X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Generalnie dwulatek ma mówić, ale Malwina ma jeszcze czas. Na pewno warto skonsultować ale myślę że sma również może mieć wpływ na opóźnienie mowy. Jesli krowa robi mmmmm a nie muuu to myślę, że jest ok, to jej własne słowo i też się liczy. Dwulatek ma mówić głoskę "l". Zjadanie końcówek na tym etapie jest normalne. Do jako dom się jak najbardziej liczy. Końcówki przestanie zjadać w 3 roku życia tak że spokojnie:)

Teoretycznie nie ma problemu z miesniami twarzy i jezykiem, ale ma mocno obnizone napiecie wszedzie indziej wiec na pewno ma to swoj wplyw. :)

🔸28 lat

Wysłany: 27 lipca 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Teoretycznie nie ma problemu z miesniami twarzy i jezykiem, ale ma mocno obnizone napiecie wszedzie indziej wiec na pewno ma to swoj wplyw. :)
    Ma ogromny wpływ. Mi 5 logopedów to potwierdziło, że rozwój ruchowy jest ściśle powiązany z rozwojem mowy, dlatego mój syn choć nie ma problemów ruchowych ma zajęcia na sali gimnastycznej po to aby pomóc w pracy logopedzie.

I od razu powiem, jie jestem matka wariatką z tymi logopedami. Tak wyszło, że miał logopedę w przedszkolu, później byliśmy prywatnie ale nie mogliśmy kontynuować bo wybuchła pandemia, później zaczął do 3 babki chodził na nfz, czwarta zaczęła się nim zajmować jak trzecia zmieniła pracę, piąta to ta moja znajoma z którą rozmawiałam o tym przez messenger i to samo potwierdziła logopeda którą była prywatnie u Marty. Czyli w sumie nawet 6 różnych osób

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2022, 21:54

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Nadzieja94 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie czy któraś z was zna się na metodzie ramziego ?
    Mam kuzynkę co jest w ciąży i pytała się czy ja umiem rozpoznać niby należę na fb do tej grupy ale nikt odpowiedzial a ja tak średnio to ogarniam. I jesteśmy ciekawe bo z chińskiego kalendarzyka wychodzi że dziewczynka a byłoby super bo ma 3 synków 🙈

Starania od2016r.
    11.2018r. 💔👼
    04.2020r.💔👼
    25.07.2022r.💔👼
    9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
    Bozinko miej nas w opiece 🙏

18.08.2022r beta 4,1 próg 4
    22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
    24.08.2022r beta 137 próg 20
    26.08.2022r beta 415 próg 29
    29.08.2022r beta 1529 próg 17,7
    31.08.2022r pęcherzyk 6mm🍀
    9.09.2022r jest okruszek jest 💓
    Rośnij okruszku ❤
    20.10.22r Badania prenatalne zdrowa w 90%dziewczynka💗🎀
    Pappa prawidłowe Niskie ryzyka
    8.12.22r połówkowe będzie Dziewczynka 🎀❤
    16.01.23r 960gram cudu córeczki
    Nadii 🥰
    2.05.2023 Upragniona,wyczekana córeczka Nadusia🩷

Oliwier💙
    event.png

Nadia💗
    s-event.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja94 wrote:
    Mam kuzynkę co jest w ciąży i pytała się czy ja umiem rozpoznać niby należę na fb do tej grupy ale nikt odpowiedzial a ja tak średnio to ogarniam. I jesteśmy ciekawe bo z chińskiego kalendarzyka wychodzi że dziewczynka a byłoby super bo ma 3 synków 🙈
    Niestety ale skutecznosc tej metody to 50% czyli dokładnie taka sama jak określanie płci na podstawie daty zapłodnienia, zachcianek, kształtu brzucha, fazy księżyca, kalendarza chińskiego i co tam jeszcze przyjedzie Ci do głowy :( Choć któraś z dziewczyn tu wróżyła że zdjęcia usg płeć wiec możesz wrzucić;)

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja94 wrote:

To jest ta metoda co się ocenia położenie kosmówki??

Parę lat temu mamaginekolog napisała że ta metoda wydaje się sensowna, chociaż pojawiła się tylko jedna publikacja na ten temat. A kilka miesięcy w Q&A odpowiedziała, że ta metoda jednak nie ma żadnych podstaw naukowych i to jak wróżenie z fusów 😅

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ounai za opinię. Dam mu jeszcze z dwa miesiące i jak po drugich urodzinach nie zacznie składać zdań to przejdę się z nim do logopedy.

Dziewczyny czy w ciąży można robić paznokcie żelowe i hybrydy? 🤔

W ogóle szukałam wakacji do zarezerwowania na przyszły rok nad Bałtykiem i powiem Wam, że ceny są z kosmosu. Chcieliśmy jakiś fajny hotel z basenami i spa... Ale w życiu tyle nie zapłacę za tygodniowy pobyt nad Bałtykiem a nie na Malediwach. :O

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu ja uwielbiam polskie morze, jednak pobyt tam przestaje mieć jakiekolwiek plusy. Po pierwsze pogoda jest niepewna, a po drugie ceny często kosmiczne 😁 można robić w ciąży i żele i hybrydy, a coooo? ;>

Zulugula, Iryska, Annia, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi nie mieliśmy fiberoskopii, jedno jedynie badanie jakie mieliśmy w kierunku refluksu to było usg czynnościowe (chwilę po wypiciu mleka) jak córka miała kilka miesięcy (dosyć ulewała wtedy).

Aniu niestety, ceny nad polskim morzem są kosmiczne :( najtaniej jeszcze pojechać przed sezonem wakacyjnym np. początek czerwca, wtedy ciut taniej ale niewiele...

Ja mam wrażenie, że to łączenie słów w zdania (czyli przynajmniej 2 słowa typu mama mniam) jest jakieś mega ważne. Nas przynajmniej ostatnio pytają lekarze o to na każdej wizycie, czy to zwykły pediatra, logopeda, osteopata itp.

Annia lubi tę wiadomość

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, można 👌ja robię regularnie od marca a od maja jestem w ciąży 😁 dzisiaj zdjęłam, żeby mi odpoczęły ale w sierpniu mamy wesele i będę robić dłonie i stopy na nowo 🙂

Ostatnio oglądałam jakiś reportaż, chyba w Uwadze!, gdzie porównywali wakacje nad morzem i w Chorwacji 🙈 oczywiście Chorwacja wygrała 😅😅

Annia lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Meggi nie mieliśmy fiberoskopii, jedno jedynie badanie jakie mieliśmy w kierunku refluksu to było usg czynnościowe (chwilę po wypiciu mleka) jak córka miała kilka miesięcy (dosyć ulewała wtedy).

Aniu niestety, ceny nad polskim morzem są kosmiczne :( najtaniej jeszcze pojechać przed sezonem wakacyjnym np. początek czerwca, wtedy ciut taniej ale niewiele...

Ja mam wrażenie, że to łączenie słów w zdania (czyli przynajmniej 2 słowa typu mama mniam) jest jakieś mega ważne. Nas przynajmniej ostatnio pytają lekarze o to na każdej wizycie, czy to zwykły pediatra, logopeda, osteopata itp.
    Ale czy przy migdale nie mieliście?
    Mi enterogastrolog mówił że jakby miał jakieś podejrzenia to do szpitala by Nas wziął.

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Dzięki Ounai za opinię. Dam mu jeszcze z dwa miesiące i jak po drugich urodzinach nie zacznie składać zdań to przejdę się z nim do logopedy.

Dziewczyny czy w ciąży można robić paznokcie żelowe i hybrydy? 🤔

W ogóle szukałam wakacji do zarezerwowania na przyszły rok nad Bałtykiem i powiem Wam, że ceny są z kosmosu. Chcieliśmy jakiś fajny hotel z basenami i spa... Ale w życiu tyle nie zapłacę za tygodniowy pobyt nad Bałtykiem a nie na Malediwach. :O
    Ja sprawdzałam oferty i wakacje w hotelu o podobnym standardzie jak wybraliśmy obecnie wliczając w koszty 3 posiłki dziennie kosztowałyby nas 9500zl z paliwemza przejazdnad morze. Natomiast w Turcji za 9700zl mamy dodatkowo alkohol, animacje dla dzieci, basen z aquaparkiem, prywatna plażę, przekąski pomiędzy posiłkami i przeloty z transferem. Suma summarum- Polskie morze opłaca się tylko wtedy kiedy zejdziesz ze standardem w dół. Smutne to:/

Oczywiście paznokcie możesz robić w ciąży!

Annia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od trzech dni próbuję Was nadrobić i dopiero teraz mi się udało 🤣 Jakoś nie mogę wrócić do rzeczywistości po tym wyjeździe 😅

Widzę, że na tapecie temat mowy. U nas Olek mówi naprawdę sporo (a przynajmniej tak mi się wydaje), zazwyczaj używa słów w określonych sytuacjach i ogólnie słownictwo ma dość bogate. Zaczyna składać wyrażenia z dwóch słów (np. mama am, tam ciem albo ciem to). Całkiem nieźle nam idzie ta komunikacja, bo zazwyczaj potrafi mi już werbalnie przekazać, o co mu chodzi. Na wyjeździe doszło nam trochę nowych słów, np. DZIĘKI albo DIN-DAN (dzwonek do drzwi). Myślałam że może przez wędzidełkowe przygody będzie większy problem z mową. Ja nie jestem zwolennikiem (ale też nie mówię, że mam rację, po prostu ja do tego tak podchodzę - może dlatego, że Olek większość rzeczy robił dość szybko i nigdy nie zastanawiałam się nad tym, czy może jest z czymś trochę w tyle) sztywnych ram, że dziecko w tym i tym wieku powinno już robić to i to, nigdy takich rzeczy nie sprawdzam. Ale jednocześnie uważam, że jeśli rodzica coś niepokoi, to zawsze warto sprawdzać, szukać, drążyć, wybrać się do specjalisty - w końcu od tego oni są, żeby pomóc i rozwiać wątpliwości. Dużo tu mamy przykładów na forum, że np. lekarz czegoś nie zauważył, a my (mamy) tak i później się okazywało, że miałyśmy rację. Ile ja się nasłuchałam od mojej mamy, że niepotrzebnie szukam w Olku problemów, że wszystko jest z nim w porządku. Najpierw na temat asymetrii, a później w związku z podcięciem wędzidełka. No nie wiem, dla mnie to, że dziecko cały czas ma otwartą buzię nie jest oznaką tego, że jest "słodkim gapciem", tylko że coś tam jest nie tak. Ale według niektórych osób z mojego otoczenia lepiej by było tego nie ruszać. Tylko oni nie borykali się z ciągłymi docinkami kolegów i koleżanek w szkole, że mają "ciągle otwartą gębę", nie mają przez to wady zgryzu i innych problemów. Ja niestety tak. Czy mam do moich rodziców pretensje, że nie zwracali na to uwagi? Może i mogli postąpić inaczej, ale nie postąpili i już trudno. Ale skoro ja wiem więcej i mogę zrobić dla swojego dziecka coś, żeby mu się żyło lepiej niż mnie, to chcę to zrobić.

W sumie tak napisałam, jakbym była całkowitą przeciwniczką trzymania się tych widełek, a to nie do końca tak. Po prostu dla mnie to wygląda trochę tak, jak z 18 urodzinami - dzień przed 18-stką jeszcze nie możesz pić legalnie alkoholu, a w dniu 18-stki już tak 😅 Wiem, że te wszystkie ramy tak nie działają i że "autor nie to miał na myśli", bo tak naprawdę to są to pewnie ramy ruchome, ale nic nie poradzę na to, że tak to odbieram ;) Mój chrześniak na urodzinach Olka miał 2l3m i niewiele potrafił powiedzieć, większość rzeczy to było "yyyy" i pokazywanie na coś palcem. Ponad miesiąc później nagle zaczął wypowiadać masę słów, a teraz (niespełna pół roku później) snuje już kilkuzdaniowe, w pełni logiczne opowieści. Czy coś było nie tak z jego rozwojem mowy, czy po prostu musiał przyjść ten jego czas? Wydaje mi się, że skoro teraz mówi to jest ok, no ale specjalistą nie jestem, żeby to stwierdzić.

Wik89 lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Anniu ja uwielbiam polskie morze, jednak pobyt tam przestaje mieć jakiekolwiek plusy. Po pierwsze pogoda jest niepewna, a po drugie ceny często kosmiczne 😁 można robić w ciąży i żele i hybrydy, a coooo? ;>
    To na razie tylko takie pytanie w stylu Hipotetycznej Hani. :D Choć nie ukrywam, że ze mężem już byśmy chcieli braciszka dla Mikołaja. ☺️

Właśnie smutno mi na te ceny nad Bałtykiem, bo musimy mieć hotel z basenem, żeby było co robić w razie niepogody itp, a takie mają naprawdę kosmiczne ceny. Albo znośne ceny mają apartamenty, ale wtedy bez jedzenia, obsługi hotelowej i sprzątania (wiecie dziecko potrafi nabrudzić), bez sali zabaw itp... Ech. Jak byliśmy teraz w Toruniu a później na Warmii to mieliśmy naprawdę fajne hotele na wypasie i płaciliśmy o WIELE mniej niż to co sobie życzą nad Bałtykiem...

Suszarka lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Clover Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, ja robiłam hybrydy w ciąży gdzieś do 7 miesiąca, bo później już mi się nie chciało ;D Moja gin powiedziała, że można, podobnie jak farbować czy rozjaśniać włosy.

Ulaa, czy Ty masz dzisiaj wizytę? Trzymam kciuki 🍀

Annia lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Ale czy przy migdale nie mieliście?
    Mi enterogastrolog mówił że jakby miał jakieś podejrzenia to do szpitala by Nas wziął.

Nie, byliśmy u laryngologa ale córka nie dała się w ogóle zbadać, o endoskopowym badaniu mogłam zapomnieć 😒

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, przepraszam!!!! Zapomniałam o Twoim pytaniu, zapraszam Cię do przyjaciółek, dam Ci namiary na priv.

Ewa88 lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Nie, byliśmy u laryngologa ale córka nie dała się w ogóle zbadać, o endoskopowym badaniu mogłam zapomnieć 😒

Aaaa myślałam, że mieliście. U Nas to wyglądało tak. Lekarz zagadał, pokazywał maszynę, przyciski, mąż trzymał ją na kolanach i ręce trzymał też, a lekarz głowę i włożył, trwało to że 30 sekund, nawet zbytnio nie zdążyła zapłakać, po chwili była u mnie na rękach i pokazywała ze chce długopis z biurka

Ewa88 lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słowo "to ti" kto to? Jak bierze domofon, to jedno czy dwa słowa? XD

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    A słowo "to ti" kto to? Jak bierze domofon, to jedno czy dwa słowa? XD
    Myślę, że to zależy czy ona ma świadomość że to są dwa osobne słowa. Jeśli do domofonu mówi "to ti" ale też używa w innym kontekście samego wyrażenia "to" I samego wyrażenia "ti", np:
    Chce żeby jej coś podać, i pytasz co jej podać a ona odpowie "ti" wskazując na konkretny przedmiot, czyli rozumie, że wyrażenie kto to składa się z dwóch osobnych słów to wówczas traktujesz to jako dwa słowa. Ale jeśli dla niej to tak jakby jedno słowo które powinno się powiedzieć do domofonu to wtedy traktujesz jako jedno

age.png

age.png
‹‹ 5016 5017 5018 5019 5020 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ