Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Drzwiona Autorytet
    Postów: 464 386

    Wysłany: 1 maja 2014, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    W takim razie zapraszam do Świętochłowic :)
    oj szkoda ze tak daleko od krakowa ...:)

    25.09.2015 urodził się mój ukochany Dawid <3
    <3 mój Aniołek 15.02.2014 r. (8tc)
    <3 mój Aniołek 01.06.2014 r. (6tc)
    Św. Dominiku czuwaj nad nami...
  • lulu_ovufriend Autorytet
    Postów: 364 346

    Wysłany: 1 maja 2014, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopisuje sie w kolejce po fajne bezglutenowe przepisy :) staram sie gluten ograniczac ale idzie mi roznie... Bez chleba moge zyc ale uwielbiam owsianke na sniadanie a ona niestety jest z glutenem... Probowalam kasze jaglana ale ona sie cholernie dlugo gotuje...

    qdkk3e5e8pqfcpg2.png

    n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 1 maja 2014, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lulu_ovufriend wrote:
    Dopisuje sie w kolejce po fajne bezglutenowe przepisy :) staram sie gluten ograniczac ale idzie mi roznie... Bez chleba moge zyc ale uwielbiam owsianke na sniadanie a ona niestety jest z glutenem... Probowalam kasze jaglana ale ona sie cholernie dlugo gotuje...

    No ja właśnie kaszy jaglanej dużo stosuje - ugotowana może stać 2-3 dni :) I wcale się tak długo nie gotuje, tylko przed gotowaniem najlepiej ją lekko uprażyć, a potem przelać wrzątkiem - wtedy nie będzie gorzka.
    A co do owsianki to... można kupić owsiankę bezglutenową :) W każdym większym markecie (simply, real, tesco, auchan) jest regał ze "zdrową żywnością" i tam są mąki bezglutenowe, płatki, owsianki, mleka sojowe i ryżowe. Nawet bezglutenowy proszek do pieczenia i kostki rosołowe :)
    Zawsze też przez neta można zamówić :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 19:33

    lulu_ovufriend, samira lubią tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 1 maja 2014, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Jeśli we wtorek na usg tarczycy wyjdzie, że jednak mam Hashimoto, to zrobię ANA. A potem będę się martwić. Choć i teraz to nie wygląda tak fajnie, z tego co piszecie... Ale jeszcze nie zamierzam się załamywać.

    A co do diety - myślę, że w dużej mierze poprawa samopoczucia to efekt zmiany, niekoniecznie samego glutenu. Ja ubóstwiam wszystko co mączne i co ma węglowodany, praktycznie nie jadam nic innego (oprócz warzyw i owoców). I gdybym miała przejść na tą dietę to chyba wpadłabym w depresję. Znajoma je chleb bez glutenu - ponoć tylko pierwszego dnia jest w miarę smaczny. A mleko sojowe sama próbowałam - niestety, za bardzo czuć kartonem, więc dla mnie odpada. Poza tym dieta ta wymaga od nas więcej pracy, a na to niestety nie każdy ma czas.

    Według mnie, jeśli nie ma wyraźnych wskazań do tej diety to zwykłe, zdrowe, racjonalne odżywianie samo może nas wprowadzić w dobry nastrój i samopoczucie, co oczywiście wpływa na psychikę, a ona zaś oddziałuje na nasze schorzenia. Tak więc odżywiajmy się zdrowo i z głową. Choć ja ze słodyczy nie potrafię zrezygnować...

    Marronek, Drzwiona, lulu_ovufriend lubią tę wiadomość

  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 1 maja 2014, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida - da się zrobić, słodką i zdrową nutellę czy inne słodycze :)
    I zgadzam się z tobą w 100% z niczym nie należy przesadzać, a na dietę tylko jak lekarz zaleci (na włąsną rękę lepiej tak drastycznych kroków nie podejmować).

    Ida, lulu_ovufriend lubią tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • lulu_ovufriend Autorytet
    Postów: 364 346

    Wysłany: 1 maja 2014, 22:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze swojej strony moge polecic bloga kulinarnego Jadlonomia, sa tam przepisy wegetarianskie oraz dzial z bezglutenowymi, np.genialny pasztet z soczewicy ze sliwkami :)

    Assume2 lubi tę wiadomość

    qdkk3e5e8pqfcpg2.png

    n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 1 maja 2014, 23:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lulu_ovufriend wrote:
    Ze swojej strony moge polecic bloga kulinarnego Jadlonomia, sa tam przepisy wegetarianskie oraz dzial z bezglutenowymi, np.genialny pasztet z soczewicy ze sliwkami :)

    Nie znam, ale chętnie zajrzę :)
    Ja zazwyczaj sama coś próbuje tworzyć bazując na przepisach glutenowych tylko podmieniając niektóre składniki aby było zdrowiej i oczywiście bez glutenu Czasem wyjdzie coś pycha, czasem mniej pycha, a czasem wcale nie wyjdzie, ale... takie eksperymentowanie samo w sobie jest zabawą :)

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 maja 2014, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam

    ja tez mam hashimoto

    miesiąc temu miałam biopsje tarczycy ,wiem ze lekarz widział tam torbiel i pielęgniarka pobierała płyn,wizyta u endo 21 maj

    Tsh waha się między 1,5 a 4,50

    Euthyrox 75 w tej chwili i kazała brać selen i wit.D3 ale taka na receptę ja brałam ale tez nie regularnie taka w suplemencie 2000j.m a w tabsach miałam do wykupienia dawkę 1000j.m ,(jednak czytałam ze były badania i nie ma udowodnionego wpływu na tarczycę właśnie selenu) za to wit. D3 ma ma bardzo duże znaczenie w tej chorobie.

    Jeśli chodzi o objawy to występuje często bardzo silna nerwowość i wzmożony apetyt,oczywiście problemy hormonalne i z zaciążeniem no i jod trzeba wykluczyć w suplementach bo niszczy tarczyce ,chociaż w ciąży nawet z hashimoto powinno się go brać i z tego co wiem wtedy dawka która jest w zestawie witamin nie zagraża tak bardzo ...

  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 2 maja 2014, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira, na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie Hashimoto? Jakie miałaś wyniki? I kiedy dowiedziałaś się o chorobie? Ile się już starasz?

    samira lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 maja 2014, 21:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    samira, na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie Hashimoto? Jakie miałaś wyniki? I kiedy dowiedziałaś się o chorobie? Ile się już starasz?
    staram się ponad dwa lata teraz bo z pierwszego małżeństwa mam 18letniego syna :)

    hashimoto na podstawie badań anty TPO i anty-TG i stwierdzone w lutym (badanie krwi robione w grudniu 2013),do endo chodzę od sierpnia zeszłego roku
    niestety wyniki prawdopodobnie zostały u endo bo nie mogę ich znaleźć

    aaa znalazłam jednak ale tylko jak kiedyś pisałam je na forum
    wyniki
    TSH 4,45
    anty-TPO 256,6 IU/ml <35
    anty TG 368,30 IU/ml



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2014, 22:02

  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 3 maja 2014, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję samiro za odpowiedź :)

    Ja mam jedynie a TPO wyższe (133, a więc nie tak wiele), a wszystko inne w normie, więc dlatego nie chce mi się wierzyć, że mam Hashimoto. We wtorek idę na usg tarczycy i myślę, że wtedy się wyjaśni.

  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 3 maja 2014, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Dziękuję samiro za odpowiedź :)

    Ja mam jedynie a TPO wyższe (133, a więc nie tak wiele), a wszystko inne w normie, więc dlatego nie chce mi się wierzyć, że mam Hashimoto. We wtorek idę na usg tarczycy i myślę, że wtedy się wyjaśni.

    aTPO w ogóle nie powinno być w krwi, małe stężenie ponoć o cukrzycy może też świadczyć. Albo o jakiejś innej chorobie.
    Poczekaj na resztę wyników :)

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 3 maja 2014, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    aTPO w ogóle nie powinno być w krwi, małe stężenie ponoć o cukrzycy może też świadczyć. Albo o jakiejś innej chorobie.
    Poczekaj na resztę wyników :)
    Do całego panelu TSH, które zwierało kolejno - tsh, ft3, ft4, aTPO, aTG i traB zrobiłam jeszcze cukier. Jak pisałam wyżej, wszyściutko w normie, oprócz tego a TPO. Miałam takie:

    TSH - 2,680
    Ft3 - 3,07 (2,00-4,40)
    Ft4 - 1,09 (0,93-1,70)
    Anty-TPO - 133 (<34)
    AntyTG - 80,7 (<115)
    TRAb - 0,39 (<1,75)

    A cukier 89.

    Obecnie zbijamy z endo tsh, by przy staraniach miało koło 1. Wg niej obecność aTPO świadczy już o Hashimoto. Ja natomiast spotkałam się w internecie, że o chorobie można mówić jeśli aTPO ma wartość powyżej 500, inne źródło podaje, że samo aTPO nie świadczy o Hashimoto. Więc pojawiają się sprzeczności. Moja endo powiedziała, że do pełnej diagnostyki potrzeba jej tylko usg tarczycy. Ciekawa jestem co powie, jeśli z usg będzie wszystko w porządku, czy przy takiej stosunkowo niskiej wartości aTPO i innych wynikach w normie można mówić także o Hashimoto? Jak widać, co lekarz, to opinia. A swoją drogą, ta choroba chyba nie jest do końca porządnie zbadana.

    Czytałam, że predyspozycje do Hashimoto mają osoby urodzone niedługo po wybuchu Czarnobyla. Ja urodziłam się 5 miesięcy później...

  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 3 maja 2014, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Czytałam, że predyspozycje do Hashimoto mają osoby urodzone niedługo po wybuchu Czarnobyla. Ja urodziłam się 5 miesięcy później...

    A ja 3,5 roku później - więc to chyba nie ma nic do rzeczy :P
    A z tym aTPO to mój lekarz stwierdził, że jak jest powyżej 500 to Hashimoto, jak mniejsze wartości to cukrzyca, coś z zapaleniem stawów lub coś tam jeszcze wymieniał.
    U mnie aTPO przekroczyło ponad 20 razy normę więc Hashi pewny, a u Ciebie może się jeszcze okazać co innego. Poczekaj na wynik USG :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 12:52

    samira lubi tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • inessa Autorytet
    Postów: 6562 18648

    Wysłany: 3 maja 2014, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też mam Haschi i tylko podwyższone antyTPO ale w USG ewidentnie widać,zę jest stan zapalny tarczycy i 3 guzotorbiele. TSH mam dobre a jak zaczełam brać wiekszą dawke Eutyroxu to niestety za bardzo spadło i musiał mi lekarz zmniejszyć dawke.
    Haschi mam stwierdzone w ubiegłym roku a chorobe tarczycy ponad 10 lat temu
    CO do diety bezglutenowej i tak ja mam bo mam nietolerancje glutenu i laktozy ale radziłabym popytać lekarza o diecie bezglutenowej ponieważ po tej diecie zwykle sie tyje i jest mało zróżnicowana. Acha i jak by ktoś chciał moge polecić wiele przepisów na jedzenie bezglutenowe kilka jest już w moim pamietniku!
    Zdrówka Wam życze kochane i zielonych starań <3 :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 13:02

    samira lubi tę wiadomość

    Mama 11 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 maja 2014, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    A ja 3,5 roku później - więc to chyba nie ma nic do rzeczy :P
    A z tym aTPO to mój lekarz stwierdził, że jak jest powyżej 500 to Hashimoto, jak mniejsze wartości to cukrzyca, coś z zapaleniem stawów lub coś tam jeszcze wymieniał.
    U mnie aTPO przekroczyło ponad 20 razy normę więc Hashi pewny, a u Ciebie może się jeszcze okazać co innego. Poczekaj na wynik USG :)

    no to teraz się zastanawiam bo ja mam WZJG czyli wrzodziejące zapalenie jelita grubego i jak kiedyś ,robiłam ANA to miałam podwyższone ale to jeszcze jakiś czas temu przed stwierdzeniem chorych jelit no i teraz to TPO i TG ,ale endo stwierdziła że to hashimoto ,poza tym miałam i usg i teraz jak pisałam wyżej biopsje...

    inessa lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 maja 2014, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej ja też mam Haschi i tylko podwyższone antyTPO ale w USG ewidentnie widać,zę jest stan zapalny tarczycy i 3 guzotorbiele. TSH mam dobre a jak zaczełam brać wiekszą dawke Eutyroxu to niestety za bardzo spadło i musiał mi lekarz zmniejszyć dawke.
    Haschi mam stwierdzone w ubiegłym roku a chorobe tarczycy ponad 10 lat temu
    CO do diety bezglutenowej i tak ja mam bo mam nietolerancje glutenu i laktozy ale radziłabym popytać lekarza o diecie bezglutenowej ponieważ po tej diecie zwykle sie tyje i jest mało zróżnicowana.
    Zdrówka Wam życze kochane i zielonych starań <3 :)
    inessko właśnie tez mi powiedziała ze widać s.zapalny na usg a onkolog co robił biopsje mówił o torbieli i z niego płyn pobierała pielęgniarka

    inessa lubi tę wiadomość

  • inessa Autorytet
    Postów: 6562 18648

    Wysłany: 3 maja 2014, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samirko no właśnie mi lekarz powiedział,ze czesto moze nawet nie wyjsć HAschi w wynikach a na USG ewidentnie widać stan zapalny. Jest to choroba cały czas poznawana i mże czesto latami pozostać ukryta.
    WOgóle choroby tarczycy niedotykają tylko kobiet trzeba o tym również pamietać zwłąszcza podczas staran i warto swoich meżczyzn zbadać :)

    samira lubi tę wiadomość

    Mama 11 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 3 maja 2014, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Samirko no właśnie mi lekarz powiedział,ze czesto moze nawet nie wyjsć HAschi w wynikach a na USG ewidentnie widać stan zapalny. Jest to choroba cały czas poznawana i mże czesto latami pozostać ukryta.
    WOgóle choroby tarczycy niedotykają tylko kobiet trzeba o tym również pamietać zwłąszcza podczas staran i warto swoich meżczyzn zbadać :)

    No tak, ale u mężczyzn ponoć 10 razy rzadziej występuje.

    inessa, samira lubią tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • inessa Autorytet
    Postów: 6562 18648

    Wysłany: 3 maja 2014, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ale warto również sparwdzić zwłaszcza gdy coś jest nie tak z plemnikami już słyszałam,ze po zbadaniu wyszły problemy z tarczycą chłopka zaczął brać leki i parametry sie polepszyły.

    Marronek, samira lubią tę wiadomość

    Mama 11 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.