X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi, oczywiście że to normalne. Chyba każda tutaj miała tak samo. Ale nie mamy tu chyba nikogo kto by żałował decyzji o żłobku i to mnie bardzo podbudowuje :)

Dzudi lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 12:44

• dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2023, 12:44

Lalia, KarolinaMaria, madziulix3, Belie, Zulugula, Ladyo, Nowastaraczka, Wik89, Suszarka, emdar lubią tę wiadomość

• Iryska Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    Anetka, brawo dla Poli ❤️ Mi się wydaje, że właśnie żłobkowe dzieci dużo szybciej wszystko łapią + te co mają rodzeństwo. Julcia też jest do przodu, ale to właśnie kwestia chyba żłobka, buzia jej się nie zamyka, dla porównania nasi przyjaciele mają starszego o 7 miesięcy chłopczyka i on zdecydowanie mniej potrafi niż Jula, nie liczy, nie zna kolorów, nie nazywa ich, mniej mówi, nie spiewa itp., ale też się nie dziwię, ciocie muszą się nagimnastykować , by zająć się naszymi zgredkami, a w domu człowiek nie ma takiej presji. Ostatnio Julcia była 2.5 tygodnia w domu i wchodziłam na wyżyny kreatywności i o malo nie skończyłam w wariatkowie 🤭 🤯
    Nie do końca się zgodzę z tym wpływem żłobka. Pewnie jakiś tam wpływa ma, ale np ja mam koleżankę której córka
    jest w wieku Michałka a jest dużo bardziej do przodu niż on - mówi już praktycznie wszystko , powtarza każde słowo, śpiewa, skacze, już odpieluchowana itp , a siedzi w domu ze swoją mamą całe dnie a inne dzieci widzi od święta 😀
    Więc to też wszystko zależy od dziecka i jego temperamentu 🙂

dmg111, KarolinaMaria, Suszarka, Annia lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 23:47

• Lalia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, jestem pewna, że Olek zdecydowanie przoduje w ilości wypowiadanych słów, a raczej minimalizmu w tej kwestii 🤣 on to nadal człowiek Minionek lub człowiek jaskiniowiec 🤣
    Coś tam powtarza słowa, coś można wyłapać w spontanicznej mowie, ale chyba tylko ja jestem w stanie to zrobić i to bardzo konkretnym kontekście 😅 ale na razie się nie spinam - komunikuje się fantastycznie, rozumie wszystko, na razie daję mu czas że po prostu coś musi wskoczyć na swoje miejsce 😉 jeśli nie będzie wyraźnego progresu do kwietnia/maja to wtedy wracamy do logo pełną parą 💪

Zulugula lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi ja nadal nieraz mam gulę jak Leos idzie do zloba, szczegolnie jak jest powrot po chorobowym i mówi że nie chce isc tylko zostac z mamusią i tatusiem. Ale co pomaga to jak się wie że żlobek jest spoko i że ciocie są ciepłe. Myślę że 90% sukcesu to wlasnie są ciocie, żeby były wlasnie kochane, przytulające. Ja na to mocno patrzyłam i u nas się udało, jest jedna która w mojej ocenie robi wrażenie troche ostrej ale pozostałe 5 jest spoko, a opiekunka Leo grupy przypadla jemu i nam odrazu do serca. Więc to plus adaptacja dają jakieś minimum spokoju w tej kwestii.

dmg111, Dzudi lubią tę wiadomość

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • Dzudi Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    Dzudi ja nadal nieraz mam gulę jak Leos idzie do zloba, szczegolnie jak jest powrot po chorobowym i mówi że nie chce isc tylko zostac z mamusią i tatusiem. Ale co pomaga to jak się wie że żlobek jest spoko i że ciocie są ciepłe. Myślę że 90% sukcesu to wlasnie są ciocie, żeby były wlasnie kochane, przytulające. Ja na to mocno patrzyłam i u nas się udało, jest jedna która w mojej ocenie robi wrażenie troche ostrej ale pozostałe 5 jest spoko, a opiekunka Leo grupy przypadla jemu i nam odrazu do serca. Więc to plus adaptacja dają jakieś minimum spokoju w tej kwestii.

No ja właśnie jeszcze nie do końca wiem co nas czeka bo adaptacje zaczniemy w kwietniu. Żłobek polecany, ciocie też ale jak na własne oczy nie zobaczę to nie uwierzę 😅

LJOgp2.png

Starania od 2014r. ☹️

INVIMED POZNAŃ

IVF - maj 2021
    Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
    PUNKCJA - 21.05 💉
    CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔

20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
    16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
    21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
    27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
    35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
    12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
    13t6d - 90g 👶
    15t0d - 118g 👶
    17t0d - 177g 👶 SYN 💙
    17t6d - 200g 👶
    21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
    21t6d - 500g 👶
    24t5d - 804g 👶
    26t6d -1100g👶
    30t6d -1650g👶
    32t6d -1900g👶
    34t6d -2500g👶
    36t6d -2750g👶
    38t6d -3400g👶

Alex
    08.04.2022
    9:04
    3760g ❤️
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    Anetka, brawo dla Poli ❤️ Mi się wydaje, że właśnie żłobkowe dzieci dużo szybciej wszystko łapią + te co mają rodzeństwo. Julcia też jest do przodu, ale to właśnie kwestia chyba żłobka, buzia jej się nie zamyka, dla porównania nasi przyjaciele mają starszego o 7 miesięcy chłopczyka i on zdecydowanie mniej potrafi niż Jula, nie liczy, nie zna kolorów, nie nazywa ich, mniej mówi, nie spiewa itp., ale też się nie dziwię, ciocie muszą się nagimnastykować , by zająć się naszymi zgredkami, a w domu człowiek nie ma takiej presji. Ostatnio Julcia była 2.5 tygodnia w domu i wchodziłam na wyżyny kreatywności i o malo nie skończyłam w wariatkowie 🤭 🤯
    Ja uważam jak Iryska,.że nie do końca tak to działa. Iga do żłobka nie chodzi, a gada pełnymi zdaniami od ok. pół roku, nie mam tu na myśli poziomu skomplikowania "mama daj" tylko np. "patrz mama, tam jedzie autobus i pan kierowca mi macha". Uważam że mowa to w dużej mierze kwestia szczęścia ;) mamy w otoczeniu kilkoro dzieci w identycznym wieku (+/- 3 m-ce) i Iga mówi najwięcej i najwyraźniej. Musiała mieć predyspozycje do szybkiego rozwoju mowy, bo odkąd urodziła się Jagoda mam dla niej przecież odczuwalnie mniej czasu. Wierszyki i piosenki ogarniała już w okolicy września, liczenie załapała też naturalnie. Wszystko bardzo szybko zapamiętuje, jak to dzieci w jej wieku. Moja siostra jest nauczycielką pkola i języka angielskiego, ma córkę młodszą 2 m-ce od Igi. Mówi mniej, mniej potrafi, a naprawdę myślę że wychowujemy swoje dzieci podobnie pod względem poziomu zaangażowania + ona zna przecież teorię dotyczącą nauczania maluchów takich prostych rzeczy. Także to musi być trochę szczęście, a trochę indywidualne predyspozycje dziecka ;)

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2023, 20:15

dmg111 lubi tę wiadomość

💙
    💗
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Lalia, Iryska, Suszarka, Wik89, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

💙
    💗
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak czytam o zdolnościach Waszych dzieci niektórych przecież młodszych od Olka, to czuję się tak jakby on szedł do zerówki, a Wasze dzieci były w klasie maturalnej 😂

Nie liczy, nie śpiewa, nie mówi wierszyków, nie lubi tańczyć, nie zna kolorów, nocnik to dla niego ozdoba w mieszkaniu, jak ma dobry dzień to ułoży puzzle na kilka elementów, ale jak mu się nie chce to nikt go nie zmusi, tak samo jakieś gry czy układanki. No i jego skomplikowane zdania to mama mniam, baba pa i w tym stylu 😅

Za to jestem niemal pewna, że przetrwałby sam w mieszkaniu jeden dzień bez nas 😎🙈 potrafi otworzyć lodówkę, wyjąć sobie kabanosy, albo otworzyć jogurt i znaleźć łyżeczkę w szufladzie. Gdy nie może czegoś dosięgnąć to przynosi sobie rozkładany stołeczek z łazienki, potrafi odkręcić większość zakrętek (mleko, woda, sok) i pić prosto z butelki. Jak jest głodny to wspina się na krzesło i bierze co jest na stole, albo otwiera szafkę i wyciąga sobie chrupki kukurydziane. Wrzuca swoje rzeczy do pralki, wyrzuca śmieci do kosza, potrafi zdjąć ubrania i buty po spacerze👌

Natomiast #niezesrajsię uważam, że ma fantastyczną pamięć, jest genialnym obserwatorem, wystarczy że zobaczy raz jakąś sytuację, to później bez trudu, spontanicznie odwzorowuje ją w prawidłowym kontekście❤️

Myślę, że tak naprawdę mowa (konkretne słowa i zdania) blokują go przed rozwijaniem prawdziwego potencjału, chociaż komunikacyjnie (mimika, gesty, wydawane dźwięki) radzi sobie fantastycznie i potrafi przekazać czego potrzebuje 🙂

Zulugula, Wik89, Nowastaraczka, asias86 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwójkę dzieci zlobkowych, chodzących nawet do tego samego żłobka i opiekowały się nimi te same Panie i są zupełnie różni. W każdym aspekcie.
    Żłobek wpływa na rozwój ale szczerze to nie wiem jak 🤣 nie będę się po raz kolejny w sumie powtarzać o różnicy w mówie u nich ale teraz przypomniała mi się taka sytuacja . Jak się Bartus urodził to Ania miała 2 lata i 4 miesiące i mamy taki filmik jak stoi przy jego łóżeczku i śpiewa mu pięknie i wyraźnie „ gdy jestem obok Ciebie to muzyka w sercu gra na zawsze Ty i ja „ 😭😭
    Bartus cos tam śpiewa po swojemu, ja to tylko rozumiem chyba nikt więcej. Mówi coraz więcej , składa proste zdania na zasadzie „ mamo chodź „ „ mamo daj „ .
    W żłobku w szatni obserwuje przeróżne dzieci , niektóre gadają jak starzy , inni cos tam mamroczą po swojemu.

Słodkie jest takie małe dziecko tak pięknie mówiące 😁😁

Zulugula, Suszarka, Iryska lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Suszarka, Lalia, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

💙
    💗
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi ja do tej pory mam gule jak pomysle ze Malwina mialaby isc do zlobka 🙈 ale u nas to raczej dopiero zerówka lub koncowka przedszkola :)

🔸28 lat

Wysłany: 26 stycznia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i właśnie to jest niesamowite w tych naszych małych ludzikach że każdy jest inny.
    Jeden ma lepiej rozwinięte takie umiejętności a inny inne a koniec końców w końcu to się wyrówna.
    Przecież każda z nas też jest inna i to jest właśnie fajne.. Wiadomo, ważne aby obserować i w miare możliwości szybko reagować (Zulu chyle czoła bo pewnie większość mam by powiedziała "Ma czas" a Ty działasz).

Pola gada jak najęta ale w domu to najlepiej jakby mamusia ją karmiła bo ona nie ma czasu jeść - a np. Oluś prawdziwy gospodarz potrafi wszystko ogarnąć.

Iryska, Wik89, Lalia, Suszarka, Nowastaraczka, dmg111, Enigvaa, Ewa88 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Miłego dnia i smacznej kawusi ☕❤💐
    Dziś się przyda dużo kawy bo u nas pobudka o 6 🥱

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Lalia posmialam sie przy Twoim opisie Olcia gospodarza 😀😅❤️ Super!
    Gucio co najwyzej u nas sie bedzie o cos upominal, ale zeby sam sobie wziac to nie bardzo :P

Lalia lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartek to tez typ gospodarza. Świetnie sobie radzi i jest o wiele bardziej samodzielny niż Ania w jego wieku :)
    Puzzle tez super układa takie do 8 elementów potrafi sam ułożyć :) ogólnie uważamy z mężem ze jest taki „ sprytny „. Wie co gdzie włożyć, wkręcić , wyciągnąć żeby cos zmajstrować :)

Lalia, Wik89 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2023, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Bartek to tez typ gospodarza. Świetnie sobie radzi i jest o wiele bardziej samodzielny niż Ania w jego wieku :)
    Puzzle tez super układa takie do 8 elementów potrafi sam ułożyć :) ogólnie uważamy z mężem ze jest taki „ sprytny „. Wie co gdzie włożyć, wkręcić , wyciągnąć żeby cos zmajstrować :)
    Michaś też jest małym majsterkowiczem. Jak ma natchnienie to siedzi i nawet godzinę potrafi układać klocki, ogarnia układanie torów z Duplo, złoży sam wiadukt, umie jakoś tak ułożyć te tory, że mu wychodzą fajne układy 😀

Lalia, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
‹‹ 5412 5413 5414 5415 5416 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ