Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulu, mam te układanki w ulubionych na allegro więc tym bardziej mnie upewniłaś, że warto!! 💪
Dzięki za polecenie dinozaurów, też będę szukać 👌
Ja mam jeszcze na wishliście taką loteryjkę:
https://allegro.pl/oferta/gra-loteryjka-zwierzeta-12572517495Zulugula lubi tę wiadomość
-
Zulu, ja nie pracuję stricte z dziećmi ze spektrum, a zwłaszcza z tak małymi dziećmi, ale jeśli byliście u kilku neurologopedów/logopedów i nikt z nich nie zaniepokoił się mową i komunikacją T w zakresie diagnostyki w kierunku spektrum, to myślę, że nie masz się czym martwić. Oczywiście, że mowa i komunikacja nie jest decydujaca w diagnozie, ale są jej ważną składową, zwłaszcza że (neuro)logopeda nie ocenia tylko mowy i komunikacji, ale ma możliwość obserwacji zachowań i reakcji dziecka. Super, że masz to gdzieś z tyłu głowy, bo czujność rodzica to skarb 😘 ja też obserwuję Olka pod kontem ORM, na razie czuwam, ale namiary do trzech specjalistów już mam 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 22:04
Zulugula lubi tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Nie, nie bylismy nigdy u psychologa.
Wybiorczosc w jedzeniu go nie dotyczy, wrecz przeciwnie . strach przed hałasem generalnie tez chyba nie ale fakt, że nie lubi np hałasu blendera i miksera. Ze skupieniem uwagi do 1,5rż bylo ciężko (chyba że na autko), teraz jest lepiej. Ale tak,ma różne swoje "dziwactwa". Tak jak ostatnio pisalam, chodzimy do neurologeodów dwóch, u dwóch kiedys jeszcze byliśmy, myślę że jakby faktycznie coś bylo na rzeczy to by wyłapały. Niemniej mam to gdzieś z tyłu głowy, także nie straszysz mnie;)
Edit rozmawiałam też z koleżanką która ma syna z Aspargerem i mówiła mi że miała identycznie, że niby w miarę zwykłe dziecko, na poczatku jakoś nie było nic niepokojącego ale ona miała takie poczucie że jednak jest trochę inny, wyjątkowy.
Ej dziewczyny chwalę sie.nie dość że lecę do tropików to właśnie dostałam bilety i rezerwację hotelu i normalnie bajka. Super warunki i do tego mam basen w hotelu i to wszystko jest obok morza. No gdyby nie to że muszę tam pracować to istne wakacje 😁 zamierzam się obkupić w olejki arganowe 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 22:14
MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Zulu, Matylda ma wiele zachowań podobnych do Tomsona. Też układa rzeczy w pudełkach, odkłada wiele rzeczy na miejsce, na stole nie może stać nasz pusty kubek, od razu zanosi go do kuchni. Ja nie widzę w tym póki co nic niepokojącego, a co nieco o spektrum wiem. Sama pamiętam swoje natręctwa z wczesnego dzieciństwa. Pamiętam, że jak modliliśmy się z mamą to musiałam klęczeć po określonej stronie mamy, nic nie mogło złamać tego rytuału, brat nie mógł zająć mojego miejsca 🤦♀️ i mogłabym godzinami wymieniać. Nie piszę Ci tego, żeby uśpić Twoją czujność. Chcę Ci tylko pokazać, że nie każda cecha ze spektrum to od razu diagnoza.
Mały update: Matylda jest daleko w tyle z mową w porównaniu do innych dzieci z wątku, ale widzę małe postępy i to mnie póki co uspokaja.Zulugula, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
Zulu, do tej pory troche uczylam na ksiazeczkach o kolorach i uczylam rozrozniac i powtarzac za mna nazwy kolorow. Ale tak jak mowie - na razie bez wiekszego sukcesu 😅 choc tez raptem pare razy sie tak bawilismy, teraz sprobuje te dinozaury albo wlasnie jakas gre z serii czuczu czy kapitan nauka
Dzieki!
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Meggi110818 wrote:Ja piszecie o dzieciach że odkładają rzeczy na miejsce, albo wkładają puzle do pudełek to zazdroooo, ja co chwilę sprzątam bałagan, sama muszę ukaldac, chować, ustawiac po 20x dziennie🤦
Piąteczka Meggi 🤣🤣🤣
Ja nawet mam posegregowane tematycznie żeby Olek brał to czym się chce bawić, ale on uwielbia się bawić w chaosie 🤣🤣 -
Meggi110818 wrote:Macie jakieś sprawdzone krople do oczu? Najlepiej jeśli można stosować przy soczewkach.
Zaczęłam tą umowę zlecenie i siedzę w nocy do 1 przy komputerze i rano moje oczy wyglądają jak u pijanego królika 🤦
Vizik kiedys uzywalam, byly spoko. Ale to byly pierwsze i ostatnie jakie kupilam wiec specjalnego rozeznania nie mam 🙈Meggi110818 lubi tę wiadomość
🔸28 lat
-
My po obchodzie, wyniki wszystkie ok.
Wyniki rezonansu będą może pod koniec tygodnia.
Jakieś wyniki z krwi i moczu poszły do Warszawy, na to czeka się 3 m-ce.
Pracownia EEG jest zamknięta, zobaczymy czy szybciej ogarniemy temat prwaytnie czy tutaj.
Dziś mamy jeszcze USG serca, jutro USG brzucha i raczej jutro nas wypuszcza.
Jeśli wyklucza wszystko tutaj, to zostaje nam psycholog co do tych bezdechów.
A do oczu - okulista..
Ech, wiem,że nic nie wiem -
Meggi110818 wrote:Macie jakieś sprawdzone krople do oczu? Najlepiej jeśli można stosować przy soczewkach.
Zaczęłam tą umowę zlecenie i siedzę w nocy do 1 przy komputerze i rano moje oczy wyglądają jak u pijanego królika 🤦
Veritaa, czyli twoja córeczka też miała taką fazę na niejedzenie?
Moti, ale macie ogrom diagnostyki za sobą, to jest ważne. Trzeba się cieszyć, że w tych badaniach nic złego nie wychodzi.MoTyLeK🦋, Suszarka lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Xedrenio Dex.
Veritaa, czyli twoja córeczka też miała taką fazę na niejedzenie?
Moti, ale macie ogrom diagnostyki za sobą, to jest ważne. Trzeba się cieszyć, że w tych badaniach nic złego nie wychodzi.ech...