X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Dżasta2005 Znajoma
    Postów: 29 1

    Wysłany: 13 maja 2019, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyn zrobiłam na własną rękę badania Tsh, ft3, ft4. Ale nie umiem ich zinterpretować pomóżcie proszę. Tsh 1.93 norma 0.27-4.2
    FT3 3.39 norma 2.0-4.40 FT4 1.31 norma 0.93-1.71. Czy są prawidłowe czy jednak zawysokie?

    Dżast
  • Monisia 1992 Koleżanka
    Postów: 494 21

    Wysłany: 15 maja 2019, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie dokładnie znajduje się tarczyca ? W połowie szyi czy bardziej na dole ?

    Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • sylwia1986 Autorytet
    Postów: 523 111

    Wysłany: 8 września 2019, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, pytanie czy którąś nie ma na zbyciu euthyroxu 25 ?? Kończy mi się a do endokrynologa dopiero za miesiąc 😕

    01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • Monisia 1992 Koleżanka
    Postów: 494 21

    Wysłany: 11 września 2019, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie czy z Hashimoto naprawdę jest tak ciężko zajść w ciążę? Moje TSH 1.82 reszty jeszcze nie badałam ale podejrzewam że mam niedoczynność. Straszne wypadają mi włosy i nic nie pomaga .

    Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • EwelaKrk86 Koleżanka
    Postów: 117 16

    Wysłany: 22 lutego, 10:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Stary watek ale musze odświeżyć 😉
    Mam pytanie do osob zmagajacych sie z Hashimoto. Diagnoza świeza.
    Euthyrox 50. Usg- powiekszony prawy plat bez guzkow.
    Czy przyjmujecie jakies suplementy przy staraniach? Jak to jest z tym jodem? Kwasem foliowym? Moze jakies ziola, dieta przeciwzapalna?
    Dodatkowo mam endometrioze.
    Prosze o pomoc bo juz sie tyle nasluchalam ze zglupialam 😜

  • Tari Autorytet
    Postów: 689 304

    Wysłany: 22 lutego, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Witam.
    Stary watek ale musze odświeżyć 😉
    Mam pytanie do osob zmagajacych sie z Hashimoto. Diagnoza świeza.
    Euthyrox 50. Usg- powiekszony prawy plat bez guzkow.
    Czy przyjmujecie jakies suplementy przy staraniach? Jak to jest z tym jodem? Kwasem foliowym? Moze jakies ziola, dieta przeciwzapalna?
    Dodatkowo mam endometrioze.
    Prosze o pomoc bo juz sie tyle nasluchalam ze zglupialam 😜


    Hej 🙂

    Mam Hashimoto leczone właśnie euthyroxem (już nie pamiętam dawki przed zajściem w ciążę). Pół roku przed staraniami i oczywiście w trakcie brałam kwas foliowy (ciąża w 3ms starań). Moje tsh wahało się zazwyczaj w okolicach 2 i to dobry wynik jeśli kobieta nie stara się o ciążę. Mój lekarz ginekolog, który jest też endokrynologiem podniósł mi delikatnie dawkę i w momencie, w którym wyszła mi beta wskazująca na ciążę moje tsh było w okolicach 1. Lekarz naciskał aby zejść do 1 - podobno to najlepszy wynik przy staraniach. Ja badałam sobie tsh prywatnie sama średnio raz na cykl i pisałam do lekarza czy zbijamy czy nie (nie bawiłam się w skierowania bo tsh nie jest drogim badaniem).

    Teraz w ciąży badam tsh średnio co 4 tygodnie, takie zalecenia. Najważniejsze to nie bać się podnosić dawki (oczywiście nie mówię tu o wielkich skokach w dawce) i pilnować by przy staraniach było tsh w okolicach 1 ☺ powodzenia!

    EwelaKrk86 lubi tę wiadomość

    15.04.2022 Aleksander 🥰
  • Sol35 Ekspertka
    Postów: 221 103

    Wysłany: 22 lutego, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Witam.
    Stary watek ale musze odświeżyć 😉
    Mam pytanie do osob zmagajacych sie z Hashimoto. Diagnoza świeza.
    Euthyrox 50. Usg- powiekszony prawy plat bez guzkow.
    Czy przyjmujecie jakies suplementy przy staraniach? Jak to jest z tym jodem? Kwasem foliowym? Moze jakies ziola, dieta przeciwzapalna?
    Dodatkowo mam endometrioze.
    Prosze o pomoc bo juz sie tyle nasluchalam ze zglupialam 😜

    Witaj Ewela :)
    ja akurat biorę Letrox 75. Tsh ma lekkie wahania stąd taka dawka leku, jeszcze do niedawna brałam 62,5. Co do suplementów to moja endokrynolog kazała badać poziom witaminy D3 gdyż w tej chorobie lubią być niedobory. Ja biorę Ibuvid D3 2000j - 1x1.
    Co do kwasu foliowego to endokrynolog powiedziała, że kwas foliowy to podstawa i mam jego poziom utrzymywać pośrodku normy. Ogólnie z suplementów łykałam Ovarin, ale w tym cyklu zamieniłam na Fertistim. Oba suplementy mają w składzie kwas foliowy.
    Odnośnie jodu się nie wypowiem - nie brałam nigdy i nigdy lekarka nie mówiła o tym nic.
    A odnośnie diety to ja osobiście polecam wizytę u dietetyka klinicznego, który dopasuje dietę do Twoich potrzeb w kontekście wyników badań i stanu zdrowia.

    EwelaKrk86 lubi tę wiadomość

    "Co ma być to będzie, a jak już będzie to trzeba się z tym zmierzyć."
  • EwelaKrk86 Koleżanka
    Postów: 117 16

    Wysłany: 23 lutego, 08:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo za informacje 😊

‹‹ 13 14 15 16 17
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ