HASHIMOTO
-
WIADOMOŚĆ
-
Blondik,ja też mam stwierdzoną hashimoto,ale nie przejmuj się to nie wyrok.Leczę się od 5 stycznia 2012r.Rok temu urodziłam zdrowego synka,na początku ciąży brałam euthyrox 25,potem brałam jodid pod koniec ciąży,czułam się oki,wszystko było w porządku,robiłam tylko kontrolę tsh.tak średnio raz w msc.byłam w kontakcie telefonicznym z moją pania profesor endokrynolog.super mnie prowadziła.Teraz jesteśmy na etapie starań o drugiego dzidziusia,biorę euthyrox50 od 9 stycznia,bo miałam wyjściowo tsh-3,4(za wysoki do zajścia w ciążę)zobaczymy jaki będzie tego efekt,się okaże w okolicach 12 lutego?:)Dodam że nie stosuję żadnej diety,od czasu do czasu piję wodę z jodem.
Chanela lubi tę wiadomość
angel -
ja mam tsh w normie tzn. 2,61 (na zajscie w ciąże co prawda za dużo), ale antyTPo 1000.
a co do jodu- poodbno nie można przy tej chorobie przecież?
ja mam euthyrox 25 jak narazie i duphaston na wyregulownaie okresu...ostatnio miałam po 53 dniach...jzu sie cieszyłam, ze to ciąża a tu hashimoto;) -
Blondik tak jodu absolutnie nie... ja w listopadzie dowiedziałam się że mam Hashimoto i niedoczynność przez to wcześniej poroniłam 3 razy i urodziłam martwą córeczkę w 35 tyg... początkowe wyniki były tsh 32.6 (norma 0.4-4.0) ft4 8.6 (norma 10.4-24.4) anty tpo 2460 (norma 0-32) dostałam euthyrox 75 po 5 tyg wyniki były tsh 5.65 ft4 17.4 włączyłam selen i tran do mojej diety (oprócz tego biorę magnez wit b6 folik i calcium) po 3 tyg wyniki były tsh 4.6 i wyłączyłam z mojej diety nabiał soje surową kapustę brokuły i kalafior i po kolejnych 3 tyg moje wyniki tsh 1.70 a anty tpo 1400 więc wiem że dieta i odpowiednie suplementy bardzo pomagają .... pozdrawiam
cryha, Anna255, Tosia80 lubią tę wiadomość
kocham Cię córeczko (*)(*)(*) 22.05.2013 -
a ja myślałam że można wodę z jodem pić?w takim razie dobrze że od jakiegoś czasu przestałam pić.Ale jeśli jest niski poziom wapnia to chyba nabiał raczej wskazany w diecie?idzie zwariować z tą tarczycą...cieszę się że z pierwszą ciążą nie miałam żadnych problemów....boję się że teraz mogą być?myślałam że jak odstawię małego od piersi to od razu w najbliższym cyklu zaciążę...a tu widać ta nieszczęsna tarczyca blokuje....mam nadzieję że tym razem się uda.angel
-
też choruję na Hashimoto - biorę Eutyrox 88 od poniedziałku do czwartku a od piątku do niedzieli Eutyrox 75.
W tamtym roku też poroniłam, prawdopodobnie przez wysokie TSH 4,7 bo mój endo uważał, że jest prawidłowe...
teraz zmieniłam już lekarza, zmienił mi leczenie i za 2 miesiące na kontrolę mam się stawić.
Jeżeli chodzi o dzietę to zero słodyczy, jasnego pieczywa, makaronów... ogólnie dieta o niskim IG.
I powiem Wam, że jak stosuję ją to się czuję o niebo lepiej, przede wszytskim żadnych wzdęć i nie czuję się jak balon.05.2013 rok pierwsze poronienie
10.2015 HSG, jajniki drożne
02.2016 rok ciąża biochemiczna
I IUI 28.09.2016
II IUI 31.10.2016
starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
dalej czekamy... -
Również choruję na Hashimoto. Dawka euthyroxu - 75
nie stosuję żadnej diety, co więcej - moja endokrynolog jest również diabetologiem i gdy zapytałam ją o jakieś dodatkowe wskazania dietetyczne, to powiedziała, że nie ma to znaczenia
faktem jest to, że nie mam żadnych objawów niedoczynności ani problemów gastrycznych i lekarka o tym wie... może dlatego tak powiedziała -
Dziewczyny z Hashi, jak to jest z tym jodem? bo zgłupiałam kompletnie - byłam na kontroli i endo mówi, że skoro staramy się o dziecko, to żeby zwiększyć jod w diecie, nie farmakologicznie ale żeby jeść więcej ryb etc. a podobno jodu przy hashi powinno się unikać..
to jak to w końcu jest???Neyla, samira lubią tę wiadomość
-
Również mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Od ponad roku regularnie badam poziom TSH - zawsze w normie między 1,27 a 2,34. Pozostałe wyniki też ok, z wyjątkiem anty-TG (obecny wynik to 158 przy normie 115). Moja endo wiedząc, że zaczynam starania o dziecko przepisała mi tylko jodid 200.
-
Tamka wrote:Dziewczyny z Hashi, jak to jest z tym jodem? bo zgłupiałam kompletnie - byłam na kontroli i endo mówi, że skoro staramy się o dziecko, to żeby zwiększyć jod w diecie, nie farmakologicznie ale żeby jeść więcej ryb etc. a podobno jodu przy hashi powinno się unikać..
to jak to w końcu jest???
Jod przy Hashi jest niewskazany, ale... dziecku do prawidłowego rozwoju potrzebny. Dlatego w ciąży się go powinno brać.
Anna_84 wrote:Również mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Od ponad roku regularnie badam poziom TSH - zawsze w normie między 1,27 a 2,34. Pozostałe wyniki też ok, z wyjątkiem anty-TG (obecny wynik to 158 przy normie 115). Moja endo wiedząc, że zaczynam starania o dziecko przepisała mi tylko jodid 200.
A anty TPO rozumiem masz w normie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2014, 10:58
Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka