Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
dmg111 wrote:Anetka, brawo dla Poli ❤️ Mi się wydaje, że właśnie żłobkowe dzieci dużo szybciej wszystko łapią + te co mają rodzeństwo. Julcia też jest do przodu, ale to właśnie kwestia chyba żłobka, buzia jej się nie zamyka, dla porównania nasi przyjaciele mają starszego o 7 miesięcy chłopczyka i on zdecydowanie mniej potrafi niż Jula, nie liczy, nie zna kolorów, nie nazywa ich, mniej mówi, nie spiewa itp., ale też się nie dziwię, ciocie muszą się nagimnastykować , by zająć się naszymi zgredkami, a w domu człowiek nie ma takiej presji. Ostatnio Julcia była 2.5 tygodnia w domu i wchodziłam na wyżyny kreatywności i o malo nie skończyłam w wariatkowie 🤭 🤯
jest w wieku Michałka a jest dużo bardziej do przodu niż on - mówi już praktycznie wszystko , powtarza każde słowo, śpiewa, skacze, już odpieluchowana itp , a siedzi w domu ze swoją mamą całe dnie a inne dzieci widzi od święta 😀
Więc to też wszystko zależy od dziecka i jego temperamentu 🙂dmg111, KarolinaMaria, Suszarka, Annia lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Zulu, jestem pewna, że Olek zdecydowanie przoduje w ilości wypowiadanych słów, a raczej minimalizmu w tej kwestii 🤣 on to nadal człowiek Minionek lub człowiek jaskiniowiec 🤣
Coś tam powtarza słowa, coś można wyłapać w spontanicznej mowie, ale chyba tylko ja jestem w stanie to zrobić i to bardzo konkretnym kontekście 😅 ale na razie się nie spinam - komunikuje się fantastycznie, rozumie wszystko, na razie daję mu czas że po prostu coś musi wskoczyć na swoje miejsce 😉 jeśli nie będzie wyraźnego progresu do kwietnia/maja to wtedy wracamy do logo pełną parą 💪Zulugula lubi tę wiadomość
-
Dzudi ja nadal nieraz mam gulę jak Leos idzie do zloba, szczegolnie jak jest powrot po chorobowym i mówi że nie chce isc tylko zostac z mamusią i tatusiem. Ale co pomaga to jak się wie że żlobek jest spoko i że ciocie są ciepłe. Myślę że 90% sukcesu to wlasnie są ciocie, żeby były wlasnie kochane, przytulające. Ja na to mocno patrzyłam i u nas się udało, jest jedna która w mojej ocenie robi wrażenie troche ostrej ale pozostałe 5 jest spoko, a opiekunka Leo grupy przypadla jemu i nam odrazu do serca. Więc to plus adaptacja dają jakieś minimum spokoju w tej kwestii.
dmg111, Dzudi lubią tę wiadomość
-
Nowastaraczka wrote:Dzudi ja nadal nieraz mam gulę jak Leos idzie do zloba, szczegolnie jak jest powrot po chorobowym i mówi że nie chce isc tylko zostac z mamusią i tatusiem. Ale co pomaga to jak się wie że żlobek jest spoko i że ciocie są ciepłe. Myślę że 90% sukcesu to wlasnie są ciocie, żeby były wlasnie kochane, przytulające. Ja na to mocno patrzyłam i u nas się udało, jest jedna która w mojej ocenie robi wrażenie troche ostrej ale pozostałe 5 jest spoko, a opiekunka Leo grupy przypadla jemu i nam odrazu do serca. Więc to plus adaptacja dają jakieś minimum spokoju w tej kwestii.
No ja właśnie jeszcze nie do końca wiem co nas czeka bo adaptacje zaczniemy w kwietniu. Żłobek polecany, ciocie też ale jak na własne oczy nie zobaczę to nie uwierzę 😅
Starania od 2014r. ☹️
INVIMED POZNAŃ
IVF - maj 2021
Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
PUNKCJA - 21.05 💉
CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔
20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
13t6d - 90g 👶
15t0d - 118g 👶
17t0d - 177g 👶 SYN 💙
17t6d - 200g 👶
21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
21t6d - 500g 👶
24t5d - 804g 👶
26t6d -1100g👶
30t6d -1650g👶
32t6d -1900g👶
34t6d -2500g👶
36t6d -2750g👶
38t6d -3400g👶
Alex
08.04.2022
9:04
3760g ❤️ -
dmg111 wrote:Anetka, brawo dla Poli ❤️ Mi się wydaje, że właśnie żłobkowe dzieci dużo szybciej wszystko łapią + te co mają rodzeństwo. Julcia też jest do przodu, ale to właśnie kwestia chyba żłobka, buzia jej się nie zamyka, dla porównania nasi przyjaciele mają starszego o 7 miesięcy chłopczyka i on zdecydowanie mniej potrafi niż Jula, nie liczy, nie zna kolorów, nie nazywa ich, mniej mówi, nie spiewa itp., ale też się nie dziwię, ciocie muszą się nagimnastykować , by zająć się naszymi zgredkami, a w domu człowiek nie ma takiej presji. Ostatnio Julcia była 2.5 tygodnia w domu i wchodziłam na wyżyny kreatywności i o malo nie skończyłam w wariatkowie 🤭 🤯
mamy w otoczeniu kilkoro dzieci w identycznym wieku (+/- 3 m-ce) i Iga mówi najwięcej i najwyraźniej. Musiała mieć predyspozycje do szybkiego rozwoju mowy, bo odkąd urodziła się Jagoda mam dla niej przecież odczuwalnie mniej czasu. Wierszyki i piosenki ogarniała już w okolicy września, liczenie załapała też naturalnie. Wszystko bardzo szybko zapamiętuje, jak to dzieci w jej wieku. Moja siostra jest nauczycielką pkola i języka angielskiego, ma córkę młodszą 2 m-ce od Igi. Mówi mniej, mniej potrafi, a naprawdę myślę że wychowujemy swoje dzieci podobnie pod względem poziomu zaangażowania + ona zna przecież teorię dotyczącą nauczania maluchów takich prostych rzeczy. Także to musi być trochę szczęście, a trochę indywidualne predyspozycje dziecka
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Ja jak czytam o zdolnościach Waszych dzieci niektórych przecież młodszych od Olka, to czuję się tak jakby on szedł do zerówki, a Wasze dzieci były w klasie maturalnej 😂
Nie liczy, nie śpiewa, nie mówi wierszyków, nie lubi tańczyć, nie zna kolorów, nocnik to dla niego ozdoba w mieszkaniu, jak ma dobry dzień to ułoży puzzle na kilka elementów, ale jak mu się nie chce to nikt go nie zmusi, tak samo jakieś gry czy układanki. No i jego skomplikowane zdania to mama mniam, baba pa i w tym stylu 😅
Za to jestem niemal pewna, że przetrwałby sam w mieszkaniu jeden dzień bez nas 😎🙈 potrafi otworzyć lodówkę, wyjąć sobie kabanosy, albo otworzyć jogurt i znaleźć łyżeczkę w szufladzie. Gdy nie może czegoś dosięgnąć to przynosi sobie rozkładany stołeczek z łazienki, potrafi odkręcić większość zakrętek (mleko, woda, sok) i pić prosto z butelki. Jak jest głodny to wspina się na krzesło i bierze co jest na stole, albo otwiera szafkę i wyciąga sobie chrupki kukurydziane. Wrzuca swoje rzeczy do pralki, wyrzuca śmieci do kosza, potrafi zdjąć ubrania i buty po spacerze👌
Natomiast #niezesrajsię uważam, że ma fantastyczną pamięć, jest genialnym obserwatorem, wystarczy że zobaczy raz jakąś sytuację, to później bez trudu, spontanicznie odwzorowuje ją w prawidłowym kontekście❤️
Myślę, że tak naprawdę mowa (konkretne słowa i zdania) blokują go przed rozwijaniem prawdziwego potencjału, chociaż komunikacyjnie (mimika, gesty, wydawane dźwięki) radzi sobie fantastycznie i potrafi przekazać czego potrzebuje 🙂
Zulugula, Wik89, Nowastaraczka, asias86 lubią tę wiadomość
-
Ja mam dwójkę dzieci zlobkowych, chodzących nawet do tego samego żłobka i opiekowały się nimi te same Panie i są zupełnie różni. W każdym aspekcie.
Żłobek wpływa na rozwój ale szczerze to nie wiem jak 🤣 nie będę się po raz kolejny w sumie powtarzać o różnicy w mówie u nich ale teraz przypomniała mi się taka sytuacja . Jak się Bartus urodził to Ania miała 2 lata i 4 miesiące i mamy taki filmik jak stoi przy jego łóżeczku i śpiewa mu pięknie i wyraźnie „ gdy jestem obok Ciebie to muzyka w sercu gra na zawsze Ty i ja „ 😭😭
Bartus cos tam śpiewa po swojemu, ja to tylko rozumiem chyba nikt więcej. Mówi coraz więcej , składa proste zdania na zasadzie „ mamo chodź „ „ mamo daj „ .
W żłobku w szatni obserwuje przeróżne dzieci , niektóre gadają jak starzy , inni cos tam mamroczą po swojemu.
Słodkie jest takie małe dziecko tak pięknie mówiące 😁😁Zulugula, Suszarka, Iryska lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Dziewczyny i właśnie to jest niesamowite w tych naszych małych ludzikach że każdy jest inny.
Jeden ma lepiej rozwinięte takie umiejętności a inny inne a koniec końców w końcu to się wyrówna.
Przecież każda z nas też jest inna i to jest właśnie fajne.. Wiadomo, ważne aby obserować i w miare możliwości szybko reagować (Zulu chyle czoła bo pewnie większość mam by powiedziała "Ma czas" a Ty działasz).
Pola gada jak najęta ale w domu to najlepiej jakby mamusia ją karmiła bo ona nie ma czasu jeść - a np. Oluś prawdziwy gospodarz potrafi wszystko ogarnąć.
Iryska, Wik89, Lalia, Suszarka, Nowastaraczka, dmg111, Enigvaa, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
No Lalia posmialam sie przy Twoim opisie Olcia gospodarza 😀😅❤️ Super!
Gucio co najwyzej u nas sie bedzie o cos upominal, ale zeby sam sobie wziac to nie bardzoLalia lubi tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Bartek to tez typ gospodarza. Świetnie sobie radzi i jest o wiele bardziej samodzielny niż Ania w jego wieku
Puzzle tez super układa takie do 8 elementów potrafi sam ułożyćogólnie uważamy z mężem ze jest taki „ sprytny „. Wie co gdzie włożyć, wkręcić , wyciągnąć żeby cos zmajstrować
Lalia, Wik89 lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Bartek to tez typ gospodarza. Świetnie sobie radzi i jest o wiele bardziej samodzielny niż Ania w jego wieku
Puzzle tez super układa takie do 8 elementów potrafi sam ułożyćogólnie uważamy z mężem ze jest taki „ sprytny „. Wie co gdzie włożyć, wkręcić , wyciągnąć żeby cos zmajstrować
Lalia, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️