X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła wczoraj do mnie @ pierwsza po poronieniu. W końcu. W życiu tak na nią nie czekałam. Za dwa tygodnie idę do gin i wracam do starań.
    Ps tak mnie zalewa że boję się wyjść z domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2022, 10:51

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka przy niedzieli ☕

Ja właśnie spijam kawusie i zaraz biorę się do roboty. Dzisiaj chce ogarnąć mieszkanko, od jutra już praca, szkoła no i przedszkole! Wracamy na normalne tory :)

Mam do was pytanie, głównie do mam starszych dzieci. Mam ostatnimi czasy problem z moim Filipem. Tzn... To sprawa bardzo intymna, dlatego proszę Was o szczerość. Filip ma prawie 6 lat. I generalnie od 3 lat zdarzało mu się moczyć w nocy, ale raczej sporadycznie. Natomiast od pewnego czasu obserwuję zwiększenie tej ilości. A juz np ostatnie 4-5 dni codziennie jest zmoczone lozko. Robiliśmy badanie moczu, ale nic tam nie wyszło. Idę z nim jeszcze na USG brzucha, ale to wiadomo za tydzień czy 2. Natomiast mi się wydaje, ze to jest na tle emocjonalnym. Filip ogólnie jest mocno dojrzały jak na swój wiek, duzo rozumie, duzo analizuje. No i np jeśli jest taka sytuacja ze wieczorem jestem sama z dziecmi, a on prosi mnie zebym z nim posiedziała wieczorem, póki nie zaśnie, to nie bardzo mam możliwość bo Matylda nie spi. No i wtedy sika. Ostatnio mówił ze snilo mu się ze nie miał mamy ani taty. To rozumiem. Ale też grva w tego tableta sobie, może jakoś przeżywa gry czy coś. Bo tak w ciągu dnia nie ma kompletnie problemu. No i powiem szczerze nie wiem co zrobić... Nie wiem jak mu pomóc. Dużo rozmawiamy tłumaczymy. Budzenie go w nocy nic nie da, on spi jak zabity i nie da się go dobudzić. Naprawdę. Próbowaliśmy już wiele razy. Macie może jakieś pomysły?

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, myślę że musisz przeorganizowac sie. Ja jak jestem sama biore Marte do pokoju Tymka i czytam mu bajkę z Marta na kolanach. Nie wyobrażam sobie żeby kazać mu iść spać samemu bo jest na to zwyczajnie za mały. On potrzebuje mnie albo taty zasypiając. No i radzę ograniczyć tablet. Myślę, że on Cię naprawdę potrzebuje i to moczenie wynika w dużej mierze z tego, że zaczęliście go zbyt "dorosło" traktować a to malutki chłopiec jest. Jak wygląda Wasz rytuał wieczorny?

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Szukałam sporo w necie na ten temat i informacje są bardzo sprzeczne.
    Jako składnik kremu gdzie retinol jest daleko w składzie może i bym użyła ale jako samodzielne roztworu nie.
    Ja używałam serum z retinoidami przy kp, bo ani lekarze medycyny estetycznej nie widzą przeciwwskazań ani e-lactancia. Wchłanianie do krwioobiegu z podania na skórę jest śladowe.

Motylku, Mikołaj na szczęście szybko doszedł do siebie po antybiotyku. W środę czuł już się lepiej.

MoTyLeK🦋, Lalia lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku myślę tak jak Ounai ja jak jestem sama to pozwalam Franiowi zasypiać w mojej sypialni wtedy mam Jasia w łóżeczku ułożonego do snu i Franek jest obok mnie. Czytam im obu bajkę i czekam aż Jaś uśnie w miedzyczasie Franek też najczęściej odlatuje i go odnoszę do siebie wiem że to pewnie nie wychowawcze ale jak męża nie ma to inaczej nie ogarne.

Ounai, Lalia lubią tę wiadomość

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec, q ja myślę, ze to bardzo wychowawcze, bo dajesz mu poczucie bliskości i bezpieczeństwa które w przyszłości zaprocentuje. Niewychowawcze byłoby gdybyś dawała mu telefon do łóżka żeby sobie pooglądał aż zaśnie. Ja niestety kiedyś tak robiłam. Potem Tymek zaczął mieć agresywne zachowania, budził się w nocy, przychodził, bał się i zmieniliśmy całą organizację dnia. Teraz jak dzieciaki mają wolne to padamy z mężem na pysk, bo robimy wszystko, żeby odciąć ich od tv i tabletu. Wiec nasze Swieta i Sylwester wyglądały tak:

20220102-091757.jpg

20220101-144330.jpg

20220101-140153.jpg

20211225-140357.jpg

Tak, że nie posiedzieliśmy przed tv za dużo ani za stolemtez nie 😂 Ale cieszę się, bo wiem, że to zaprocentuje w przyszłości. Zwłaszcza że Tymek przez bajki ma problemy z koncentracją i musimy nad tym pracować. A już poswiecenie związane z logopeda pokazało jak duzo można osiągnąć bo rok temu był jednym z najgorzej mówiących dzieci w grupie a teraz jest jednym z najlepiej i najwyraźniej mówiących.

Lalia, Jednorożec89 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Motylku, myślę że musisz przeorganizowac sie. Ja jak jestem sama biore Marte do pokoju Tymka i czytam mu bajkę z Marta na kolanach. Nie wyobrażam sobie żeby kazać mu iść spać samemu bo jest na to zwyczajnie za mały. On potrzebuje mnie albo taty zasypiając. No i radzę ograniczyć tablet. Myślę, że on Cię naprawdę potrzebuje i to moczenie wynika w dużej mierze z tego, że zaczęliście go zbyt "dorosło" traktować a to malutki chłopiec jest. Jak wygląda Wasz rytuał wieczorny?
    Tyle ze z Matylda niewykonalne jest siedzenie w miejscu. Matylda zaczyna bawić sie/rozwalać zabawki. Filip ma pokój z Kofnelia i niestety każdy bodziec ich wytrąca z tego takiego wyciszenia.

O 19 jedzą kolacje, kapią się, a później jest buziaczek, smiechy chichy i do spania. Zawsze zasypiali sami, mają lampki, drzwi są otwarte. Filip to ogólnie zasypia w 2 min jak tylko się położy. Nigdy też nie było z tym problemu. Kornelia potrzebuje około 30 min. Ale leży na lozku, gada do siebie i w końcu zaśnie.

Zdarza się też tak, ze ja dopiero o 20 kończę pracę, maz też w pracy i w takie dni niestety też sami zsypiaja bo ja ot tak nie mogę sobie odejść od kompa :(

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Motylku myślę tak jak Ounai ja jak jestem sama to pozwalam Franiowi zasypiać w mojej sypialni wtedy mam Jasia w łóżeczku ułożonego do snu i Franek jest obok mnie. Czytam im obu bajkę i czekam aż Jaś uśnie w miedzyczasie Franek też najczęściej odlatuje i go odnoszę do siebie wiem że to pewnie nie wychowawcze ale jak męża nie ma to inaczej nie ogarne.
    Ja też tak robiłam. No ale Filip waży 29 kg i jest bardzo wysoki i jeśli jestem sama, to zwyczajnie jest to niewykonalne bo nie mam siły. Jak jest maz, to często się tak zdarza, ze usnie u nas czy u Zuzi i on go przenosi. Jednak nie ma to wpływu na moczenie.

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno mi tak całkowicie doradzić bo nie wiem jakie masz możliwości realnie, ale sama widzisz, że jemu brakuje mamy, więc musisz się zastanowić co możesz zmienić żeby mu poświęcić ten czas którego potrzebuje. Mój maz np siada z Tymkiem, puszcza mu takie podcasty o przyrodzie dla dzieci i pracuje w tym czasie na kompie więc jeśli się chce to się da. No a jak Ty pracujesz i nie możesz odejsc od komputera i zajmować się w tym czasie dziećmi to kto wtedy zajmuje się Matylda?

Taka prace do 20 chyba też nie zawsze masz, więc wszystkie wieczory możesz spędzać z nim a w ten kiedy akurat wyjatkowo pracujesz możecie zawrzeć jakiś uklad, np powiesz,że dzisiaj bedziesz sobie pracować i siedzieć obok a w zamian za to książkę poczytacie jutro rano, albo jutro po poludniu pogracie w coś tylko we 2. Ja myślę, że zawsze są jakieś możliwości tylko trzeba się zastanowić jak to poukładać.
    Moim zdaniem Twój Filip ma ogromne probkemy emocjonalne i tu naprawdę porą spiąć pośladki i poświęcić mu czas zanimbedxie jeszcze gorzej. Plus jeśli macie kasę i chęci to możecie też popróbować wizyt u psychologa.

Lalia, Suszarka, Annia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko czule przypomnę: mniej oceny/diagnozy, więcej wsparcia.

Moti, syn mojej kuzynki jest w wieku Twojego Filipa. Moczy się w nocy od dawna. Przebadała go, niby wszystko jest ok. Ona jest rozwiedziona z jego tatą, więc też podejrzewają, że moczenie ma podłoże emocjonalne. Mały ma dobry kontakt z ojcem, ale przeżywa brak taty na codzień. Mają na lodówce kartkę, na której codziennie po nocy zaznaczają słoneczko lub chmurkę z deszczem. Chwalą go za słoneczka, tłumaczą, kuzynka spędza z nim czas do zaśnięcia, ale i tak niewiele to daje. Są krok od wizyty u psychologa.

MoTyLeK🦋, dmg111 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej koleżanki syn od 3 roku życia też się moczy, trwa to już rok. Zgrana pełna rodzina, złożyło się to z tym że ona zaszła w ciążę, ale syn bardzo chciał rodzeństwo i się cieszył jak się siostra urodziła. Też dużo badań i wizyt i nadal nie wiedzą co jest przyczyną 🤔

MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, ale czy ktoś tu oceniał? Bo ja nie zauważyłam, jedynie rady widzę. Może nie doszukujmy się w każdym poście z radami oceny;)

Annia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    A my szukaliśmy domu, a w akcie desperacji wrzuciłam w wyszukiwanie mieszkania i natrafiliśmy na taki apartament. Jutro dzwonimy się umówić na oglądanie bo stwierdziliśmy, że sposób Kicka jest calkiem sensowny, czyli w tygodniu mieszkać w centrum i mieć wszedzie blisko a na weekendy kupić działkę w górach i mieć swoją ostoję.

Screenshot-20220101-121333-Otodom.jpg

Ounai
    wygląda super, podobne do naszego, tylko my mamy dwie łazienki i 5 pokoi (w tym 4 sypialnie + salon z kuchnią).
    Dobry plan! A jak cenowo, ujdzie?

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Annia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Ounai
    wygląda super, podobne do naszego, tylko my mamy dwie łazienki i 5 pokoi (w tym 4 sypialnie + salon z kuchnią).
    Dobry plan! A jak cenowo, ujdzie?
    Ja też jestem zachwycona, o takim marzyliśmy i takiego szukaliśmy i nie znaleźliśmy. :( Tu chyba też są 2 łazienki u Ounai. :)

Ounai lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja też jestem zachwycona, o takim marzyliśmy i takiego szukaliśmy i nie znaleźliśmy. :( Tu chyba też są 2 łazienki u Ounai. :)

Racja! Myślałam że to gabinet, a nie łazienka :)

Annia lubi tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Karolina, ale czy ktoś tu oceniał? Bo ja nie zauważyłam, jedynie rady widzę. Może nie doszukujmy się w każdym poście z radami oceny;)

Rozumiem Cię co masz na myśli, dajesz dobre rady, ale ja bym nie chciała czytac, że moje dziecko ma problemy emocjonalne. Takie rzeczy ciężko stwierdzić na podstawie kilku postów na forum. Dla mnie to jest ocena.

dmg111, calanthe lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😘

Mało się odzywam, bo nam się Olcio pochorował 😔
    W czwartek wydawało mi się, że jak się krztusił jedzeniem i próbował odkrztuszać oraz jak płakał to jakby mu coś zalegało w klatce. W piątek, w Sylwestra próbowałam umówić teleporade ale się nie udało, tyle że Oluś miał tak naprawdę mini katar i ten kaszel pojawiał się tylko w tych dwóch sytuacjach, umówiłam wizytę na poniedziałek. Niestety wieczorem i w nocy mu się mega pogorszyło, wybudzał się całą noc sylwestrową z płaczem bo przez ten katar nie mógł spać na plecach, przy karmieniu piersią nie mógł oddychać, ogólnie bardzo słabo. W Nowy Rok stwierdziliśmy że nie będziemy czekać do poniedziałku, zaczęłam dzwonić po pediatrach i nikt z 5 nie odebrał. W końcu pojechaliśmy na świąteczną opiekę do szpitala, na szczęście okazało się że to tylko infekcja wirusowa i mimo paskudnego kaszlu osłuchowo ok. Mamy flegamine, inhalacje z soli rano i kropelki na katar do noska. Dzisiaj w nocy było ciut lepiej, ale w dzień jest masakra, leje mu się katar jak woda, biedny jest tak umęczony tym katarem że bez najmniejszego problemu daje sobie odciągać odkurzaczem, co ostatnim razem musieliśmy to robić siłą. Jak kaszle to ma taki kaszel że aż w nim bulgocze, szkoda mi go bardzo, ale mimo wszystko jest dzielny i pogodny. Nie będę odwoływać jutrzejszej wizyty w przychodni i pojedziemy jeszcze raz go sprawdzić i osłuchać. Więc jak widzicie, u nas nowy rok zaczął się z przytupem 🤦

Ounai, gdyby do tego mieszkania był ogródek to brałabym bez zastanowienia 💙

Motylku, myślę że uda Wam się znaleźć jakieś rozwiązanie, może faktycznie tak jak Ounai pisała sprawdziłby się chociaż jeden wieczór w tygodniu kiedy miałabyś go tylko dla Filipa. Czasami piszesz że w weekend Zuzia jest u mamy, Kornelia z Filipem u babci, więc może wtedy Filip mógłby zostać z Wami, mąż zająłby się Matyldą a Filip miałby mamę tylko dla siebie 👍

Kicku, gratuluję zakończenia remontu 💪 pochwal się jakimiś zdjęciami, zwłaszcza łazienki zaprojektowanej przez naszą DMG! 🤩

Anniu, cieszę się że Miki czuje się już lepiej 😘

Z pozytywnych spraw, to Olek po świętach baaaardzo ruszył z chodzeniem, od kilku dni to są takie dystanse że jesteśmy w szoku, na chwilę obecną to chodzi i raczkuje praktycznie pół na pół, myślę że zanim skończy 13 miesięcy to już będzie fajnie tuptał 👌 z pierwszymi butami stwierdziłam że wstrzymam się do końca lutego, żeby naprawdę fajnie wprawił się w chodzeniu, a żeby trochę potrenował chodzenie w podeszwie (inna przyczepność niż bosa stopa) to zamówiłam mu attipasy (jest promocja na eobuwie). Oczywiście zaczekają na niego aż będzie chodzić i będą używane sporadycznie (w przychodni, na zakupach, jako kapcie i dziadków na 1-2h) a tak to bosa stopka 😁

Zulu, kupiłaś już Tomaszowi buty? 🙂

MoTyLeK🦋, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam na oku podobne mieszkanie jak Ounai, bo już dość szukania działki mam. Układ i wielkość super, nawet pralnia jest, ale cena za nas za duża była, 120 metrów i 10tys za metr. Auć chyba zostanie nam się kiszenie w naszych 50m🤣
    e92c99ceccac.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2022, 16:56

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, dużo zdrowia dla Olka! Biedny ☹️
    I gratulacje dla niego za tuptanie na dwóch nóżkach 🙂

Mi chyba udało się już całkiem zejść z dziennych karmień piersią, od paru dni Michalek zasypia na drzemki bez mleczka🙂 Jeszcze karmienia nocne zostały, ale narazie niech ma😀

Lalia, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Ja też miałam na oku podobne mieszkanie jak Ounai, bo już dość szukania działki mam. Układ i wielkość super, nawet pralnia jest, ale cena za nas za duża była, 120 metrów i 10tys za metr. Auć chyba zostanie nam się kiszenie w naszych 50m🤣
    e92c99ceccac.jpg

Oj Meggi jak ja bym chciała żeby takie ceny za M2 były w Warszawie :(

nqtkdf9hy13p613h.png
‹‹ 4579 4580 4581 4582 4583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ