X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Drzwiona Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    W takim razie zapraszam do Świętochłowic :)
    oj szkoda ze tak daleko od krakowa ...:)

25.09.2015 urodził się mój ukochany Dawid <3
    <3 mój Aniołek 15.02.2014 r. (8tc)
    <3 mój Aniołek 01.06.2014 r. (6tc)
    Św. Dominiku czuwaj nad nami...
  • lulu_ovufriend Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopisuje sie w kolejce po fajne bezglutenowe przepisy :) staram sie gluten ograniczac ale idzie mi roznie... Bez chleba moge zyc ale uwielbiam owsianke na sniadanie a ona niestety jest z glutenem... Probowalam kasze jaglana ale ona sie cholernie dlugo gotuje...

qdkk3e5e8pqfcpg2.png

n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Marronek Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lulu_ovufriend wrote:
    Dopisuje sie w kolejce po fajne bezglutenowe przepisy :) staram sie gluten ograniczac ale idzie mi roznie... Bez chleba moge zyc ale uwielbiam owsianke na sniadanie a ona niestety jest z glutenem... Probowalam kasze jaglana ale ona sie cholernie dlugo gotuje...

No ja właśnie kaszy jaglanej dużo stosuje - ugotowana może stać 2-3 dni :) I wcale się tak długo nie gotuje, tylko przed gotowaniem najlepiej ją lekko uprażyć, a potem przelać wrzątkiem - wtedy nie będzie gorzka.
    A co do owsianki to... można kupić owsiankę bezglutenową :) W każdym większym markecie (simply, real, tesco, auchan) jest regał ze "zdrową żywnością" i tam są mąki bezglutenowe, płatki, owsianki, mleka sojowe i ryżowe. Nawet bezglutenowy proszek do pieczenia i kostki rosołowe :)
    Zawsze też przez neta można zamówić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 19:33

lulu_ovufriend, samira lubią tę wiadomość

Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

Naturalny cud w czerwcu 2020 roku :) Spodzewamy się synka :)
  • Ida Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Jeśli we wtorek na usg tarczycy wyjdzie, że jednak mam Hashimoto, to zrobię ANA. A potem będę się martwić. Choć i teraz to nie wygląda tak fajnie, z tego co piszecie... Ale jeszcze nie zamierzam się załamywać.

A co do diety - myślę, że w dużej mierze poprawa samopoczucia to efekt zmiany, niekoniecznie samego glutenu. Ja ubóstwiam wszystko co mączne i co ma węglowodany, praktycznie nie jadam nic innego (oprócz warzyw i owoców). I gdybym miała przejść na tą dietę to chyba wpadłabym w depresję. Znajoma je chleb bez glutenu - ponoć tylko pierwszego dnia jest w miarę smaczny. A mleko sojowe sama próbowałam - niestety, za bardzo czuć kartonem, więc dla mnie odpada. Poza tym dieta ta wymaga od nas więcej pracy, a na to niestety nie każdy ma czas.

Według mnie, jeśli nie ma wyraźnych wskazań do tej diety to zwykłe, zdrowe, racjonalne odżywianie samo może nas wprowadzić w dobry nastrój i samopoczucie, co oczywiście wpływa na psychikę, a ona zaś oddziałuje na nasze schorzenia. Tak więc odżywiajmy się zdrowo i z głową. Choć ja ze słodyczy nie potrafię zrezygnować...

Marronek, Drzwiona, lulu_ovufriend lubią tę wiadomość

• Marronek Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida - da się zrobić, słodką i zdrową nutellę czy inne słodycze :)
    I zgadzam się z tobą w 100% z niczym nie należy przesadzać, a na dietę tylko jak lekarz zaleci (na włąsną rękę lepiej tak drastycznych kroków nie podejmować).

Ida, lulu_ovufriend lubią tę wiadomość

6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

• lulu_ovufriend Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze swojej strony moge polecic bloga kulinarnego Jadlonomia, sa tam przepisy wegetarianskie oraz dzial z bezglutenowymi, np.genialny pasztet z soczewicy ze sliwkami :)

Assume2 lubi tę wiadomość

qdkk3e5e8pqfcpg2.png

n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Marronek Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lulu_ovufriend wrote:
    Ze swojej strony moge polecic bloga kulinarnego Jadlonomia, sa tam przepisy wegetarianskie oraz dzial z bezglutenowymi, np.genialny pasztet z soczewicy ze sliwkami :)

Nie znam, ale chętnie zajrzę :)
    Ja zazwyczaj sama coś próbuje tworzyć bazując na przepisach glutenowych tylko podmieniając niektóre składniki aby było zdrowiej i oczywiście bez glutenu Czasem wyjdzie coś pycha, czasem mniej pycha, a czasem wcale nie wyjdzie, ale... takie eksperymentowanie samo w sobie jest zabawą :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam

ja tez mam hashimoto

miesiąc temu miałam biopsje tarczycy ,wiem ze lekarz widział tam torbiel i pielęgniarka pobierała płyn,wizyta u endo 21 maj

Tsh waha się między 1,5 a 4,50

Euthyrox 75 w tej chwili i kazała brać selen i wit.D3 ale taka na receptę ja brałam ale tez nie regularnie taka w suplemencie 2000j.m a w tabsach miałam do wykupienia dawkę 1000j.m ,(jednak czytałam ze były badania i nie ma udowodnionego wpływu na tarczycę właśnie selenu) za to wit. D3 ma ma bardzo duże znaczenie w tej chorobie.

Jeśli chodzi o objawy to występuje często bardzo silna nerwowość i wzmożony apetyt,oczywiście problemy hormonalne i z zaciążeniem no i jod trzeba wykluczyć w suplementach bo niszczy tarczyce ,chociaż w ciąży nawet z hashimoto powinno się go brać i z tego co wiem wtedy dawka która jest w zestawie witamin nie zagraża tak bardzo ...

• Ida Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira, na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie Hashimoto? Jakie miałaś wyniki? I kiedy dowiedziałaś się o chorobie? Ile się już starasz?

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    samira, na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie Hashimoto? Jakie miałaś wyniki? I kiedy dowiedziałaś się o chorobie? Ile się już starasz?
    staram się ponad dwa lata teraz bo z pierwszego małżeństwa mam 18letniego syna :)

hashimoto na podstawie badań anty TPO i anty-TG i stwierdzone w lutym (badanie krwi robione w grudniu 2013),do endo chodzę od sierpnia zeszłego roku
    niestety wyniki prawdopodobnie zostały u endo bo nie mogę ich znaleźć

aaa znalazłam jednak ale tylko jak kiedyś pisałam je na forum
    wyniki
    TSH 4,45
    anty-TPO 256,6 IU/ml <35
    anty TG 368,30 IU/ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2014, 22:02

• Ida Autorytet

Wysłany: 3 maja 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję samiro za odpowiedź :)

Ja mam jedynie a TPO wyższe (133, a więc nie tak wiele), a wszystko inne w normie, więc dlatego nie chce mi się wierzyć, że mam Hashimoto. We wtorek idę na usg tarczycy i myślę, że wtedy się wyjaśni.

• Marronek Autorytet

Wysłany: 3 maja 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Dziękuję samiro za odpowiedź :)

Ja mam jedynie a TPO wyższe (133, a więc nie tak wiele), a wszystko inne w normie, więc dlatego nie chce mi się wierzyć, że mam Hashimoto. We wtorek idę na usg tarczycy i myślę, że wtedy się wyjaśni.

aTPO w ogóle nie powinno być w krwi, małe stężenie ponoć o cukrzycy może też świadczyć. Albo o jakiejś innej chorobie.
    Poczekaj na resztę wyników :)

• Ida Autorytet

Wysłany: 3 maja 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    aTPO w ogóle nie powinno być w krwi, małe stężenie ponoć o cukrzycy może też świadczyć. Albo o jakiejś innej chorobie.
    Poczekaj na resztę wyników :)
    Do całego panelu TSH, które zwierało kolejno - tsh, ft3, ft4, aTPO, aTG i traB zrobiłam jeszcze cukier. Jak pisałam wyżej, wszyściutko w normie, oprócz tego a TPO. Miałam takie:

TSH - 2,680
    Ft3 - 3,07 (2,00-4,40)
    Ft4 - 1,09 (0,93-1,70)
    Anty-TPO - 133 (<34)
    AntyTG - 80,7 (<115)
    TRAb - 0,39 (<1,75)

A cukier 89.

Obecnie zbijamy z endo tsh, by przy staraniach miało koło 1. Wg niej obecność aTPO świadczy już o Hashimoto. Ja natomiast spotkałam się w internecie, że o chorobie można mówić jeśli aTPO ma wartość powyżej 500, inne źródło podaje, że samo aTPO nie świadczy o Hashimoto. Więc pojawiają się sprzeczności. Moja endo powiedziała, że do pełnej diagnostyki potrzeba jej tylko usg tarczycy. Ciekawa jestem co powie, jeśli z usg będzie wszystko w porządku, czy przy takiej stosunkowo niskiej wartości aTPO i innych wynikach w normie można mówić także o Hashimoto? Jak widać, co lekarz, to opinia. A swoją drogą, ta choroba chyba nie jest do końca porządnie zbadana.

Czytałam, że predyspozycje do Hashimoto mają osoby urodzone niedługo po wybuchu Czarnobyla. Ja urodziłam się 5 miesięcy później...

• Marronek Autorytet

Wysłany: 3 maja 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Czytałam, że predyspozycje do Hashimoto mają osoby urodzone niedługo po wybuchu Czarnobyla. Ja urodziłam się 5 miesięcy później...

A ja 3,5 roku później - więc to chyba nie ma nic do rzeczy :P
    A z tym aTPO to mój lekarz stwierdził, że jak jest powyżej 500 to Hashimoto, jak mniejsze wartości to cukrzyca, coś z zapaleniem stawów lub coś tam jeszcze wymieniał.
    U mnie aTPO przekroczyło ponad 20 razy normę więc Hashi pewny, a u Ciebie może się jeszcze okazać co innego. Poczekaj na wynik USG :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 12:52

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też mam Haschi i tylko podwyższone antyTPO ale w USG ewidentnie widać,zę jest stan zapalny tarczycy i 3 guzotorbiele. TSH mam dobre a jak zaczełam brać wiekszą dawke Eutyroxu to niestety za bardzo spadło i musiał mi lekarz zmniejszyć dawke.
    Haschi mam stwierdzone w ubiegłym roku a chorobe tarczycy ponad 10 lat temu
    CO do diety bezglutenowej i tak ja mam bo mam nietolerancje glutenu i laktozy ale radziłabym popytać lekarza o diecie bezglutenowej ponieważ po tej diecie zwykle sie tyje i jest mało zróżnicowana. Acha i jak by ktoś chciał moge polecić wiele przepisów na jedzenie bezglutenowe kilka jest już w moim pamietniku!
    Zdrówka Wam życze kochane i zielonych starań <3 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2014, 13:02

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    A ja 3,5 roku później - więc to chyba nie ma nic do rzeczy :P
    A z tym aTPO to mój lekarz stwierdził, że jak jest powyżej 500 to Hashimoto, jak mniejsze wartości to cukrzyca, coś z zapaleniem stawów lub coś tam jeszcze wymieniał.
    U mnie aTPO przekroczyło ponad 20 razy normę więc Hashi pewny, a u Ciebie może się jeszcze okazać co innego. Poczekaj na wynik USG :)

no to teraz się zastanawiam bo ja mam WZJG czyli wrzodziejące zapalenie jelita grubego i jak kiedyś ,robiłam ANA to miałam podwyższone ale to jeszcze jakiś czas temu przed stwierdzeniem chorych jelit no i teraz to TPO i TG ,ale endo stwierdziła że to hashimoto ,poza tym miałam i usg i teraz jak pisałam wyżej biopsje...

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej ja też mam Haschi i tylko podwyższone antyTPO ale w USG ewidentnie widać,zę jest stan zapalny tarczycy i 3 guzotorbiele. TSH mam dobre a jak zaczełam brać wiekszą dawke Eutyroxu to niestety za bardzo spadło i musiał mi lekarz zmniejszyć dawke.
    Haschi mam stwierdzone w ubiegłym roku a chorobe tarczycy ponad 10 lat temu
    CO do diety bezglutenowej i tak ja mam bo mam nietolerancje glutenu i laktozy ale radziłabym popytać lekarza o diecie bezglutenowej ponieważ po tej diecie zwykle sie tyje i jest mało zróżnicowana.
    Zdrówka Wam życze kochane i zielonych starań <3 :)
    inessko właśnie tez mi powiedziała ze widać s.zapalny na usg a onkolog co robił biopsje mówił o torbieli i z niego płyn pobierała pielęgniarka

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samirko no właśnie mi lekarz powiedział,ze czesto moze nawet nie wyjsć HAschi w wynikach a na USG ewidentnie widać stan zapalny. Jest to choroba cały czas poznawana i mże czesto latami pozostać ukryta.
    WOgóle choroby tarczycy niedotykają tylko kobiet trzeba o tym również pamietać zwłąszcza podczas staran i warto swoich meżczyzn zbadać :)

samira lubi tę wiadomość

• Marronek Autorytet

Wysłany: 3 maja 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Samirko no właśnie mi lekarz powiedział,ze czesto moze nawet nie wyjsć HAschi w wynikach a na USG ewidentnie widać stan zapalny. Jest to choroba cały czas poznawana i mże czesto latami pozostać ukryta.
    WOgóle choroby tarczycy niedotykają tylko kobiet trzeba o tym również pamietać zwłąszcza podczas staran i warto swoich meżczyzn zbadać :)

No tak, ale u mężczyzn ponoć 10 razy rzadziej występuje.

inessa, samira lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ale warto również sparwdzić zwłaszcza gdy coś jest nie tak z plemnikami już słyszałam,ze po zbadaniu wyszły problemy z tarczycą chłopka zaczął brać leki i parametry sie polepszyły.

Marronek, samira lubią tę wiadomość

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ