Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Jeśli nie chcesz operacji to ja bym poszła do fizjoterapeuty urogin, bo przepuklina w kresie to nic innego jak narządy, ktore normalnie powinny znajdować się w jamie brzusznej, ale w zwiazku z tym, że masz tam dziurę- rozejście mięśnia prostego które zostało Ci po ciąży najpewniej - one się przesunęły. Rozejście jest raczej spore skoro zrobiła się przepuklina, ale czesto można to zamknąć współpracując z fizjo i operacja nie jest konieczna. Oczywiście można też operacyjnie, ale bez wzmocnienia odpowiednich partii miesniowych istnieje szansa że znowu się to rozejdzie i przepuklina wróci. No i wiadomo, zero ćwiczeń bez konsultacji z fizjo bo można jeszcze pogorszyć sobie ten stan który jest. I tu fizjo taki z aparatem usg koniecznie. Myślę że jak się zepniesz to w rok jesteś w stanie to wyćwiczyć, mac 2 lata. Mi zeszło rok a miałam spore rozejście.
-
KarolinaMaria wrote:Suszarko, a jak przygotowania do roczku? Ja dalej w lesie, także motyw leśny będzie nam pasował 🤣
w niedzielę już zrobiłam lizaki bezowe i mini beziki do dekoracji tortu. U nas bez motywu przewodniego, mam balony w złocie i butlę z helem, tort będzie jednorożcowy 🦄 nie mogę się już doczekać ❤️
MoTyLeK🦋, KarolinaMaria, Lalia, dmg111, Clover lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
MoTyLeK🦋 wrote:Radiolog powiedział, że to przepuklina tłuszczową i fizjo mi tu nie pomoże.
Clover lubi tę wiadomość
-
Ounai wrote:Rozumiem, ale jeśli nie wzmocnisz sobie odpowiednich mięśni pracując z fizjo to po operacji one znowu się rozejdą i przepuklina wróci. Decyzję sama podejmiesz, ja Ci mówię tylko informacyjnie, żebyś wiedziała co kzoe się stać.
-
Motyl myśle ze tak! Skoro my po cc praktycznie wszystkie/ większość chodziłyśmy do fizjo to po laparo tym bardziej. Ja jestem pewna ze to dzięki tej wizycie u fizjo urogin i dzięki temu ze pokazała mi jak ćwiczyć/jak nie ćwiczyć, nie mam dziś problemu z przepuklina itp. To bardzo ważne, żeby np po cc nie biegać, nie robić brzuszków bo właśnie może to doprowadzić do przepukliny
niestetyz, ciąża już dawno za nami a czasami niektóre poświęcenia zostają na dłużej
MoTyLeK🦋, Lalia, Suszarka, Clover lubią tę wiadomość
-
Motylku, do fizjo możesz iść w każdej chwili. Zamykanie tej kresy to nie są kompletnie takie ćwiczenia jak każdy w pierwszej chwili myśli np.na mięśnie brzucha.
W dużej mierze są to ćwiczenia oddechowe, stabilizujące, podwijanie miednicy, robienie tzw.mostów a czasem tejpowanie 🙂
Przykro mi, że spotkała Cię taka diagnoza 😔 ale szczęście w nieszczęściu że teraz! Bo widziałam na IG że zaczęłaś jakieś wyzwanie sportowe i nawet wolę nie myśleć jak to by się mogło skończyć za miesiąc po intensywnych ćwiczeniach😳
Uważaj na siebie, staraj się w miarę możliwości nie dźwigać, jak wstajesz z łóżka to najpierw kładź się na bok i spuszczaj nogi, jak coś podnosisz to z przysiadu a nie na prostych nogach bo to nie będzie obciążało brzucha. Masz diagnozę, masz umówione dalsze konsultacje, na pewno będzie wszystko dobrze! Zdrówka dla Ciebie 💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 10:25
MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość
-
Anetka, Karolina, Enigva czy Wy nadal, jak ja, bez okresu?? 😅
Mam pytanie: czy przed ciążą miałyście problemy z prolaktyną? 🤔
Bo ja mam taką teorię (własną 🤣), że może nam przy laktacji wybija prolaktynę w kosmos i dlatego blokuje owu i okres nie wraca 🤷 -
Zulu ja też nie chciałam łączyć mmr z niczym innym, ale w przychodni jest taki schemat a nie chcę się kłócić 🤔 ale widzę, że niektóre z Was też to łączą, czyli zakazane nie jest, tylko nop może być bardziej ciężki...12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Widziałam u mamypediatry, że często łączy MMR z pneumo. Nie wiem jeszcze jak jest w mojej przychodni, ale u nas ogólnie ciężko się dostać i jeśli można łączyć to chcę mieć to odhaczone na jednej wizycie.
Lalia, tak, dalej nie mam okresu. Mamy przerwę w karmieniu od 6.30 do 19-20, ale potem cała noc cycusiowania. Czuję, że coś tam na dole zaczyna się dziać, lepsze nawilżenie, mikropowiew libido, ale w jajnikach chyba nadal cisza. Nigdy nie miałam problemu z prolaktyną, ale badałam ją w życiu cały jeden raz 🤔 Jak patrzę po koleżankach, to jest to sprawa bardzo indywidualna. Zresztą widać to po naszym forum.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2022, 11:02
Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ewa88 wrote:Zulu ja też nie chciałam łączyć mmr z niczym innym, ale w przychodni jest taki schemat a nie chcę się kłócić 🤔 ale widzę, że niektóre z Was też to łączą, czyli zakazane nie jest, tylko nop może być bardziej ciężki...
Lalia, działa to dokładnie tak jak opisałaś. Ale poziom prolaktyny u każdej kobiety jest bardzo indywidualny. Jedna kobieta z danym poziomem będzie normalnie mieć owulacje i miesiączki, a druga z identycznym już nie. Jej stężenie u karmiących kobiet też jest różne, dlatego nie można przewidzieć kiedy komu wróci okres jak kpIryska, dmg111, KarolinaMaria, Zulugula, Lalia, Clover lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Lalia,
u mnie też cisza, ale ostatnio było pierwszy raz mokro więc może owu wróciła. Kilka razy też miałam lekkie bóle podbrzusza jakby coś się tam działo, i wtedy też miałam lekkie libido więc może to była ukryta owulacja.
Generalnie ja nie tęsknie, jeszcze 2 miesiące i będzie 2 lata bez miesiączki.
Lalia lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Motylku, do fizjo możesz iść w każdej chwili. Zamykanie tej kresy to nie są kompletnie takie ćwiczenia jak każdy w pierwszej chwili myśli np.na mięśnie brzucha.
W dużej mierze są to ćwiczenia oddechowe, stabilizujące, podwijanie miednicy, robienie tzw.mostów a czasem tejpowanie 🙂
Przykro mi, że spotkała Cię taka diagnoza 😔 ale szczęście w nieszczęściu że teraz! Bo widziałam na IG że zaczęłaś jakieś wyzwanie sportowe i nawet wolę nie myśleć jak to by się mogło skończyć za miesiąc po intensywnych ćwiczeniach😳
Uważaj na siebie, staraj się w miarę możliwości nie dźwigać, jak wstajesz z łóżka to najpierw kładź się na bok i spuszczaj nogi, jak coś podnosisz to z przysiadu a nie na prostych nogach bo to nie będzie obciążało brzucha. Masz diagnozę, masz umówione dalsze konsultacje, na pewno będzie wszystko dobrze! Zdrówka dla Ciebie 💪