Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 14 marca 2014, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    może masz za niską dawkę? ja tak miałam, że po pół roku brania euthyroxu 50 i wyrównania tsh do 0,4 nagle w przeciągu 2 miesięcy tsh wystrzeliło mi na 9!

    endo powiedziała, że to się zdarza niestety, hashimoto się rozwija, niedoczynność rośnie i dlatego trzeba się obserwować , teraz mam dawkę 75 i tsh ok. 1,5 - 1,8

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Neyla Autorytet
    Postów: 656 1876

    Wysłany: 18 marca 2014, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja też niestety mam Hashimoto. Od grudnia biorę letrox, TSH mam w normie (raz tylko miałam troszkę za wysoki). Jedynie ANTY TPO mam złe (466). 25.03 mam kolejną wizytę u endo, 24.03 idę na badania kontrolne i się okaże jak tam moje anty-tpo. Dodatkowo na biopsji stwierdzono wole guzowate.

    Jodu mi brać nie wolno (chyba, że zaciążę, selen na mnie nie działa). Unikam nabiału i glutenu. Zobaczymy, czy ma to wpływ na te cholerny przeciwciała.

    62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 19 marca 2014, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    ja po 6 tygodniach brania euthyroxu mam nadal antyTPo 1000 (bez zmian) a tsh mi wzrosło z 2,61 na 3,76

    juz nie wiem co mam myslec;(

    Z tego co słyszałam to nie trzeba (po diagnozie) badać już anty TPO tylo TSH kontrolować.

    nika77 lubi tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 marca 2014, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

    Ja też mam hashi, teraz dostaję euthyrox 100 bo moje THS zgłupiało i wynosi 4,5 a jeszcze niedawno było 1,5... Czekam na efekty.

    Kiedyś przez 3 m-ce brałam selen i przeciwciała spadły bardzo ładnie, ale nie mam pojęcia czy to po selenie czy spadły z własnej nieprzymuszonej woli.

    Polecam Wam wszystkim książkę "jak żyć z hashimoto". Wiele rzeczy jest w niej jasno opisane.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 marca 2014, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej powiedzcie mi moje tsh wynosi 1,95 anty TPO z grudnia wynioslo 17 a teraz z marca 15 czy to wystarczy by wyeliminowac hashimoto i cala reszte czy musze wykonan te ft3,4 i te TG?

    anemic lubi tę wiadomość

  • Milcia Autorytet
    Postów: 6798 5797

    Wysłany: 21 marca 2014, 07:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno to jest choroba już do końca życie. Tak mi mówiła moje endo.

    ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 21 marca 2014, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja słyszałam, że hashimoto może się wyciszyć i jeśli zmiany w tarczycy nie są wielkie, a wyniki hormonów w normie, to można odejść od leczenia ale to się podobno zdarza niezwykle rzadko

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • lulu_ovufriend Autorytet
    Postów: 364 346

    Wysłany: 21 marca 2014, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie też wyszło Hashimoto w badaniach. Miałam USG tarczycy i badania krwi, przy czym w krwi wyszły takie parametry:
    TSH 2,18
    ATG 615,7 IU/ml
    ATPO 188,4 IU/ml

    Ponieważ TSH jest w normie a tylko przeciwciała podwyższone, to nie dostałam ŻADNYCH leków - pomimo informacji przekazanej lekarce, że nie mogę zajść w ciążę. Podobno polskie normy są przestarzałe i dla kobiet TSH powinno oscylować w okolicach 1, ale wiem to z forów, lekarka twardo uważa, że to jest ok.

    Co o tym myślicie? czy na moim miejscu zmieniałybyście lekarza? A jeśli tak, to czy ktoś może polecić dobrego endokrynologa w Warszawie???

    qdkk3e5e8pqfcpg2.png

    n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Anna_84 Koleżanka
    Postów: 38 14

    Wysłany: 24 marca 2014, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH wynosi nieco ponad 2 i moja endo twierdzi, że jest ok. Endo mówiła mi, że można mieć hashi i w zależności od wyników badań przez wiele lat nie brać żadnych leków (ma takie pacjentki). Chodzę w Luxmedzie do dr Marii Łazicka-Frelek.

    uwo93e3kne7yhd3u.png
  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 25 marca 2014, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, a robiłyście sobie przeciwciała A/NA? nie wiem dokładnie co to jest, jedna z dziewczyn zasugerowała, że podobno przy Hashimoto to się zdarza... mnie endo niczego na ten temat nie mówiła

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 marca 2014, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hihi nikt nie odpisał :( więc zapytam jeszcze razz :)

    Hej powiedzcie mi moje tsh wynosi 1,95 anty TPO z grudnia wynioslo 17 a teraz z marca 15 czy to wystarczy by wyeliminowac hashimoto i cala reszte czy musze wykonan te ft3,4 i te TG?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 marca 2014, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashimoto jest wtedy, kiedy masz podwyższone p-ciała anty Tg i anty TPO. maaadziaaa87 nie podałaś norm dla Twoich wyników więc ciężko stwierdzić, czy Twoje p-ciała są podwyższone. Ft3 i Ft4 nie powiedzą nic o hashimoto.
    Myślę jednak że hashi nie masz. PS. TSH masz świetne

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2014, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KMK wrote:
    Hashimoto jest wtedy, kiedy masz podwyższone p-ciała anty Tg i anty TPO. maaadziaaa87 nie podałaś norm dla Twoich wyników więc ciężko stwierdzić, czy Twoje p-ciała są podwyższone. Ft3 i Ft4 nie powiedzą nic o hashimoto.
    Myślę jednak że hashi nie masz. PS. TSH masz świetne


    Jeśli chodzi o TPO to norma jest do 35
    dziś zrobiłam ft3 i 4 jeszcze zrobię te TG jak wpłynie wypłatka :P

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2014, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadziaaa87 jeśli ma Cię to uspokoić to zrób te badania. Ja sama też zrobiłam kilka badań "dodatkowych" by spać spokojnie. Ale przy takim anty TPO naprawdę wątpię byś miała hashimoto. I obym się nie myliła :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2014, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam już wynik ft3 i ft4
    ft3 - 3,24 ( norma 2,00 - 4,40 )
    ft4 - 1,40 ( norma 0,93 - 1,70 )

    mieszczę się w normie ale tak się zastanawiam czy oby te ft4 nie lepiej by było jakby było ok 1 ? czy to nie ma znaczenia?

    jutro zrobię te tg

  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 30 kwietnia 2014, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dołączam niestety do tego zacnego grona. Wczoraj endokrynolog stweirdziła u mnie Hashimoto. Z tym, że jedynie na podstawie podwyższonego aTPO, bo wszystkie inne parametry mam w normie. Dostałam Letrox by zbić TSH z 2,6 do 1 przy staraniach.

    Czy możliwe jest stwierdzenie Hashimoto tylko po wynikach podwyższonego aTPO (mam 133 przy normie do 34)? Moja endokrynolog powiedziała, że jeśli ktoś już ma antygeny to ma i będzie miał. Z tym że dziś jest to 133, a jutro może być 500.

    Nie mam żadnych objawów, dobrze się czuję, więc wątpię, że miałabym Hashimoto. No ale...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 19:13

  • potforzasta Autorytet
    Postów: 6168 2261

    Wysłany: 30 kwietnia 2014, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się mogę dopisać.
    Też mam tego dziada niestety i do tego niedoczynność tarczycy dostałam euthyrox 50 i działamy.
    Ida na podstawie samego aTpo Ci powie czy masz Hashi czy nie bo samo TSH masz albo w normie albo niedoczynność albo nadczyność wcale nie musi być poza normą żeby mieć hashi.

    Hashimoto, niedoczynność, PCOS
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 30 kwietnia 2014, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    dziewczyny, a robiłyście sobie przeciwciała A/NA? nie wiem dokładnie co to jest, jedna z dziewczyn zasugerowała, że podobno przy Hashimoto to się zdarza... mnie endo niczego na ten temat nie mówiła

    Mnie lekarz od razu po stwierdzeniu Hashimoto wysłał na ANA.
    Z prostej przyczyny - Hashimoto to choroba autoimmunologiczna i zazwyczaj jak jest jedna to i druga się pojawi.

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • rastafanka Autorytet
    Postów: 304 445

    Wysłany: 30 kwietnia 2014, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Czy możliwe jest stwierdzenie Hashimoto tylko po wynikach podwyższonego aTPO (mam 133 przy normie do 34)? Moja endokrynolog powiedziała, że jeśli ktoś już ma antygeny to ma i będzie miał. Z tym że dziś jest to 133, a jutro może być 500.
    Moja endokrynolog też tak uważa, nawet nie kazała mi już badać aTPO tylko kontrolować TSH co 4-6 miesięcy. A jak powiedziałam, że staramy się o dziecko, to przepisała mi Jodid i jak uda się zaciążyć, to zrobić TSH i od razu przyjechać :)

    l22ndf9hcnybk1rg.png
  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 1 maja 2014, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, czyli jednak smutne wieści... No cóż, nigdy bym się nie spodziewała, że będę mieć jakąś chorobę autoimmunologiczną. O tyle dobrze, że nie mam żadnych objawów. Ale boję się o przyszłość...

    A jak Wy żyjecie z Hashimoto?

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.