Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Annia wrote:Enigvaaa, nie wiem co powiedzieć. ;( Dużo siły dla Was! Jaki typ?
Co mówią lekarze? Serce mi pękło jak to przeczytałam.
Nic nie wiemy, jeszcze z lekarzem nie rozmawialismy… na wyniku badan bylo napisane o łagodnym przebiegu. Tej mysli sie trzymamy.🔸28 lat
Eni, musi być dobrze. Malwina wejdzie do NFZetowskiego programu leczenia, wezmą ją na intenswną fizjoterapię i wszystko musi się jakoś ułożyć. Na pewno jesteście w dobrych rękach. Gdybyśmy mogły Ci jakoś pomóc jako dziewczyny z OF to pisz!Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
nick nieaktualny
-
Enigvaa wszytko powoli się ułoży, dobrze, że już wiecie z czym musicie się zmierzyć 🙏
Bardzo trzymam kciuki za Malwinę! ❤️
Jakbyś potrzebowała pomocy jakiejkolwiek to pisz śmiało -
Tajka, Olek przed rokiem (jak miał w nosie chodzenie), mówił mama, tata, baba, mniam, AM, dej, nie, ej, bam, bach, naśladował jak robi pies (ha ha) i świnka (chr chr), pokazywał gdzie ma oko, brawo, papa i robił nie ma, nie ma chowając się pod kocem.
Odkąd skończył rok i zaczął chodzić, jego życie nabrało nowego sensu. Był czas, gdzie przestał mówić całkowicie, nic nie pokazywał, nie naśladował, zero. Ale wtedy chodzenie i sprawność fizyczna zaczęły się poprawiać dosłownie z dnia na dzień. Skupił się totalnie na tym.
W chwili obecnej jest trochę lepiej, bo wróciło mama, tata, am, mniam, ooo niee, tam, brawo i papa, ale to tylko wtedy kiedy on chce. Olek nie jest dzieckiem które lubi i powatrza nowe słowa, on mówi nowe słowo jak zdecyduje że czas zacząć je mówić, a np. Kacperek Doomi powtarza praktycznie wszystko co go poprosi 🙈
Natomiast u nas nadal jest ukierunkowanie na ruch: Olek biega, rzuca się na łóżko, wspina na krzesła, stół, doniczki, domek Dumel, podciąga rękami i wspina na meble, próbuje chodzić po schodach, to jest dziecko Kaskader. Ja się bardzo nie stresuję tą mową, bo czytałam że tak naprawdę taki przełom następuje po skończonych 18mż do dwóch lat. Dodatkowo Olek kompletnie wszystko rozumie, jak pytamy czy chce jogurt to otwiera lodówkę, jak mówimy że myjemy zęby to przynosi szczoteczkę i pastę, jak dam mu tubkę i mówię że jemy w krzesełku to biegnie i czeka aż go włożę, nie mówiąc już o tym żeby usiadł na fotelu (ma ten z Biedry), napił się (szuka bidonu po pokoju) itd. i fajnie bawi się w odgrywanie roli, tzn czesanie włosów, gotowanie, zamiatanie. On w ogóle na każdym kroku nas szokuje jak potrafi obserwować i naśladować zachowania. Więc wychodzę z założenia, że skoro rozumie, ogarnia sytuacje społeczne, to mowa to kwestia czasu.
Pytałam też znajomych, to większość właśnie mówi że długo, długo dzieci nie mówiły prawie nic, a blisko drugich urodzin nastąpił przełom, zaczęły łączyć słowa itd.
Myślę, że takie dzieciaczki jak Igusia Suszarki czy Kacperek Doomi to dzieci, które należą do nielicznej grupy dzieci które wyjątkowo szybko i dużo mówią❤️ tak jak dzieci które szybko siadają, wstają czy chodzą 💙
To raczej wyjątki niż reguła 🙂
Olek jest typowym średniakiem rozwojowym, on wszystko robi albo idealnie po środku widełek rozwojowych, albo na ostatnią chwilę 🤣 więc się spodziewam, że na drugie urodziny przemówi językami 🤣 hahaha -
Zulu, moja Mati też niewiele mówi, ale bardziej martwi mnie to, że późno zaczęła pokazywać palcem, bo dopiero po 14 mż. Nawet miałam Cię pytać jak z mową Tomsona. Nasza neurolog mowila, że jeśli na 1,5 roku nie będzie mówiła 8-10 słów (słowo to też 'bam', 'pi' itp.) to żeby przyjść na kontrolę i taki mam w lipcu zamiar. Matylda na pewno ma ORM i chcę mieć to po kontrolą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2022, 17:09
🦄 2021 r. -
Dziewczyny, a z tym pokazywaniem palcem to chodzi o to że np ja go trzymam na rękach a on palcem pokazuje że chce "tam"? Albo pokazuje na coś do jedzenia że chce "to"?
Bo na obrazkach to on totalnie nie chce pokazywać, pokazuje tylko tatę na zdjęciu i pandę na nocniku 🙈