HASHIMOTO
-
WIADOMOŚĆ
-
może masz za niską dawkę? ja tak miałam, że po pół roku brania euthyroxu 50 i wyrównania tsh do 0,4 nagle w przeciągu 2 miesięcy tsh wystrzeliło mi na 9!
endo powiedziała, że to się zdarza niestety, hashimoto się rozwija, niedoczynność rośnie i dlatego trzeba się obserwować , teraz mam dawkę 75 i tsh ok. 1,5 - 1,8 -
Hej dziewczyny. Ja też niestety mam Hashimoto. Od grudnia biorę letrox, TSH mam w normie (raz tylko miałam troszkę za wysoki). Jedynie ANTY TPO mam złe (466). 25.03 mam kolejną wizytę u endo, 24.03 idę na badania kontrolne i się okaże jak tam moje anty-tpo. Dodatkowo na biopsji stwierdzono wole guzowate.
Jodu mi brać nie wolno (chyba, że zaciążę, selen na mnie nie działa). Unikam nabiału i glutenu. Zobaczymy, czy ma to wpływ na te cholerny przeciwciała. -
Blondik wrote:ja po 6 tygodniach brania euthyroxu mam nadal antyTPo 1000 (bez zmian) a tsh mi wzrosło z 2,61 na 3,76
juz nie wiem co mam myslec;(
Z tego co słyszałam to nie trzeba (po diagnozie) badać już anty TPO tylo TSH kontrolować.nika77 lubi tę wiadomość
Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
nick nieaktualnyHej.
Ja też mam hashi, teraz dostaję euthyrox 100 bo moje THS zgłupiało i wynosi 4,5 a jeszcze niedawno było 1,5... Czekam na efekty.
Kiedyś przez 3 m-ce brałam selen i przeciwciała spadły bardzo ładnie, ale nie mam pojęcia czy to po selenie czy spadły z własnej nieprzymuszonej woli.
Polecam Wam wszystkim książkę "jak żyć z hashimoto". Wiele rzeczy jest w niej jasno opisane. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, u mnie też wyszło Hashimoto w badaniach. Miałam USG tarczycy i badania krwi, przy czym w krwi wyszły takie parametry:
TSH 2,18
ATG 615,7 IU/ml
ATPO 188,4 IU/ml
Ponieważ TSH jest w normie a tylko przeciwciała podwyższone, to nie dostałam ŻADNYCH leków - pomimo informacji przekazanej lekarce, że nie mogę zajść w ciążę. Podobno polskie normy są przestarzałe i dla kobiet TSH powinno oscylować w okolicach 1, ale wiem to z forów, lekarka twardo uważa, że to jest ok.
Co o tym myślicie? czy na moim miejscu zmieniałybyście lekarza? A jeśli tak, to czy ktoś może polecić dobrego endokrynologa w Warszawie???
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHashimoto jest wtedy, kiedy masz podwyższone p-ciała anty Tg i anty TPO. maaadziaaa87 nie podałaś norm dla Twoich wyników więc ciężko stwierdzić, czy Twoje p-ciała są podwyższone. Ft3 i Ft4 nie powiedzą nic o hashimoto.
Myślę jednak że hashi nie masz. PS. TSH masz świetne -
nick nieaktualnyKMK wrote:Hashimoto jest wtedy, kiedy masz podwyższone p-ciała anty Tg i anty TPO. maaadziaaa87 nie podałaś norm dla Twoich wyników więc ciężko stwierdzić, czy Twoje p-ciała są podwyższone. Ft3 i Ft4 nie powiedzą nic o hashimoto.
Myślę jednak że hashi nie masz. PS. TSH masz świetne
Jeśli chodzi o TPO to norma jest do 35
dziś zrobiłam ft3 i 4 jeszcze zrobię te TG jak wpłynie wypłatka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
I ja dołączam niestety do tego zacnego grona. Wczoraj endokrynolog stweirdziła u mnie Hashimoto. Z tym, że jedynie na podstawie podwyższonego aTPO, bo wszystkie inne parametry mam w normie. Dostałam Letrox by zbić TSH z 2,6 do 1 przy staraniach.
Czy możliwe jest stwierdzenie Hashimoto tylko po wynikach podwyższonego aTPO (mam 133 przy normie do 34)? Moja endokrynolog powiedziała, że jeśli ktoś już ma antygeny to ma i będzie miał. Z tym że dziś jest to 133, a jutro może być 500.
Nie mam żadnych objawów, dobrze się czuję, więc wątpię, że miałabym Hashimoto. No ale...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 19:13
-
To i ja się mogę dopisać.
Też mam tego dziada niestety i do tego niedoczynność tarczycy dostałam euthyrox 50 i działamy.
Ida na podstawie samego aTpo Ci powie czy masz Hashi czy nie bo samo TSH masz albo w normie albo niedoczynność albo nadczyność wcale nie musi być poza normą żeby mieć hashi. -
Tamka wrote:dziewczyny, a robiłyście sobie przeciwciała A/NA? nie wiem dokładnie co to jest, jedna z dziewczyn zasugerowała, że podobno przy Hashimoto to się zdarza... mnie endo niczego na ten temat nie mówiła
Mnie lekarz od razu po stwierdzeniu Hashimoto wysłał na ANA.
Z prostej przyczyny - Hashimoto to choroba autoimmunologiczna i zazwyczaj jak jest jedna to i druga się pojawi.Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
Ida wrote:Czy możliwe jest stwierdzenie Hashimoto tylko po wynikach podwyższonego aTPO (mam 133 przy normie do 34)? Moja endokrynolog powiedziała, że jeśli ktoś już ma antygeny to ma i będzie miał. Z tym że dziś jest to 133, a jutro może być 500.