Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤
Odpowiedz

Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Ja bym z kolei chciała się wyrobić chociaż z pierwszym dzieckiem do 30 :( bo chcialabym docelowo dwoje dziecków 😛

Kochana też bym bardzo chciała dwójkę 😟

Pewnie jak ktoś mnie nie zna to pomyśli, że teraz biadolę, a się tak późno wzięłam za temat. A to nie tak. Ja wcześniej nie miałam z kim starać się o dziecko. Miałam fatalne, nieudane związki do 30. W wieku 30 lat poznałam mojego męża i już po kilku miesiącach bycia razem podjęliśmy decyzję, że chcemy mieć dziecko. Mieliśmy zacząć od stycznia tego roku, ale moja zła cytologia wykluczyła nas ze starań na pół roku. Leczenie nic nie wniosło, mogłoby go równie dobrze wcale nie być, a może dziś już bym chodziła z brzuszkiem...

Życie mi kolejny raz udowadnia, że jak zaczyna świecić słońce to zaraz przyjdą chmury, a nawet burza.

W końcu dostalam od życia cudownego człowieka obok i jestem bardzo za to wdzięczna losowi. Ale widać, że dostałam wydział na szczęście... 😣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2019, 07:29

• Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izqa88 wrote:
    Dzień dobry i miłego dnia 😊

Wczoraj sobie ponarzekałyśmy to teraz trzeba głowę do góry i cycki do przodu.

Dziewczyn z każdym dniem przybywa więc może warto niedługo zaktualizować naszą grudniową listę testujacą żeby wiedzieć kiedy i za kogo trzymać kciuki

Też o tym myślałam, bo za chwilę się pogubimy.
    Jednak nasza Mrs.C odpowiedzialna za listę coś się nie odzywa od tygodnia ☹️

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Kochana też bym bardzo chciała dwójkę 😟

Pewnie jak ktoś mnie nie zna to pomyśli, że teraz biadolę, a się tak późno wzięłam za temat. A to nie tak. Ja wcześniej nie miałam z kim starać się o dziecko. Miałam fatalne, nieudane związki do 30. W wieku 30 lat poznałam mojego męża i już po kilku miesiącach bycia razem podjęliśmy decyzję, że chcemy mieć dziecko. Mieliśmy zacząć od stycznia tego roku, ale moja zła cytologia wykluczyła nas ze starań na pół roku. Leczenie nic nie wniosło, mogłoby go równie dobrze wcale nie być, a może dziś już bym chodziła z brzuszkiem...

Życie mi kolejny raz udowadnia, że jak zaczyna świecić słońce to zaraz przyjdą chmury, a nawet burza.

W końcu dostalam od życia cudownego człowieka obok i jestem bardzo za to wdzięczna losowi. Ale widać, że dostałam wydział na szczęście... 😣

Kitka_87, to nic złego że starasz się po 30, najważniejsze że masz wspaniałego mężczyznę obok siebie, który jest z Tobą cały czas 😘 razem dacie radę!

Kitka_87 lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki 😊

Mój mózg chyba dostał świra...
    Trzeci dzień z rzędu mam ciążowe sny...

W piątek mi się śnił pozytywny test, ale był przed terminem @ więc w ogóle się nie cieszyłam (pisałam Wam to), w sobotę śniło mi się że wysyłam do kogoś testy owulacyjne pocztą a sama robię test ciążowy i jest pozytywny i lecę z nim do męża, a dzisiaj mi się śniło że rozmawiam z mężem o męskich badaniach i powiedział że zrobi morfologie krwi i badanie nasienia ale nie zgadza się na usg jąder 😂😂😂

Muszę chyba trochę zluzowac, bo napalilam się strasznie na ten grudzień, a jak znowu nie wyjdzie to chyba z rozczarowania pęknie mi serce...
    Muszę przywołać się do porządku 😉

Sylwucha lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Cześć kobietki 😊

W piątek mi się śnił pozytywny test, ale był przed terminem @ więc w ogóle się nie cieszyłam (pisałam Wam to), w sobotę śniło mi się że wysyłam do kogoś testy owulacyjne pocztą a sama robię test ciążowy i jest pozytywny i lecę z nim do męża, a dzisiaj mi się śniło że rozmawiam z mężem o męskich badaniach i powiedział że zrobi morfologie krwi i badanie nasienia ale nie zgadza się na usg jąder 😂😂😂

Muszę chyba trochę zluzowac, bo napalilam się strasznie na ten grudzień, a jak znowu nie wyjdzie to chyba z rozczarowania pęknie mi serce...

😂😂 ciekawe co on tam ukrywa że się na usg jąder nie zgadza

Uśmiałam się trochę bo ja to pamiętam sny baaaardzo rzadko a jak już pamiętam to takie farmazony że życia to nie przypomina

Ja też niestety napaliłam się na grudzień i codziennie czytam,sprawdzam i wyobrażam sobie różne rzeczy i porażka zaboli ale za 2 tygodnie czeka nas mały wypad na 3 dni,akurat przed @ więc myślę że mnie to zrelaksuje trochę 😊

Co do starań po 30 to sama mam 31 na liczniku,Tż ma 33 i nie uważam że to za późno. Dla mnie ważne jest żeby udało się zajść,urodzić zdrowe a później starać się o kolejne z miarę mała różnica wieku

• Sylwucha Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Cześć kobietki 😊

Kochana mam to samo 😊
    Tak bardzo chciałabym żeby już się udało...
    W nocy jeszcze okropnie bolał mnie jajnik i już sama nie wiem. Czasami brakuje sił...

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trochę mi ulżyło, przełożyłam kolposkopię. Bałam się, że usłyszę marzec/kwiecień 2020, ale udało mi się zapisać na 15go stycznia. To miesiąc dłużej czekania, ale przeanalizowałam warianty @ i wówczas na 100% będę po @. Wolę mieć pewny termin niż pojechać na marne na tę wizytę. Zależy mi na kolposkopi właśnie tam, bo jeśli będzie u mnie coś nie tak, chcę by się mną zajęli specjaliści.

doomi03 lubi tę wiadomość

• lorinka9191 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!
    "Chwilę" mnie tutaj nie było, a tu tyle nowych postów, że ciężko nadrobić😋

Właśnie przydałoby się uaktualnić tą listę, żeby było wiadomo kto kiedy testuje 🙂

Ja zawsze marzyłam o 2,3 dzieci, a teraz po tym wszystkim co przeszłam to chciałabym chociaż jedno dzieciątko tutaj na ziemi. Nie ukrywam, że bardzo się boję okresu ciąży, ale nad tym strachem silniejsza jest chęć posiadania dziecka dlatego będę walczyć dopóki starczy mi sił.

Synek 31tc [*] - Urodzony Dla Nieba
  • lorinka9191 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka, cieszę się że udało Ci się zapisać na to badanie jeszcze w styczniu🙂

• Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem czy jestem bardziej wkurzona czy bardziej załamana...

Właśnie odebrałam wyniki badań :
    GLUKOZA 88 norma 70-99 (byłam zachwycona bo wychodzi mi zawsze na granicy albo ponad normę i grozi mi cykrzyca ciążowa)

Ale potem to już masakra...

TSH 2,16 a w czerwcu było 1,7!!!!!

PROLAKTYNA 33 a norma jest 4,8 - 23,3...

Prolaktyne bada się tylko w pierwszej fazie??
    Badalam w 9dc... Czytałam że stres może podnieść poziom i wysiłek, ja idę do labo 15 min pieszo i pod górkę, ale tam siedziałam z pół godziny zanim weszłam, ja też się stresuję trochę oddawaniem krwi, mogło to aż tak zawyzyc?

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę i ryczę i nie mogę przestać.... 😭😭😭

Nikomu nie mowilismy o staraniach ale po tych wynikach nie wytrzymalam i zadzwoniłam do mamy i wszystko opowiedziałam... Musiałam to wyrzucić z siebie... 😭😭

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • lorinka9191 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila, ale TSH norma jest do 2,5 więc myślę, że tutaj jest okej. Z prolaktyną to się kompletnie nie znam także nie pomogę w tek kwestii.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

GLUKOZA 88 norma 70-99 (byłam zachwycona bo wychodzi mi zawsze na granicy albo ponad normę i grozi mi cykrzyca ciążowa)

Badalam w 9dc... Czytałam że stres może podnieść poziom i wysiłek, ja idę do labo 15 min pieszo i pod górkę, ale tam siedziałam z pół godziny zanim weszłam, ja też się stresuję trochę oddawaniem krwi, mogło to aż tak zawyzyc?

Laila powtórz prolaktynę 7-8 dni po owulacji.

Nie martw się tak prolaktyną. Ja miałam kiedyś 52, a norma w labo do 26. Zbiłam szybko bromergonem.

Z TSH nie mam doświadczenia, więc nie pomogę. Ale to byś miała za małą dawkę leków? Bo przecież leczysz się na niedoczynność...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

A przytulanki były w wieczór lub rano przed oddaniem krwi ? Bo to też podobno zawyża.
    Myślę że warto poczekać na bardziej doświadczone dziewczyny żeby się wypowiedziały ale może warto badanie powtórzyć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyższona prolaktyna może wskazywać na niedoczynność tarczycy właśnie, więc to będzie w Twoim przypadku pewnie powiązane.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz doczytałam że jednak w drugiej fazie cyklu lepiej robić badanie czyli np 21dc. Może o to tutaj chodzi ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izqa88 wrote:
    A teraz doczytałam że jednak w drugiej fazie cyklu lepiej robić badanie czyli np 21dc. Może o to tutaj chodzi ?

Różnie podają, bo ja też się spotkałam z tym, że to obojętne albo żeby badać TSH i PRL razem z LH, FSH i estradiolem w 3dc i żeby PRL powtórzyć 7 dni po owulce i dorzucić proga.

• Lalia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek szłam na badania, więc w środę odpuscilam siłownię, z mężem był post, byłam na badaniach na czczo o 8 rano..

Biorę leki na tarczyce, najpierw Letrox 25, ale za mało mi spadło, a od kwietnia Letrox 50 i w czerwcu było już ładnie 1,7... Nie wiem czemu poszło do góry...

Zapisałam się do gin na jutro, pokażę mu te wyniki, dzisiaj mam chyba owu bo mnie kłuje jajnik jak wściekły, to może jutro gin zobaczy czy była ta owu czy nie...

A tak liczyłam na to że badania będą ok tylko po prostu to jeszcze nie Nasz czas że się nie udaje...

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wyniki nie sa tragiczne.. cukier zbijesz w momencie dobra dieta.. no tarczyca to lekarz..
    A prolektyna to wiesz poczytaj czy masz wogole objawy czy moze cos wskazuje na to u Ciebie?
    Nie pamiętam dnia jak badalam prolaktyne bo zawsze wypisywal mi to lekarz i tylko trzymalam sie dni. Co wiecej przytulanki, stres, sport moga ja podwyższać i powinno sie uwazac juz dzien wczesniej...
    Ja prolaktyne mialam badana ze wzg na pco.. ale u mnie byly objawy, ze moze byc podwyzszona. Zmienialam tryb na bardziej spokojny i spadla do normy. Ale ja badalam tez ta po tabletce obciazeniowej wynik po godzinie i ta zawsze mialam duzo za wysoka. Lekarz dal mi bromergon i w momencie mialam juz ladny wynik.
    Takze nie stresuj sie, bo to tez nie pomaga 😘😘😘

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wieku.. to w tym roku mialam 30stke. Partner ma 28. Wiedzieliśmy, ze niedlugo bierzemy slub, więc zaczelismy starac sie juz wczesniej ze wzg na pco. W sumie już mija rok...
    Po drodze bylo poronienie.... zawsze chcieliśmy 4 dzieci w krotkich odstepach, zeby nie rodzic w starszym znacznie wieku..
    Ale teraz to marzymy, zeby udalo sie chociaz z jednym. I konczymy starania. Zabezpieczac sie nie bedziemy..
    Ale nie chce znow tego przechodzic tony leków, minitoringi, cale zycie ulozone pod to.....

‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ