Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolinaMaria wrote:Ewa, u nas było tak:
- pierwsza wizyta u neurologopedy jak mała miała 3 mż (neurolog zwróciła uwagę na złe ułożenie języka, dopytała o otwartą buzię w czasie snu), logo stwierdziła wędzidełko 2 typu i słabe napięcie warg, ale nie wysłala od razu na cięcie, dała masaże na miesiąc i kazała się pojawić po tym czasie, żeby ocenić co dalej,
- druga wizyta w wieku 4 mż, logo uznała, że masaże niewiele dają, nasze problemy z karmieniem nie mijały, powiedziała, że ona by podcięła, ja przyznam szczerze nie analizowałam tego, czy podcinać czy nie, zdałam się na opinie specjalisty, mój brat miał podcinane wędzidełko w wieku 5 lat, nie było jakiejś dramy, dopiero tutaj na forum zobaczyłam jakie są trudności po podcięciu. Dała nam namiar na specjalistów, powiedziała jak masować do czasu zabiegu i po zabiegu, nie kazała czekać z zabiegiem, umówiłam się do Opola i podcieliśmy wędzidełko w następnym tygodniu. Samo podcięcie to strzał w 10tkę, od razu poleciała do góry w centylach (miałam w domu wagę niemowlęcą), zaczęła spać z zamkniętą buzią.
- trzecia wizyta była miesiąc po podcięciu, wszystko było ok, kazała dalej masować.
- czwarta wizyta niedawno w 9 mz, bardziej na moją prośbę, wszystko jest ok, temat wędzidełka zamknięty. Mamy jedynie odwrazliwiac buzię gryzakami i grudkami
U nas to poszło lekko, wydaje mi się, że wiele zależy od typu.
Edit cały czas chodziłyśmy na fizjo ciała i logo mówiła, że to może mieć duży wpływ na nasz 'sukces'. Tak jak nieraz pisałyśmy, to wszystko jest że sobą połączone 🤦♀️
Edit2 p. Marzena nie wysyła taśmowo na cięcie, moja koleżanka była u niej ostatnio z córką i dostały tylko masaże, nie kazała nic podcinać
Tak nam neurologopeda kazała włączyć fizjo i osteopate, sama sprawdzała wyprost, ramiona, pytała się o nowe umiejętności, dawała takie masaże na ręce i nogi, dociskanie stawów i tak na prawdę przez 3 miechy przed fizjo do dzisiaj. Ostanie spotkanie z dr. Rehabilitacji mamy, znaczy w połowie stycznia chce Nas zobaczyć i wtedy może da z 5 zajęć jeszcze, ale na razie luzik.
Neurlogopeda tłumaczyła że wezidelko robi kompensację w ciele i nad całą powiezi trzeba pracować żeby był efekt i nic się nie cofnęło.
Trudno było ale wiem, że warto. Teraz w dzień 95% czasu buzia zamknięta, w nocy jeszcze różnie, na boku i plecach zamknięta, na brzuchu jak leży jeszcze różnie z tym jest.
Teraz ćwiczenia mamy głównie w formie zabawy gryzakami i jedzeniem. Osteopata nadal raz w miesiącu, ale mówił że jescze max 2 spotkania bo musi tylko odblokować jakiś nerw czaszkowy odpowiedzialny za jeyzk i jelitaO ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:https://skiddou.com/berit-jezdzik/?attribute_pa_kolor=sky-high&gclid=Cj0KCQiAkNiMBhCxARIsAIDDKNUDaqWJNvBmGdU1DT_t2d7DjpQoHHPU0gELApkLcmkns7UUKBag0EUaAibWEALw_wcB
A taki? Wydaje się wąskie siedzisko?
Później rowerek biegowy bym kupiła i na 5 urodziny hulajnoga dopiero 🙈
Też myślałam o czymś takim na początek12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Ewa88 wrote:Jestem zadowolona 😉 naprawdę jej zaufałam, tylko przeraża mnie to podcięcie 🙁 myślałam że tego unikniemy... Teraz żałuję że nie poszłam do neurologopedy jak córka miała miesiąc, jak już były problemy z kp, napewno byłoby wtedy łatwiej...
-
Clover wrote:Fajnie, że jesteś zadowolona z wizyty, ale jednocześnie przykro mi, że też czeka Was podcięcie. Też mnie to przeraża trochę. My na razie jesteśmy na etapie przygotowań.
A macie już termin? Ile u was trwają już te przygotowania?12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
Ewa88 wrote:KarolinaMaria ale od początku chodziłaś do guguhopli?
Tak, tak. Tylko ja nie do dr Machoś, tylko drugiej logo, która tam pracuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 19:29
Ewa88 lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ewa88 wrote:Przy okazji bycia w Zabrzu, weszliśmy też do sklepu z fotelikami
I facet zdecydowanie polecał nam cybexa...w sumie, o ile dobrze zrozumiałam mówił że są 3 cybexy obrotowe...za 1500,1900 i chyba 2200zł
nam głównie polecał tego za 1500, niby niewiele różni się od droższych modeli, jedynie jedną ocenę w adac ma niższą...
Pytałam też o Britaxa i powiedział że jak najbardziej jest ok, tylko porównując go z cybexem, to Cybex ma więcej miejsca na nogi, ma jakby szersze siedzenie i można dać wyżej zagłówek (te 3 plusy zapamiętałam), generalnie jak to określił dla "okruszków" może być britax ale dla większych dzieci (u nas bardziej chodziło że wyższych) lepszy byłby cybex...
Aaaa i cybexa idzie bardziej pochylić niż britaxa, tylko nie pamiętam czy podczas jazdy przodem czy tyłemNajlepiej poprosić o przymierzenie w samochodzie 2-3 fotelików (lub nawet więcej, jeśli jest taka potrzeba) i wtedy sami będziecie mogli ocenić, co Wam odpowiada, gdzie jest mało miejsca, a gdzie dużo. A sprzedawca sprawdzi, jak fotel się układa na kanapie. Oczywiście nie chciałabym się wtrącać czy podważać czyichś kompetencji, ale trochę mi się czerwona lampka zapaliła jak o tym napisałaś 🤔
Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ewa88 wrote:A macie już termin? Ile u was trwają już te przygotowania?
-
ZielonaHerbata wrote:Ja się zastanawiam dlaczego teraz tyle dzieci ma z tym problem, czy może wcześniej nie było aż takiej wiedzy w tym obszarze?
Teraz dwie moje koleżanki były u logopedy z dziećmi ( jedno 5m A drugie 4m) i też mają do podciecia typ 3 i 4.
Edit: tak w ogóle, to ja też rozważam podcięcie, bo chciałabym założyć kiedyś aparat na zęby, a podobno efekty prostowania mogą się cofać, jeśli wada jest spowodowana za krótkim wędzidełkiem (nie wiem czy dokładnie tak to jest, ale tak zrozumiałam na wizycie u neurologopedy, w każdym razie zasugerowała, że najpierw powinnam uporządkować sprawy związane z buzią).Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 19:55
-
ZielonaHerbata wrote:Ja się zastanawiam dlaczego teraz tyle dzieci ma z tym problem, czy może wcześniej nie było aż takiej wiedzy w tym obszarze?
Teraz dwie moje koleżanki były u logopedy z dziećmi ( jedno 5m A drugie 4m) i też mają do podciecia typ 3 i 4.
Myślę że też, ale też cywilizacja i leki. Wędzidełko chyba w pierwszych tyg pierwszego trymestru się tworzy i jzu wtedy rzutuje na buzię. Dochodzą do tego napięciowe problemy.
Genetyka też, mąż miał to samo co Oli i też ma słaby brzuchWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 19:52
O ❤️
Z ❤️ -
Teraz dwie moje koleżanki były u logopedy z dziećmi ( jedno 5m A drugie 4m) i też mają do podciecia typ 3 i 4.Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Herbatki ja myśle ze po prostu sie zapomniało o wedzidelku. Kiedys podcinali kazdemu dziecku na porodowce. Potem wlasnie zapomniano a teraz na nowo odkrywają jak wazne jest to aby to sprawdzic. Do tego dostep do specjalistow mamy duzo wiekszy, kiedys pediatra byl wyrocznia, teraz wiemy ze nie znaja sie na wszystkim
Anet.kaa, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Teraz dwie moje koleżanki były u logopedy z dziećmi ( jedno 5m A drugie 4m) i też mają do podciecia typ 3 i 4. -
KarolinaMaria wrote:Ewa, jeśli byłaś w sklepie na B, to oni właśnie proponują Cybexy... ale nie podważam, że to źle foteliki
Tak na Btrochę mi to właśnie podpadło i będziemy napewno pytać jeszcze gdzie indziej, ale jak pokazywał to faktycznie wydawało mi się że w cybexie jest jakby więcej miejsca...
KarolinaMaria, dmg111 lubią tę wiadomość
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
Meggi110818 wrote:Myślę że też, ale też cywilizacja i leki. Wędzidełko chyba w pierwszych tyg pierwszego trymestru się tworzy i jzu wtedy rzutuje na buzię. Dochodzą do tego napięciowe problemy.
Genetyka też, mąż miał to samo co Oli i też ma słaby brzuch
I to nie jest tak że.kiedyś o tym nie było mówione. Przez wiele lat wędzidełko było podcinane rutynowo, póżniej weszło MM i gdy tylko mama miała problemy z karmieniem MM było lekarstwem na całe zło i temat wędzidełka się.oddalił. Teraz nauka poszła do przodu, wiadome jest co wpływa na co i jakie zależności zachodzą w organizmie, jest duży nacisk na postawe, prawidlową pielęgnację i temat wrócił.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 20:24