Walentynkowa promocja w OvuFriend!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 24 lutego a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji - jesteśmy przekonani że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować. Sprawdź tabelę, co zyskasz w Premium TUTAJ

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 24 lutego 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Ola21014 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina dzięki przez twoje wypowiedzi jestem spokojniejsza . Ale wiesz co dzisiaj byłam na usg tarczycy i wszystko jest dobrze nie mam żadnych zmian. Nawet pani dr co robiła mi usg powiedziała że nie widzi u mnie Hashimoto. Więc pozostaje mi tylko zbić tsh i przeciwciała. Ale to dopiero 8 stycznia u Endo... Ucieszyłam się

    Wiadomość wyedytowana przez autora 28 grudnia 2017, 14:51

    Ola21014
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej możecie mi powiedziec ile sie czeka na wyniki anty tpo i anty tag

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2108

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 00:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, nie zawsze Hashi widać na usg. U mnie akurat nie było widać, a poziom anty wysoki. I dopiero po wycięciu potwierdzili tak naprawdę Hashi.
    Jakie masz wyniki tarczycowe?

    Anusiak5, tego samego dnia powinny być.

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Ola21014 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 00:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ft4 16.83 tsh 3.69 a anty TPO 111.8. Nie wiem czy ci chodzi o te badania.

    Ola21014
  • Ola21014 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 00:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak ja miałam badanie anty TPO następnego dnia...zależy chyba od laboratorium.

    Ola21014
  • Sylwiaa992 Autorytet
    Postów: 813 346

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;)
    Od prawie dwóch lat staramy sie o pierwsze dziecko. Poprawialismy suplementacja parametry nasienia meza, jednak wyszedl pozytywny test MAR. Do tego dziś moja dr powiedziała ze moge miec hashimoto :( THS mam w normie, ale podwyzszone anty :(

    25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
    Będziemy starać się od nowa.
    Nic nie dzieje się bez przyczyny.
  • Seli Autorytet
    Postów: 12151 2025

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja tak miałam tsh 2,3 a anty tpo 75 na 35 miałam i na usg tarczyca "wygryziona przez mole " :P

    dZhdp1.png

    Endometrioza II stopnia, z jednym jajnikiem i jajowodem, w dodatku zrośnietym z macicą... Dużo zrostów. Raz dałam radę, to może i drugi cud się trafi 🐣🐦😁
    Hashimoto, kp :)
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9015 5562

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam anty TPO 311, anty TG 158. A TSH wtedy miałam 5,49 - miesiąc temu miałam 2,35. Więc pewnie spadło bardziej.
    Ogólnie to endokrynolog mi powiedziała, że Hashimoto diagnozuje się przez obecność tych przeciwciał aTPO. TSH może być w normie itd, albo może być ich mało. Ale jak już są przeciwciała to Hashi. U jednej osoby może iść w tysiącach, a druga będzie miała lekko przekroczone np. ok 100 i to i tak jest Hashimoto. Bo gdzieś czytałam, że powyżej 500 można dopiero mówić o tej chorobie, to mnie skutecznie endokrynolog z błędu wyprowadziła.
    Teraz czekam na wyniki badań ze szpitala, z początku grudnia. Wtedy pewnie będę miała najświeższe dane.

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Sylwiaa992 Autorytet
    Postów: 813 346

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na dzisiejszych wynikach TSH mam 2,06, AntyTG 61,7a AntyTPO 861,8.
    Po nowym roku musze się umowic na wizytę do endokrynologa zeby mi jeszcze zrobil USG tarczycy i on zgłębil ten temat.

    Moja gin mi mowila ze wlasnie mozna miec Hashimoto, a TSH będzie dobre ponieważ nie zostala zachwiana gospodarka tarczycy, jednak jesli sa juz przeciwciala to trzeba to kontrolować bo nagle moze choroba wpłynąć na gospodarke tarczycy i bedzie niedoczynnosc lub nadczynnosc

    Wiadomość wyedytowana przez autora 29 grudnia 2017, 18:10

    25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
    Będziemy starać się od nowa.
    Nic nie dzieje się bez przyczyny.
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2108

    Wysłany: 30 grudnia 2017, 01:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola21014 wrote:
    Karolina ft4 16.83 tsh 3.69 a anty TPO 111.8. Nie wiem czy ci chodzi o te badania.

    Do zbicia tsh. Najlepiej przy staraniach, żeby było 1,5 - 2.
    Anty TPO wcale nie takie bardzo wysokie, więc faktycznie niekoniecznie u Ciebie jest Hashi.

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2108

    Wysłany: 30 grudnia 2017, 01:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, nie zgodzę się z Tobą. Zresztą co lekarz to opinia. Obecność przeciwciał może świadczyć o innych chorobach autoimmunologicznych. Niekoniecznie zawsze będzie to Hashimoto.
    To tak jakby uogólnić, że jak masz w morfologii podwyższony poziom białych krwinek to na pewno nowotwór. No nie. Są różne przyczyny. I tutaj też.

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9015 5562

    Wysłany: 30 grudnia 2017, 13:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, co lekarz to opinia. Ja akurat mojej endo ufam, jest bardzo polecana i kompetentna. Do tego pracuje w szpitalu, klinice niepłodności. Także doświadczenie ma :)
    U mnie akurat jest sytuacja Hashimoto+niedoczynność, wszystkie objawy i wyniki na to wskazują, więc może lekarka tak powiedziała, bo sugerowała się moim przypadkiem.

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • tym_janek Autorytet
    Postów: 2126 1586

    Wysłany: 2 stycznia 2018, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zmieniam endokrynologa i chcę iść od razu z całym zestawem badań. Biorę eutyroks i mam niedoczynność tarczycy, ale na lekach ustabilizowaną. Czy jest sens robić jakieś badania poza tsh? Tylko to kazał mi sprawdzać poprzedni lekarz, ale nie jestem przekonana czy to wystarczy. Chciałabym aby nowy lekarz mógł sam ocenić jak wygląda sytuacja.

    9ewn90bv034rmok5.png
  • mylola Ekspertka
    Postów: 129 137

    Wysłany: 2 stycznia 2018, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby mieć pełny obraz pracy tarczycy, najlepiej wykonać badania krwi: tsh, ft3, ft4, anty-tpo i anty-tg plus usg tarczycy. Takim minimum jest "trójka tarczycowa" czyli tsh, ft3, ft4. I trzeba pamiętać, że badając poziom hormonów tarczycowych nie bierzemy rano tabletki z hormonem, żeby badania wyszły wiarygodnie.

    tym_janek, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość

    8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • tym_janek Autorytet
    Postów: 2126 1586

    Wysłany: 2 stycznia 2018, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję mylola :)

    9ewn90bv034rmok5.png
  • Sylwiaa992 Autorytet
    Postów: 813 346

    Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro mam pierwsza wizyte u endo, ale jestem ciekawa opini. 19 grudnia robilam TSH i wyszlo 2,06, antyTPO 861.8 a antyTG 61.7
    Dzis powtórzyła TSH i wyszlo 2,46 i zrobilam Ft3 3,72 a FT4 1,23.
    Wszystko oprocz antycial ok. Czy to moze byc hashi?

    25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
    Będziemy starać się od nowa.
    Nic nie dzieje się bez przyczyny.
  • Karolcia27 Autorytet
    Postów: 1497 930

    Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane staraczki:* co prawda działam na forum styczniowych staraczek, ale Wy na pewno jesteście bardziej doświadczone w sprawach tarczycowych i jeśli możecie to bardzo bym Was prosiła o pomoc w interpretacji wyników badań, ponieważ ja w tym temacie jestem zielona, moja mamcia ma Hashi i ja tez postanowiłam się zbadać, a nie wiem czy umawiać się do endo.

    TSH 1,88 mlU/L norma 0,270 - 4,200
    Ft4 17,64 norma 12.00 - 22.00
    Ft3 4,73 norma 3,95 - 6,80
    anty TPO 12,1 IU/ml norma <34
    anty TG <10 IU/ml norma <115

    4 cs - 29 marca II kreseczki <3

    7v8r9n73wz5zsofj.png

    heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

  • NiecierpliwaKarolina Autorytet
    Postów: 2409 2108

    Wysłany: 5 stycznia 2018, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, wyniki idealne! Działaj ;-)

    n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Karolcia27 Autorytet
    Postów: 1497 930

    Wysłany: 5 stycznia 2018, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Karolcia, wyniki idealne! Działaj ;-)

    Bardzo Ci dziękuję:*

    4 cs - 29 marca II kreseczki <3

    7v8r9n73wz5zsofj.png

    heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

  • amb83 Ekspertka
    Postów: 154 84

    Wysłany: 15 stycznia 2018, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hashimoto stwierdzone w październiku 2017... badania w sierpniu wykazaly tsh powyżej 8 i vit d tylko 20 (normy sa rozne ale ok 30 to minimum a niektórzy lekaże zalecają mieć min 50) zaczęłam brac vit d 6000 i przy badaniach w październiku tsh wyniosło 2.8 ale przeciwciała 600 i 130 stąd diagnoza że hashi.... endokrynolog powiedziała że tsh przy hashimoto skacze i to że zmalało niekoniecznie jest zasługą uzupełnienia d3 choć coś o tym czytałam... powiedziała mi też że przy takim tsh to ja nawet nie mam owulacji....:( dała mi eutyrox i kazała po 3 mies zrobić tsh i prolaktynę i przyjść. Na krew wybieram się jutro i chce oprócz tsh i prolaktyny zrobić progesteron i powtórzyć vit d3 co polecacie mi jeszcze do tego zestawu bo jak się kłuć to raz.... brrr jeśli to ma znaczenie to jutro mój 25 dzień cyklu przy średnich 28-29dni

    34 lata Hashimoto, TSH 5,54 - euthyrox 75, prolaktyna 1203! (norma do 493)
    25 miesięcy starań
‹‹ 13 14 15 16 17
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)