HASHIMOTO
-
WIADOMOŚĆ
-
NiecierpliwaKarolina dzięki przez twoje wypowiedzi jestem spokojniejsza . Ale wiesz co dzisiaj byłam na usg tarczycy i wszystko jest dobrze nie mam żadnych zmian. Nawet pani dr co robiła mi usg powiedziała że nie widzi u mnie Hashimoto. Więc pozostaje mi tylko zbić tsh i przeciwciała. Ale to dopiero 8 stycznia u Endo... Ucieszyłam się
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 14:51
Ola21014 -
Hej dziewczyny
Od prawie dwóch lat staramy sie o pierwsze dziecko. Poprawialismy suplementacja parametry nasienia meza, jednak wyszedl pozytywny test MAR. Do tego dziś moja dr powiedziała ze moge miec hashimoto THS mam w normie, ale podwyzszone anty25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
Będziemy starać się od nowa.
Nic nie dzieje się bez przyczyny. -
Sylwia, ja tak miałam tsh 2,3 a anty tpo 75 na 35 miałam i na usg tarczyca "wygryziona przez mole "
-
Ja mam anty TPO 311, anty TG 158. A TSH wtedy miałam 5,49 - miesiąc temu miałam 2,35. Więc pewnie spadło bardziej.
Ogólnie to endokrynolog mi powiedziała, że Hashimoto diagnozuje się przez obecność tych przeciwciał aTPO. TSH może być w normie itd, albo może być ich mało. Ale jak już są przeciwciała to Hashi. U jednej osoby może iść w tysiącach, a druga będzie miała lekko przekroczone np. ok 100 i to i tak jest Hashimoto. Bo gdzieś czytałam, że powyżej 500 można dopiero mówić o tej chorobie, to mnie skutecznie endokrynolog z błędu wyprowadziła.
Teraz czekam na wyniki badań ze szpitala, z początku grudnia. Wtedy pewnie będę miała najświeższe dane.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Na dzisiejszych wynikach TSH mam 2,06, AntyTG 61,7a AntyTPO 861,8.
Po nowym roku musze się umowic na wizytę do endokrynologa zeby mi jeszcze zrobil USG tarczycy i on zgłębil ten temat.
Moja gin mi mowila ze wlasnie mozna miec Hashimoto, a TSH będzie dobre ponieważ nie zostala zachwiana gospodarka tarczycy, jednak jesli sa juz przeciwciala to trzeba to kontrolować bo nagle moze choroba wpłynąć na gospodarke tarczycy i bedzie niedoczynnosc lub nadczynnoscWiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 18:10
25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
Ola21014 wrote:Karolina ft4 16.83 tsh 3.69 a anty TPO 111.8. Nie wiem czy ci chodzi o te badania.
Do zbicia tsh. Najlepiej przy staraniach, żeby było 1,5 - 2.
Anty TPO wcale nie takie bardzo wysokie, więc faktycznie niekoniecznie u Ciebie jest Hashi. -
Alex, nie zgodzę się z Tobą. Zresztą co lekarz to opinia. Obecność przeciwciał może świadczyć o innych chorobach autoimmunologicznych. Niekoniecznie zawsze będzie to Hashimoto.
To tak jakby uogólnić, że jak masz w morfologii podwyższony poziom białych krwinek to na pewno nowotwór. No nie. Są różne przyczyny. I tutaj też. -
Dokładnie, co lekarz to opinia. Ja akurat mojej endo ufam, jest bardzo polecana i kompetentna. Do tego pracuje w szpitalu, klinice niepłodności. Także doświadczenie ma
U mnie akurat jest sytuacja Hashimoto+niedoczynność, wszystkie objawy i wyniki na to wskazują, więc może lekarka tak powiedziała, bo sugerowała się moim przypadkiem.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Dziewczyny, zmieniam endokrynologa i chcę iść od razu z całym zestawem badań. Biorę eutyroks i mam niedoczynność tarczycy, ale na lekach ustabilizowaną. Czy jest sens robić jakieś badania poza tsh? Tylko to kazał mi sprawdzać poprzedni lekarz, ale nie jestem przekonana czy to wystarczy. Chciałabym aby nowy lekarz mógł sam ocenić jak wygląda sytuacja.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Żeby mieć pełny obraz pracy tarczycy, najlepiej wykonać badania krwi: tsh, ft3, ft4, anty-tpo i anty-tg plus usg tarczycy. Takim minimum jest "trójka tarczycowa" czyli tsh, ft3, ft4. I trzeba pamiętać, że badając poziom hormonów tarczycowych nie bierzemy rano tabletki z hormonem, żeby badania wyszły wiarygodnie.
tym_janek, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jutro mam pierwsza wizyte u endo, ale jestem ciekawa opini. 19 grudnia robilam TSH i wyszlo 2,06, antyTPO 861.8 a antyTG 61.7
Dzis powtórzyła TSH i wyszlo 2,46 i zrobilam Ft3 3,72 a FT4 1,23.
Wszystko oprocz antycial ok. Czy to moze byc hashi?25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
Cześć kochane staraczki:* co prawda działam na forum styczniowych staraczek, ale Wy na pewno jesteście bardziej doświadczone w sprawach tarczycowych i jeśli możecie to bardzo bym Was prosiła o pomoc w interpretacji wyników badań, ponieważ ja w tym temacie jestem zielona, moja mamcia ma Hashi i ja tez postanowiłam się zbadać, a nie wiem czy umawiać się do endo.
TSH 1,88 mlU/L norma 0,270 - 4,200
Ft4 17,64 norma 12.00 - 22.00
Ft3 4,73 norma 3,95 - 6,80
anty TPO 12,1 IU/ml norma <34
anty TG <10 IU/ml norma <115
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
U mnie hashimoto stwierdzone w październiku 2017... badania w sierpniu wykazaly tsh powyżej 8 i vit d tylko 20 (normy sa rozne ale ok 30 to minimum a niektórzy lekaże zalecają mieć min 50) zaczęłam brac vit d 6000 i przy badaniach w październiku tsh wyniosło 2.8 ale przeciwciała 600 i 130 stąd diagnoza że hashi.... endokrynolog powiedziała że tsh przy hashimoto skacze i to że zmalało niekoniecznie jest zasługą uzupełnienia d3 choć coś o tym czytałam... powiedziała mi też że przy takim tsh to ja nawet nie mam owulacji.... dała mi eutyrox i kazała po 3 mies zrobić tsh i prolaktynę i przyjść. Na krew wybieram się jutro i chce oprócz tsh i prolaktyny zrobić progesteron i powtórzyć vit d3 co polecacie mi jeszcze do tego zestawu bo jak się kłuć to raz.... brrr jeśli to ma znaczenie to jutro mój 25 dzień cyklu przy średnich 28-29dni34 lata Hashimoto, TSH 5,54 - euthyrox 75, prolaktyna 1203! (norma do 493)
25 miesięcy starań