X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • edyciak. Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że jest temat mowy na tapecie... Wiadomo, jeśli coś niepokoi rodzica, to warto skonsultować się ze specjalistą. Ale nasze dzieciaki są już na takim etapie, że każde będzie się rozwijało we własnym tempie i trudno je porównywać. Choć myślę, że półtoraroczne dziecko raczej powinno naśladować odgłosy zwierząt czy wskazywać zwierzątka w książeczce.
    Mój Olek w sumie mówi tak sobie... Ale zauważyłam, że ostatnio ma etap słowotwórstwa. Mówił na psa "au au", kilka dni temu zaczął mówić " a hau". Albo na jagody mówił "bamba", to teraz mówi "babuch" 😂 także takich swoich słów to w sumie ma sporo. Ale też nie chce powtarzać. Najgorzej dziadek go zawsze męczy, żeby powtarzał "dziadzia". 😂 A on tylko się patrzy i się śmieje. A gdy zajmie się jakąś zabawką, to potrafi mówić w kółko "dziadzia, dziadzia".

f2wlj44jsgpqyg7q.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja też pytałam logo o odgłosy zwierząt i lekko się zaśmiała. Akurat ich brak na etapie 1,5rocznego dziecka, nie jest niczym niepokojącym, po prostu my rodzice uważamy to za takie słodkie i must have popisów przed dziadkami. Najważniejsze jest to, by dziecko nabywało nowych słów i ogólnie próbowało powtarzać, ale nie musi być to powtarzanie na zawołanie za każdym razem. Jeśli chodzi o wskazywanie w książeczce to Matylda wskazuje niektóre rzeczy, a niektóre nie. Wg mnie u Twojego Olcia jest wszystko ok ;) ale jak ma Cię to uspokoić, to idziecie się skonsultować.

Lalia lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ula, trzymam kciuki za zdrową ciążę 😘

Z tego co pamiętam to Motylek i Anetka też miały niskie bety, coś koło 30-40?🤔 A mają zdrowe, śliczne dziewczyny 😍
    Taaaak, moja beta z Matylda 2.04 czyli 10 dpo wynosiła 12,2 a 4.04 czyli 12 dpo 42,6. Ulcia trzymam kciuki cały czas 💜

Ulaa, Lalia lubią tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Mamy dwulatków i prawie dwulatków - podejmujecie już jakieś kroki w kierunku odpieluchowania?
    Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, której córka będąca w wieku Michałka robi już kupkę do nocnika.
    My nawet jeszcze nocnika nie mamy 😃
    U nas nocnik służy do wchodzenia w niego nóżkami 😂 liczę na to, że w żłobku się mocno za to wezmą, jak obiecali. W sierpniu jeszcze będę próbować w domku ofc.

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mój malutki synek rozpoczął właśnie ostatni tydzień przedszkola w swoim życiu. Nie wierzę, że te lata tak szybko minęły i że w przyszłym miesiącu będziemy kompletować wyprawkę szkolną!
    My w sierpniu mamy przedszkole, bo teraz lipiec było zamknięte. Ale też jakoś mi dziwnie, że trzeba kupować wszystko do szkoły... Ze mój syneczek dopiero co urodzony już idzie do szkoły 😱

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Polecam zajrzeć stacjonarnie do HM. Dolozyli duuużo do wyprzedazy. Kupilam Tomciowi super spodenki , po 8.99zł i 5,99zł, i jedne długie spodnie. Łącznie 6sztuk ubrań, jest dodatkowo promocja 3za2 z wyprzedazy więc wyszły mnie po okolo piątaka i szóstkę za sztukę
    a135e213fa38.jpg

P s.Mieszkam zdecydowanie za blisko galerii😂
    Ja za to w tym mcu wydałam chyba z 1500zl na dzieciaki w Sinsay bo były wyprzedaże, także ten... 😂 Mój biedny mąż tylko odbiera paczki i już nie pyta nawet ile to kosztowało 😂

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamity, jeszcze mam pytanie- możecie polecić jakiś preparat kwasow omega 3 dla dzieci?
    Ja mam na tapecie omega 3 nordicnaturals ale z chęcią poczytam co Wy suplementujcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 08:51

klz9df9hix7ly771.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Mamity, jeszcze mam pytanie- możecie polecić jakiś preparat kwasow omega 3 dla dzieci?
    Ja mam na tapecie omega 3 nordicnaturals ale z chęcią poczytam co Wy suplementujcie.
    My ten właśnie dajemy, 2.5ml dziennie. Córce smakuje, dla mnie jest ochydny😂

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Omegamed dha z alg z polecenia razempozdrowiemaluszka

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Lalia u nas od zawsze tak było 😄 ale klasyk buntu dwulatka juz wszedl, czyli rzucanie się na podłogę jak człowiek nie postąpi tak jak król chce 🙈

Dziewczyny jak przekonać dziecko do kasku? Niby sam chce założyć ale zaraz ściąga, a jak jemu chce się założyć to w ogóle ściąga w sekundzie. A on teraz tak zapierdziela szybko na scoocie, że ja mam zawał. Biegniemy obok i go asekurujemy jak wariaci, aż nogi mnie bolą,a mój stary cały upocony.
    U nas najlepiej zadziałało podczas jazdy na rowerze. Wcześniej Pola na SR nie chciała zakładać a gdy zaczęła jeździć często na rowerze z nami i nosić wtedy kask (też bywały awanti ale nie było.opcji aby ruszyć gdy nie ma kasku i skumała że MUSI go mieć) to nie ma.problemu z ubieraniem na SR choć ja nie zawsze jej ubieram na SR.

Zulugula lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyciak. wrote:
    Widzę, że jest temat mowy na tapecie... Wiadomo, jeśli coś niepokoi rodzica, to warto skonsultować się ze specjalistą. Ale nasze dzieciaki są już na takim etapie, że każde będzie się rozwijało we własnym tempie i trudno je porównywać. Choć myślę, że półtoraroczne dziecko raczej powinno naśladować odgłosy zwierząt czy wskazywać zwierzątka w książeczce.
    Mój Olek w sumie mówi tak sobie... Ale zauważyłam, że ostatnio ma etap słowotwórstwa. Mówił na psa "au au", kilka dni temu zaczął mówić " a hau". Albo na jagody mówił "bamba", to teraz mówi "babuch" 😂 także takich swoich słów to w sumie ma sporo. Ale też nie chce powtarzać. Najgorzej dziadek go zawsze męczy, żeby powtarzał "dziadzia". 😂 A on tylko się patrzy i się śmieje. A gdy zajmie się jakąś zabawką, to potrafi mówić w kółko "dziadzia, dziadzia".
    Na tym etapie masz rację, dzieci rozwijają się we własnym tempie, ale np dwuletnie dziecko powinno już składać dwa słowa w zdanie i wypowiadać odpowiednią liczbę słów. I to jest absolutne minimum i jeśli tego nie robi to koniecznie trzeba iść do specjalisty, bo to już nie jest rozwijanie sie we własnym tempie a opóźnienie rozwoju np mowy.

Motylku, mój już sobie wybrał plecak z Wojan Shop 🤣 Na szczęście Wojan to mądry influencer i jego plecaki są zgodne z zaleceniami fizjoterapeutów więc nie będziemy walczyć o kompromis pomiędzy tym to co dobre dla pleców a tym co podoba się mojemu dziecku 😁

Zulugula, Suszarka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie hasło 'dziecko rozwija się we własnym tempie' ma rację bytu dopóki to tempo mieści się w normie. Przykład: dziecko do 3 miesiąca powinno osiągnąć symetrię. Moja Jagoda jej nie osiągnęła, idziemy więc do fizjo. Czy bez fizjoterapii osiągnie symetrię, rozwijając się "we własnym tempie"? Pewnie tak, zwłaszcza że to nie jest duża asymetria. Jednak mam świadomość, że to by rzutowało na cały jej dalszy rozwój. Mam w rodzinie dziecko o którym się mówiło że się rozwija w swoim tempie jeśli chodzi o mowę. Do 4 r.ż. nie mówiło nic - "jeszcze ma czas". Rok później wylądowało dopiero u logopedy. Dwa lata ciężkiej pracy za nimi i dopiero teraz jest naprawdę ok, a dziecko ma prawie 8 lat.

Lalia, KarolinaMaria, Zulugula, Ewa88 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Dla mnie hasło 'dziecko rozwija się we własnym tempie' ma rację bytu dopóki to tempo mieści się w normie. Przykład: dziecko do 3 miesiąca powinno osiągnąć symetrię. Moja Jagoda jej nie osiągnęła, idziemy więc do fizjo. Czy bez fizjoterapii osiągnie symetrię, rozwijając się "we własnym tempie"? Pewnie tak, zwłaszcza że to nie jest duża asymetria. Jednak mam świadomość, że to by rzutowało na cały jej dalszy rozwój. Mam w rodzinie dziecko o którym się mówiło że się rozwija w swoim tempie jeśli chodzi o mowę. Do 4 r.ż. nie mówiło nic - "jeszcze ma czas". Rok później wylądowało dopiero u logopedy. Dwa lata ciężkiej pracy za nimi i dopiero teraz jest naprawdę ok, a dziecko ma prawie 8 lat.
    Zgadzam się z Tobą w 100%. Mój Tymek mieścił się w normie ale na granicy i też jest pod opieką logopedy. 3 lata zajęć w przedszkolu pół roku wizyt u logopedy 2x w tyg I kolejny rok wizyt raz w tygodniu i jeszcze ok pół roku przed nami. Aktualnie ma 6,5 roku. Czy poradziłby sobie bez? Oczywiście, "jedynie" by seplenił.

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:

Suszi 👏👏👏 w punkt! 👌

Właśnie dlatego ja na razie nie szukam logopedy, bo Olek jest na początku okresu rozwoju mowy, ale trzymam rękę na pulsie, obserwuję czy robi chociaż maleńkie postępy i delikatnie go wspieram w rozwoju mowy 😘

Zrobiłam ostatnio zamówienie na tantis i idzie do nas Bucio, Bubu, dwie części Jano i Wito i jeszcze jedna z dźwiękami 🤣

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wasze dzieci się denerwują?
    Oliwka jak czegoś nie może, to albo kładzie się na brzuchu, nogi pod siebie i spazmy. Albo próbuje się uwieść na mnie i wtedy zaczyna się wygina do tyłu, czasami też tak ma ziemi robi. Nie wiem czy to jest normalne? Takie wyginanie?

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Oliwka jak czegoś nie może, to albo kładzie się na brzuchu, nogi pod siebie i spazmy. Albo próbuje się uwieść na mnie i wtedy zaczyna się wygina do tyłu, czasami też tak ma ziemi robi. Nie wiem czy to jest normalne? Takie wyginanie?
    Niestety normalne :/ A im bliżej 2 urodzin tym bardziej się potrafią rzucać, niczym opętane

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Moja się drze wniebogłosy, zanosi się płaczem aż ją naciąga na wymioty 😱 najgorzej że czasem nie wiadomo o co, także klasyka 😅 W ogóle jak się powinno reagować na takie spazmy? Lalia, może Ty się wypowiesz z pedagogicznego punktu widzenia 😁 Ja zazwyczaj czekam aż jej ten szał minie, az wyrzuci emocje. Później dopiero jej tłumaczę i pytam czy się chce przytulić.

Lalia lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Ooo właśnie miałam o to samo pytać!!
    Od jakiś 2tyg u nas przy każdym nerwie jest właśnie takie wyginanie do tyłu i aż mnie to lekko przeraża 🙈boję się, że wtedy fiknie do tyłu.

Ja to mam wrażenie, że ostatnio u nas jakiś bunt 2latka. Chociaż jeszcze chyba nie czas na takie rzeczy.

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Moja się drze wniebogłosy, zanosi się płaczem aż ją naciąga na wymioty 😱 najgorzej że czasem nie wiadomo o co, także klasyka 😅 W ogóle jak się powinno reagować na takie spazmy? Lalia, może Ty się wypowiesz z pedagogicznego punktu widzenia 😁 Ja zazwyczaj czekam aż jej ten szał minie, az wyrzuci emocje. Później dopiero jej tłumaczę i pytam czy się chce przytulić.
    O to też miałam pytać 😅😅

klz9df9hix7ly771.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wyginanie wygląda tak niezdrowo, że czasami myślę że zaraz się połamie w pół 🙄
    Wczoraj byłam z Oliwka i psem u weterynarza. Jak weterynarz wziął psa żeby uszy sprawdzić to wpadła w taką histerie i płacz, że zaczęła aż się zachodzić i łapać powietrze 🤦 dziękowałam tylko ze jest w wózku zapięta na wszystkie pasy, bo inaczej by się wydostała i pełzała w amoku po całym gabinecie 🙈

O ❤️
    Z ❤️
‹‹ 5013 5014 5015 5016 5017 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ