypia (do 5 minut max). Chyba zrozumiał że już nie mam siły go lulać na stojąco chodząc.
Spróbuj, myślę że z czasem Leo zaakceptuje.
Przed nami próba zasypiania samodzielna w łóżeczku przy książeczkach, ale myślę że to za miesiąc, dwa, nic na siłę.
Ps kiedy Leo idzie do żłobka, i co u Was?Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Kicku, a Maks zasypia ze smoczkiem?
Gucio jak karmilam piersia byl antysmoczkowy, ale odkad przeszlam na mm to polubil sie ze smoczkiem, teraz troche zaluje, ze go wprowadzilam, bo niedlugo bede chciala oduczac pewnie 🤪
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023