Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Ounai chirurgiczne wycięcie głównie dotyczy dolnych ósemek, górne to jak zwykła ekstrakcja każdego innego zęba (chyba że jest jakaś nietypowa górna ósemka). Ja też miałam wyrywane na jednej wizycie górną i dolną , w klinice na montelupich.
Mi została jeszcze jedna dolna do usunięcia ale jest bardzo blisko nerwa i nie zdecyduję się póki sutuacja nie pogorszy się -
Tajka,ale ekstra 👍👍👍👍 U mnie się szacowana waga sprawdziła prawie w 100%, bo lekarz mi na ostatnim usg ( tak chyba z 2 tyg przed porodem) szacował na 3300, a Julek się urodził 3270. Ale podobnie jak Herbata, znam masę przypadków totalnie przestrzelonych szacunków wagowych ( w każdą ze stron).42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Nadzieja, jeszcze pediatra nie widział wyników? Ten nrbc jest minimalnie podniesiony, ale w razie czego warto, żeby hematolog to zobaczył. Może niedawno była jakaś anemia? A co do nogi - czy poza utykaniem skarży się na ból? Dawałaś jakiś ibuprom?
A tak w ogóle sama zrobiłam całej trójce morfo w październiku. Ale na NFZ, więc wyniki odbieram u lekarza dopiero na początku listopada. I też się trochę stresuję, czy będą ok 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2022, 22:14
-
Ounai, u mnie też po dwie na raz, na dwóch wizytach usunęłam wszystkie cztery. I u mnie żadna ósemka nie przebiła dziąsła (chyba oprócz jednej minimalnie). Zdjęłam aparat i po roku zęby zaczęły się krzywić, zrobili mi prześwietlenie i się okazało że wszystkie ósemki mi wyrosły, ale...w poprzek, zaczęły pchać zęby i je krzywić. Miałam cięte dziąsła i zakładane szwy przy wszystkich czterech 😅😅 a znieczulenie bardzo przypomina takie standardowe (w sensie zastrzyk w dziąsło) tylko lekarz wbija się bardzo głęboko, bo chyba w nerw musi trafić 😅
-
Inga supeeeeer, ja to jakoś czułam, że będzie piękny wynik ❤️ lutke bym brała dla spokoju ducha.
Tajka, zależy od podejścia lekarza. Masz lekarza ze szpitala? Jak byłam w ciąży z Igą to ona wychodziła duża, a mimo to lekarz się nie zdecydował na wcześniejsze wywoływanie porodu. W szpitalu orzekli, że nie dałabym rady urodzić sn dziecka o wadze 4kg (czy to prawda to nie wiem, już się nad tym nie zastanawiam). Chyba 3 lekarzy i kilka położnych podczas mojego pobytu bardzo się dziwiło, że doktor nie położył mnie na swoim dyżurze do szpitala na indukcję wcześniej, skoro mi zależało na sn... Jako tako bezpośrednim wskazaniem do CC jest waga dziecka powyżej 4500 na USG. U mnie się sprawdziło idealnie bo na ip wyszło 4000 a Iga się urodziła 4010 w 41+0. Jagodę mi wymierzyli na 3100 a urodziła się 3300 w 38+3. Moim zdaniem raczej nie wezmą Cię z marszu do szpitala na wcześniejszą indukcję ze względu na wagę dziecka jeśli nie masz tam lekarza.Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Ounai wrote:Ok, nie wiedziałam. Mnie właśnie od 2 dni boli, zaczęła się znowu wyrzynać i mam poprzecinany policzek. Muszę się zebrać do usunięcia:/
A bolało mnie już od x czasu, tylko wiecie jak jest. Boli to mówię,że idę. Jak przestawało, to po co miałam iść... I tak przeciagalam. A teraz pobili kilka dni po, a później całe życie spokój będę miała. -
#matkawariatka
Co robi matka, której dziecko pierwszy raz przespało caluteńką noc bez najmniejszej pobudki?
-Idzie sprawdzić czy oddycha, bo nie wierzy w to co się wydarzyło 🙈Wik89, Iryska, Clover, Zulugula, Suszarka, Inga28, dmg111, emdar, Belie, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
Tajka wrote:Termin mam na 03.12 z OM. Maja urodziła się w 41tc.
A czemu miałaś się zgłosić na wywoływanie? Zastanawiam się, czy gdyby była tak duża niby, to też mogę się zgłosić wcześniej na wywołanie? Czy się czeka do końca na skurczr, albo ewentualnie cc? Jak to jest 🤔Belie lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:#matkawariatka
Co robi matka, której dziecko pierwszy raz przespało caluteńką noc bez najmniejszej pobudki?
-Idzie sprawdzić czy oddycha, bo nie wierzy w to co się wydarzyło 🙈
Ja jestem lepsza!
Co robi matka, której dziecko śpi na drzemce trzecią godzinę? Wchodzi do pokoju i je budzi 😂😂😂 bo po co oglądać dalej serial w spokoju 😂Zulugula, Lalia, emdar lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Clover wrote:Napiszę Ci jak było u mnie, chociaż nie wiem ostatecznie, jaka opcja jest właściwa, bo każdy mówił inaczej 🙄 Moja prowadząca nie widziała żadnego problemu w tym, że dziecko jest duże i kiedy na usg na miesiąc przed terminem oszacowała Olka na 3600 to stwierdziła, że nieważne ile waży, jeśli sam wcześniej nie zdecyduje się wyjść to mam się zgłosić do szpitala dopiero 10 dni po terminie. Ogólnie dość beztrosko do tego podchodziła twierdząc, że wszystko na pewno będzie super, a na moje obawy reagowała śmiechem. Na usg w 40+0 szacowana waga była chyba coś około 4400g (nie pamiętam już dokładnie), ale powiedziała, żeby dalej czekać. Olek zdecydował się wyjść dwa dni po terminie, doktor która mnie przyjmowała oszacowała go na 4800g i od razu zapytała, czy wyrażam zgodę na cc bo poród sn nie byłby zbyt rozsądnym wyborem w takiej sytuacji i pytała, dlaczego lekarz prowadząca nie skierowała mnie wcześniej do szpitala. No i miałam cc na szybko, bo do szpitala przyjechałam już z rozwarciem na 7 cm i akcja szybko postępowała. Olek ważył przy narodzinach 4790, więc akurat trafili z wagą niemal idealnie. Ta doktor która mnie przyjmowała nie komentowała już później tej sytuacji, ale drugi lekarz który przyszedł do cc strasznie wyzywał na moją doktor prowadzącą, że nieodpowiedzialna z niej baba i że powinna mnie wcześniej skierować do szpitala ze względu na makrosomię płodu. Podobnie mi powiedziała położna która się mną opiekowała po cc, że w takiej sytuacji nie powinno się czekać do ostatniej chwili, a z kolei rozmawiałam jakiś czas później z koleżanką która urodziła chłopca o 120g mniejszego od Olka, to też mi mówiła, że jej prowadzący kazał jej czekać aż się sam zacznie poród lub zgłosić się po skończonym 41 tc. Tak więc ja już nie wiem, jak to jest 🤷🏻♀️ A twój prowadzący nic nie mówił o tym? Kiedy masz kolejną wizytę? Może porozmawiaj wtedy z nim na ten temat, powiedz, że obawiasz się, że Gabi będzie duża, a Tobie bardzo zależy na porodzie sn i zapytaj, co można zrobić w takiej sytuacji?Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Czuje dziewczyny, że u mnie to jakiś biochem... Brzuch nadal boli na maksa okresowo, a dzisiaj tego plamienia jest więcej i jak by się już trochę krwi pojawiało. Przy implantacji czytałam, że plamienie powinno być z dnia na dzień mniejsze a nie większe
-
MoTyLeK🦋 wrote:Asia - jak u Was sytuacja?
Inga28, emdar, madziulix3, Suszarka, edka85, kic83, Lalia, MoTyLeK🦋, Clover, KarolinaMaria, Ewa88 lubią tę wiadomość
Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
Suszarka wrote:To miałaś podobnie jak ja, tylko że u mnie waga dziecka była jednak mniejsza. Ogółem wydaje mi się że to kwestia lekarza. Nasi próbowali być nowocześni i iść w zgodzie z naturą za wszelką cenę 🤷 w pierwszej ciąży chodziłam do młodego doktora, a zauważyłam że starsi lekarze nie boją się tak bardzo indukcji od zera w takich wypadkach, wydaje mi się że też doświadczenie trochę za tym przemawia. Teraz do tego lekarza z pierwszej ciąży chodziła siostra mojej szwagierki, ona jest bardzo szczupła, powiedział jej że nie urodzi sn większego dziecka niż 3500, ale jak USG wskazało 3600 dwa tygodnie przed terminem to też nic z tym nie zrobił. Kazał czekać na akcję i sposób rozwiązania do decyzji w szpitalu 🤷
Mój lekarz od razu jak córka zaczęła bardziej przybierać to mówił że dla mnie jak córka na usg pokaże pod 4kg to w moim przypadku będzie od razu ccSuszarka lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️