Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Calanthe, Ty zawsze wszystko mądrze podsumowujesz. Czuć taką matczyną dojrzałość
Każda z nas ma bzika na jakimś punkcie, jedna na punkcie fizjo, druga będzie ostrożna w podowaniu leków, trzecia będzie martwić się słabym snem. Zaś inne rzeczy będziemy odpuszczać. Ja póki co totalnie olewam BLW, nie chce mi się bawić w przygotowywanie i proponowanie miliona produktów, które będą lądowały na podłodze. Co jakiś czas sprawdzam gotowość Matyldy do samodzielnego jedzenia kawałków i widzę, że to jeszcze nie czas. Inna mama pewnie będzie próbować do skutku.
Tajka, ja Cię rozumiem, bo mam wrażenie, że jak co rusz wyskakują jakieś problemy, to potem wyszukuje się kolejnych i robi się z tego taka kula śniegowa.Wik89, Suszarka, calanthe, Nowastaraczka, Ladyo, Clover, emdar, Ewa88 , kar_oliv lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Wik89 wrote:Kicku, a Maks zasypia ze smoczkiem?
Gucio jak karmilam piersia byl antysmoczkowy, ale odkad przeszlam na mm to polubil sie ze smoczkiem, teraz troche zaluje, ze go wprowadzilam, bo niedlugo bede chciala oduczac pewnie 🤪
Tak, ze smoczkiem, sama mu go wsadzam, w sumie zastanawiam się czy on go potrzebuje, czy to nie kwestia przyzwyczajenia. A Ty chcesz Gucia odsmoczkować?Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
kic83 wrote:Maks zasypia tylko na rączkach, natomiast kiedyś robiłam to chodząc, lulałam go kołysząc, natomiast od kilku miesięcy (już) zarówno na drzemke, jak i na sen nocny zawijam go w kocyk i siedzę na łóżku kołysząc się i śpiewając mu kołysanki (zresztą te same co Wiki), nie trząsam nim niewiadomo jak, tylko delikatnie, patrzy się na mnie, ja na niego, śpiewam i zasypia (do 5 minut max). Chyba zrozumiał że już nie mam siły go lulać na stojąco chodząc.
Spróbuj, myślę że z czasem Leo zaakceptuje.
Przed nami próba zasypiania samodzielna w łóżeczku przy książeczkach, ale myślę że to za miesiąc, dwa, nic na siłę.
Ps kiedy Leo idzie do żłobka, i co u Was?
No wlasnie ja praktykuje to chodzenie i jak jeszcze ma gorszy dzien to zmienia pozycje sto razy i po prostu fizycznie mi ciezko bo tak to bym nie miala z tym problemu. Spróbuję Twojego sposobu ❤😘 leo na razie nie idzie do żłobka, ja rozlozylam zalegly urlop i bede na poczatek pracować tylko 2dni w tyg (od stycznia 3) po 6h (mam dodatkową przerwe na karmienie od firmy przez 3mies) leo te dwa dni bedzie albo z babcią albo z nianią albo z tatą , zobaczymy jak się system sprawdzi w praniu. Dociagne tak mysle do kwietnia a potem zobaczymy, na nianię full time nas nie stać wiec wtedy zlobek albo jakieś kombinacje. Żyje nadzieją ze w ten sposob ominiemy najgorszy chorobowo okres i Leo jakoś łagodniej tez caly proces odmamowywania.
A tak to ciągle w biegu, co chwile załatwienia a ja mam tak ze kazda rzecz to "duze wyjscie" i wszystko lubię logistycznie zaplanowac no i dzien szybko leci :p Leon jest pogodny, lubi towarzystwo szczegolnie dzieciaków i troche z niego.maly rozrabiaka, wszedzie wstaje uprawia wspinaczki, smieszny czlowieczek. To taka nasza rodzinna maskotka, opanowal sztukę kota na shreka i nie ma szans zeby nie wziac go na recea co u Was dawno nie widzialam Twoich wpisow (mogly mi tez umknac bo nie jestem na biezaco)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 10:53
Clover, Ladyo, Iryska, dmg111, kic83, Lalia, Maminka89, Tajka, Ulaa, Wik89, emdar lubią tę wiadomość
-
Jednorożec- gratuluję! Kolejna w drugiej rundzie
brawoo!
Tajka, też czytałam że to normalny etap rozwoju.
Ja jestem zdania, że owszem każde dziecko jest inne, każde potrzebuje czegoś innego, natomiast wielu rzeczy można dziecko nauczyć, i między innymi jest to zasypianie samemu bez wypłakiwania.
Ja np na wakacjach nad morzem przyzyczaiłam Polę zasypiać na rękach przy piersi ( bo tak ją zazsyczaj usypiałam na plaży), po powrocie już nie chciała inaczej zasypiać.
Teraz w Grecji Poli bardzo spodobało się zasypianie na sen nocny w wózku bo tak tam usypiała. Po powrocie średnio podobało jej się ponowne przejście do łóżka.
Tak samo widzę, że jest z drzemkami w dzień, jak ma jedną (zazsyczaj w weekendy) to po kilku dniach przestawia się na jedną i ją sobie wydłuża aby wyrobić ilość snu drzemkowego w ciągu dnia (2h musi mieć). Jeśli kilka dni pilnuje 2 drzemek to ona domaga się po kilku dniach takiej rutyny dwóch.
Ostatnio zaczynałam ją uczyć zasypiać bez noszenia na rękach, gdyby nie to że zaczęły iść intensywnie zęby to myślę, że już po tygodniu nie wymagałaby noszenia. Po 4 dniach gdy kładłyśmy się i Pola skakała, skakała i ciumkała czas zasypiania skracał się automatycznie, w związku z tym ja jestem.zdania, że wiele można dziecko nauczyć.
A co do zasypiania to my aktualnie mamy rownież kombo, na rękach, często na rękach w pionie, z piersią w buzi, bujana delikatnie i jeszcze jak jest jakaś.kołysanka śpiewana to jest ekstra.
Także.... nie jestem z tego dumna, wiem że musimy znowu wrócić do nauki samodzielnego zasypiania (ja mam plan zabierać jej po jednej rzeczy co jakiś czas), ale wieczorami zwykle nie chce mi się czekać godziny aż Pola się wyskacze i uśnie tylko wolę zastosować pełne kombo i po.10 minutach mieć wolneNowastaraczka, Ulaa, Wik89, emdar, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Leoś
cudny jest, jak on "wydoroślał", zmienił się!
Mało pisze, bo ciągle coś, jutro coś więcej naskrobię 😚Nowastaraczka, Wik89, emdar, dmg111 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Jednorożec, gratulacje ❤
Leoś, jaki śmieszek cudny 😍
Tajka, ja pisałam na studiach pracę z onanizmie wczesnodziecięcym. Ale z tego co kojarzę, to temat tak około 1,5 roku do 2 się zaczyna🤔 A może czasem wcześniej? W każdym razie, nie stresuj się kochana, to zupełnie rozwojowe i mija. Dziecko w ten sposób radzi sobie z napięciem.
Lalia, masz rację, zaakceptowałam to że mój Julek śpi jak śpi, no bo co mam zrobić🙄 Wczoraj np.noc super; a dziś obudziła się o 2:40 i do prawie 5 nie spał 😒 No i co mam mu zrobić? Myślę że odreagowuje też "powrót" do żłobka, bo wczoraj jak go odebrałam to tulił się cały czas do mnie. A matka dziś oddawszy dziecko do placówki, jedzie na śniadanie na miasto z koleżanką 👍☺. Miłego dnia wszystkim!Nowastaraczka, Ulaa, Suszarka, Wik89, Clover, Tajka lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Pcosik_2 wrote:Nowastaraczka, co to masz za łóżeczko ??
Chciałabym kupić takie normalne które można zrobić jako dostawkę początkowo 😉
https://www.senmalucha.pl/pl/p/Lozeczko-120x6067-dostawne-2w1-Andrzej-kolor-BIALY/1154
Zamawiałam z tej strony, kiedyś nazywalo sie matylda i bylo 120 x70 teraz widzę lekkie zmiany :p ogolnie zwykle łozeczko bez boku tylko z takim hakiem tez mozna przymocować i jest dostawka (ten caly hak mozna latwo kupic faceci ogarniaja, moj stary dokupowal bo tamten w zestawie nam nie pasowal). Na poczatku bylo praktyczniejsze bo bylismy na tym samym poziomie ale po zmianach materacy i jak musielismy obniżyc to teraz dostawka jest troche nizej niz nasze lozko, dla Leona to nie problem bo umie soe przedostac ale czasem w nocy jak się zakreci to nie wie co sie dzieje 😋Wik89, Pcosik_2 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry.
Dzisiaj pierwsze co to zrobiłam test i tak kreska dalej tam jest i nie przyśniło mi się to zobaczy co będzie dalej ale zaczynają się u mnie dylematy np. Co z karmieniem piersią?Nowastaraczka lubi tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Anet.kaa wrote:Jednorożec- gratuluję! Kolejna w drugiej rundzie
brawoo!
Tajka, też czytałam że to normalny etap rozwoju.
Ja jestem zdania, że owszem każde dziecko jest inne, każde potrzebuje czegoś innego, natomiast wielu rzeczy można dziecko nauczyć, i między innymi jest to zasypianie samemu bez wypłakiwania.
Ja np na wakacjach nad morzem przyzyczaiłam Polę zasypiać na rękach przy piersi ( bo tak ją zazsyczaj usypiałam na plaży), po powrocie już nie chciała inaczej zasypiać.
Teraz w Grecji Poli bardzo spodobało się zasypianie na sen nocny w wózku bo tak tam usypiała. Po powrocie średnio podobało jej się ponowne przejście do łóżka.
Tak samo widzę, że jest z drzemkami w dzień, jak ma jedną (zazsyczaj w weekendy) to po kilku dniach przestawia się na jedną i ją sobie wydłuża aby wyrobić ilość snu drzemkowego w ciągu dnia (2h musi mieć). Jeśli kilka dni pilnuje 2 drzemek to ona domaga się po kilku dniach takiej rutyny dwóch.
Ostatnio zaczynałam ją uczyć zasypiać bez noszenia na rękach, gdyby nie to że zaczęły iść intensywnie zęby to myślę, że już po tygodniu nie wymagałaby noszenia. Po 4 dniach gdy kładłyśmy się i Pola skakała, skakała i ciumkała czas zasypiania skracał się automatycznie, w związku z tym ja jestem.zdania, że wiele można dziecko nauczyć.
A co do zasypiania to my aktualnie mamy rownież kombo, na rękach, często na rękach w pionie, z piersią w buzi, bujana delikatnie i jeszcze jak jest jakaś.kołysanka śpiewana to jest ekstra.
Także.... nie jestem z tego dumna, wiem że musimy znowu wrócić do nauki samodzielnego zasypiania (ja mam plan zabierać jej po jednej rzeczy co jakiś czas), ale wieczorami zwykle nie chce mi się czekać godziny aż Pola się wyskacze i uśnie tylko wolę zastosować pełne kombo i po.10 minutach mieć wolne
A jak sie kladlas z nia to nie chciala cyca? Leo jak tylko sie poloze to podciaga mi koszulke i tez skacze i wariuje az potem chce zejsc z lozka i jak nie pozwole to placze 🥴 -
Jednorożec89 wrote:Dzień dobry.
Dzisiaj pierwsze co to zrobiłam test i tak kreska dalej tam jest i nie przyśniło mi się to zobaczy co będzie dalej ale zaczynają się u mnie dylematy np. Co z karmieniem piersią?
Podobno można karmić jak się jest w ciąży, ale pokarm może zmienić smak i maluch może odmawiać piersi.
Drugi aspekt to Twój komfort, bo jednak piersi w ciąży są wrażliwe -
Nowastaraczka wrote:A jak sie kladlas z nia to nie chciala cyca? Leo jak tylko sie poloze to podciaga mi koszulke i tez skacze i wariuje az potem chce zejsc z lozka i jak nie pozwole to placze 🥴
Ale sam fakt pozbycia się bujania i trzymania na rękach jest obiecujący.
Ja mam plan najpierw bez bujania i trzymania na rękach ale z cycem na naszym łóżku, później z cycem i przekładanie do łóżeczka, następnie chce przestać karmić ją na sen i wtedy pałeczke ma przejąć mąż.
Czy się uda nie wiem, kiedy zaczne- nie wiem, niebawem zapewne.Nowastaraczka lubi tę wiadomość
-
Zulu, super że udały Wam się wakajki. Widzisz, ludzie tak straszą wakacjami z dziećmi a ja też jestem zdania że dało się super spędzić czas, tak jak lubimy , po naszemu z dzieckiem.
Zulugula lubi tę wiadomość