Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • aaaaga Autorytet
    Postów: 2432 4868

    Wysłany: 18 września 2014, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź :)

    Drzwiona lubi tę wiadomość

    f2wlj44jgrn4a0f6.png


    Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 18 września 2014, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaga, a miałaś robione usg tarczycy?

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 18 września 2014, 18:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pisanka wrote:
    Hej :) czy są tu jakieś hashimotki, które mają "zjedzoną" tarczycę i nie mają już przeciwciał? :) mi zdiagnozowano Hashimoto, mimo niskiego poziomu przeciwciał, tarczyca 4,3 ml, niedoczynność szaleje. Endo twierdzi, że przeciwciał już nie ma, bo nie mają co jeść, albo są chwilowo wyciszone.
    Brałam euthyrox 25 mg, TSH ładnie spadło do 0,7, a nagle 2,5 i znowu objawy niedoczynności, więc zwiększyliśmy dawkę do 37,5. Zastanawiam się czy teraz już tak będzie.. znowu TSH spadnie, a potem wystrzeli i znowu będzie trzeba zwiększać dawkę i tak w kółko :(

    ja nie mam "zjedzonej" a usunieta prawie cala tarczyce. poniewaz zostaly tam jeszcze jej kawałeczki i przytarczyczki hashi ma gdzie szalec. mam letrox 100. tsh skacze z jednej granicy w druga, czesto jest tez poza granicami. ciezko ja uspokoic. dowiedzilam sie wlasnie ze np. kazdy zmiana wagi powoduje skok tsh w jedna lub druga strone. staram sie tego pilnować i faktycznie od jakiegos czasu jest w granicach 1.

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • Paragonik_93 Przyjaciółka
    Postów: 118 32

    Wysłany: 19 września 2014, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam ciekawy blog o hashimoto jest też strona na facebooku. Trafiłam na nią z powodu nietolerancji pokarmowej m.in. na gluten. Z tego co pooglądałam stronę na facebooku to można dowiedzieć się ciekawych rzeczy... też o wpływie diety beglutenowej na tarczycę i badaniach przy ciąży!

    Moja mama ma problemy z tarczycą ja nie wiem, bo na razie w badaniach (podstawowych) wychodzi mi w porządku, ale dostałam skierowanie do endokrynologa ...

  • Paragonik_93 Przyjaciółka
    Postów: 118 32

    Wysłany: 19 września 2014, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu jest link:

    http://www.tarczycahashimoto.pl/blog

    Autorka i jej mama mają chorobę hashimoto.

  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 19 września 2014, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! Na pewno poczytam. ;)

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • aaaaga Autorytet
    Postów: 2432 4868

    Wysłany: 19 września 2014, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haana wrote:
    Aaaaga, a miałaś robione usg tarczycy?
    Jeszcze nie mam zalecenie ale w pierwszej kolejności miałam te anty zrobić w sumie endo powiedział że usg mogę zrobić dopiero po ciąży bo nie jest priorytetowo potrzebne
    Teraz zbijam TSH jestem na Euthyroxie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 12:01

    f2wlj44jgrn4a0f6.png


    Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Summerka Autorytet
    Postów: 4106 2682

    Wysłany: 21 września 2015, 23:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie suplementacji jodu przy hashimoto znalazłam cis takiego:

    http://www.blog.endokrynologia.net/2013/06/11/chcemy-byc-madrzy-czy-glupi

    klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Suzii Przyjaciółka
    Postów: 152 30

    Wysłany: 29 września 2015, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dziewczyny zrobiłam sobie badania na hashimoto i moim zdaniem jest prawie w porządku ale chciałam zasięgnąć Waszej opini czy isc do endokrynologa czy nie ma potrzeby
    TSH 0,998
    Anty TG 127 ( norma do 115)
    Anty TPO 5 ( norma do 34)

    AMH 1.8 endomenda 1st
    HSG -ok :)
    ivf 07.2016 :( invicta gdańsk
    15.02 laparo
    3IUI clo :(
    2016 IVF :(
    2017 IVF :(
    Crio?????
  • Morwa Autorytet
    Postów: 14586 19817

    Wysłany: 29 września 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 20:26

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 29 września 2015, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzii wrote:
    Witam, dziewczyny zrobiłam sobie badania na hashimoto i moim zdaniem jest prawie w porządku ale chciałam zasięgnąć Waszej opini czy isc do endokrynologa czy nie ma potrzeby
    TSH 0,998
    Anty TG 127 ( norma do 115)
    Anty TPO 5 ( norma do 34)


    Tak jak pisze Morwa- zrób sobie badania FT3 i FT4, żeby potwierdzić, że wszystko jest jeszcze ok. Powinny być w środku normy.
    TSH masz wzorowe, być może hormony tarczycowe też są w pięknej normie. Masz lekko podwyższone przeciwciała, dlatego powinnaś kontrolnie badać tarczycę co jakis czas. Moja koleżanka robiła badania co rok, jakoś po 3 czy 4 latach badań choroba uderzyła- przeciwciała poszybowały w górę, a hormony tarczycy spadły, na szczęście endo szybko ją wyprowadził na prostą.
    Taki poziom przeciwciał może sugerować, że jednak jakiś stan zapalny tarczycy jest, pytanie tylko czy w tym momencie wpływa na jej pracę, czy da jej jeszcze spokój przez kolejne kilka lat.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 19:47

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Suzii Przyjaciółka
    Postów: 152 30

    Wysłany: 30 września 2015, 06:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo za podpowiedzi , pozdrawiam

    AMH 1.8 endomenda 1st
    HSG -ok :)
    ivf 07.2016 :( invicta gdańsk
    15.02 laparo
    3IUI clo :(
    2016 IVF :(
    2017 IVF :(
    Crio?????
  • Crisperss Autorytet
    Postów: 409 481

    Wysłany: 17 listopada 2015, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje wyniki...
    tsh - 2,29 (0,39-3,55)
    ft3 - 2,46 (2,1-3,80)
    ft4 - 1,18 (0,82-2,00)

    antyTPO - 5 (0-34)

    o co chodzi z tym procentowym obliczaniem ft3 i ft4?

    6sut9jcgeodkavnc.png
    6sutdf9heulgg01i.png
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 17 listopada 2015, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    (wynik-norma min):(norma max- norma min)x100

    Tak się liczy %.
    Mi w sobotę wykryli Hashimoto. Opalam wszystko w nowym wątku, ale niestety wroga został usunięty, a miał zostać podniesiony.
    Tsh miałam w norma wg lekarzy 2,97

    Ft3 i ft 4 w normie, ale niedoczynność.
    Anty tpo bardzo malutko i dopiero antyTg 47 a norma jest do 4.
    Wszystko wyszło w usg.

    Myślę ze kazda kobieta, która poronila albo stara się kilka miesięcy o dziecko powinna zrobić DOKLADNE badania tarczycy. Niestety większość lekarzy o tym nie myśli. Można chodzić na monitoring i wydawać kasę na marne.

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 17 listopada 2015, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpis został usunięty a miał być przeniesiony.
    Takie robię bledy bo pisze na Tel i jednym okiem mecz oglądałam ;)

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 17 listopada 2015, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy słyszałyście o Srebrze koloidalnym? Czy przy zapaleniu tarczycy można się tym leczyć?
    Ja staram się unikać glutenu i laktozy - to moje pierwsze kroki w walce z chorobą, zaraz po hormonach. :)

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 17 listopada 2015, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    panchita wrote:
    Wpis został usunięty a miał być przeniesiony.
    Takie robię bledy bo pisze na Tel i jednym okiem mecz oglądałam ;)
    Sorki, my tylko piszemy zgłoszenia z wnioskami o przesunięcie, a Admin Najwyższy decyduje ;)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 20 listopada 2015, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy hashi dieta jest najwazniejsza. Od poltora roku jestem na diecie paleo tzn zero glutenu i ograniczam nabial. Od tego czasu rowniez nie biore "lekow", bo one tylko dolewaja oliwy do ognia. Moja tarczyca odrosla i czuje sie bardzo dobrze, choc mam czasem gorsze dni.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 14:25

    panchita lubi tę wiadomość

  • panchita Koleżanka
    Postów: 102 17

    Wysłany: 20 listopada 2015, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adora wrote:
    Przy hashi dieta jest najwazniejsza. Od poltora roku jestem na diecie paleo tzn zero glutenu i ograniczam nabial. Od tego czasu rowniez nie biore "lekow", bo one tylko dolewaja oliwy do ognia. Moja tarczyca odrosla i czuje sie bardzo dobrze, choc mam czasem gorsze dni.

    Też czytałam o tej diecie. Ale powiedz mi... Ja staram się ograniczać spożywanie glutenu i laktozy. Czy myślisz, ze trzeba kategorycznie wyeliminować gluten? Np. Kupuje chleb w piekarni z obnizona zawartością glutenu, w biedronce dzisiaj znalazłam makarony free gluten, maki pelnoziarniste i orkiszowe - które mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Każda przyprawa ma gluten... A ja chyba nie mam nietolerancji tego składnika. Chciałam go ograniczyć bo czytałam, że to korzystne. Wystarczy to?

    Podobno przy Hashimoto nie powinno się jeść ziemniaków, kapusty, kalafiora, brokułów??

    maj 2014 -> początek starań
    14cs i 15sc -> DUPHASTON
    (20 cs) styczeń 2016 -> CLO, duphaston, pabi dexamethason, glucophage
    Hashimoto, Insulinooporność
    18 maj 2017 udało sie! Z norprolac i femibion
  • adora Autorytet
    Postów: 336 127

    Wysłany: 21 listopada 2015, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba calkowicie odstawic gluten, bo nigdy nie uspokoisz przeciwcial. Nie wiem czy czytalas, ze budowa glutenu jest bardzo podobna do budowy tarczycy.
    Jesli chodzi o warzywa krzyzowe (brokul, kapusta...) zdania sa podzielone. Ja je odstawilam na 3 miesiace, teraz jem ale nie codziennie. Polecam strone tlustezycie.pl. Wlascicielka bloga ma pojecie o tej chorobie. Dostalam od niej wytyczne co do suplementacji i zywienia. Tak jak pisalam wczesniej tarczyca z 9ml odrosla do 14ml w ciagu niecalego roku. Dawno jej nie badalam, bo w Uk nie ma takiej mozliwosci. Czuje jednak, ze wszystko jest na dobrej drodze.

    panchita lubi tę wiadomość

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego