Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Przyjaciółki Syn ma TSH 3 z groszem i im lekarz powiedział, że te normy i tak są zbyt ogólne. I niby ten ich wynik 3 jest w normie ale dla tak małego dziecka powinien być do 2. Dla lepszego funkcjonowania organizmu. Ile w tym prawdy ? Nie mam pojęcia. Nigdy nie miałam problemów z tarczyca i temat jest mi obcy.
My mamy zalecenia od lekarza aby skonsultować, to ze specjalistą i tak zrobię. To nie moje wymysły.
Kończę temat, dziękuję za uwagę 😁
A zapytałam Was o zdanie bo wiem, że dużo wiecie i byłam ciekawa, czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 21:10
Lalia lubi tę wiadomość
-
Annia wrote:Trzymam kciuki Motylku za dobre wyniki rezonansu i tych badań co wysłali do Warszawy.
Annia lubi tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:To nie ja szukam tylko sam lekarz powiedział, że dla dziecka do 2lat norma to Max 2,5. I to lekarz ocenił, że trzeba to skonsultować.
Wcześniej też myślałam, że to co podają Internety to dobre normy.gdybyś była niespokojna to tak jak pisałam wyżej - pakiet badań i wtedy konsultacja Endo. Samo TSH nic lekarzowi nie powie
-
Annia wrote:Zielona, lekarz czy osteopata? Bo to są dwa różne zawody.
Osteopata pediatrczyny. Dla mnie ta babeczka jest wiarygodna. Jest bardzo zaangażowana, ma całościowe podejście do pacjenta i duży staż pracy. Ściśle współpracuje z neurologiem, pediatra i endo. Ja jej ufam i tyle. Do tego bardzo nam pomogła wyprowadzić wiele rzeczy.
Być może się myli ale o tym zadecyduje specjalista.
Ale bez sensu żeby się tłumaczyła ze swojej decyzji 😁
Ufasz specjaliście- źle 😁 nie ufasz- jeszcze gorzej 😁 -
MoTyLeK🦋 wrote:Normy dla wieku masz również przy wyniku. Nie ma co się stresowac
gdybyś była niespokojna to tak jak pisałam wyżej - pakiet badań i wtedy konsultacja Endo. Samo TSH nic lekarzowi nie powie
MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość
-
Ewa88 wrote:Dziewczyny a jak wygląda badanie wzroku u takich maluszków? Pytam, bo musimy iść na kontrolę i ma być właśnie badanie wzroku. Tylko pytanie jak, bo takie dziecko przecież nie usiedzi 🤔
Ewa88 lubi tę wiadomość
Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
Herbata sprawdziłam! Kornela teraz w szpitalu miała TSH 2,160 (norma do 5,97) i lekarz mówiła,że w normie. Ostatnim razem jak sama jej badałam miała grubo ponad 3 do tego ft3 na granicy i tez mówili że w normie 🥰
Jeśli masz być spokojniesza- konsultuj -
Herbata napisałaś o tym ze lekarz Was kieruje dalej wiec Annia słusznie zauważyła osteopata czy lekarz ?
No osteopata to żaden lekarz . To fizjoterapeuta i z całym szacunkiem nie ma pojecia o badaniach laboratoryjnych i normach u dziecka. Po cos te normy są mimo wszystko stworzone i są dobrane pod wiek. Problemy z wchłanianiem przy witaminie D 40 ? No proszę Cię.
Oczywiście idź skonsultuj , masz pieniądze , masz możliwości , czas , chęci cokolwiek. Idź .
Ja mam wrażenie jeśli się mylę to przepraszam ze dziecko chciałabyś mieć takie idealne „ od linijki „. To mały człowiek który zmienia się każdego dnia…Annia lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Dziewczyny, mi się wydaje, że nieraz też może być problem z różną interpretacją wyników przez lekarzy 😌 sama spotkałam się z dwoma różnymi opiniami (z ust dwóch różnych pediatrów) co do optymalnego poziomu Wit d3 u dziecka.12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
veritaa wrote:Herbata napisałaś o tym ze lekarz Was kieruje dalej wiec Annia słusznie zauważyła osteopata czy lekarz ?
No osteopata to żaden lekarz . To fizjoterapeuta i z całym szacunkiem nie ma pojecia o badaniach laboratoryjnych i normach u dziecka. Po cos te normy są mimo wszystko stworzone i są dobrane pod wiek. Problemy z wchłanianiem przy witaminie D 40 ? No proszę Cię.
Oczywiście idź skonsultuj , masz pieniądze , masz możliwości , czas , chęci cokolwiek. Idź .
Ja mam wrażenie jeśli się mylę to przepraszam ze dziecko chciałabyś mieć takie idealne „ od linijki „. To mały człowiek który zmienia się każdego dnia…
Nie, nie chciałabym mieć od linijki i nie wiem skąd takie wnioski ? Chodzimy do osteo której ufam, która różne kwestie konsultuje z innymi specjalistami. I tutaj także sugeruje się jej zdaniem. Lekarz lekarzowi nie jest równy. Fizjo fizjo też nie jest równy. Czasami ludzie mają szerszą wiedzę i tak jak pisałam endo widziała te wyniki i mamy konsultacje więc jak widać jakas potrzeba jest. Chyba, że ta konsultacja jest po to aby powiedziała, że wszytsko jest ok.
Nie rozumiem tej całej dyskusji. Idę to skonsultować i nie wiem po co aż tak drążyć temat😁gdzie zupełnie nie to miałam na celu.
Jakaś dziwna nagonka niewiadomo o co.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 22:38
Zulugula lubi tę wiadomość
-
Ewa, ja tez byłam zaskoczona, że okuliści mają teraz taki super sprzęt dla małych pacjentów. U Matyldy samo badanie trwało ułamek sekundy, lekarka miała coś co wyglądało jak dawny, ogromny polaroid, trzymała się na dystans, coś tam zagadała i cyk zdjęcie. Wcześniej zakrapiała jej oczy, ale to też poszło sprawnie. Trafiła się nam fajna lekarka na NFZ, która trzymała się z daleka, najpierw zrobiła ze mną wywiad, dopiero potem delikatnie zajęła się Matyldzią. Prawda jest taka, że wszystko zależy od tego jak dzień będzie miało dziecko. Rozumiem doświadczenia Iryski, bo u nas też z reguły były awantury u lekarzy. Nie nastawiaj się, że będzie źle. Jak Mati miała zakropione oczy to od razu wyszłyśmy na korytarz, tam były inne dzieci i ona zajęła się patrzeniem na nie i spacerowaniem wokół krzeseł.
Lalia, czytałam o szmerze, to już na pewno wiesz, że to dosyć częste i niekoniecznie groźne. Dobrze, że idzie na kontrolę, ale się nie stresuj 😘 mi dopiero w dorosłym życiu wysłuchali, że nie domyka mi się zastawka dwudzielna.
Jak już jesteśmy w dziale Mamuśki&Medycyna to mam pytanie do dziewczyn, które mają doświadczenie z chorobami diebetologicznymi. Jak objawia się hiperglikemia? Ktoś bliski z mojego otoczenia ma ostatnio straszne zjazdy, zdarza się to po zjedzeniu czegoś słodkiego. Jest mu niedobrze, boli go głowa, jest senny. Idzie na krzywą, mam nadzieję, że to coś wyjaśni 🥴Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 22:49
Ewa88 lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Dziewczyny, ja tylko zapytałam, czy ktoś ma jakiś konkretne doświadczenia z tarczyca u dzieci. Nie pytałam o to czy mam iść do specjalisty ani nie pytałam o to jakie normy podają Internety..
Tylko tyle. A tu jakieś dziwne dyskusje o szukaniu problemów, o dziecku od linijki. No kurczę, ręce opadają. Człowiek raz coś chciał zapytać i o skończyło się czymś takim..
Mam prawo mieć wątpliwości i to normalne.
Czy żadna z Was nigdy nie miała jakiś wątpliwości co do np. Wedziedlka, jakiś wyników, rozwoju ruchowego itp? No miala...
Serio, już nie drążmy. Niech każdy konsultuje swoje dziecko z wlasnym sumiem.
Też wiele razy mogłabym napisać, że pewne osoby szukają problemu na siłę lub chcą mieć dziexko mieszczące się w tabletkach.. Ale jakoś sobie darowalam.Zulugula, Clover lubią tę wiadomość
-
Karolina, ja jestem bardxo senna, ociężała, przejedzona, mdli mnie choć skoki cukrów nie przekraczają nawet normy. Natomiast mam hipoglikemię reaktywną i po obfitych posiłkach bogatych w weglowodany mam spadki cukru. I wtedy pojawią się niepohamowana chęć na słodkie, ból głowy, uczucie suchości w ustach (tak jakby nie było takiej ilosci wody która byłaby w stanie mnie napoić), przy dużym spadku drżenie rąk, uczucie jakby za chwilę miało mi się zrobić słabo poczucie jakby mi się robiło zimno.
Lulu83 lubi tę wiadomość
-
Herbata, jak czujesz że warto skonsultować to idź. To Twoje dziecko i Twoja odpowiedzialność. I daj znać co endo powiedziała.
Dziewczyny, masakra. Marta miala 3 żywe wszy i chyba z 20 gnid. Dobrze że zawiesiła się na bajce i dała sobie powyciągać. Jestem wściekła na żłobek bo chyba olali moje poprzednie zgłoszenie:/ jutro będę zgłaszać i ciociom i dyrekcji. -
Karolina, Ja niby nie pamiętam czy mam hiper czy hipo glikemie ( jako dadatek do IO), ale ja mam coś jakby omdlenia, nagle robi mi się zimno, ale wrażenie że pot mnie zalewa, zaczynam się trzęś jak galaretka, serce wali, kręci mi się w głowie, kroku nie mogę zrobić. Kładę się wtedy na podłogę zimną i szybko coś słodkiego (w kuchni to cukier jem szybko) po kilku minutach puszcza.O ❤️
Z ❤️