Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Suszi, skoro rodzice zaplanowali już wakacje i dopiero was zapytali, to trochę postawili was pod ścianą. Ja tak to odbieram. Co innego, gdyby zapytali jak to widzicie, ile dni max mogłybyście się babcią zająć itd. A tak to wiadomo, że trudniej wam odmówić, bo rodzice mają już swoje plany i przykro je zmieniać. Nie sugeruję, że zrobili to z premedytacją, ale kolejność słaba. Jestem pewna, że jak wszyscy domownicy idą do pracy, to Ty zaglądasz do babci, interesujesz się, pomagasz. Ale nie musisz brać na siebie ciężaru stałej opieki przez kilka dni, jeśli nie masz na to siły. Jestem z Ciebie dumna, ze powiedziałaś co czujesz. Wiem, że każdemu należą się wakacje, ale w takiej sytuacji rodzice mogliby je trochę odsunąć w czasie, wyjechać na krótko lub zorganizować kogoś innego, czyli nie certolić się i poprosić ciocię.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2023, 21:23
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Irysko, to prawa ręka, babcia jest praworęczna, a z kolei lewą rękę ma średnio sprawną bo strasznie się jej trzęsie, ma tam jakiś niedowład. Złamanie jest poważne, z przemieszczeniem, ma zagipsowane wszystko od dłoni po bark.
Ciocia jeszcze chyba nie wie o ich wakacjach. Myślę że jeśli się dowie to przejmie większość opieki, zwłaszcza że dla babci raczej średnio komfortowe będzie moje czy mojej siostry uczestnictwo w jakiś intymnych czynnościach. Moim zdaniem oni chcieli to zrobić na zasadzie "słuchaj siostra,.my wyjeżdżamy na tydzień ale dziewczyny się zajmą mamą". Najbardziej mnie chyba boli to że a) zostałam postawiona pod ścianą, a to pytanie miało być w ich odczuciu formalnością, b) że rozmowa się zaczęła od "mówcie szczerze jak czujecie", a jak powiedziałam szczerze to się obrazili. Nie odmawiam nikomu prawa do odpoczynku, wręcz przeciwnie. Ale nie podoba mi się takie stawianie sprawy, że biorą za pewnik to że wezmę na siebie cały ciężar opieki, q cioci ktora jest w znakomitej formie i zgodziłaby się bez mrugnięcia okiem nawet nie zapytają "bo nie". Uważam że to bardzo nie w porządku. Oczywiście jest tak jak Karolina pisze, że w ciągu dnia ja daję babci obiad, zaglądam do niej, włączam telewizję, jak coś trzeba to załatwiam. Ale nie bardzo jestem w stanie robić więcej... Jeśli jeszcze chodzi o opiekę nad babcią obecnie to jest tak, że rano około 6 moja mama jej zmienia pampersa, idzie z nią do toalety, pomaga się ubrać. Tata w tym czasie szykuje lekarstwa, herbatę i jakieś małe śniadanie. Potem wychodzą do pracy, koło 7:30 przychodzi ciocia, pomaga w myciu, ogarnia jej zakupy, jakieś jedzenie i babcia ma drzemkę. Pozneij koło 10:30 ciocia wychodzi zazwyczaj z Iga na spacer, wracają o 13, ciocia ogarnia leki babci i zostajemy same, daje jej zupę, pomagam zjeść jak trzeba, robię kawę, później daję drugie danie. Potem jak rodzice wracają to ogarniają ją już oni, wieczorne mycie, pielucha, pomagają się przebrać , dają kolację itd. Sama z dziećmi tego wszystkiego nie zrobię choćbym się sklonowałaIga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarki bardzo dobrze zrobiłaś. Spadłyby na Ciebie obowiązki dodatkowych 2 osób. A tak jak mówisz sama masz ciężki okres z dziewczynkami. Najtrudniejsze co możemy zrobić to dbanie o własny komfort. Bo tego nikt nie uczy… nie sztuka jest się zatyrać w imię „bo nie”, zwłaszcza jeśli ciocia nie będzie miała z tym problemu. Myślę,że nie powinnaś sobie nic zarzucać, postąpiłaś zgodnie ze swoimi uczuciami 💕
Annia, Zulugula lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Suszarko, moja babcia wymagała opieki i ja w życiu nie podjęłabym się tego na tak długi czas jakim są wakacje. To jest praca na pełny etat. Rodzice zapytali jak czujesz a Ty odpowiedziałaś zgodnie z prawdą. Poza tym tak jak mówisz, babcia najpierw złamała rękę a oni już z tą świadomościach kupili wakacje właśnie stawiając Ciebie i Twoja siostrę pod ścianą. Pretensje to mogą mieć do siebie, że nie podeszli do Was zapytać zanim wykupili wakacje. Tym bardziej, że babcia jie miała wylewu tylko złamaną rękę. Ręką się zrośnie i wtedy będą mogli jechać. Nie miej żadnych wyrzutów. Ja widziała jak wygląda opieką nad chorym. Moja babcia zajmowała sie teściowa,.Moi rodzice umierająca ciotką, potem dziadkiem, później mama teściową, mojm tatą i swoją mamą i po tym ja jie wiem czy w ogóle czuję się na siłach żeby zająć się wlasnymi rodzicami a nie babcią. Masz prawo odmówić i nikomu nic do tego.
-
Suszarko, twoi rodzice stosują szantaż emocjonalny. Dla mnie nie do pojęcia jest prośba do córki, która ma na stanie dwójkę malutkich dzieci o ogarnianie schorowanej babci jeszcze dodatkowo. Nie rozumiem też wybrania terminu wakacji po urazie babci. Uważam, że takie kwestie należy ustalić między rodzeństwem (tj. ciocia z twoimi rodzicami), a nie wymagać od córki tego, żeby potrafiła być w 3 miejscach na raz (Iga, Jagoda, babcia)... Ważną umiejętnością w życiu jest nauczenie się stawiania własnych granic. I całkowicie cię popieram, nie miej wyrzutów sumienia, nie jesteś wyrodną wnuczką, ale nie da się zajmować wszystkimi na raz.
Ounai, Iryska lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Dziewczynki jak to było z magnezem w ciazy? Można brać bezpiecznie od samego początku? Mam takie dziwne bóle brzucha od wczoraj, pamietam ze w ciazy z Melka tez takie miałam i brałam na to magnez wlasnie, tylko nie pamietam jakie dawki itp.
-
My od wczoraj w domu, nie mogłam się doczekać! Gustaw z tatą przyjechał do szpitala nas odebrać, był mega szczęśliwy. W domu ciagle biegał i przynosił pokazać swoje wszystkie zabawki, wybierał i wkładał do łóżeczka i mówił, że to dla Gai. Chodzi co chwile i głaszcze, całuje 😅
Pierwsza noc w domu taka średnia, mała trochę się budziła i nie mogła spać. Ale od 3 do teraz spi cały czas z przerwą na jedzenie i zmianę pampersa.
Jest przekochana! Mogłabym jej nie odkładać do łóżeczka przez cały dzień 😍
Ja postanowiłam, że jednak zatrzymuje laktację, próbowałam ale nie czuje tego totalnie. Więc bez presji, przechodzimy na mm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2023, 11:48
Ladyo, Ounai, Suszarka, Zulugula, Iryska, Wik89, Annia, Lalia, kiniusia270, Enigvaa, Tajka, KarolinaMaria, edka85, Nowastaraczka, Ewa88 , asias86 lubią tę wiadomość
-
Ounai można zwrócić stacjonarnie w salonie eobuwie. Vansy wypadają w cały świat, ja noszę 39 i mam Vansy 39 które są na mnie trochę za duże. Mąż nosi 45, kiedyś mu kupiłam Vansy 45 to były ciasne. Najlepiej zamówić dwa rozmiary i mierzyć.
Ounai lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Cześć dziewczyny, czytam Was i czytam, ale nie mam jak się wbić. Myślałam, ze im starsze dzieci, tym więcej ma się czasu, ale jednak nie 😅
U nas wakacje rozpoczęte chorobowo.
Kornelia od wczoraj zapalenie oskrzeli, Matylda zapalenie ucha. Nockę miałyśmy dramatyczna.. także dziś jestem zombie.
Fifi trzyma się póki co, Zuzia jest u mamy.
Praca zdalna w takim momencie to błogosławieństwo.
Cały lipiec mamy zamknięty zlobek, wiec Matylda z Fifim siedzą w domu.
W sierpniu mamy zamknięte przedszkole. Ale wtedy mam tez 2 tyg urlopu.
31.08 i 1.09 mamy dni adaptacyjne w przedszkolu dla Matyldy - od 9 do 11. Szał ciał
Ale liczę na to, ze pójdzie niezle bo Matyldzia uwielbia chodzić do żłobka do dzieci ❤️
Z astma u Matyldy tez lepiej, schodzimy na niższa dawkę leku wziewnego i obserwujemy jak będzie… kontrole mamy 13.07.
Ze mną niestety kiepsko. Cukry na czczo na glukometrze ciagle ponad normę, od miesiąca. Co bym nie jadła, jakbym nie jadła i o której, to cukry wywala. Niewiele, bo dochodzą do 115, ale jednakbyłam u diebatologa, nam skierowanie na krew, wiec idę zrobić we wtorek wyniki i zobaczymy.
Diabetolog obstawia u mnie rozwój cukrzycy, ja się jeszcze łudzę, ze jednak to tylko przekłamanie glukometru 😅
A poza tym pogoda się skiepscila. Ciagle wieje, pada. Jak na jesieni.
Miłej niedzieli Wam życzę, fajnie poczytać co u Was ❤️ -
Suszarka wrote:Ounai można zwrócić stacjonarnie w salonie eobuwie. Vansy wypadają w cały świat, ja noszę 39 i mam Vansy 39 które są na mnie trochę za duże. Mąż nosi 45, kiedyś mu kupiłam Vansy 45 to były ciasne. Najlepiej zamówić dwa rozmiary i mierzyć.
-
Motylku, nic dziwnego, że nie masz czasu na forum przy czwórce dzieci, twoim zawirowaniu ze zdrowiem, pracy na pełen etat itp. Masz masę na głowie.
Inga, ja też coraz mocniej myślę o odstawieniu, przy jedzeniu z piersi wiecznie awantury (za szybko leci, za wolno leci, nałykał się powietrza... 😵💫) i to mnie frustruje. Właściwie tylko w nocy spokojnie zjada z piersi.
Dziewczyny czy któraś z Was ma/miała wkładkę jako antykoncepcję?MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Suszarka wrote:Tez mam szeroką stopę i ten sam problem z conversami. Vansy znacznie bardziej komfortowe. Jak położę dzieci to zmierzę wkładkę