X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 09:03

Wik89 lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2023, 09:04

Lalia, Wik89 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia pracujecie ciężko i wytrwale, w końcu to przyniesie efekty. Wiem co mówię :)

Ja bardzo często nie wiedziałam dlaczego chodzę taka podminowana, ale zaczęłam zauważać,że potrzebuję czasu dla siebie. Bo jestem nie tylko mamą,kucharką, sprzątaczka i rehabilitantką.

Tak więc czasami dotowaniem piekąc tortu i ciasta (to mój odpoczynek, lubię aktywność 🤣), co 3 tygodnie chodzę na rzęsy, teraz zrobię sobie jeszcze permanentne brwi. I w tym miesiącu chcę się zapisać na siłownie, ćwiczenia w domu mi nie wychodzą. Przyda mi się wyjść. Czuję się tu bardzo samotna, ciągle siedzę praktycznie sama z Malwiną, nie mam żadnej znajomej żeby wyjść chociaż na kawę. Nie potrafię się tu zaaklimatyzować.

Lalia, Annia lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KarolinaMaria, Suszarka, emdar, Nowastaraczka, Ewa88 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia nie martw się ! Ja tez przerobiłam kurs Komsty o odpielchowaniu u nas super pomógł pożegnać się z pieluchami tak ostatecznie bo ja widziałam u Ani gotowość w 100 % ale ona miała opór . Nie chciała majtek w ogole nosić i zrobiliśmy jej wtedy party pożegnanie pieluch i poszło.

Bartus nie jest gotowy, ja nie naciskam. Jak proponuje majtki to krzyczy strasznie ze nie i on chce pieluchę. Czasami sobie usiądzie na nocnik i zrobi , często jednak nie. Jakby miał 3,5 roku to bym się martwiła ale 2,5 ? Bez przesady :):)

Trzymam za Was kciuki :) za nas tez zreszta.

Bartek ani nie spi sam, ani nie jest odpieluchowany i nie martwię się tym nic a nic :) naprawde na wszystko przyjdzie czas.

Lalia, Iryska, Wik89 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Annia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, zauważ, że Mikołaj odpieluchował się niedawno, w ciągu kilku dni, a jest przecież kilka miesięcy starszy od Olka, więc wszystko spokojnie. Z mową wierzę, że uda Wam się wypracować pełen sukces - najważniejsze, że Olek jest zaopiekowany.

Suszi, Lalia, ja was podziwiam z dwójką, że wyrabiacie. Ja mam pomoc niani, mojej mamy do Adasia jak chce wyjść na paznokcie, fizjo czy do fryzjera... Przytulam Was obie. Ja zaraz też wybieram się na siłownię, dostałam od urofizjo zielone światło na marsz na bieżni, rower stacjonarny, orbitrek i ergometr. 😅 na początku po 20 minut, ale dobre i to!

Ounai, KarolinaMaria, Lalia, Suszarka, emdar lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa, emigracja nie jest łatwa. :( Kiedy planujecie wracać z DE? Moi przyjaciele właśnie po 10 latach wracają do Polski z UK, mimo sukcesów zawodowo finansowych, nie widzą tam reszty życia dla siebie i dzieci, po prostu ciągle czuja się obco.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się tak chwalimy to ja z kolei uzgodniłam z mężem że raz w tygodniu każde z nas wychodzi sobie na basen po pracy. Na razie nawet nie chcę częściej bo nie mam zasobów fizycznych. Wracam tak wypruta z pracy że to max moich możliwości. A w weekendy zamiast odpocząć jeżdżę z mamą za wyposażenie do mieszkania które remontuje, a uwierzcie mi, jest mega trudnym inwestorem. W ciągu 3 tyg 4 razy zmieniła całą koncepcję łazienki. Ja jeżdżę, szukam jej płytek a ona nagle stwierdza, że to jednak nie to.

Moja przyjaciółka z kolei zaprasza mnie na babską imprezę. Plan był taki żeby zebrać ekipę że studiów, ale.. jedna w trzeciej ciąży, druga robi urodziny dziecku, trzecia sama z dziećmi a czwarta obiecała zaopiekować się dzieckiem siostry 😂 tak więc chyba skończy się na wieczorze plotek zamiast grubej imprezy 😂

Suszarka, Wik89, Annia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję 💙💙💙 autentycznie się wzruszyłam 💙💙💙

Ja wiem, że Olcio w końcu zacznie mówić, ale trochę męczy mnie już tłumaczenie innym czemu nie mówi. Moi teściowie trochę ignorują temat, moi rodzice za to powoli panikują (ostatnio mówili że mieli łzy w oczach jak jakieś obce dziecko w sklepie dużo młodsze od Olka mówiło całymi zdaniami 😶 nie wiem po co mi to powiedzieli).. ja się tylko martwię żeby Olcio nie miał z tego powodu jakiś kłopotów, przykrości, chciałbym go ochronić przed tym.. ale z drugiej strony Olcio się fantastycznie komunikuje więc myślę, że sobie poradzi ❤️💪

Właśnie miałam napisać w poprzednim poście, że tak naprawdę wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
    Mnie martwi mowa i odpieluchowanie, ale nas za to praktycznie nie dotyczy temat szerokopojetej "mamozy". Zasypia ze mną, z tatą, u moich rodziców z nimi lub moim bratem, z moimi teściami, w takim samym stopniu "zaspokajamy jego potrzeby".
    Wiadomo, jak są jakieś ogromne płaczki albo coś boli albo jak się wstydzi albo boi to mama jest najlepsza, ale to są takie szczególne sytuacje i może to też wynikać z tego że dużo czasu spędza ze mną. Ale tak na codzień, to raczej traktuje nas z mężem na równi. Jeśli chodzi o spanie, to odkąd skończył 13 miesięcy to śpi w swoim pokoju, obecnie przesypia raczej całe noce, jak się przebudzi to wystarczy włączyć mu szumy i śpi dalej. Drzemki ma raz na kilkanaście dni, najczęściej wtedy kiedy wstanie bardzo wcześnie albo coś się w nocy wydarzy (raz wybudziła go i przestraszyła silna burza) . Jeśli nie ma drzemki lub drzemka trwa max godzinę i znacznie się przed 12, to wieczorne usypianie trwa od kilku do kilkunastu minut. Zazwyczaj max 20-20:30 już śpi i wstaje +/- o 7. Więc w tej kwestii myślę że naprawdę mamy szczęście 👌

Olcio ma dość mocną wybiórczość pokarmową i mimo że je dosłownie kilka swoich ulubionych rzeczy, to tym akurat się mega nie przejmuję, bo wiem że ma to...po mnie 🙈

Wik89 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Enigvaa, emigracja nie jest łatwa. :( Kiedy planujecie wracać z DE? Moi przyjaciele właśnie po 10 latach wracają do Polski z UK, mimo sukcesów zawodowo finansowych, nie widzą tam reszty życia dla siebie i dzieci, po prostu ciągle czuja się obco.

Za 2 lata mniej więcej. Powinno nam wystarczyć taki czas aby ogarnąć już dom w Polsce. Za miesiąc zaczynamy budowę. A dopóki nie mamy gdzie mieszkać to nie wrócimy :) No i zaczęłam tutaj ortodontykę od nowa. Więc musimy to pokończyć i wrócimy :)

Annia lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, Olek spokojnie poradzi sobie w grupie. Matylda rozgadała się w ciągu ostatnich 2 miesięcy, a od września '22 była w żłobkowej grupie z dziećmi z drugiej połowy '20, więc +/- dwulatkami takimi jak większość naszych dzieciaków tutaj. Ona była najmłodsza i jako jedyna z tej grupy zostaje na kolejny rok. Widywałam w szatni te dzieci, oczywiście rozgadane, ostatnio większość już bez pieluchy i moim zdaniem Mati tylko na tym zyskała, że miała taki 'mocny' skład. Takie maluszki nie zastanawiają się nad tym dlaczego ten mały blondynek tak mało mówi, albo dlaczego nie siada z nimi na nocnik. Przyjmują otoczenie takie jakie jest, podziały i oceny zaczynają się później, ale to głównie przez to co usłyszą od dorosłych. Absolutnie nie myśl, że Olek będzie odstawał od swoich kolegów (bo ja Cię tak trochę zrozumiałam). Znajdzie swoje miejsce w grupie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2023, 21:50

Lalia, Iryska, emdar, Enigvaa, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moje dziecko koniecznie chce rower z pedałami. Ale jak zwykle mamy problem. Marta ma dopiero jakieś 95cm wzrostu. Znacie jakieś rowery dla takich krasnalków?
    Emdar, jaki rowerek ma Julek? Bo Marta chyba szykuje się do wycieczek rowerowych z narzeczonym 😂

emdar lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina dziękuję za to co napisałaś. Myślę, tak jak Ty że nasze dziewczynki są bardzo podobne.
    Dziś z racji zakończenia żłobka podłapałam temat odstawiania sutka :D jakkolwiek to brzmi :D i powiedzialam że żegnamy skutki, przedszkolaki już nie trzymają ani nie głaszczą go i pożegnałyśmy się z nimi. Coś tam próbowała walczyć ale dała sobie spokój. Muszę to pociągnąć i mieć chociaż jeden temat zaliczony. Próbowałam też ją usypiać siedząc obok łóżeczka ale w końcu jak tyle to trwało to dałam spokój i się u niej położyłam. W pewnym sensie też dlatego, że nie chce jej wszystkiego na raz ucinać i też widzę, że ona ostatnio potrzebuje dużo czułości, co chwilę wstawała aby się przytulić, więc z tym może jeszcze poczekamy, aż przejdzie jej ta faza mamozy.

Ja Was dziewczyny, mamy więcej niż jednego dziecka bardzo podziwiam za to, że ogarniacie i jeszcze ćwiczycie, pieczecie, jesteście dla mnie super bohaterkami ❤️❤️❤️

KarolinaMaria, Wik89, Annia, Lalia lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, emdar, udanych wakacji!🏖️

Ja też już tęsknię za jakimś wyjazdem, może w sierpniu pojedziemy na kilka dni nad morze, bardzo mi tego potrzeba. Niestety mamy w tym roku jeszcze dwa wesela (2 już za nami) więc na dłuższe wyjazdy już nie możemy sobie pozwolić.

Lalia, jestem przekonana, że Oluś niedługo zacznie się rozkręcać z mową. Pamiętasz jak wspominałam o rok starszym od Poli chłopcu z rodziny który nie mówi? Od kilku tygodni zrobił ogromny postęp. Co jest ciekawe postęp nastąpił gdy zmienił przedszkole. Wiadomo, każda z nas się martwi o swoje dziecko i rozumiem Twoje uczucia, masz do nich prawo natomiast robisz dla Oolcia wszystko co w danej chwili możesz i jesteś najlepszą Mamunią.
    Ja dzięki temu forum widzę, jak dzieci w tym samym wieku się różnią, jak potrafią być inne. Widzisz Ty masz problem z mową Olcia a ja z wagą Poli i każda z nas tak sobie ten wózek zmartwień ciągnie. Rodzicami staraj się nie przejmować, wydaje mi się że to starsze pokolenie nie rozumie, że sprawia takim gadaniem przykrość młodym rodzicom.

Suszarka, emdar, Lalia, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Dziewczyny, moje dziecko koniecznie chce rower z pedałami. Ale jak zwykle mamy problem. Marta ma dopiero jakieś 95cm wzrostu. Znacie jakieś rowery dla takich krasnalków?
    Emdar, jaki rowerek ma Julek? Bo Marta chyba szykuje się do wycieczek rowerowych z narzeczonym 😂
    Nie wiem jakiej to był marki ale ostatnio widziałam w decathlonie takie maluszki na których nawet Pola dałaby radę jechsc gdyby ogarniała pedały. Kojarze tylko, że niestety były ciezkie.

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z Was ma doświadczenie z leczeniem zatok klinowych?
    Tak mnie poskładało, że biorę od dziś drugi antybiotyk bo inne zatoki czyste a klinowe rano wywołują taki ból głowy, że mam ochotę sobie ją urwać.
    Naczytałam się o powikłaniach i o tym jakie to trudne co leczenia i zaczęłam się martwić :(
    Nie wspomnę już, że mam mega dola bo przez te choroby ciagle leżą moje przygotowania do maratonu 😭

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, powodzenia w nowej pracy, super że dajesz sobie przestrzeń na nowe doświadczenia :) odważna z Ciebie Kobieta :)

Annia, Iryska lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo dzięki za ten post. Jagoda idzie do grupy starszaków, będą tam dzieci od 18 miesiąca życia, ona będzie najmłodsza, a jeszcze jest niska i drobna co potęguje moje obawy. Ale myślę że lepiej tak niż miałaby być z maluchami nawet poniżej roku, pewnie od starszaków więcej się nauczy. W sumie w przedszkolu Iga też będzie najmłodsza w grupie, ale za to na pewno nie będzie najmniejsza 😅😂

Dziewczyny, ja serio myślę że tu nie ma czego podziwiać. Po prostu każdy sobie musi radzić w danej sytuacji życiowej, nie ma innego wyjścia. Wy też byście dały radę, na pewno :) Ja nie ukrywam że cieszę się że jest już sierpień '23, bo jak sobie przypomnę ubiegłoroczne wakacje, eh... Nie było dnia żebym nie płakała wieczorem. Pierwszy rok z dwójką dzieci jest piekielnie trudny, zwłaszcza jak różnica jest nieduża, a starszak nie chodzi do żłobka. Trochę łatwiej się robi jak młodsze dziecko siedzi samo i raczkuje, dużo łatwiej jak już umie chodzić. Jak się potrafi komunikować choćby na migi i zaczyna się bawić z rodzeństwem choć na chwilkę to już inne życie. Pamiętam jak w zeszłym roku maj/czerwiec Jagodzia miała kolki, jakieś rewolucje żołądkowe w związku z alergią, nie spala ani w dzień ani w nocy, zazdrosna Iga walczyła o uwagę, no nie wspominam tego dobrze. Teraz razem wstają, razem jedzą, razem się bawią coraz dłużej i częściej. Zaczyna być stabilnie i fajnie :)

emdar, Annia, Lalia lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy woom 2 a teraz mamy woom 3 . Dwójka jest bodajże od 95 cm właśnie. Teraz Ania ma 108 cm i 3 jest idealny na nią.

Niestety nie nauczyła się jeszcze jeździć ale widzę ze to już kwestia dni bo tak naprawdę bardzo mało z nią ćwiczyliśmy w ubiegłym roku praktycznie w ogole a w tym z 2 razy dopiero byliśmy tak konkret ćwiczysz Nigdy nie ma czasu bo nie wyjdę z dwójka dzieci na rowery jak jestem sama :( Niestety tutaj potrzeba jest rodzica i dziecka sam na sam a większosc czasu jestem z nimi sama.

Woom 2 wazy tylko 5,4 kg chyba. Jest naprawdę leciutki . Tylko drogi , cholernie. Nam się udało kupić używane obydwa No i zawsze się pocieszam ze jeszcze Bartus mam nadzieje pojeździ a później sprzedamy z niewielka strata

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
‹‹ 5612 5613 5614 5615 5616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ