Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
ZielonaHerbata wrote:Ooo właśnie miałam o to samo pytać!!
Od jakiś 2tyg u nas przy każdym nerwie jest właśnie takie wyginanie do tyłu i aż mnie to lekko przeraża 🙈boję się, to że wtedy fiknie do tyłu.
Ja to mam wrażenie, że ostatnio u nas jakiś bunt 2latka. Chociaż jeszcze chyba nie czas na takie rzeczy.
Meggi, Marta dostaje takich spazmów jak ktoś z nas ubierze coś nowego. Wczoraj była taka awantura bo ubrałam nowy biustonosz do ćwiczeń. No masakra matka jak mogłaś! Darła się pół godziny i próbowała go ze mnie zedrzeć 😂 w sklepach jak widzi ubrania z koszyku zakupowym jest to samo.SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Herbata, niestety bunt dwulatka zaczyna się bliżej 1 a nie 2 urodzin 😂 nawet z naszą pediatrą o tym rozmawiałam 😂
Meggi, wyginanie, rzucanie, uwieszanie i histeria to niestety totalna norma 🙈
Suszarko, ciężko mi powiedzieć, bo ja nie pracuję z tak małymi dziećmi, a zwłaszcza z dziećmi w normie intelektualnej 😅 ale tak jak Ty robisz, to my dokładnie to samo 👌
Jak jest szał, to najważniejsza jest konsekwencja o której pisze Ounai, nie ustępujemy choćby nie wiem co, bo to tylko wprowadza chaos. Staramy się zabezpieczyć Olka żeby nie zrobił sobie krzywdy jak np się rzuca o dajemy mu trochę przestrzeni do tych emocji, które przeżywa. A jak się chociaż troszkę uspokoi, to wtedy tłumaczymy i tulimy 👍 często pomaga też przekierowanie uwagi 🙂
Ostatnio mieliśmy taką sytuację, że mąż zrobił sobie kawę i postawił na stoliku, a Olek tym stolikiem zaczął ruszać, wskutek czego kawa się trochę rozlała. Mąż powiedział mu żeby przestał tak robić, bo wyleje a on jeszcze mocniej aż rozchlapał. Mąż się wkurzył, bo na stoliku leżały telefony i piloty, a Olek się wkurzył, że go zabraliśmy od świetnej zabawy.
Mój mąż, sfrustrowany całą sytuacją, upierał się, że Olek robił to na złość, bo przecież słyszał jak mu tata zabrania. A ja najpierw tłumaczyłam mężowi, że Olek jest w takim wieku, że ma świadomość swojej sprawczości, tzn że jak zrobi coś, to przyniesienie to jakiś skutek (potrząsnę stolikiem to kawa zrobi chlapu chlapu), ale totalnie nie ma świadomości wszystkich konsekwencji i dla niego tłumaczenie że "nie wolno ", albo "nie wolno bo rozlejesz ' (przecież na tym polega zabawa) albo "nie wolno bo zalejesz telefony" (totalna abstrakcja) to żadne tłumaczenie. Tłumaczyłam że właśnie ten wiek, ok.2 lat jest dlatego trudny, że dziecko coraz więcej rozumie, ale jeszcze nie na tyle by przewidywać wszystkie swoje działania, dlatego to nasza rola jest w tym żeby starać się przewidzieć jak najwięcej sytuacji albo tłumaczyć w taki sposób w który on jest w stanie przyswoić 😅
A potem tłumaczyłam Olkowi że nie można trząść stolikiem, bo kubek zrobi bach i ała w nóżkę 😂 Olek wie co to ała bo jak stanie na klocku to stoi, trzyma się za stopę, wola ała i ja muszę dmuchać albo całować 🤭
Ten bunt dwulatka to czas kiedy dziecko odczuwa mnóstwo emocji, często takich nie rozumie, a to my musimy go nauczyć je rozpoznawać, nazywać i sobie z nimi radzić. Tylko szkoda, na ten czas nie ma żadnych specyfików czy super mocy dla rodziców 😂😂😂😂
Suszarka, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Jak byslimsy na spotkaniu w przedszkolu to dyrektorka poleciła nam książkę
https://www.empik.com/jak-mowic-zeby-dzieci-nas-sluchaly-faber-adele-mazlish-elaine,p1055071104,ksiazka-p?cq_src=google_ads&cq_cmp=11284533004&cq_term=&cq_plac=&cq_net=u&cq_plt=gp&gclid=Cj0KCQjwof6WBhD4ARIsAOi65agB7hmPo8O0XHwZvfwpMY3fPb3AC-_rCcR-2lwOyjn2vzrSAUosod4aAl9KEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Mówiła że dobrze się z nią zapoznać, bo wg. Niej pracuje przedszkole. Cokolwiek to znaczy.
Teraz chyba ją kupię, wtedy się wzbraniałam, ale może coś pomoże na te "emocje"Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 14:09
Lalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Ounai wrote:Na tym etapie masz rację, dzieci rozwijają się we własnym tempie, ale np dwuletnie dziecko powinno już składać dwa słowa w zdanie i wypowiadać odpowiednią liczbę słów. I to jest absolutne minimum i jeśli tego nie robi to koniecznie trzeba iść do specjalisty, bo to już nie jest rozwijanie sie we własnym tempie a opóźnienie rozwoju np mowy.
Motylku, mój już sobie wybrał plecak z Wojan Shop 🤣 Na szczęście Wojan to mądry influencer i jego plecaki są zgodne z zaleceniami fizjoterapeutów więc nie będziemy walczyć o kompromis pomiędzy tym to co dobre dla pleców a tym co podoba się mojemu dziecku 😁 -
Meggi110818 wrote:Jak byslimsy na spotkaniu w przedszkolu to dyrektorka poleciła nam książkę
https://www.empik.com/jak-mowic-zeby-dzieci-nas-sluchaly-faber-adele-mazlish-elaine,p1055071104,ksiazka-p?cq_src=google_ads&cq_cmp=11284533004&cq_term=&cq_plac=&cq_net=u&cq_plt=gp&gclid=Cj0KCQjwof6WBhD4ARIsAOi65agB7hmPo8O0XHwZvfwpMY3fPb3AC-_rCcR-2lwOyjn2vzrSAUosod4aAl9KEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Mówiła że dobrze się z nią zapoznać, bo wg. Niej pracuje przedszkole. Cokolwiek to znaczy.
Teraz chyba ją kupię, wtedy się wzbraniałam, ale może coś pomoże na te "emocje"
Polecam również "Uwaga złość"
A z pocycji niedzieciowych ale również ważnych "Siedem zasad udanego małżeństwa"Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 15:59
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Dziewczyny w ogóle nie wiem co to za Wojan 🤭
Verita a jaki macie model? Kid 2? Właśnie nad nim się zastanawiam 🤔 uważam, że dobry kask jest tak samo ważny jak dobry fotelik. Nie będę na nim oszczędzać.
U nas też bunt na całego 🤔 tupanie, kładzenie się na podłodze, wrzaski itp na całego.
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Ewa88 wrote:Dziewczyny w ogóle nie wiem co to za Wojan 🤭
Verita a jaki macie model? Kid 2? Właśnie nad nim się zastanawiam 🤔 uważam, że dobry kask jest tak samo ważny jak dobry fotelik. Nie będę na nim oszczędzać.
U nas też bunt na całego 🤔 tupanie, kładzenie się na podłodze, wrzaski itp na całego.
Tak dla syna mam kid 2 i bardzo dobrze lezy a dla córki juz kid 3 wzielam i jest dobry tez. Na upartego moglaby tez w kid 2 jeszcze jezdzic ale mysle ze max pol roku. Mysle ze w kid 3 to juz pojeździ dlugo. Szczerze ja jestem w stanie go zalozyc na głowę 😆
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 20:11
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Asiu, niech mały rośnie silny mądry i zdrowy. W ogóle on nie wygląda na 2 a na 3 lata!
Wszystkiego najlepszego!!!!
Ewa, to youtuber;) Ja jestem fanem, chłopak ma 23 lata a z samych reklam na glownym kanale YouTube ma przychodchód miesięczny 30tys zł. Kanałów ma kilka plus sklep internetowy. Zna swoją grupę docelową (uczniowie) więc nie uzywa przekleństw. Zapewne za jakieś 6 lat dowiesz się kim jest 😂
Ula, Motylek, a Wasi chłopcy też tak przeżywają ataki na Wojanowice? U mnie Tymek tak strasznie w to wierzy, że jest przekonany, że hacker istnieje naprawdę podobnie było jak był ON. No i piosenki Paliona to już wszyscy znamy na pamięć 😂Ewa88 , MoTyLeK🦋, asias86 lubią tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔