X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    To w aucie to pikus ja mam taki scenariusz na mysli typu autobus do hotelu albo samolot a toaleta zajeta😵‍💫

Ja bym pewnie pytała sama co jakiś czas czy chce siku, ale też mimo wszystko przed wejściem do samolotu, w trakcie lotu, czy przed lądowaniem wzięłabym do toalety żeby spróbował zrobić siku. My tak teraz robimy przed podróżą autem. Nawet jak mówi, że nie chce to mówię że wychodzimy z domu i spróbujemy zrobić. To są pojedyncze sytuacje i krzywdy nie powinny zrobić 😊

Nowastaraczka, Wik89, Suszarka, Lalia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki laski ja to tak sobie lubie zawsze przygotowac w glowie najgorsze scenariusze 😃

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ja do samolotu na czas lotu założyłam pieluchę 🙂

Ja tez, teraz lecielismy z przesiadką
    I lacznie bylismy na lotniskach od 15 do polnocy, ale wytlumaczylam Guciowi, ze to na wszekk wypadek, bo dluga podroz i moze byc czasem problem z lazienka blisko, ale ostatecznie ciagle robil siku do lazienek (przypominalam mu tez przed lotem/po locie/po piciu), w samolocie też i byla to dodatkowa atrakcja ;-) wiec pielucha sucha

U nas natomiast totalny regres w nocnym snie, juz tu pisalam jakis czas temu, ze co noc prawie jest przesikany, teraz tak z 80 procent nocy przesikuje (nad ranem najczesciej, jak juz sie wybudza). Nie wiem o co chodzi, ale juz nie mam pomyslow i chyba wrocimy na jakis czas do pieluchy na noc, tez Guciowi wytłumaczę, ze to na wszelki wypadek itp i ze teraz uczymy sie wołania na siusiu, zobaczymy jak to pojdzie
    Podejrzewam, ze szkola jest pewnie taka, zeby nie robic kroku wstecz na takim etapie (Gucio juz chyba kilka msc spal bez pieluchy w nocy i wpadki byly sporadyczne na poczatku), no ale ten regres trwa juz kilka tygodni :/
    Takze dolaczam sie do Waszej opinii, ze odpieluchowywanie jest energochlonne, od paru tygodni ciagle piore :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2023, 10:39

KarolinaMaria, Lalia lubią tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2023, 08:54

Suszarka lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    To w aucie to pikus ja mam taki scenariusz na mysli typu autobus do hotelu albo samolot a toaleta zajeta😵‍💫
    W samolocie są zwykle 3 toalety więc myślę że zawsze jedna będzie wolna. A jeśli kierowcy powiesz, że dziecko musi na siku już teraz to też na pewno się zatrzyma. A długi macie lot i transfer?

age.png

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ]e1fc1a2f45c2.jpg[/url]

Takie tam foto z dzisiaj 🏖💨

Suszi, to wymienimy się turnusami. My wyjeżdżamy w czwartek. Życzę Wam spokojnej podróży! Od której macie dobę hotelową? Co będziecie robić rano jak dojedziecie na miejsce?
    Ja nigdy nie lubiłam jeździć w nocy, bo nie potrafię spać w aucie jako pasażer. Na pierwsze wakacje, gdy Mati miała 5 miesięcy, wyjechaliśmy o 3 rano i ona zamiast smacznie spać, to dawała czadu... dojechalismy na miejsce ok. 10 i musieliśmy czekać na pokój. To było strasznie męczące, bo wszyscy byliśmy zmęczeni zarwaną nocą. Od tamtej pory jeździmy w dzień, ale ja się nawet do Ciebie nie porównuję, bo wiadomo, że z jednym dzieckiem jest inaczej. Siedzę z nią tyłu, animuję, w kryzysie włączam bajki i jakoś ta podróż leci. Tylko jeśli mogę coś poradzić (nieproszona rada zawsze w cenie 😂) to przemyślcie co będziecie robić z dziewczynami jak dojedziecie rano na miejsce. Może w bliskiej odległości jest jakaś atrakcja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 14:41

Iryska, Annia, Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, ja podobnie jak Ty, nie mam żadnej presji na odpieluchowanie (ale my mamy 'czas', bo przedszkole dopiero za rok). Fajne czyta się wasze doświadczenie, widać, że u każdego dziecka może przebiegać to inaczej. Matylda podobnie jak Tomson, kryje się 'na kupę'. Tutaj w czasie śniadania odchodzi od nas
    nas, chowa się za krzesła, po czym krzyczy na pół ośrodka 'wieeelkaaa kuuupa' 🙄 rozumie co to nocnik, wie o co chodzi, tłumaczymy jej, że może zawołać przed, usiąść na nocnik i wygodnie się wykupkać, ale bez rezultatu. Na razie czekamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2023, 14:00

Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Ja bym pewnie pytała sama co jakiś czas czy chce siku, ale też mimo wszystko przed wejściem do samolotu, w trakcie lotu, czy przed lądowaniem wzięłabym do toalety żeby spróbował zrobić siku. My tak teraz robimy przed podróżą autem. Nawet jak mówi, że nie chce to mówię że wychodzimy z domu i spróbujemy zrobić. To są pojedyncze sytuacje i krzywdy nie powinny zrobić 😊

Krzywdy dużej może i nie ale nie jest to dobre i należy o tym mówić moim zdaniem :) nie chce absolutnie być złe odebrana ale takie wysikiwanie dziecka przed podróżą to nie jest oddawanie moczu tak jak powinno być czyli wynikające z parcia naglacego. Oczywiście ze może sie nic nie stać ale spójrzcie w swoim otoczeniu czy dużo znacie dorosłych którzy koniecznie idą do toalety przed wyjazdem, podróżą , spacerem ? To może być wlasnie efekt takich działań w dzieciństwie. Później nawet mięśnie pęcherza nie działają dobrze, a praktycznie zawsE dziecko się wysika bo nie ma możliwości opróżnić pęcherza moczowego do końca. Wiec zawsze wydusi kilka kropel co może być mylnie odebrane.
    Ja nie krytykuje tego, każdy uważa i robi co chce ze swoim dzieckiem ale No nie jest to dobre :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2023, 13:52

Iryska lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Krzywdy dużej może i nie ale nie jest to dobre i należy o tym mówić moim zdaniem :) nie chce absolutnie być złe odebrana ale takie wysikiwanie dziecka przed podróżą to nie jest oddawanie moczu tak jak powinno być czyli wynikające z parcia naglacego. Oczywiście ze może sie nic nie stać ale spójrzcie w swoim otoczeniu czy dużo znacie dorosłych którzy koniecznie idą do toalety przed wyjazdem, podróżą , spacerem ? To może być wlasnie efekt takich działań w dzieciństwie. Później nawet mięśnie pęcherza nie działają dobrze, a praktycznie zawsE dziecko się wysika bo nie ma możliwości opróżnić pęcherza moczowego do końca. Wiec zawsze wydusi kilka kropel co może być mylnie odebrane.
    Ja nie krytykuje tego, każdy uważa i robi co chce ze swoim dzieckiem ale No nie jest to dobre :)
    Myślę,że nie ma co demonizować;) czym innym jest wysikiwanie dziecka przed codziennym spacerem a co innego dwa razy do roku przed wyjazdem na wakacje :)

Suszarka, Inga28 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, jesteśmy oczywiście umówieni na wcześniejsze rozpoczęcie doby hotelowej. Jest przed sezonem więc to nie problem. Jak dojedziemy na miejsce to pójdziemy na chwilę na plażę przywitać morze a potem spadamy do pokoju się ogarnąć. Z dwójką dzieci to nierealne jechać w dzień, Jagoda się potrafi drzeć w aucie do wymiotów, żadne bajki jej nie interesują. Ja jestem wykończona po 30min jazdy do teściów, a co dopiero mówić o 10h. Zresztą przy dwóch fotelikach nawet nie bardzo jest jak siedzieć s tyłu między dziećmi. Wyjedziemy jak najpóźniej żeby dzieci były zmęczone ale żeby zasnęły w aucie, przenoszenie nie wchodzi w grę bo Jagoda by się na bank obudziła.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Myślę,że nie ma co demonizować;) czym innym jest wysikiwanie dziecka przed codziennym spacerem a co innego dwa razy do roku przed wyjazdem na wakacje :)

Właśnie o to mi chodziło, że to są jakieś pojedyncze sytuacje. W normalny dzień jak idziemy na spacer, jedziemy do sklepu to wiadomo, że nie sadzam go na siłę. Ale każdy robi jak uważa :)

Sama jak mam lecieć samolotem, albo wiem, ze będę jechała autokarem 3h to wole iść na „zapas” siku. Czy przez te kilka razy w roku dzieje mi się krzywda? Według mnie nie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2023, 18:23

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I oczywiście zgadzam się, że częste sadzanie i sikanie na zapas nie jest dobre. Ale tu chodziło o jakieś 2/4 sytuacje w roku. Szczególe na początku drogi gdzie dzieci zaczynaja przygodę z toaletą i czekają do samego końca, że chcą siku i wtedy mamy jakieś 30 sekund żeby posadzić je na toalecie 😊

Ounai lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszi, Ounai dzięki za rady o mleku. Wczoraj i dzisiaj kupa normalna bez awantury, za to awantury o bączki czyli tak jak pisałyście niedojrzałość przewodu pokarmowego.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2023, 08:54

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Mój chrześniak odpieluchowal się dopiero na 3,5. totalnie ogarniał o co chodzi, chował się (btw T teraz tak robi, wygania każdego bo on robi kupe).
    Kuba też tak robił od jakiegoś pół roku. A teraz jak robi na nocnik to trzeba go za rękę trzymać 🤦‍♀️

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Dziewczyny kiedy zaczęłyście czuć pierwsze ruchy dziecka i czy pamietacie kiedy one stały się mniej więcej regularne (codziennie jakis ruch)?
    Ja poczułam pierwszy raz 1,5tyg temu. Dwa dni z rzędu. Od tamtej pory cisza. W piątek zaczęłam 18ty tydzien. Mam też łożysko na przedniej scianie, więc wiem że trudniej o czułość ruchów
    Ja z Kubą jak miałam łożysko na przedniej ścianie to praktycznie wogole nie czulam ruchów. Mnie detektor ratował przed moimi czarnymi myślami

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Dziewczyny kiedy zaczęłyście czuć pierwsze ruchy dziecka i czy pamietacie kiedy one stały się mniej więcej regularne (codziennie jakis ruch)?
    Ja poczułam pierwszy raz 1,5tyg temu. Dwa dni z rzędu. Od tamtej pory cisza. W piątek zaczęłam 18ty tydzien. Mam też łożysko na przedniej scianie, więc wiem że trudniej o czułość ruchów
    Na tym etapie na pewno nie były regularne u mnie jeszcze. Czasami jakaś "rybka" przepłynęła, a bywało, że nie byłam pewna czy to ruch czy jelito. ;) Generalnie to ns tym etapie chyba nie musisz czuć regularnych ruchów.

Mam obserwację też, że Mikołaj ruszał się o wiele więcej niż Adaś. Może dlatego, że był mniejszy i miał więcej miejsca?

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Igą czułam gdzieś około 16+0, ale nie było to regularne na pewno. Miałam wtedy łożysko na przedniej ścianie. Jak się chciałam uspokoić to jadłam czekoladkę i się kładłam na wznak, wtedy była duża szansa aby poczuć. A z Jagodą zaczęłam czuć później, pierwsze delikatne ruchy koło 18-19tc ale tak żeby codziennie to na pewno grubo po 20tv. Niby w drugiej ciąży czuje się ruchy szybciej, a u mnie się to zupełnie nie sprawdziło. Pamiętam że byłam zdziwiona że mało tych ruchów czuję, za to teraz nadrabia bo.ani 5min na tyłku nie usiedzi 🤣 rozmiar dziecka może mieć chyba znaczenie, Iga od początku była większa niż wskazywały tygodnie ciąży, a Jagoda szła tak środkiem skali, do pewnego momentu nawet była w niższych centylach.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2023, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar jesteś? Jak się czujesz?

emdar lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • patrycja92 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu ja teraz mam na przedniej ścianie i takie regularne ruchy poczułam dopiero w 20 tyg a tak to naprawdę do tego czasu sporadycznie 😉

starania od 07.2019
    diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
    wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
    8 cs
    28.03 ⏸️ beta 146 <3
    01.04 beta 867

Baby nr 2 😍
    30.01 ⏸️
    02.02 beta 123
    04.02 beta 379
‹‹ 5568 5569 5570 5571 5572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ